Plan de marketing pentru lansarea unui produs agroalimentar pe piața românească

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 5024
Mărime: 450.62KB (arhivat)
Publicat de: Saveta Iliescu
Puncte necesare: 6
Academia De Studii Economice Facultatea De Marketing

Extras din proiect

Apa cu gust de menta si lime

1.Rezumat

Societatea Dorna Apenim S.A., detinuta in portofoliu de Coca Cola HBC Romania S.R.L. a decis introducerea pe piata romaneasca a unei noi marci de apa minerala necarbogazoasa cu menta si lime, si anume “Limaqua”. Firma producatoare a hotarat acest lucru intrucat considera ca desi multa lume care bea apa plata recunoaste ca nu apreciaza gustul si ca adauga lime pentru a fi cat mai racoritoare, oferta de apa cu gust de menta si lime pe piata romaneasca este foarte redusa.

Dorna este o marca cu o personalitate puternica, stabila, constanta, pentru ca a reusit sa pastreze, in linii marii, aceeasi configuratie de caracteristici cu care consumatorii au fost obisnuiti inca de la inceput. Marca a evoluat continuu, si-a imbunatatit imaginea, dar cu pasi mici, astfel incat consumatorii au perceput personalitatea marcii ca fiind una credibila, armonioasa si integra.

De asemenea, are o personalitate independenta si puternica, dovada fiind faptul ca foarte multi consumatori nu cunosc faptul ca marca apartine in prezent Coca Cola.

In cadrul acestui plan de marketing am analizat componentele mediului intern si extern ce interactioneaza cu produsul pe care compania noastra doreste sa il lanseze pe piata, am realizat o analiza a punctelor forte, a punctelor slabe, a oportunitatilor si amenintarilor pe care le intalneste produsul ce urmeaza sa fie lansat.De asemenea, am trasat in acest plan de marketing ipotezele si obiectivele de la care se pleaca in lansarea apei Limaqua,cu gust de menta si lime, dar si strategiile si programul de marketing ce vor fi aplicate, precum si bugetul si modalitatile de control si evaluare necesare determinarii eficientei cu care s-a desfasurat procesul lansarii produsului nostru.

2.Analiza pietei

Structura pietei

O caracteristica a pietei este ca se consuma cu preponderenta apa minerala carbonatata, respectiv 70 la suta din consumul total de apa minerala. Astfel, preferintele sunt cu totul altele decat in Statele Unite sau in unele tari ale Europei Occidentale, unde peste 90 la suta din consumul total este cel de apa minerala necarbonatata.

Consumul de bauturi "acidulate" este specific romanilor, iar piata acestor ape minerale este cu mult peste cea din SUA si pentru ca in Romania mai exista "spritul", in timp ce alte tari au cam renuntat la combinatia apa-vin. Cu toate acestea, insa, in Romania consumul de apa minerala imbuteliata, carbonatata sau necarbonatata, este inca redus, doar 7 la suta din nevoia de lichide a unui roman pe an fiind "stinsa" cu apa, restul de 93 la suta fiind reprezentat de alte lichide (bere, vin, lapte, lichide colorate). O explicatie ar fi faptul ca putini romani stiu care este deosebirea intre apa de masa, de izvor sau apa minerala, multi preferand apa de la robinet, in timp ce in tarile UE exista o adevarata cultura a consumului de apa minerala.

Date ale MEMRB arata ca dupa ambalajul utilizat, PET-urile castiga teren in Romania (atingand aproape 95% din valoarea vanzarilor), trend opus celui european, unde se pune un accent mult mai mare pe protectia mediului. De asemenea, apa plata isi creste ponderea in vanzari, atat dupa volumul acestora, cat si luand drept criteriu valoarea acestora.

Dinamica pietei

Luand in considerare evolutia sa de pana acum, piata apelor minerale din Romania poate fi considerata o piata foarte dinamica. Potrivit surselor SNAM (Societatea Naţională a Apelor Minerale), producţia de apa minerală s-a ridicat în 2005 la peste 1.100 milioane de litri, de circa cinci ori mai mare faţă de anul 1991, an în care producţia a fost de 205 milioane litri. In anul 2006 s-a inregistrat o usoara scadere a productie din cauza secetei, ajungandu-se la o productie de aprox. 950 milioane litri. Producţia de apă minerală din 2007 a crescut cu 10% faţă de 2006, iar pentru 2008 se aşteapta o creştere de aproximativ 5% faţă de cel precedent. La ora actuală, 70% din producţie provine din licenţele SNAM, iar restul de 30%, din licenţe private.

Preview document

Plan de marketing pentru lansarea unui produs agroalimentar pe piața românească - Pagina 1
Plan de marketing pentru lansarea unui produs agroalimentar pe piața românească - Pagina 2
Plan de marketing pentru lansarea unui produs agroalimentar pe piața românească - Pagina 3
Plan de marketing pentru lansarea unui produs agroalimentar pe piața românească - Pagina 4
Plan de marketing pentru lansarea unui produs agroalimentar pe piața românească - Pagina 5
Plan de marketing pentru lansarea unui produs agroalimentar pe piața românească - Pagina 6
Plan de marketing pentru lansarea unui produs agroalimentar pe piața românească - Pagina 7
Plan de marketing pentru lansarea unui produs agroalimentar pe piața românească - Pagina 8
Plan de marketing pentru lansarea unui produs agroalimentar pe piața românească - Pagina 9
Plan de marketing pentru lansarea unui produs agroalimentar pe piața românească - Pagina 10
Plan de marketing pentru lansarea unui produs agroalimentar pe piața românească - Pagina 11
Plan de marketing pentru lansarea unui produs agroalimentar pe piața românească - Pagina 12
Plan de marketing pentru lansarea unui produs agroalimentar pe piața românească - Pagina 13
Plan de marketing pentru lansarea unui produs agroalimentar pe piața românească - Pagina 14
Plan de marketing pentru lansarea unui produs agroalimentar pe piața românească - Pagina 15
Plan de marketing pentru lansarea unui produs agroalimentar pe piața românească - Pagina 16
Plan de marketing pentru lansarea unui produs agroalimentar pe piața românească - Pagina 17
Plan de marketing pentru lansarea unui produs agroalimentar pe piața românească - Pagina 18
Plan de marketing pentru lansarea unui produs agroalimentar pe piața românească - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Plan de Marketing pentru Lansarea unui Produs Agroalimentar pe Piata Romaneasca.doc

Te-ar putea interesa și

Lansarea unui Nou Produs Danone

Introducere Am ales sa facem acest raport de comunicare stiintifica pe grupul Danone, unul dintre liderii mondiali in industria agroalimentara....

Plan de marketing pentru lansarea unui produs agroalimentar pe piața românească

I. Rezumat Ocean Fish este o companie 100% romanească, înfiinţată în anul 1998, fiind liderul de piaţă la semipreparate din peşte, fructe de mare...

Ai nevoie de altceva?