Caracteristicile de calitate ale produselor - element de satisfacție a consumatorilor

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 9030
Mărime: 47.77KB (arhivat)
Publicat de: Octavian Sîrbu
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Introducere
  2. CAP.I. Aspecte conceptuale şi metodologice privind caracteristicile de calitate ale produselor şi satisfacerea consumatorilor
  3. I.1.Calitatea, notiune concreta complexă, dinamică
  4. I.2.Evoluţia conceptuală şi aplicativă a calităţii
  5. I.3. Aşteptările consumatorilor şi performanţa percepută
  6. CAP.II. Elemente de prezentare şi caracterizare a firmei I.D.SARRIERI
  7. II.1. Denumire localizare
  8. II.2 Analiza mediului de marketing
  9. A. Micromediul de marketing
  10. 1.Micromediul interior de marketing
  11. 2. Micromediul exterior de marketing
  12. B. Macromediul de marketing
  13. II.3 Analiza pieţei
  14. Strategii de piaţă aplicate de firmă
  15. Politica de promovare-campania de promovare

Extras din proiect

Introducere

În ultimii ani, piaţa de lenjerie intimă din România s-a dovedit a fi destul de dinamică, devenind o piaţă bine definită, de sine stătătoare, cu trenduri, cu prezentări pe sezoane, primăvară - vară şi toamnă – iarnă, cu evenimente ce îi sunt dedicate în exclusivitate, desfăşurate în marile capitale ale modei. Astăzi, lenjeria intimă nu mai are doar scop utilitar, de protecţie, ea fiind creată să înfrumuseţeze corpul femeii şi să îl pună în valoare. Din ce în ce mai mult lenjeria intimă este folosită cu scopul de a seduce, ca modalitate de a menţine interesul într-o relaţie, de a schimba ceva, sau de a surprinde. Femeile nu sunt singurele care cumpară astfel de lenjerie, bărbaţii sunt de asemenea interesaţi. Piaţa de lenjerie intimă din România tinde astfel să devină o piaţă din ce în ce mai matură şi, chiar dacă departe de a fi consolidată, din ce în ce mai atrăgătoare pentru marii jucători din acest sector atât internaţionali cât şi interni.

Piaţa de lenjerie intimă este dealtfel o componentă a pieţei textilelor şi de îmbrăcăminte. Este ştiut faptul că, industria textilelor din România este una dintre cele mai importante din economia noastră, fiind mulţi ani de-a rândul una dintre principalele categorii de produse de export. Totuşi, ultimii şase-şapte ani au adus un regres considerabil deoarece politicile companiilor producătoare cât şi lipsa de idei coerente au făcut ca această industrie să producă pierderi considerabile. La acestea s-au mai adăugat câţiva factori independenţi dar care au “zguduit” producţia şi exportul industriei româneşti de textile: oscilaţiile mari ale cursului leu-euro, scăderea profundă a forţei de muncă disponibile, creşterea costurilor cu utilitaţile etc.

Se poate spune însă că piaţa internă a lenjeriei intime face notă discordantă cu trendul general al pieţei textilelor. Unul dintre motivele principale pentru care s-a întamplat acest lucru îl constituie faptul că piaţa lenjeriei intime presupune anumite reguli distincte legate de strategiile adoptate impuse de către cadrul general al pieţei. Câteva dintre elementele ce definesc piaţa de

lenjerie intimă sunt: inovare, cercetare, strategii de marketing, ciclul limitat al produsului, know-how, eforturi specifice de vânzare etc.

Jucători interni precum I.D. Sarrieri, Jolidon cu prezenţe de succes la nivel internaţional şi participări de succes la prezentările de modă din Europa, au făcut ca piaţa internă de lenjerie intimă să devină una concurenţială şi atipică pentru contextul general al industriei textilelor din România.

Un alt aspect care a contribuit, mai ales în ultima perioadă, la dinamizarea pieţei lenjeriei intime, este unul de natură economică: dezvoltarea generală a economiei, care a dus la creşterea

nivelului de trai şi a puterii de cumpărare a românilor şi, ceea ce este important pentru o astfel de industrie, a apariţiei unei categorii speciale de consumatori: consumatorii produselor premium, de lux. Lenjeria intimă, prin prisma preţului şi a valorii adăugate poate fi considerată ca parte din piaţa de lux.

Dezvoltarea acestui segment a fost sesizat şi speculat şi de marii jucători internaţionali de produse de lux, în general (piaţa de fashion), şi de lenjerie intimă, în special: Triumph, Perla, FrancoRossi şi alţii.

Ţinând cont de acest context general al pieţei şi de faptul că piaţa lenjeriei intime prezintă unele elemente extrem de interesante, precum şi un segment de clienţi atipici, am ales să elaborez o lucrare privind atitudinile şi opiniile populaţiei braşovene cu privire la perceperea calităţii produselor unuia dintre cei mai importanţi jucători locali de pe piaţa de profil - I.D. Sarrieri, în urma campaniei desfaşurate.

Această lucrare cuprinde atât anumite aspecte teoretice cu privire la caracteristicile de calitate ale produselor şi satisfacerea consumatorilor cât şi un studiu de caz despre compania I.D. Sarrieri. Studiul de caz are practic două părţi importante: prezentarea firmei şi a mediului în care îşi desfăşoară activitatea (analiza mediului, analiza pieţei, strategii şi politici de marketing – campania de promovare a produselor) şi cercetarea de piaţă care măsoară impactul campaniei de marketing implementate. Cercetarea de piaţă pleacă desigur de la anumite obiective şi ipoteze care vor fi studiate cu ajutorul instrumentelor de marketing specifice astfel încât să conducă la concluzii constructive şi, mai departe, la propuneri şi strategii ale managementului firmei.

CAP.I. Aspecte Conceptuale Şi Metodologice

Privind Caracteristicile De Calitate Ale Produselor Şi Satisfacerea Consumatorilor

I.1. Calitatea, noţiune concretă complexă, dinamică.

Noţiunea de calitate a produselor şi problemele legate de realizarea acesteia i-au preocupat pe oameni cu mult timp în urmă. După unii autori, cuvântul “calitate” sau “qualitas” îşi are originea în latinescul “qualis” care are înţelesul de “fel de a fi”. Calitatea a fost luată în considerare din cele mai vechi timpuri şi a înregistrat un progres continuu, fiind o necesitate permanentă a omului.

Odată cu progresele înregistrate în industrie, calitatea nu mai este doar un concept filosofic, ci şi unul economic. Rolul calităţii în economie a crescut considerabil începând cu anii ’80, când datorită reducerii accentuate a resurselor de materii prime, calitatea devine un factor important de economisire.

Dacă dorim o calitate ridicată a vieţii, atunci trebuie să asigurăm calitatea produselor. Calitatea este o noţiune complexă şi nu se poate face abstracţie de nivelul tehnic al produselor sau de satisfacţia unui anumit nivel de trebuinţă.

În concepţia actuală calitatea a devenit o preocupare generală a tuturor organizaţiilor şi se realizează prin intermediul managementului.

Preview document

Caracteristicile de calitate ale produselor - element de satisfacție a consumatorilor - Pagina 1
Caracteristicile de calitate ale produselor - element de satisfacție a consumatorilor - Pagina 2
Caracteristicile de calitate ale produselor - element de satisfacție a consumatorilor - Pagina 3
Caracteristicile de calitate ale produselor - element de satisfacție a consumatorilor - Pagina 4
Caracteristicile de calitate ale produselor - element de satisfacție a consumatorilor - Pagina 5
Caracteristicile de calitate ale produselor - element de satisfacție a consumatorilor - Pagina 6
Caracteristicile de calitate ale produselor - element de satisfacție a consumatorilor - Pagina 7
Caracteristicile de calitate ale produselor - element de satisfacție a consumatorilor - Pagina 8
Caracteristicile de calitate ale produselor - element de satisfacție a consumatorilor - Pagina 9
Caracteristicile de calitate ale produselor - element de satisfacție a consumatorilor - Pagina 10
Caracteristicile de calitate ale produselor - element de satisfacție a consumatorilor - Pagina 11
Caracteristicile de calitate ale produselor - element de satisfacție a consumatorilor - Pagina 12
Caracteristicile de calitate ale produselor - element de satisfacție a consumatorilor - Pagina 13
Caracteristicile de calitate ale produselor - element de satisfacție a consumatorilor - Pagina 14
Caracteristicile de calitate ale produselor - element de satisfacție a consumatorilor - Pagina 15
Caracteristicile de calitate ale produselor - element de satisfacție a consumatorilor - Pagina 16
Caracteristicile de calitate ale produselor - element de satisfacție a consumatorilor - Pagina 17
Caracteristicile de calitate ale produselor - element de satisfacție a consumatorilor - Pagina 18
Caracteristicile de calitate ale produselor - element de satisfacție a consumatorilor - Pagina 19
Caracteristicile de calitate ale produselor - element de satisfacție a consumatorilor - Pagina 20
Caracteristicile de calitate ale produselor - element de satisfacție a consumatorilor - Pagina 21
Caracteristicile de calitate ale produselor - element de satisfacție a consumatorilor - Pagina 22
Caracteristicile de calitate ale produselor - element de satisfacție a consumatorilor - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Caracteristicile de Calitate ale Produselor - Element de Satisfactie a Consumatorilor.doc

Alții au mai descărcat și

Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport

Incaltamintea, fie ea sport, eleganta, sau casual, a aparut datorita necesitatii oamenilor de a-si proteja talpile de factorii care duc la...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Implicații ale Mondializării și Globalizării Piețelor Asupra Strategiilor de Produs

CAPITOLUL 1. IMPLICAŢII ALE MONDIALIZĂRII ŞI GLOBALIZĂRII PIEŢELOR 1.1. CARACTERISTICI ALE PROCESULUI DE GLOBALIZARE Comunitatea Europeană a...

Materii Prime și Auxiliare Folosite la Fabricarea Aluatului Opărit

Motto “In ceea ce priveşte controlul apetitului, trebuie să păstrăm o linie de mijloc. Când corpul este prea gras nu-l putem duce. Iar cand este...

Comunicarea în Afaceri - Studiu de Caz

Introducere În toate timpurile şi, cu atât mai mult în lumea de azi, educaţia şi învăţarea nu pot exista în afara comunicării umane. A comunica...

Studiu impactului calității asupra performanțelor economico-sociale ale Complexului Creangă din Targul-Ocna

Rolul, importanţa şi efectele multiple ale turismului intern sunt reflectate pe o multitudine de planuri: de la valorificarea superioară a...

Evoluții și Reducții în Domeniul Noțiunii de Calitate cu Impact Asupra Mărfurilor

De-a lungul întregii istorii, progresele au însemnat în nenumarate rânduri despartiri de vechi moduri de a gândi sau actiona, despartiri de vechi...

Asigurarea Calității Serviciilor Turistice

La ora actuală, aproape în toate domeniile, atunci când un agent economic primeşte mai multe oferte şi trebuie să ia o decizie, alegerea lui se...

Promovarea vânzărilor laptop

În orice loc de pe planeta, producatorul de bunuri si servicii este animat de un unic scop - acela de a obtine un profit cât mai mare. Dar el stie...

Managementul Calității Produselor Alimentare

Introducere Până la sfârşitul secolului al XIX-lea nu s-a pus concret problema studierii calităţii, ea fiind considerată o caracteristică de care...

Ai nevoie de altceva?