Cuprins
- 1. PIATRA - NEAMT - PREZENTARE GENERALA
- 1.1. Date geografice
- 1.2. Date statistice
- 2. ECOTURISMUL SI DEZVOLTAREA DURABILA
- 2.1. Prezentarea succintă a bugetului necesar implementării planului de marketing
- 2.2 Previzionarea numarului de turisti
- 3. ECO - ECONOMIA TURISMULUI IN ZONA PIATRA NEAMT
- 3.1. Planul de marketing pentru dezvoltarea turismului in zona Piatra-Neamt
- 3.2. Dezvoltarea turismului in zona Piatra-Neamt
- - Analiza pietei turistice
- - Oferte turistice, facilitati oferite
- 4. POLITICI SI STRATEGII
- 4. 1. Obiectivul strategic
- 4. 2. Obiectivele specifice
- 4.3. Strategii de dezvoltare ale infrastructurii de transport si impactul economic
- 4. 4. Strategia de marketing a zonei turistice Neamţ
- 5. ANALIZAREA, ORGANIZAREA SI AMENAJAREA ACTIVITATII TURISTICE IN ZONA PIATRA – NEAMT
- 5. 1. Indicatori de determinare a potentialului turistic
- 5. 2. Analiza SWOT a turismului din judetul Neamt
- 5. 3. Operationalizarea turismului durabil in zona Piatra Neamt
- 5. 4. Propuneri pentru dezvoltarea si promovarea turismului in Municipiul Piatra Neamt
- 6. CONCLUZII SI PROPUNERI
- BIBLIOGRAFIE
Extras din proiect
1. PIATRA - NEAMT - PREZENTARE GENERALA
1.1. Date geografice
Putine regiuni din Romania concentreaza pe o suprafata atat de redusa un asemenea numar de monumente, a caror valoare istorica este insotita adesea si de remarcabile calitati artistice. Iar daca adaugam la acestea si numeroasele vestigii de interes arheologic, se poate considera ca patrimoniul orasului Piatra - Neamt ofera posibilitatea de a reconstitui la proportii reduse, fireste toate etapele istorice care au marcat existenta si evolutia sociala multimilenara de pe intregul teritoriu al tarii.
Piatra Neamt, municipiul resedinta al Judetului Neamt, este situat la: 349 km de Bucuresti; 135 km de Iasi; 321 km de Cluj; 241 km de Brasov; 477 km de Oradea; 319 km de Sibiu; 755 km de Belgrad; 712 km de Budapesta; 262 km de Chisinau; 918 km de Bratislava.
Zona Piatra Neamt se situeaza in partea centrala a judetului Neamt, intinzandu-se partial in Carpatii Orientali, in regiunea subcarpatica si in regiunea de podis. Peisajul natural este caracterizat de o compozitie geologica complexa si diferente mari de altitudine in cadrul careia principalul lant muntos scade in altitudine de la vest spre est. Exista patru unitati fizico-geografice si fiecare dintre ele are caracteristici bine definite: regiunea muntoasa, regiunea subcarpatica, regiunea de podis si regiunea vailor. Astfel, teritoriu zonei este asemanator cu un amfiteatru natural orientat catre est.
1.2. Date statistice
Densitatea populatiei judetului Neamt este de 94 loc./kmp (comparativ cu 98 loc./kmp in 1992). Cele mai mari densitati se intalnesc in zonele municipiilor Piatra - Neamt si Roman.
Conform datelor obtinute in urma recensamantului din 2011, populatia stabila a judetului Neamt numara 554.516 locuitori, din care masculina 49,1% (272.339 locuitori) respectiv feminina 50,9% (282.177 locuitori). Populatia activa a judetului: 227.106 persoane, din care masculina 126.044 si feminina 101.062 ; Populatia inactiva a judetului: 327.410 persoane, din care masculina 146.298 si feminina 181.112 ; Pensionari: 132.590 persoane, din care masculin 62.789 si feminin 69.801 ; Persoane aflate in somaj: 35.656
Suprafata este de 5.896,16 km, reprezentand 2,5% din suprafata Romaniei.
Ramuri economice preponderente: industria chimica, industria metalurgica, industria prelucrarii lemnului, industria usoara, industria materialelor de constructii si industria alimentara.
Organizarea administrativ-teritoriala insumeaza 421 localitati, cuprinzand doua municipii (Piatra Neamt, care este si resedinta de judet si Roman), trei orase (Bicaz, Roznov si Targu Neamt), 77 de comune si 339 de sate.
2. ECOTURISMUL SI DEZVOLTAREA DURABILA
Ecoturismul reprezinta de fapt cea mai valoroasa forma de manifestare a turismului durabil, turism care utilzeaza ca resurse spatii naturale de exceptie, dar si valori ale patrimoniului cultural architectural, si ea se refera indeosebi la modificarea comportamentelor, celor implicati in aceasta industrie a turismului.
Piatra - Neamt dispune de un capital natural foarte bogat, care insa a fost mult timp valorificat fara a se avea in vedere protectia mediului, folosindu-se tehnologii care au condus la crearea unor "zone fierbinti", cu poluare intensa a aerului, apei sau solului. O problema aparte o reprezinta si marile cantitati de deseuri stocate in depozitele de deseuri urbane si industriale. Ca urmare, refacerea si protectia mediului constituie o prioritate esentiala pentru dezvoltarea Romaniei.
Practicarea turismului poate aduce prejudicii importante ecosistemelor naturale. Practic, in sezonul estival, populatia creste considerabil, turismul exercitand o presiune semnificativa asupra mediului, prin cresterea cantitatii de apa uzata menajera, traficul rutier si implicit a emisiilor auto si nivelurilor de zgomot se amplifica. Principalii factori de stres legati de practicarea agrementului sunt determinati de poluarea rezultata din transport si managementul deseurilor.
Prin urmare, dezvoltarea turismului trebuie sa fie durabila sub aspect ecologic, viabila si rentabila sub aspect economic si echitabila din punct de vedere etic si social pentru comunitatea locala. Pentru aceasta este nevoie ca turismul sa integreze mediul natural, cultural si uman si sa respecte echilibrul fragil, caracteristic multor destinatii turistice.
2.1. Prezentarea succintă a bugetului necesar implementării planului de marketing
Activitatea desfasurata Perioada Bugetul
Realizarea unei identitati a statiunii (slogan, sigla, prezentare) 1 februarie-1 martie 3000 RON
Concurs la Arena City Mall 1 martie – 15 martie 2000 RON
Editarea si distribuirea unor brosuri informative 1 martie – 1 aprilie 500 RON
Articole in reviste de specialitate 1 martie-1 mai 200 RON
Prezenta unor standuri la targul de turism 10.000 RON
Promovarea on-line 1 martie- 1 mai 3000 RON
Cd de promovare si oferte de team-building 1 martie- 1 aprilie 500 RON
Aparitii in cataloage de turism 1 martie- 1 mai 100 RON
Cercetare in randul turistilor Septembrie 2012 10.000 RON
Total 20.800 RON
Preview document
Conținut arhivă zip
- Promovarea Localitatii Piatra-Neamt ca Destinatie Turistica.doc