Cercetarea direct selectivă a produsului Dorna

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 2904
Mărime: 25.30KB (arhivat)
Publicat de: Ioan Chirilă
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dragut Bogdan
UNIVERSITATEA CRESTINA DIMITRIE CANTEMIR FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC SI COMERCIAL

Cuprins

  1. I. PREZENTAREA FIRMEI 3
  2. II. CERCETAREA DIRECT SELECTIVA 3
  3. 2.1 DEFINIREA PROBLEMEI DECIZIONALE 3
  4. 2.2DEFINIREA SCOPULUI CERCETARII 3
  5. 2.3 STABILIREA OBIECTIVELOR CERCETARII, OBIECTIVE SECUNDARE SI 4
  6. 2.4 DEFINIREA IPOTEZELOR 4
  7. 2.5 DEFINIREA VARIABILELOR DE LUCRU 4
  8. 2.6 DEFINIREA COLECTIVITATII GENERALE 4
  9. 2.7 DEFINIREA UNITATII DE SONDAJ 4
  10. 2.8 DEFINIREA ESANTIONULUI 5
  11. 2.9 INTOCMIREA CHESTIONARULUI 5
  12. 2.10 RECOLTAREA DATELOR 6
  13. 2.11 ANALIZA DATELOR 6
  14. 2.12 CONCLUZILE CERCETARII 7
  15. 2.13 RAPORTUL FINAL AL CERCETARII 7

Extras din proiect

I. Prezentarea firmei

The Coca-Cola Company (NYSE: KO) este cea mai mare companie producătoare de băuturi răcoritoare din lume, cel mai mare producător, distribuitor şi comercializant de băuturi ne-alcolice şi siropuri din lume, şi una dintre cele mai mari corporaţii din SUA. Compania este cunoscută în special datorită produsului ei cel mai renumit Coca-Cola, inventat de John Stith Pemberton în 1886.

Scurt istoric

Era 1886 si in New York Harbor muncitorii construiau Statuia Libertatii. La opt sute de mile departare, un alt maret simbol urma sa fie descoperit. Precum multi oameni care au schimbat istoria, John Pemberton, veteran al razboiului civil si farmacist in Atlanta, a fost inspirat din simpla curiozitate.

Pentru ca ii placea sa se joace cu formule medicinale, intr-o seara, cautand un leac rapid pentru o durere de cap, a amestecat un lichid de culoarea caramelului intr-un vas. Cand a terminat, l-a dus la o farmacie locala. Aici amestecul a fost combinat cu sifon si probat de clienti care au recunoscut cu totii: aceasta noua bautura era speciala.

Farmacia a inceput sa vanda amestecul cu 5 centi paharul. Contabilul lui Pemberton, Frank Robinson, a numit amestecul Coca-Cola si notat numele intr-un manuscris. Pana in ziua de azi, Coca-Cola se scrie la fel.

In primul an, firma a vandut in jur de 9 pahare de Coca-Cola pe zi. Un secol mai tarziu, Coca-Cola Company a produs peste 10 miliarde de galoane de suc. Din nefericire pentru Pemberton, el era mai mult un inventator decat un om de afaceri, si nici macar nu banuia ca a inventat unul din cele mai de succes produse din lume.

De-a lungul anilor, intre 1888 si 1891, Pemberton a vandut firma unui afacerist din Atlanta pe nume Asa Griggs Candler pentru un total de 2300$. Candler a devenit primul presedinte al firmei si primul care a adus viziune de afaceri companiei.

Dupa Atlanta

1893-1904

Asa Candler, un vanzator inascut, a transformat Coca-Cola dintr-o inventie intr-o afacere. Stia ca exista oameni insetati si Candler a gasit cai inovative de a le prezenta acest nou produs. A distribuit cupoane pentru a incerca gratis noua bautura racoritoare si i-a imbracat pe farmacisti in haine imprimate cu Coca-Cola. Stilul agresiv de promovare a functionat.

Pana in 1895, Candler a construit fabrici in Chicago, Dallas si Los Angeles.

Inevitabil, succesul bauturii a condus la modificarea modalitatii de imbuteliere. In 1894, un om de afaceri din Mississippi, Joseph Biedenham, a fost primul care a pus bautura in sticle. A trimis 12 sticle catre Asa Candler, insa acesta nu a fost impresionat. In ciuda faptului ca era un foarte abil om de afaceri, nu a realizat ca Coca-Cola isi va realiza adevaratul potential cand va putea fi cumparata la sticla. Nu a realizat acest lucru nici macar 5 ani mai tarziu cand 2 avocati, Benjamin F. Thomas si Joseph B. Whitehead, au cumparat dreptul exclusiv de a imbutelia si vinde bautura pentru suma de 1 dolar.

Pastrarea brandului

1905-1918

Imitarea poate fi o forma de flatare, insa Coca-Cola Company nu a fost deloc flatata de proliferarea bauturilor care o imitau din dorinta de a profita de succesul originalului. Atat produsul cat si brandul trebuiau sa fie protejate.

Publicitatea s-a axat pe autenticitatea Coca-Cola. In 1916, compania Root Glass din Indiana a inceput sa fabrice faimoasa sticla de Coca-Cola. Pe masura de se inainta in noul secol, Coca-Cola Company a crescut rapid, extinzandu-si afacerile in Cuba, Porto Rico, Franta si alte tari. In 1900 existau 2 imbuteliatori de Coca-Cola iar in 1920 existau 1.000.

Mostenirea lui Woodruff

1919-1940

Probabil nici o alta persoana nu a avut un impact mai puternic asupra companiei Coca-Cola decat Robert Woodruff. In 1923, la 5 ani dupa ce tatal sau Ernest a cumparat compania de la Asa Candler, Woodruff a devenit presedintele companiei.

Daca Candler a prezentat Statelor Unite noua bautura Coca-Cola, Woodruff a prezentat-o lumii intregi de-a lungul unei cariere de 60 de ani la carma companiei.

Woodruff era un geniu al marketingului si a profitat de toate oportunitatile de extindere. Coca-Cola a calatorit impreuna cu echipa SUA la Olimpiada din 1928 din Amsterdam, iar logo-ul a fost imprimat peste tot, chiar si in arenele de lupte cu taurii din Spania.

Woodruff a incurajat toate inovatiile care ii ajutau pe oameni sa se bucure de Coca-Cola, transformand compania nu doar intr-un mare succes cat si intr-o parte importanta din viata oamenilor.

Razboiul si mostenirea sa

1941-1959

In 1941, America a intrat in cel de-al doilea razboi mondial. Mii de barbati si femei au fost trimisi la lupta. Woodruff a ordonat ca “fiecare persoana in uniforma sa primeasca o sticla de Coca-Cola cu 5 centi, oriunde s-ar afla si oricat ar costa compania”.

In timpul razboiului, europenii s-au bucurat pentru prima oara de Coca-Cola. Intre anii 40 si 60, numarul tarilor in care Coca-Cola isi desfasura activitatea s-a dublat.

America de dupa cel de-al doilea razboi mondial era plina de optimism si prosperitate. Acest lucru se reflecta si in imaginile folosite in reclamele Coca-Cola: cupluri fericite, mame lipsite de griji conducand masini decapotabile.

Lumea clientilor

1960-1981

Dupa 75 de ani de succes cu brandul Coca-Cola, compania a decis sa-si largeasca numarul de branduri: Sprite a fost introdus in 1961, TAB in 1963 si Fresca in 1966.

Prezenta internationala a companiei a crescut rapid, iar reclama, intotdeauna o parte importanta a afacerii, s-a implinit cu adevarat in anii 70. In 1978, Coca-Cola Company a fost aleasa drept singura companie care putea sa vanda bauturi racoritoare in Republica Chineza.

Coca-Cola Light si Noul Gust

1982-1989

Anii 80 au fost o perioada de schimbari si inovatie la Coca Cola. In 1981, Roberto C. Goizueta a devenit presedinte al consiliului de administratie si CEO a Coca-Cola Company. Goizueta, care fugise de regimul comunist al lui Fidel Castro in 1961, a schimbat complet strategia companiei: a organizat toti imbuteliatorii de Coca-Cola din SUA intr-o companie publica, Coca-Cola Enterprises, a lansat Coca-Cola Light si multe altele.

In 1985, Goizueta a incercat prima schimbare a formulei de preparare si a gustului Coca-Cola. La teste, totul a fost bine, insa in lumea reala, oamenii au reactionat cerand formula originala inapoi. Criticii au numit-o cea mai mare greseala de marketing facuta vreodata. Formula originala a fost reintrodusa si Coca-Cola si-a marit avantajul asupra competitorilor, avantaj care se pastreaza si azi.

Coca-Cola Acum

1990-PREZENT

In 1886, Coca-Cola se vindea intr-o mica farmacie din Atlanta. Acum, in al doilea secol de existenta, Coca-Cola Company vinde aproape 300 de branduri in 200 de tari.

In Februarie 2000, Doug Daft a fost ales presedinte si CEO. Doug este un veteran in companie, lucrand la Coca-Cola de 30 de ani si crede ca compania trebuie sa opereze la nivel local. Azi, la fiecare 10 secunde, 126.000 de oameni se bucura de un produs Coca-Cola.

Concurenta

Principalii concurenti pe piata ai companiei Coca Coca este compania Pepsi Cola.

Date statistice

Compania controlează 52,5% din piaţa chineză de sucuri carbogazoase şi 12% din piaţa de sucuri de fructe (martie 2009)

Număr de angajaţi în 2008: 90.500 (din care 86% sunt în afara SUA

Cifra de afaceri în 2007: 28,8 miliarde USD

Venit net în 2007: 5,9 miliarde usd

Furnizori si clienti

II. Cercetarea direct selectiva

2.1 definirea problemei decizionale

Cercetare imaginii produsului companie Coca Cola, Dorna in randul consumatorilor din Municilip Bucuresti si cresterea vanzarilor in aceasta regiune.

2.2Definirea scopului cercetarii

Pe parcursul celor cinci ani de activitate s-au inregistrat si perioade mai putin bune, au iesit in evidenta anumite deficiente, unele dintre acestea in stransa legatura cu caracteristicile pietei din Bucuresti.

Una din probleme o reprezinta nivelul vanzarilor la produsul " Dorna" si impactul acestuia asupra consumatori-or.

Scopul acestei cercetari este de a studia imaginea produsului "dorna" in randul consumatorilor, in vederea gasirii unei solutii pentru cresterea nivelului vanzarilor.

2.3 Stabilirea obiectivelor cercetarii, obiective secundare si

Obiective principale

• studierea imaginii produsului: daca este sau nu formata

• studierea imaginii produsului: daca este favorabila sau nu

• studierea intensitatii imaginii

Obiective secundare

• studierea aportului adus la veniturile societatii din comercializarea produsului Dorna

• studierea categoriilor de varsta din care fac parte consumatorii

• studierea disponibiliatii consumatorilor de a plati pretul cerut pentru produsul Dorna

Preview document

Cercetarea direct selectivă a produsului Dorna - Pagina 1
Cercetarea direct selectivă a produsului Dorna - Pagina 2
Cercetarea direct selectivă a produsului Dorna - Pagina 3
Cercetarea direct selectivă a produsului Dorna - Pagina 4
Cercetarea direct selectivă a produsului Dorna - Pagina 5
Cercetarea direct selectivă a produsului Dorna - Pagina 6
Cercetarea direct selectivă a produsului Dorna - Pagina 7
Cercetarea direct selectivă a produsului Dorna - Pagina 8
Cercetarea direct selectivă a produsului Dorna - Pagina 9
Cercetarea direct selectivă a produsului Dorna - Pagina 10
Cercetarea direct selectivă a produsului Dorna - Pagina 11
Cercetarea direct selectivă a produsului Dorna - Pagina 12
Cercetarea direct selectivă a produsului Dorna - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Cercetarea Direct Selectiva a Produsului Dorna.doc

Ai nevoie de altceva?