Extras din proiect
Firma « Albinuţele » doreşte să lanseze anul acesta pe piaţă un nou produs, şi anume audiobook-ul cu aromatherapy. În acest scop, firma a trebuit să parcurgă trei paşi importanţi:
1 analiza de piaţă – cercetare prin care am observat elementele specifice mediului de marketing (analiza macro şi microeconomică), am realizat studiul de piaţă compus din identificarea pieţei (întrega Românie), structura (Consumatorii fideli: persoanele cu dificultăţi de vedere, copii şi adulţi care preferă acest suport informatic în pofida cărţilor; nonconsumatorii absoluţi, persoane reticiente la tot ce este nou; nonconsumatorii relativi, sunt persoanele care fie nu au venituri suficiente pentru a achiziţiona aceste materiale, fie nu au sau chiar nu ştiu să folosească un calculator, un MP3Player sau alte suporturi electronice), segmentarea pieţei pe diverse criterii (geografice, demografice, psihografice şi de comportament) şi stabilirea pieţei ţintă (bărbaţi şi femei care lucrează în domeniul afacerilor, având peste 30 de ani, cu studii superioare, venituri medii şi mari ( în general, peste 1000 RON) şi, cu siguranţă, iubitori de cultură şi dornici de a afla noutăţile din domeniul în care profesează cu scopul de a fi promovaţi sau de a depăşi anumite dificultăţi). La final am indentificat concurenţa (Humanitas, Cartea Radio şi Egmont) şi tendinţele pieţei pe termen mediu (2-3 ani), influenţată de actuala criză financiară şi de intensificarea concurenţei;
2. cercetarea de marketing- studiu centrat pe consumatorii ţintă, care a constat în completarea a 30 de chestionare cu 12 întrebări privind opinia şi, eventual, preferinţele potenţialilor cumpărători în ceea ce priveşte ideea lansării audiobook-ului cu aromatherapy. Prelucrarea chestionarelor a condus la următorul rezultat: majoritatea clienţilor sunt interesaţi de lansarea audiobook-ului, la un preţ relativ scăzut (între 30-50 RON). În final am inclus în acest studiu bugetul alocat în elaborarea cercetării(aprox. 253 RON) şi decizia noastră finală – de a lansa noul produs, ţinând cont de preţ, aromă, temă şi loc de achiziţionare a acestuia.
3. mixul de marketing: proiect format din descrierea, structura şi interpretarea celor 4 P (produs, preţ, promovare/publicitate, plasare), pe care îi vom prezenta în cele ce urmează.
1. Configurarea produsului
1.1 Atribute
Aşa cum este bine ştiut de către cei care fac marketing, o persoană cumpără produsul doar pentru funcţia pe care acesta o îndeplineşte. Pentru ce ar achiziţiona o persoană un audiobook cu aromatherapy? Din dorinţa de a se informa, de a asculta o voce preferată, din incapacitatea de a citi, din dorinţa de a economisi timp (făcând două lucruri deodată). Pe lângă funcţiile de bază, generice, menţionate mai sus, mai există şi o serie de alte funcţii complementare sau secundare, menite să diferenţieze respectivul produs de celelalte existente pe piaţă. Unele dintre acestea pot fi considerate avantaje, pentru unii cumpărători, şi dezavantaje pentru alţii. În cazul acestui produs, funcţia complementară este efectul de aromatherapy. Unii oameni consideră această funcţie benefică pentru sănătatea lor, pe când alţii o consideră dăunătoare; drept dovadă stă cercetarea cantitativă întreprinsă de firmă.
Din aceste funcţii menţionate mai sus rezultă că utilizarea principală a acestui produs este aceea de a te informa, pe când utilizarea secundară constă în faptul că beneficiezi de aromaterapie.
Este un bun de consum, adresat consumatorului final, fiind totodată un produs de consum îndelungat; face parte din categoria produselor comerciale (shopping goods), cu o frecvenţă de cumpărare relativ mai redusă şi decizie de cumpărare fundamentată îndelung prin comparaţii între produse, mărci, voci, preţuri, magazine. Dacă ar fi să introducem audiobook-ul cu aromatherapy într-o categorie fundamentată pe codul culorilor, atunci acesta ar intra în gama mărfurilor portocalii, adică a produselor cu o frecvenţă de cumpărare medie, al căror adaos comercial este unul mediu, serviciile post-vânzare neglijabile, durata deciziei de cumpărare semnificativă.
Linia de audiobook-uri cu aromatherapy este dată de ansamblul de articole strâns legate între ele prin faptul că satisfac aceeaşi categorie de nevoi (informare, plus relaxare) şi sunt destinate aceleiaşi categorii de clienţi (persoanele care cred în efectele aromaterapiei prin această metodă). Lăţimea este dată de audiobook-urile din categoriile beletristică, motivaţională şi teatru. În ceea ce priveşte adâncimea, aceasta este reprezentată de aromele pe care le pot avea audibook-urile din fiecare categorie în parte, şi anume: citrice, trandafir, marine şi conifere.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Analiza de Piata - Firma Albinutele.doc