Mediul de Marketing al Germaniei

Proiect
6.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3778
Mărime: 29.41KB (arhivat)
Publicat de: Dorina Tănase
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRAŞOV Departamentul pentru Învatamant la Distantă FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE Management Anul III Competivitate si Globalizare

Cuprins

  1. 1.Mediului marketingului
  2. 1.1 Mediul socio-cultural
  3. 1.2 Mediul economic
  4. 1.3 Mediul natural-tehnologic
  5. 1.4 Mediul politic-legislativ
  6. 1.5 Mediul informational

Extras din proiect

Macromediul marketingului şi analiza acestuia

1. Mediului marketingului

Pentru a comercializa cu succes un produs, managerul de marketing trebuie să dezvolte o strategie. El ia decizii în cadrul acesteia, care depind de mai multe variabile, factori şi forte care sunt în continuă schimbare.Câteva din aceste variabile sunt interne.El are un anumit control asupra variabilelor care afectează produsul: natura lui, promovarea, parcursul pe care îl va urma de la producător la consumator şi preţul său. Dar când este fabricat,el intră în mediul extern: economic, tehnologic, socio-cultural şi legislativ-politic.Marketerul nu poate controla aceste variabile externe; în alt mod acestea îl controlează pe el.

Sub raport tehnic-tehnologic, social,economic,modelul german de management este unul dintre cele mai eficiente din lume. Managementul postbelic german s-a impus ca model datorita unor performante economice durabile si exceptionale obtinute intr-un context economic special si pe un fond cultural-religios specific. Dupa unificare in anul 1990, economia sociala de piata germana s-a confruntat cu mari greutati mai ales pe piata muncii, trebuind sa absoarba dificultatile economiei de comanda preluata de la fosta RDG.

Comportamentul managerial si modul de gândire german sunt puternic influentate de principiile protestante si de teoriile lui Max Weber privind eficienta sociala a structurilor organizationale.Toate acestea au condus la conceptul de economie sociala de piata, ai carui promotori au format un cerc de rezistenta împotriva nationalismului socialist. Din punct de vedere cultural, managementul german a fost si este influentat de unele principii religioase catolice si protestante , precum: solidaritate prin asumarea unor responsabilitati sociale comune; demnitate umana prin asigurare de bunastare si trai decent pentru toti membrii comunitatii; responsabilitate individuala prin simt al datoriei, performanta si randament; respectul proprietatii prin garantare si inviolabilitate.

1.1 Mediul socio-cultural:

- Mediul demografic: este reprezentat de populaţie şi structurile sale. Prin analiza trendurilor în structura populaţiei este posibilă anticiparea comportării consumatorilor pe o anumită piaţă, în măsura în care numărul mare de nevoi şi dorinţe ale acelor indivizi sunt exprimate de trăsăturile demografice cum ar fi: vârsta, sexul, starea civilă, ocupaţia, domiciliul.

- Mediul cultural: este constituit de ansamblul valorilor, normelor, credinţelor şi tradiţiilor la care se raportează membrii unei societăţi şi din sistemul serviciilor culturale existente într-un spaţiu social determinat: ţară, zonă, localitate.

Sistemul educational german a contribuit si el la functionarea eficienta a structurilor organizationale politice , sociale si economice, exprimabila prin ordine, disciplina, simtul datoriei implinite si competenta.

Pregatirea continua sau permanenta, numita “Weiterbildung”, inspirata atat din traditia civilizatoare cat si din cultura firmei, pune accentul pe modernizarea structurilor productive si reconversia meseriilor.

- Mediul consumatorului final: O consecinţă a schimbărilor în mediul geografic şi în cel cultural este modificarea atitudinilor şi a stilului de viaţă a consumatorilor. Ei au început să pretindă o diversitate mare a produselor şi, nu în ultimul rând, mici cadouri din partea magazinelor pe care obişnuiesc să le frecventeze.

1.2 Mediul economic: condiţionează totalul de bani aflat la dispoziţia pieţei. El reprezintă suportul puterii de cumpărare al clienţilor, fie ei agenţi economici sau consumatori individuali.

Situaţia economico-financiară a Germaniei

Din punct de vedere economic Germania este unul dintre cele mai dezvoltate state ale lumii. În anul 2004 PIB-ul RFG a constituit 2178,2 milliarde Euro, ceea ce alcatuieste 29% din PIB-ul UE. În acelasi timp, recesiunile economice ale altor state ale lumii si noile conditii ale pietii mondiale în contextul globalizarii nu au lasat ne-afectata economia Germaniei, conducând la o recesiune structurala a economiei în ultimii ani si chiar la o diminuare a PIB-ului în 2003 cu 0,1%.

Totusi, în anul 2004 s-a reusit relansarea cretesterii economice, fiind înregistrata o majorare a PIB-ului cu 1,7%. În pofida dificultatilor de ordin socio-economic, cauzate de procesul de consolidare economica dupa unificare, Germania a înregistrat în 2004 cel mai mare volum al exportului la nivel mondial si ramâne a fi cea de a treia putere economica a lumii.

Modelul de management german, desi in noua “constructie” economica s-a inspirat dupa liberalismul american , se indeparteaza seminificativ de sistemul de distributie a veniturilor practicat peste ocean.In contextul economiei sociale pe piata , managerii germani si-au insusit rapid practica americana potrivit careia succesul economic trebuie focalizat pe performanta individuala si nu pe cea de grup, demers cunoscut si specific managementului japonez.

S-a confirmat si pe fondul culturii organizationale germane faptul ca , pe masura ce rezultatele finale ale muncii individului recompensate corespunzator , devin determinante pentru destinul sau si al familiei, acesta va deveni mai preocupat de propriul succes in actiunile asumate sau in cele impuse de sefi.

Fiecare individ trebuie sa beneficieze de un mediu favorabil, care sa-l stimuleze in elaborarea libera , creativa si responsabila a unor planuri , programe, actiuni.La randul ei , piata libera , prin mecanisme si instrumente specife ofera suficiente semnale. In acelasi timp , in sistemul economiei sociale de piata , institutiile statului trebuie sa-si asume un rol nepartinitor , dar stimulativ , astfel incat in mediul liber al afacerilor totul sa functioneze corect: concurenţa loială, controlul preventiv asupra formarii preturilor de monopol, respectarea drepturilor fundamentale ale consumatorului, supravegherea economica a mediului si a potentialului de poluare al companiilor industriale.In acest mod, statul german, prin institutionalizarea unui mediu politic democratic si a unei economii libere administrate de un management descentralizat, a reusit sa asigure pentru cetatenii sai egalitatea sanselor , sa impiedice nedreptatile si sa-i protejeze social pe cei dezavantajati.In acelasi timp , institutiile statului nu s-au implicat in nici un fel in planificarea , organizarea si gestiunea firmelor, riscul economic exista si actioneaza ca un veritabil instrument de sustinere a unui mediu de afaceri extren de competitiv atat pe piata interna , cat si pe cea externa.

În consecinta functionarea economiei postbelice germane, sustinuta si prin independenta autoritatilor monetare fata de puterea politica,a reusit sa realizeze o mare deschidere spre export si,mai ales, sa devina principala resursa de finantare a actiunilor sociale ale statului.

Dupa o perioada de stagnare si înfruntarea cu numeroase probleme socio-economice precum si de ordin financiar în ultimii trei ani, Germania se afla în prezent în perioada unor schimbari politice radicale. Actualmente, din cauza divergentelor profunde privind politica social-economica promovata de partidul de guvernare (SPD - Partidul Social-Democrat) si

Preview document

Mediul de Marketing al Germaniei - Pagina 1
Mediul de Marketing al Germaniei - Pagina 2
Mediul de Marketing al Germaniei - Pagina 3
Mediul de Marketing al Germaniei - Pagina 4
Mediul de Marketing al Germaniei - Pagina 5
Mediul de Marketing al Germaniei - Pagina 6
Mediul de Marketing al Germaniei - Pagina 7
Mediul de Marketing al Germaniei - Pagina 8
Mediul de Marketing al Germaniei - Pagina 9
Mediul de Marketing al Germaniei - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Mediul de Marketing al Germaniei.doc

Alții au mai descărcat și

Peroni - Nastro Azzuro - campanie publicitară

Introducere Berea este o bautura alcoolica obtinuta din 4 produse naturale: drojdia de bere, malt, hamei si apa. Aceasta are aproximativ 5%...

Lansarea produsului Sagos-Albalact pe piața internațională

Albalact – Prezentarea companiei Infiintata in 1971 sub denumirea de Intreprinderea de Industrializare a Laptelui Alba, SC ALBALACT SA s-a...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Studiu de Caz privind Fundamentarea, Elaborarea, Implementarea și Evaluarea Strategiei Generale a Heineken România SA

CAPITOLUL I: Notiuni generale 1.1. Conceptul de strategie Este un concept cu o istorie îndelungata, întâlnit pentru prima oara in antichitatea...

Căsuțe de lemn

CAPITOLUL I. PREZANTAREA FIRMEI SC AMA FOREST EXIM SRL I.1. Date de identificare Denumire: SC AMA FOREST - EXIM SRL Adresa: Str. CIOCARLIEI 12...

Plan de marketing- Crăciun în Maramureș

I. Expunerea introductiva Agentia de turism DEISY TOUR isi propune lansarea pe piata Olandei a produsului turistic “Craciun in Maramures”. In...

Plan de marketing - ciocolată Toblerone

1.Plan de marketing ciocolata toblerone 2 Obiectivul general al întreprinderii: Îmbunatatirea atitudinii clientilor fata de produsele din gama...

Plan de Marketing Heineken România

Introducere Scurt istoric Tradiţia Heineken începe în 15 februarie 1864, când Gerard Adriaan Heineken cumpără fabrica de bere Heystack din...

Cazanele Dunării - Locul în care Dunărea Pare ca Fierbe

Potenţialul turistic al judeţului Mehedinţi îl formează grandiosul peisaj format de fluviul Dunărea şi defileul său, de diversitatea reliefului din...

Lansarea în Germania a Produsului Turistic Crăciun Maramureșean Oferit de Către Agentia de Turism Holiday Travel

Agentia de turism Holiday Travel doreşte să lanseze produsul turistic “Craciun in Maramures” pe o piaţă internaţională, respectiv Germania. Pentru...

Evaluarea Riscului

Capitolul 1: prezentarea firmei 1.1. Un scurt istoric al firmei S.C. Autoglobus 2000 S.R.L. Modalităţile şi gradul ei de internaţionalizare...

Ai nevoie de altceva?