Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 39 în total
Cuvinte : 8991
Mărime: 7.88MB (arhivat)
Publicat de: Giorgian Tamaș
Puncte necesare: 8
Prezentat la ASE , Marketing

Extras din proiect

PARTEA I: ELEMENTE DEFINITORII ALE PIETEI BERII

1.CARACTERIZARE GENERALA

Capacitatea pietei

Piaţa românească a berii este relativ bogată în mărci şi sortimente. Acest lucru se datorează atât marilor producători de pe piaţă cât şi consumatorilor, care sunt buni cunoscători ai mărcilor de bere.

Producţia de bere a înregistrat o tendinţă de scădere în perioada 1993-1997 (în 1997 atingînd nivelul minim de 7.651 mii hl). Începand cu 1997, anul intrării pe piaţa românească de bere a producătorilor străini, producţia de bere a intrat pe un trend crescător.

In 2006, piata berii era cu 16,4% mai mare fata de cea din 2005, iar in 2007 cu 9,6% fata de anul precedent, potrivit reprezentantilor Asociatiei Berarii Romanei.

Piata berii a ajuns la 19,4 milioane de hectolitri in 2007, cu 9,6% mai mult fata de 2006, potrivit datelor Asociatiei Berarii Romaniei, care reprezinta mari companii ca Heineken Romania, InBev Romania, United Romanian Breweries Bereprod si Ursus Breweries.

Aceste companii au insumat o cota de piata de 80% in 2007, cu vanzari de 15,1 milioane hectolitri de bere, in crestere cu 20% fata de 2006, peste nivelul pietei.

Astfel, Ursus a raportat doar in prima jumatate a anului 2007 o crestere de peste 31% comparativ cu rezultatele obtinute in urma cu doi ani. Tot in 2007, Timisoreana a inregistrat un avans al volumului vanzarilor de 41,8% fata de 2006, un ritm de patru ori mai mare fata de cel al pietei locale a berii, ca urmare a lansarii acestui brand in ambalaj PET si a campaniilor de promovare asociate cu fotbalul.

Cel mai cunoscut brand care asociaza in campaniile de promovare berea cu fotbalul pe piata locala este insa Bergenbier, sponsorul echipei nationale si cel de-al treilea brand in functie de vanzarile din HoReCa. Potrivit reprezentantilor InBev Romania, producatorul Bergenbier, acest brand reprezinta anual jumatate din volum si din valoarea vanzarilor companiei, fiindu-i alocate astfel si jumatate din investitiile de marketing ale filialei locale a grupului belgian InBev. Tinand cont de faptul ca InBev Romania a raportat in 2006 vanzari volumice de 3,4 milioane de hectolitri si o cifra de afaceri de 158 de milioane de euro, inseamna ca brandul Bergenbier a realizat in urma cu doi ani un volum al vanzarilor de peste 1,7 milioane de hectolitri si de aproximativ 80 de milioane de euro.

In 2007, potrivit reprezentantilor InBev, volumul vanzarilor inregistrate de Bergenbier a crescut cu 15% fata de anul 2006, ceea ce inseamna ca in 2007 Bergenbier a avut un volum al vanzarilor de peste 1,9 milioane de hectolitri, avans determinat in mare parte de campania de promovare "Ziua Barbatului", care este continuata si in acest an. Tot in 2007, vanzarile totale ale InBev Romania au avut anul trecut un ritm de crestere de 16,8%, pana la peste 3,9 milioane de hectolitri. Bergenbier este urmat indeaproape in topul celor mai vandute beri din HoReCa de brandul Beck's si Stella Artois, acestea fiind principalele branduri din portofoliul InBev Romania care sustin cresterea companiei.

Desi liderul pietei locale a berii nu se regaseste in top trei al celor mai vandute branduri de bere din HoReCa, Heineken Romania este compania cea mai bine reprezentata in acest top, prin brandurile Golden Brau, Ciuc, Bucegi, Silva si Heineken. Golden Brau a inregistrat in 2006 vanzari volumice de 1,46 milioane de hectolitri, adica peste 33% din vanzarile realizate de Heineken Romania in urma cu doi ani, de 4,3 milioane de hectolitri, si 8,2% din vanzarile inregistrate in 2006 de piata locala a berii, de 17,7 mil. hectolitri de bere.

Potrivit reprezentantilor Heineken, desi atat Golden Brau, cat si Ciuc si Bucegi au inregistrat in prima parte a anului trecut cresteri ale vanzarilor peste media de crestere a pietei, Heineken ramane in continuare brandul cu cel mai mare ritm de crestere. Acesta a obtinut in primele sase luni ale anului 2007 un avans de 40% a vanzarilor in volum fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Piata berii din Romania a crescut anul trecut cu peste 10%, pana la 1,6 miliarde euro, conform reprezentantiilor asociatiei "Berarii Romaniei".Aceasta crestere a fost determinata atat de avansul in volum a pietei, de 4,1%, la peste 20 milioane hectolitri, cat si de majorarea preturilor in ritm cu rata inflatiei.

Piata berii va creste in 2009 cu aproape 4%, nivel similar celui inregistrat anul trecut, apreciaza reprezentantii Asociatiei „Berarii Romaniei“ (care include cele patru multinationale prezente pe plan local si Romaqua), insa un ritm de circa patru ori mai mic decat acum trei ani.

Preview document

Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 1
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 2
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 3
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 4
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 5
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 6
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 7
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 8
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 9
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 10
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 11
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 12
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 13
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 14
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 15
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 16
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 17
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 18
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 19
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 20
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 21
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 22
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 23
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 24
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 25
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 26
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 27
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 28
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 29
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 30
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 31
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 32
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 33
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 34
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 35
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 36
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 37
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 38
Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana - Pagina 39

Conținut arhivă zip

  • Analiza Comparativa Bergenbier si Timisoreana.doc

Alții au mai descărcat și

Cercetări de marketing Bergenbier SA

Problema de decizie a) Contextul decizional Firma Bergenbier S.A. intenţionează să lanseze un nou produs pe piaţă –Bergenbier Brun. În acest sens...

Piața berii din România

Capitolul 1 PIATA BERII DIN ROMANIA (prezentare ) 1.1 Caracterizare generala- principalii jucatori pe piata Piata berii din Romania este una...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Piața berii în România

Capitolul 1.Istoria berii Se pare ca prima forma de bere vine de la painea care s-a udat si a inceput sa fermenteze, de unde a aparut procesul de...

Studiu de marketing vizând lansarea pe piața internă a României a berii Bergenbier Black

1. Prezentarea ofertantului 1.1. Scurt istoric, traditie, experienta, reputatie Istoria Bergenbier începe în 1994, la Blaj, odată cu preluarea de...

Ursus Breweries SA

Capitolul 1 Prezentarea societatii Denumire companie : SC URSUS BREWERIES SA Obiect Activitate Fabricarea berii Descriere Activitate Aceasta...

Ai nevoie de altceva?