Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 52 în total
Cuvinte : 14638
Mărime: 101.68KB (arhivat)
Publicat de: Ştefan H.
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. Introducere - 4 -
  2. Capitolul 1: Atitudine, personalitate și satisfacție în muncă - limite ale integrării școlare - 6 -
  3. Atitudinea - 6 -
  4. Conceptul de atitudine - 6 -
  5. Factorii psihologici ai atitudinii - 6 -
  6. Structura atitudinii - 7 -
  7. Funcțiile atitudinii - 7 -
  8. Formarea atitudinilor - 7 -
  9. Relația atitudine-comportament - 8 -
  10. Măsurarea atitudinilor - 9 -
  11. Personalitatea - 11 -
  12. Conceptul de personalitate - 11 -
  13. Modelul celor cinci factori - 11 -
  14. Măsurarea personalității - 13 -
  15. Satisfacția în muncă - 13 -
  16. Conceptul de satisfacție în muncă - 13 -
  17. Categorii de definiții ale satisfacției în muncă - 14 -
  18. Factori personali care influențează satisfacția în muncă - 14 -
  19. Măsurarea satisfacției în muncă - 16 -
  20. Limite ale integrării școlare - 16 -
  21. Capitolul 2: Demersul empiric - 23 -
  22. Scopul și obiectivele cercetării - 23 -
  23. Ipotezele cercetării - 23 -
  24. Ipoteza de lucru - 23 -
  25. Ipoteze specifice - 23 -
  26. Ipoteza 1 - 23 -
  27. Ipoteza 2 - 23 -
  28. Ipoteza 3 - 23 -
  29. Ipoteza 4 - 24 -
  30. Ipoteza 5 - 24 -
  31. Ipoteza 6 - 24 -
  32. Ipoteza 7 - 24 -
  33. Ipoteza 8 - 24 -
  34. Lotul de subiecți - 24 -
  35. Variabile investigate - 25 -
  36. Instrumente utilizate - 25 -
  37. Big Five - 25 -
  38. Teacher Job Satisfaction Scale - 26 -
  39. The Teacher Attitude Toward Inclusion Scale (TATIS) - 27 -
  40. Desfășurarea cercetării - 28 -
  41. Analiza statistică a datelor - 28 -
  42. Verificarea ipotezelor - 31 -
  43. Ipoteza 1 - 31 -
  44. Ipoteza 2 - 31 -
  45. Ipoteza 3 - 32 -
  46. Ipoteza 4 - 33 -
  47. Ipoteza 5 - 33 -
  48. Ipoteza 6 - 34 -
  49. Ipoteza 7 - 34 -
  50. Ipoteza 8 - 35 -
  51. Discuții și direcții viitoare de cercetare - 35 -
  52. Bibliografie generală - 39 -
  53. Anexe - 43 -
  54. Anexa nr. 1: Declarația de originalitate conținutului lucrării de licență - 43 -
  55. Anexa nr. 3: Chestionarul de satisfacție în muncă a cadrelor didactice - 44 -
  56. Anexa nr. 4: Relability statistics for Teacher Job Satisfaction Scale - 45 -
  57. Anexa nr. 5: The Teacher Attitudes Toward Inclusion Scale (TATIS) - 46 -
  58. Anexa 6: Relability statistics for The Teacher Attitudes Toward Inclusion Scale (TATIS) - Scale and Subscale - 48 -
  59. Anexa 7: Inventarul de personalitate Big Five - 49 -
  60. Anexa nr. 8: Relability statistics for Big Five - 51 -

Extras din proiect

Introducere

În decursul istoriei, problematica educării copiilor care învață mai greu a fost abordată în diverse moduri de către școală și gândirea pedagogică, iar în perioada contemporană școala și societatea exercită o multitudine de atitudini față de aceștia, de la acceptarea și integrarea lor în sălile de clasă normale până la separarea față de contextele educaționale și sociale la care au acces toți copiii.

Cea mai des întâlnită atitudine față de aceștia manifestată din partea societății și a școlii, în general, este subvalorizarea bazată preponderant pe lipsa de competență și reușită școlară.

În învățământul de masă, copiii cu dizabilități sunt, de cele mai multe ori marginalizați, iar, în unele cazuri, excluși din instituția respectivă. Printre argumentele cele mai utilizate de o parte din cadrele didactice pentru a justifica neacceptarea sau eșecul unor copii de a învăța alături de ceilalți de aceeași vârstă se numără: “Nu este pentru această școală”, “Nu face față programei”, “Trebuie trimis înapoi la școala specială”. În unele situații, acest tip de argumente se întâlnesc și în învățământul special, în principal cu privire la copiii cu dizabilități mai severe.

Astfel, se poate spune faptul că, în majoritatea cazurilor, condițiile de organizare școlară are obstacole serioase în asigurarea învățării eficiente pentru copii.

În România, ca și în orice altă țară, există o nevoie ridicată de integrare social și școlară a tuturor indivizilor, indiferent dacă are sau nu dizabilitate.

Strategiile implementare în România au fost puse în practică prin intermediul proiectelor pilot sau prin ordonanțe guvernamentale, fiind adaptate la condițiile specific țării noastre. O parte din modelele de integrare au avut rezultate pozitiv semnificative și sunt în curs de dezvoltare, iar altele nu au avut un rezultat pe măsură și se încearcă elminarea sau modificarea acestora.

Scopul central al sistemului de învățământ tinde să se îndrepte spre principiul educației pentru toți.

Beneficiind de o pregătire teoretică riguroasă în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, am efectuat o cercetare cantitativă care are ca scop investigarea posibilii factori care au un efect asupra atitudinii (ne)favorabile a cadrelor didactice vizavi de integrarea cu succes al copiilor cu dizabilități. Printre obiectivele acestui studiu, se numără analiza atitudinii cadrelor didactice față de posibila integrare în învățământul de masă al copiilor cu dizabilități punând-o în raport cu factorii de personalitate (extraversiune, nevrotism), din perspectiva teoriei propuse de Hans J. Eysenck, și cu satisfacția în muncă.

În demersul empiric am utilizat 3 chestionare: Inventarul de personalitate Eysenck, Scala de statisfacție în muncă a cadrelor didactice și Scala de atitudini a cadrelor față de educația incluzivă. După culegerea și interpretarea datelor, a reieșit faptul că factorii de personalitate (extraversiune, nevrotism, deschidere spre experiențe, conștiinciozitate, agreabilitate) influențează atitudinea cadrelor didactice față de educația incluzivă, în sensul că .Totuși, în urma analizei datelor statistice în SPSS, a reieșit faptul că satisfacția în muncă nu are un efect asupra atitudinii cardrelor didactice față de educația încluzivă.

Cuvinte cheie: dizabilitate, integrare școlară, atitudinea cadrelor didactice, personalitate, extraversiune, nevrotism, deschidere spre experiențe, conștiinciozitate, agreabilitate) satisfacție în muncă, cadre didactice.

Capitolul 1: Atitudine, personalitate și satisfacție în muncă - limite ale integrării școlare

Atitudinea

Conceptul de atitudine

În psihologie, termenul de atitudine a fost utilizat pentru prima oară în explicarea percepției și atenției, fiind vizat ca rol motric. În 1918, W. I. Thomas a extins extins definiția acesteia în psihologia socială. Atitudine desemnează, în sens genereal, un construct psihic dispozițional stabil de a te comporta într-un mod caracteristic (stereotipic) față de o situație, persoană, idee, valoare sau instituție. În concepția lui G. Allport, atitudinea reprezintă “starea mentală și neurofiziologică determinată de experiență și care exercită o influență dinamică asupra individului, pregătindu-l să acționeze într-un mod specific unui număr de obiecte și fenomene.” (Ciomag, R. V., 2012). C. J. Jung definește atitudine drept capacitatea aparatului psihic de a reacționa la un fenomen într-un mod.

Factorii psihologici ai atitudinii

Atitudinea unei persoane este determinată de factori psihologici precum ideile, valorile, credințele, percepția etc. Toate acestea au un rol complex în determinarea atitudinii unei persoane. Valorile sunt idealuri, principii călăuzitoare în viața cuiva sau obiective generale de care oamenii se străduiesc să obțină (Maio & Olson, 1998). Credințele sunt cogniții despre probabilitățile lumii-subiective pe care un obiect are un atribut particular sau că o acțiune va duce la un anumit rezultat (Fishbein & Ajzen, 1975). Credințele pot fi false și fără echivoc false. De exemplu, studiile arată că o treime dintre adulții din SUA consideră că vaccinurile provoacă autism, în ciuda faptului că cercetarea științifică este preponderent contrară (Dixon et al., 2015). S-a constatat că astfel de credințe sunt susținute cu tenacitate și foarte rezistente la schimbare. Un alt factor important care afectează atitudinea este interacțiunea simbolică, acestea sunt pline de simboluri puternice și încărcate de afecțiuni care pot duce la o percepție selectivă. Teoriile de convingere afirmă că, în politică, convingătorii de succes convinge destinatarii mesajului lor într-o percepție selectivă sau polarizarea atitudinii pentru a se întoarce împotriva unui candidat opus, printr-un proces repetitiv, că sunt într-o stare neconditivă și că este inacceptabil și nu are nici o bază morală și pentru aceasta trebuie doar să lanseze mesajul de convingere într-un domeniu de plauzibilitate (Gopnik, 2015 & O'Keefe, 2016).

Bibliografie

1. Ajzen I, Fishbein M. 1980. Understanding Attitudes and Predicting Social Behaviour

2. Ajzen, I (1991). "The theory of planned behaviour". Organization Behaviour and Human Decision Process.

3. Arvey, R. D.; Bouchard, T. J.; Segal, N. L.; Abraham, L. M. (1989). "Job satisfaction: Environmental and genetic components". Journal of Applied Psychology

4. Avram, E., Cooper, C. L. (coord)., “Psihologie organizațional-managerială” Iași: Polirom, 2008.

5. Avramidis, E., & Norwich, B., (2002), “Teachers attitudes towards integration inclusion a review of the literature”, European Journal of Special Needs Education

6. Brief AP, Roberson L. (1989). Job attitude organization: an exploratory study. Journal of Applied Social Psychology

7. Brief, A. P.; Weiss, H. M. (2002). "Organizational behavior: Affect in the workplace". Annual Review of Psychology

8. Briley, D.A., Tucker-Drob, E.M. (2014). "Genetic and environmental continuity in personality development: A meta-analysis"

9. Bruk-Lee, V.; Khoury, H. A.; Nixon, A. E.; Goh, A.; Spector, P. E. (2009). "Replicating and extending past personality/job satisfaction meta-analyses". Human Performance

10. Bohner, G., & Dickel, N., (2011), “Attitudes and Attitude Change”

11. Boyle, G., Matthews, G., & Saklofske, D., (2008), Personality theories and models. An overview

12. Buhrmester, Michael D.; Blanton, Hart; William, B. Swann Jr (2011). "Implicit self-esteem: nature, measurement, and a new way forward". Journal of Personality and Social Psychology

13. Chetraru, A., & Bolea, Z., (2017), “Unele aspecte psihologice ale satisfacției în muncă a cadrelor didactice”, Studia Universitatis Moldaviae

14. Ciomag, R. V., (2012), “Atitudinea - trăsătură caracterială importantă în obținerea performanței sportive”

15. Chopra, R. (2008) Factors Influency Elementary School Teachers’ Attitude Towards Inclusive Education

16. Constantinescu, M., (2014), “Teachers’ Attitudes Toward Educational Changes in Romania”, Procedia - Social and Behavioral Sciences

17. Cote S., Morgan LM (2002). A longitudinal analysis of the association between emotion regulation, job satisfaction, and intentions to quit. Journal of Organizational Behavior vol 23

18. Cullen, J. P., Gregory, J. L., & Noto, L. A., (2010), “The teacher Attittudes Toward Inclusion Scale (TATIS) - Technical Report”, Eastern Educational Research Association

19. Dixon, Graham; Mckeever, Brooke; Holton, Avery; Clarke, Chris; Eosco, Gina (9 May 2015). "The Power of a Picture: Overcoming Scientific Misinformation by Communicating Weight-of-Evidence Information with Visual Exemplars: The Power of a Picture"

20. Dupoux et al. (2006) Teachers' Attitude Toward Students With Ddisabilities In Haiti

21. Fazio, R. H. & Olson, M. A., (2003). Implicit Measures in Social Cognition Research: Their Meaning and Use

22. Fisher D. (2000). Mood and emotions while working: missing pieces of job satisfaction? Journal of Organizational Behavior

23. Gal, E., Schreur, N., & Engel-Yeger, B., (2010), Inclusion of children with disabilities. Teachers attittudes and requirements for enviromental accomodations

24. Gherguț, A. (2001) Psihopedagogia persoanelor cu cerințe speciale ’’, Editura - Polirom- , Iași

25. Gopnik, 2015 & O’Keefe, 2016, "Attitude Status", https://www.hindiwisdom.in/2018/12/attitude-status-in-hindi-for-boy.html

Preview document

Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 1
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 2
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 3
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 4
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 5
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 6
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 7
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 8
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 9
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 10
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 11
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 12
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 13
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 14
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 15
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 16
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 17
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 18
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 19
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 20
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 21
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 22
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 23
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 24
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 25
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 26
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 27
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 28
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 29
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 30
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 31
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 32
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 33
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 34
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 35
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 36
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 37
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 38
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 39
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 40
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 41
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 42
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 43
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 44
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 45
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 46
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 47
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 48
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 49
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 50
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 51
Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități - Pagina 52

Conținut arhivă zip

  • Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilitati.docx

Alții au mai descărcat și

Rolul Profesorului în Construirea Autonomiei Elevului

ARGUMENT „Idealul educaţional al şcolii româneşti constă în dezvoltarea liberă, integrală şi armonioasă a individualităţii umane, în formarea...

Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate

1. Introducere Foarte puţine cupluri anticipează, atunci când se căsătoresc, că mariajul lor poate fi ameninţat, într-o bună zi, de probleme...

Cercetare - stresul profesional

1. Obiective În lucrarea de față, am avut următoarele obiective operaționale: Obiectiv 1 – identificarea nivelului de stres la elevii aleși...

Asistența Socială a Persoanelor cu Dizabilități

În literatura psihopedagogică se întâlnesc frecvent mai mulţi termeni care, în funcţie de modul de abordare a problematicii persoanelor cu cerinţe...

Proiect de Optimizare a Climatului Psihosocial

MOTIVATIE Societatea moderna se afla într-un permanent proces de schimbare si dezvoltare. Economia de piata actuala se caracterizeaza, în...

Elaborarea profilului de personalitate a unui subiect

Subiectul ales pentru cercetare este un băiat cu vîrsta de 19 ani.Subiectul X l-am considerat relevant pentru al examina mai aprofundat,deși...

Interviul motivațional

FĂRĂ MOTIVAȚIE, NU EXISTĂ TRANSFORMARE Motivația, ca fenomen psihic, și-a câștigat în timp atenția cuvenită, astfel încât acum se recunoaște...

Angoasa și anxietatea

Pe parcursul vietii sale omul reuseste sa experimenteze nenumarate sentimente,trairi afecive, emotii (positive sau negative) si invata sa li se...

Te-ar putea interesa și

Rolul Evaluării Psihopedagogice în Procesul de Integrare Funcțională a Copiilor cu Sindrom Down

Introducere Este cunoscut faptul că, oricât de optimist ar fi prezentate toate datele legate de Sindromul Down, din păcate la noi două sunt...

Orientarea Școlară și Profesională la Persoanele cu Handicap

INTRODUCERE E. Planchard defineşte educaţia drept o acţiune sistematică exercitată de adulţi asupra copiilor şi adolescenţilor cu scopul de a-i...

Rolul familiei în educația copiilor cu CES din ciclul primar

INTRODUCERE Realitatea de astăzi a societății românești, ne determină să recunoaștem, că pe lângă multe alte performanțe economice sau sociale...

Prevenirea și diminuarea violenței în școală - ciclul primar și gimnazial

Asistenţa socială a apărut ca răspuns la nevoile şi suferinţele umane, iar nevoia socială şi implicit, nevoia de asistenţă socială au existat şi...

Educația incluzivă - abordări teoretice și mecanisme de realizare

Introducere Una din legităţile lumii contemporane este schimbarea continuă şi permanentă a educaţiei, care prevede democratizarea ,diversificarea,...

Schimbarea Atitudinii Grupului Școlar Față de Elevii Izolați Social

INTRODUCERE Actualitatea problemei supuse investigaţiei în cercetarea de faţă este determinată nu numai de schimbările de ordin politic, social şi...

Integrarea copiilor cu CES în școala publică

Dacă omul n-a primit decât o educaţie defectuoasă sau rea, el devine cel mai îngrozitor animal pe care l-a produs pământul. De aceea...

Educație Integrată

Modalităţi de integrare şcolară a copiilor cu dizabilităţi (în raport cu tipul şi gravitatea deficienţii sau a tulburărilor) Integrarea şcolară a...

Ai nevoie de altceva?