Uber for Bikes

Proiect
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 2 fișiere: docx, pptx
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 2990
Mărime: 2.99MB (arhivat)
Publicat de: Jan Dima
Puncte necesare: 7
Universitatea Politehnica Bucuresti, Bucuresti

Cuprins

  1. Cap. 1 CONTEXTUL IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI 3
  2. Cap. 2 IDEEA PROIECTULUI 4
  3. Cap. 3 DESCRIEREA PIEȚEI ȘI A CONCURENȚEI 6
  4. Cap. 4 PROMOVAREA PROIECTULUI 6
  5. Cap. 5 ANALIZA SWOT 7
  6. Cap. 6 PARTEA FINANCIARĂ A PROIECTULUI 8
  7. Cap. 7 FINANȚAREA PROIECTULUI 9
  8. Cap. 8 CONCLUZIILE PROIECTULUI 11
  9. BIBLIOGRAFIE 12

Extras din proiect

CAP. 1. CONTEXTUL IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI

În anul 2012, antreprenorul Andrei Botescu readucea la viață Pegas, bicicleta-simbol a copilăriei din Epoca de Aur. Astăzi doreste să dezvolte un proiect despre cum bicicleta ar putea să devină o prezență constantă în viața marilor orașe din România, odată cu lansarea serviciului de smart bike sharing, care să le permită oamenilor să împrumute o bicicletă pe termen scurt dintr-o parcare plasată convenabil în oraș și să o lase în alta aflată în apropierea destinației. Bicicletele urmează să fie urmărite prin GPS, iar plata să fie făcută prin intermediul unei aplicații, ca la sistemul de car sharing, UBER.

Antreprenorii doresc să dezvolte acest sistem cu bicicletele PEGAS pe care există instalate structuri de tracking, cu antifurt automatizat, care va permite managementul sistemului.

Se va plăti ca la Uber printr-o aplicație instalată pe telefonul utilizatorului după principiul "cât mergi, atât plătești". Se estimează un cost de aproximativ 1-1,3 lei pe 30 de minute.

În acest moment, aplicația mobilă se află în stadiul de testare. Se urmărește încheierea unui contract cu o firmă de pază, care să se sesizeze la orice mișcare neautorizată a bicicletei. Bicicletele care vor fi folosite în acest sistem bike sharing costă aproximativ 300 de euro fiecare și sunt construite special în acest scop: au roțile pline cu spumă, pentru a limita la minimum nevoia de intervenție umană, și au piese rezistente la rugină.

Dezvoltatorii acestui serviciu estimează demararea acestui proiect până la sfârșitul anului 2018, cu un număr de 2.000 de biciclete.

Proiectul va demara în București, unde în prezent sunt lansate discuții cu autoritățile locale, de sector, cu Administrația Parcurilor, cu reprezentanții clădirilor de birouri, ai rețelelor de magazine, dar înca nu există nici un contract semnat.

Factorul cheie este reprezentat de locațiile unde vor fi plasate bicicletele, care trebuie să fie puncte strategice din oraș.

Istoria bike-sharing-ului datează din 1965, dar un format viabil a apărut la mijlocul anilor 2000, datorită introducerii tehnologiei informației. Nevoile actuale din orașele supra-aglomerate, valorile în creștere ale poluării la nivel global, tendința de sendentarism sau crearea unor sisteme de transport alternative și eficiente sunt câteva din problemele la care bike-sharing-ul se regăsește la nivel de soluție și poate răspunde concret la acestea.

În prezent, 13 dintre cele mai mari companii de bike-sharing din lume se află în China (în Beijing rulează nu mai puțin de 650.000 de biciclete aparținând programelor de bike sharing), Paris, pe locul 5, are 21.000 de biciclete, Londra, pe locul 12, are 16.500 în condițiile în care acestea nu au încă Smart Bike Sharing ci sistemul clasic.

Businessul s-a dovedit de succes în Asia, unde s-a ajuns în timp record de la câteva mii de biciclete la 60 de milioane, și a început să se extindă de curând și în Europa. Se consideră a fi o alternativă viabilă de transport în marile orașe ale României și se estimează că se va ajunge, în anii următori, la 100.000 de Pegas-uri care pot fi împrumutate de pe stradă.

CAP 2. IDEEA PROIECTULUI

Ideea a pornit de la anunțul făcut de antreprenorii care au redat românilor Pegasul și care au in plan trecerea la nivelul urmator al dezvoltarii business-ului lor printr-un program de Smart Bike Sharing asemanător celui dezvoltat de UBER.

Doresc să implementez acest proiect pentru studenții și profesorii Universitații Politehnica București, începând cu anul universitar 2018 -2019.

Studenții și profesorii Universității vor beneficia pentru început de 100 de biciclete Pegas personalizate cu sigla UPB, care le vor permite să se deplaseze mai rapid în oraș, între căminele studențești, campusul UPB, parcuri și, în același timp, să promoveze atât beneficiile mersului pe bicicletă pentru sănătate și mediul înconjurător, cât și sistemul de Smart Bike-Sharing.

Prin acest proiect, studentul poate lua o bicicletă disponibilă dintr-o locație identificata prin aplicația mobilă și, în funcție de nevoie sau destinație, o poate lăsa într-un alt loc predefenit.

Astfel, cel care dorește să utilizeze o bicicletă, prin intermediul aplicației de telefon conectate la un sistem smart-lock, scanează un cod QR plasat pe acesta, inițiază procesul de închiriere iar smart-lockul deblochează bicicleta.

Bibliografie

Business Magazin , ediția Decembrie 2017

http://www.startupcafe.ro/pegas-biciclete-inchiriere-smart-sharing.htm

https://ivelo.ro/student/

https://area4u.ro/startup-nation-2018/

https://www.bancatransilvania.ro/pentru-companii/imm/credite-imm/credite-pe-termen-mediu-si-lung/credit-fara-garantii/

https://start-up.ro/pegas-face-serviciu-de-smart-bike-sharing/

Preview document

Uber for Bikes - Pagina 1
Uber for Bikes - Pagina 2
Uber for Bikes - Pagina 3
Uber for Bikes - Pagina 4
Uber for Bikes - Pagina 5
Uber for Bikes - Pagina 6
Uber for Bikes - Pagina 7
Uber for Bikes - Pagina 8
Uber for Bikes - Pagina 9
Uber for Bikes - Pagina 10
Uber for Bikes - Pagina 11
Uber for Bikes - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Proiect UBER for BIKES.docx
  • Presentare proiect UBER for Bikes.pptx

Alții au mai descărcat și

Reengineering-ul în modele de afaceri pentru start-up-uri

CAPITOLUL 1 REEGINEERING-UL MANAGERIAL 1.1 Apariția Reengineeringului Reeingineering - un termen din ce în ce mai des folosit, dar nu și din...

Logistică Decathlon

Partea I - Descriere a sistemului logistic al organizării 1.Introducere 1.1 Obiectul de activitate al firmei - descriere, obiective Decathlon...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Planul managerial al firmei SC Cold Trans Distribution SRL

Obiectivul principal in cazul organizatiei Cold Trans Distribution este transportul de produse congelate. Sediul societatii este in Romania,...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?