Procesul Decizional de Cumpărare a unei Cursiere

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3217
Mărime: 156.15KB (arhivat)
Publicat de: Aristide Șerban
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Iacob Catoiu
Acest proiect a fost prezentat in sesiunea de iarna 2010 pt anul I in cadrul programului de master Marketing si comunicare in afaceri la materia Comportamentul consumatorului

Extras din proiect

Procesul decizional de cumpărare a unei cursiere

Pana a ajunge la achiziţionarea unei biciclete de curse am trecut printr-un proces de luare a deciziei structurat pe următoarele 5 etape: identificarea nevoii, informarea, evaluarea alternativelor, luarea deciziei de cumpărare şi comportamentul ulterior achiziţionării.

Asadar,în continuare voi prezenta produsul care face subiectul studiului de luare a deciziei impreuna cu factorii care m-au determinat sa ma indrept spre aceasta decizie iar apoi etapele acestui proces.

1. Prezentarea produsului

O cursieră sau bicicletă de curse este o bicicletă cu o formă usor de distins faţa de restul modelelor de bicicletă. O cursieră are o greutate redusă, este o bicicletă "fina", are mai multe trepte de viteza a căror rapoarte favorizeaza viteza, roţile folosesc anvelope cu presiune mare şi sunt foarte inguste, forma ghidonului este incovoiata, de genul "coarne de berbec". Sunt mult mai rezistente decât par la prima vedere, iar punctul lor forte este fuga pe asfalt cât mai neted.

Cursierele vin în intampinarea satisfacerii nevoilor oamenilor care folosesc bicicleta într-un scop mai mult decât de relaxare sau ca utilitate, este o bicicletă de antrenament sau concurs de viteză.

Greutatea unei astfel de biciclete variază între 7 si 10 kg în functie de materialul din care e construit cadrul şi componentele cu care este echipată. Cadrele de carbon sunt cele mai uşoare dar şi cele mai scumpe, cele de aluminiu care sunt în prezent cele mai utilizate sunt mai grele ca cele de carbon dar mult mai accesibile ca preţ iar cele de oţel sunt cele mai grele, mai ieftine decât cele de aluminiu dar şi cele mai rezistente.

Cele mai importante firme care realizează acest tip de biciclete sunt: Specialized, Trek, Scott, Cannondale, Bianchi, Colnago, Cervelo, Giant, Focus, etc.

2. Factorii care influenţează comportamentul de cumpărare

Indiferent de tipul procesului decizional de cumpărare, comportamentul consumatorului este influenţat de numeroase variabile care acţioneaza in strânsă dependenţă unele de altele.

Cultura stă la originea dorinţelor şi a comportamentului personal. Comportamentul uman, în mare parte se învată. Pe masură ce creşte, un copil îsi insuşeste valorile de bază, percepţiile, dorinţele şi modul de comportare de la familie sau de la alte instituţii.

Din copilarie am început fiecare să ne însuşim valori legate de realizare şi succes, progres, eficienţă şi spirit practic, individualism, libertate, întreţinere şi sănătate.

Fiecare cultura conţine mai multe culturi secundare sau, altfel spus, grupuri de oameni care împartaşesc sisteme de valori bazate pe experienţe şi situaţii comune de viaţa. Această apartenenţă va influenţa preferinţele pentru anumite alimente, îmbracaminte, activităţi de petrecere a timpului liber.

Principalii factori care influenţeaza comportamentul de cumpărare a unei biciclete de curse sunt factorii sociali, în primul rand prin apartenenţa la un cadru social marcat de activităţi tangente curselor de biciclete.

In urmă cu un an am început să particip la diverse competiţii de ciclism montan, moment din care am intrat într-un grup nou de prieteni şi cunoştiinţe, toti avand acceasi pasiune: ciclismul.

In acest nou cadru social mi-am dezvoltat abilităţiile şi performanţele dar în acelaşi timp şi cunoştiinţele despe acest sport şi dotările care il presupune. Cunoştiinţele tehnice dobândite m-au ajutat cel mai mult în luarea deciziei de cumpărare a noii biciclete.

Deciziile cumpărătorului sunt influenţate de trăsături personale, cum ar fi vârsta, etapa din ciclul de viată, ocupaţia, situaţia materială, stilul de viată şi părerea despre sine.

Oamenii schimbă produsele şi serviciile care le cumpăra pe parcursul vieţii lor. Gusturile în ceea ce priveşte alimentele, îmbracamintea, mobila şi recreerea sunt influenţate de varstă.

Intradevar, părerile mele despre diferitele tipuri de ciclism s-au schimbat destul de mult în ultima vreme. Pană nu demult ciclismul montan era singurul pe care îl consideram atractiv şi interesant. La fel şi bicicleta: cu cât avea roţile mai groase şi mai cramponate, cadrul mai masiv şi suspensii, cu atât o vedeam mai eficientă, pe când o cursieră mi se parea fragilă şi total ineficientă prin faptul ca te limitează la a circula doar pe sosea.

Treptat însa, m-am lăsat convins de calităţiile unei astfel de biciclete, ajungând să le consider chiar inegalabile pentru anumite necesităţi.

Un alt factor care mi-a influenţat decizia de cumpărare atât negativ cât şi pozitiv a fost ocupaţia mea. Prin faptul ca am şi un serviciu zilnic de 8 ore şi sunt şi student la un program de master, timpul liber fiindu-mi destul de limitat, caz în care as considera că nu aş avea nevoie de cursiera, bicicleta deja existentă mi-ar fi suficientă. Cu toate astea, îmi aduc aminte de perioade din copilărie, chiar şi adolescenţă când mi-aş fi dorit foarte mult o bicicleta cât mai apropiată nevoilor mele de atunci, însa neavând o ocupaţie, nu aveam nici condiţiile financiare pentru a-mi satisface aceasta nevoie.

Preview document

Procesul Decizional de Cumpărare a unei Cursiere - Pagina 1
Procesul Decizional de Cumpărare a unei Cursiere - Pagina 2
Procesul Decizional de Cumpărare a unei Cursiere - Pagina 3
Procesul Decizional de Cumpărare a unei Cursiere - Pagina 4
Procesul Decizional de Cumpărare a unei Cursiere - Pagina 5
Procesul Decizional de Cumpărare a unei Cursiere - Pagina 6
Procesul Decizional de Cumpărare a unei Cursiere - Pagina 7
Procesul Decizional de Cumpărare a unei Cursiere - Pagina 8
Procesul Decizional de Cumpărare a unei Cursiere - Pagina 9
Procesul Decizional de Cumpărare a unei Cursiere - Pagina 10
Procesul Decizional de Cumpărare a unei Cursiere - Pagina 11
Procesul Decizional de Cumpărare a unei Cursiere - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Procesul Decizional de Cumparare a unei Cursiere.doc

Te-ar putea interesa și

Bicicleta - pedalează cu TopBike

Rezumat introductiv Bicicleta, inventata înca din 1690, a ajuns sa fie astazi un mijloc de satisfacere a unui mare numar de nevoi umane:...

Ai nevoie de altceva?