Extras din proiect
INTRODUCERE
Apa este una dintre cele mai răspandite substanţe din natură, mai ales în stare lichidă, formă în care acoperă mai mult de 2/3 din suprafaţa globului terestru, alcatuind apele de suprafaţa.
Incă din cele mai vechi timpuri apa a reprezentat un factor indispensabil organismului uman, acesta fiind alcatuit in proportie de pana la 70% din apa. Aceasta substanta joaca un rol exceptional in organism, nu numai ca parte componenta a celulelor si tesuturilor organismului, dar si ca mediu in care au loc toate procesele chimice legate de activitatea biologica a organismului. [2]
Apa se ascunde in aproape toate materialele. Nu dispare – prin mod natural.Formeaza fizionomia pamantului nostru, inunda regiuni intregi, inabuseste, napadeste, dar totusi este cel mai important aliment al nostru – in cel mai concret inteles al cuvantului. Apa este un element ancestral miraculos, elixirul nostru de viata. Trebuie sa-l bem, sa alimentam cu combustibil spiritul si sufletul nostru. Multilateralitatea si posibilitatile de utilizare ale apei nu pot fi inlocuite si au o valoare inestimabila.
Necesarul zilnic de apa al omului este de aproximativ 1,5 – 2 litri, consumata ca atare, dar mai sunt si necesitatile igienice gospodaresti, publice si de domeniul activitatilor economice. [2]
In conditii naturale, apa nu se intalneste niciodata in stare pura, avand intotdeauna in ea substante chimice anorganice si organice dizolvate sau in suspensie.
Apa, ca element primordial in sanatatea organismelor, apa ca substanta buna de baut
(apa potabila), mai ales apa ca si produs alimentar, apa minerala, este prezentata in urmatoarele 3 capitole, structurate si ele pe mai multe subcapitole, care cuprind:
tratarea apei minerale ca si element foarte important pentru organism, substantele din compozitia apei minerale, prezentarea caracteristicilor de calitate a apei minerale. Sunt doar cateva dintre subiectele tratate in prezenta lucrare.
Studierea produsului alimentar prezentat in aceasta lucrare, si anume, apa minerala, il va determina pe cititor sa dea o mai mare importanta sanatatii organismului sau, va afla multitudinea de beneficii care ii sunt oferite de consumul apei minerale, si de ce nu, se va incadra intr-o anumita categorie de consumatori.
Lucrarea a fost relizată în speranța că va stârni interesul consumatorilor, că le va schimba viziunea asupra stilului alimentar și asupra importanței apei în funcționarea foarte bună a organismului.
Capitolul 1
CALITATEA MATERIEI PRIME
1.1. Compoziţia chimică a materiei prime
Apele minerale se obtin prin captarea izvoarelor subterane, prelucrarea preliminara si imbutelierea si poarta denumirea izvorului din care provin.
Apele minerale naturale provin din izvoare aprobate pentru acest scop, care sunt controlate periodic, cel putin o data pe an, de catre Organele Ministerului Sanatatii. [2]
Din punct de vedere al utilizarii, apele minerale se impart in doua categorii:
ape minerale de masa si ape minerale medicinale.
a) Ape minerale de masa - au și ele proprietați terapeutice, dar se caracterizează printr-o mineralizare totală mai scazută (cca. 6 g/l), printr-un conținut mai mare de dioxid de carbon și prin caracteristici organoleptice care le fac direct consumabile, apropiate și chiar superioare apei potabile.
b) Ape minerale medicinale – au o mineralizație ridicată, pană la 15 g/l, conținut mai redus de dioxid de carbon (sub 1200 mg/l), miros și gust specifice, imprimate de substanțe conținute ( hidrogen sulfurat, ioduri, bromuri și alte săruri). [3]
Izvoare de ape minerale:
Oraş situat în nord-estul României (judeţul Harghita),în depresiunea intramontană cu acelaşi nume din Carpaţii Orientali, Borsec , este înconjurată de Munţii Bistriţei , Călimani , Giurgiu, Ceahlău, altitudine 900 m .
Aceste ape sunt cunoscute pentru efectul lor benefic încă din a duoa jumătate a secolului al XVI-lea. Efectele terapeutice ale acestor izvoare de ape minerale au fost recunoscute pe plan internaţional. Staţiunea Borsec este recomandată în tratamentul bolilor cardiovasculare, al bolilor endocrine (hipertiroidie, boala Basedow), dischinezie biliară, boli digestive (gastrită cronică hipoacidă constipaţie cronică), colicistită cronică necalcaroasă, tulburări renale şi ale aparatului urinar , nevroză astenică , boli dermatologice, metabloice şi de nutritie.
Zăcământul mineral Borsec are o apă bicarbonată, calcică, magneziană, cu o mineralizaţie totală de 6873 mg/l, precum şi cu un conţinut foarte redus de fier. Apele minerale carbogazoase sunt acumulate în calcarele cristalino-dolomitice prinse între şisturile cristaline care predomină în zonă. Prin fisurile şi golurile carstice ale calcarelor , apele subterane au o circulaţie turbulentă, ceea ce favorizează solubilitatea mai accentuată a bicarbonaţilor .Conţinutul în CO2 este obţinut de apele subterane pe tot parcursul circulaţiei lor .
Apa minerală Borsec este produsă şi îmbuteliată în România de către Romanqua Group S.A.Borsec, Fabrica Regina Apelor Minerale –Borsec.
În tabelul 1.1. este prezentată analiza chimică a acestei ape minerale.
Tabel 1.1
Analiza chimică a apei minerale Borsec
ANIONI mg/dm3 CATIONI Mg/dm3
Cl- 31,78 Na+ 81,50
SO42- 56,38 Ca2+ 327,47
CO2 min 2500 Mg2+ 103,66
Reziduu sec la 1800c 1415
Preview document
Conținut arhivă zip
- Apa Minerala.doc