Economia Afacerilor - Nokia

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 6421
Mărime: 1.56MB (arhivat)
Publicat de: Marinel Radu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popescu Mihai
Universitatea Ștefan cel Mare Suceava

Cuprins

  1. 1. Prezentarea companiei 3
  2. 1.1. Motivul alegerii proiectului 4
  3. 1.2. Prezentare Nokia N9 5
  4. 1.3. Piața, oprtunitatea economică și planul de afacere 6
  5. 2. Analiza de mediu 7
  6. 2.1. Analiza SWOT a companiei Nokia 7
  7. 2.2. Analiza concurenței 10
  8. 2.3. Identificarea principalilor concurenți 11
  9. 2.4. Macromediul 14
  10. 3. Scopul și obiectivul planului 16
  11. 3.1. Obiective generale ale planului 16
  12. 3.2. Scopul planului 16
  13. 3.4. Profitabilitate 17
  14. 3.5. Bugetul planului de marketing 17
  15. 3.6. Modalităţi de înregistrare şi măsurare a rezultatelor 19
  16. 4. Concluzii 20

Extras din proiect

1. Prezentarea companiei

Nokia se găseşte în avangarda societăţii noastre interconectate, globale, aflate într-o evoluţie rapidă. Viziunea ei, tehnologiile mobile şi aplicaţiile ei inovatoare schimbă felul în care gandim, învăţăm, comunicăm şi facem afaceri într-un ritm incredibil.

Totuşi cea mai mare companie finlandeză şi unul dintre cei mai mari producători mondiali de echipamente pentru comunicaţii are origini mult mai adânci în natură. De fapt, povestea companiei Nokia este o extraordinară poveste despre evoluţie şi adaptare în afaceri.

Nokia a fost fondată în 1865 ca o modestă fabrică de celuloză din lemn de către Fredrik Idestam. Firma s-a extins, producând articole din cauciuc în oraşul finlandez Nokia, luând curând numele acestuia. La sfârşitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Nokia a cumpărat firma producătoare de cabluri telefonice Finnish Cable Works.

În anii ’70, Nokia s-a implicat şi mai mult în afacerile din domeniul telecomunicaţiilor, compania producând centrala telefonică digitală Nokia DX 200. În anii ’80, ea a lansat pe piaţă o gamă de calculatoare personale denumite Mikromikko, a cărei producţie a fost preluată ulterior de ICL, şi a început să realizeze telefoane mobile pentru reţeaua NMT.

În anii ’90 însă, compania a avut grave probleme financiare, limitându-se la producţia de telefoane mobile, la realizarea infrastructurii de telefonie mobilă şi la alte domenii specifice telecomunicaţiilor, renunţând la alte activităţi precum producţia de televizoare şi calculatoare personale.

Nokia se consideră în prezent o companie din domeniul multimedia, fiind conştientă de faptul că aparatul pe care-l produce este mai mult decât un telefon – este un dispozitiv care serveşte la informare, distracţie, calcul şi comerţ. Deşi recunoaşte pe faţă că în ultimii ani a mai pierdut din teren în faţa atacurilor omoloagelor Samsung şi Motorola, compania îşi revizuieşte atitudinea spre a redobândi întâietatea pe piaţă.

De fapt, cei de la Nokia consideră că piaţa evoluează în cicluri care încep cu inovarea industrială, mai monotonă şi mai brută, mai tehnică şi mai raţională, şi se termină cu stilizarea designului, mai plină de culoare şi mai cizelată, mai umană şi mai emoţională. Implicaţia este aceea că Nokia se pregăteşte să ne poarte, cu elementele estetice şi toate celelalte, spre o nouă generaţie de dispozitive care permit o comunicare şi mai strânsă.

Poate că Nokia a fost victima acelor fenomene pe care ea le consideră paradoxuri ale succesului pe piaţă, şi anume :

• Pe măsură ce pieţele se maturizează, clienţii devin tot mai puţin interesaţi. Ei te acceptă şi aşteaptă să te duci spre ei în loc să fie atraşi de noutăţi.

• Cu cât mai popular, cu atât este mai greu sa fii interesant. Omniprezenţa nu se potriveşte cu afirmarea individualităţii.

• Pe măsură ce devii mai mare, atitudinea ta este mai puţin personală. În acelaşi timp, clienţii sunt interesaţi de relaţii mai profunde cu firmele lor.

Nokia doreşte pur şi simplu “să-i pună pe oameni în legătură unii cu alţii” şi să valorifice posibilităţile pe care le oferă legăturile mai bune.

1.1. Motivul alegerii proiectului

Explozia mediatică din ultimele decenii a transformat societatea umană într-o societate a spectacolului, acolo unde lumea reală se transformă în simple imagini, ele devenind motivații eficiente ale unui comportament hipnotic. Spectacolul, ca tendință de a face vizibilă lumea care nu este direct sesizabilă, gasește în mod firesc în văz simțul omenesc privilegiat. Orice companie care se dorește a fi una de succes, încearcă să-și construiască o imagine, o personalitate, o identitate organizând un proces comunicațional în cadrul caruia transmite publicului vizat, în special sub forma de imagini, informații care să influențeze atitudinile și convingerile consumatorilor în sensul dorit de aceasta. Altfel spus, prin transmiterea consecventă a unor informații, mai ales sub forma de imagini către publicul vizat, organizația își va construi în timp o identitate care o va ajuta în lupta concurențiala.

Compania Nokia este una dintre acele companii care ține la imaginea sa și la satisfacerea clienților. Pentru a atrage cât mai mulți clienți și pentru a-și menține poziția de lider, compania Nokia lansează noul model de telefon Nokia N9.

Scopul proiectului

Pentru noul Nokia N9, compania a introdus o camera de 12 megapixeli, tehnologie optica de la Carl Zeiss, blit Xenon si un mare senzor, de o calitate superioara unei camere digitale compacte. Piața telefoniei mobilă în România este în continuă creștere, anual se vând intre 3,5 și 4,5 milioane de telefoane mobile. Lansarea acestui model are ca scop creșterea vănzărilor cu un procent de 7%, atragearea de noi clienți, menținerea pe poziția de lider de piață, până la data de 31 iulie 2011.

Obiectivul fundametal al companiei îl reprezintă maximizarea valorii întreprinderii, respectiv creșterea averii proprietarilor.

1.2. Prezentare Nokia N9

Cu un design de invidiat noul model Nokia N9 a cucerit o parte din cumpărătorii acestei mărci. Telefoul Nokia arată atât de bine încât mai multe bloguri au apreciat că este inspirat de MacBook. N9 va fi primul gadget care va rula pe sistemul de operare Mee Goo. Din imagini se poate vedea ca handset-ul vine dotat cu o tastatură glisantă QWERTY și touchscreen. În plus, prezintă asemănări izbitoare cu MacBook.

Nokia N9 vine cu ecran tactil OLED de 4 inch, are la bord un procesor Qualcomm Snapdrag on de 1 GHz, memorie d e 512 MB, spatiu de stocare a sistemului de 1 GB si memorie interna de 64 GB. Terminalul are să un ecran OLED cu diagonala de 4 inchi, rezoluție 800×480 de pixeli, plus memorie internă de 64GB. Procesorul este Snapdragon la 1GHz, are 512 MB de memorie RAM și memorie pentru sistem (ROM) de 1GB, mai ofera suport WiFi, GPS, Bluetooth 2.1+, iar camera foto inregistreaza filme HD 720p. Camera foto știe să filmeze 720p (aproape HD), are WiFi / Bluetooth și HSPA+.

1.3. Piața, oprtunitatea economică și planul de afacere

Elemente specifice ale mediului de marketing

Piața telefoanelor mobile este foarte diversificată, atât din punct de vedere al producătorilor cât și al consumatorilor. Un atu al companiei Nokia este reprezentat de varietatea de modele puse la dispoziția cumpărătorilor, oferind o gamă diversă ținând permanență pasul cu moda și inovația tehnică. Reprezentativă pentru politica firmei este şi menţinerea unui standard de calitate, acest lucru fiind posibil prin utilizarea de materiale rezistente, metale uşoare, inoxidabile şi plastic. Din acestă perspectivă se conturează un punct slab al firmei, întrucât costurile de producţie sunt destul de ridicate. Telefoanele nokia se adreseaza atât persoanelor care își doresc să fie în pas cu noile modele, cât si persoanelor care nu sunt atât de interesate de inovțiile tehnice.

Preview document

Economia Afacerilor - Nokia - Pagina 1
Economia Afacerilor - Nokia - Pagina 2
Economia Afacerilor - Nokia - Pagina 3
Economia Afacerilor - Nokia - Pagina 4
Economia Afacerilor - Nokia - Pagina 5
Economia Afacerilor - Nokia - Pagina 6
Economia Afacerilor - Nokia - Pagina 7
Economia Afacerilor - Nokia - Pagina 8
Economia Afacerilor - Nokia - Pagina 9
Economia Afacerilor - Nokia - Pagina 10
Economia Afacerilor - Nokia - Pagina 11
Economia Afacerilor - Nokia - Pagina 12
Economia Afacerilor - Nokia - Pagina 13
Economia Afacerilor - Nokia - Pagina 14
Economia Afacerilor - Nokia - Pagina 15
Economia Afacerilor - Nokia - Pagina 16
Economia Afacerilor - Nokia - Pagina 17
Economia Afacerilor - Nokia - Pagina 18
Economia Afacerilor - Nokia - Pagina 19
Economia Afacerilor - Nokia - Pagina 20
Economia Afacerilor - Nokia - Pagina 21
Economia Afacerilor - Nokia - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Economia Afacerilor - Nokia.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul de Marketing al Companiei Nokia

1.Istoria companiei NOKIA De-a lungul ultimilor o suta cincizeci de ani,Nokia a evoluat de la o simpla fabrică de hârtie Riverside,din sud-estul...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Instrumente Manageriale Folosite în Cadrul Companiei Nokia

CAPITOLUL I - PREZENTAREA GENERALA A COMPANIEI 1.1. – Descrierea firmei Nokia reprezinta la momentul actual liderul producatorilor de terminale...

Analiza Pieței Producătorului de Telefoane Nokia

Scurt istoric al companiei Istoria Nokia înseamnă un secol şi jumătate de inovaţie - de la fabrica de hârtie de pe malul unui râu din sud-vestul...

Nokia

CAPITOLUL I ISTORIA FIRMEI 1.1 SCURT ISTORIC Istoria firmei Nokia începe în secolul al XIX-lea, cu o fabrică de hârtie. Compania se dezvoltă în...

Conceptul de etică

Prin prezentul proiect am oferit o imagine cît se poate de clară despre etică, privită din perspectivă generală dar si din punctul de vedere al...

Responsabilitatea Socială a Companiilor Multinaționale

1. Cadrul general şi conceptul de responsabilitate socială În prezent societatea se confruntă cu o serie importantă de transformări la nivel...

Analiza comparativă a două mărci - LG și Nokia

1. Caracterizarea generala 1.1. Capacitatea pietei Chiar daca criza economica a lovit serios in profiturile marilor producatori de telefoane...

Denumirea Companiei Nokia și Obiectul de Activitate

CAP.1.DENUMIREA COMPANIEI NOKIA SI OBIECTUL DE ACTIVITATE DESPRE COMPANIE: Nokia este liderul mondial în domeniul mobilității, impulsionând...

Guvernanță corporativă în cadrul Nokia

Capitolul 1. Guvernarea Corporativă – aspecte conceptuale 1.1. Conceptul de guvernanţă corporativă Termenul de guvernanţă a fost folosit iniţial...

Ai nevoie de altceva?