Pastora în mediul rural

Proiect
7/10 (2 voturi)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 83 în total
Cuvinte : 29296
Mărime: 107.13KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. CAP. I TAINA PREOŢIEI. CHEMARE ŞI SLUJIRE SFÂNTĂ
  3. A. Demnitatea, valoarea şi importanţa misiunii preoţeşti 5
  4. B. Responsabilitatea preoţiei, necazurile şi greutăţile ei 15
  5. C. Slujirea lui Dumnezeu în lume 26
  6. CAP. II PREOTUL ÎN RELAŢIA DINTRE BISERICĂ ŞI COMUNITATEA RURALĂ
  7. A. Preotul - păstor şi model pentru credincioşii săi 31
  8. B. Familia preotului în cadrul comunităţii 37
  9. C. Educaţia religioasă a tineretului 42
  10. CAP. III PROBLEME DE PASTORAŢIE ÎN CADRUL COMUNITĂŢII RURALE
  11. A. De la păgânism la creştinism 47
  12. B. Rugăciunile pentru cei morţi 53
  13. C. Problemele administrative ale parohiei 56
  14. IV. EDUCAŢIA CREDINCIOŞILOR ÎN CONTEXTUL LITURGIC BISERICESC
  15. A. Spovedania - mijloc de pastoraţie individual 60
  16. B. Sfânta Liturghie - centrul cultului divin 64
  17. C. Comportament ş atitudine în cult şi în locaşul de cult 71
  18. CONCLUZII 76
  19. BIBLIOGRAFIE 79

Extras din proiect

Demnitatea, vrednicia şi însemnătatea misiunii preoţeşti reiese din însăşi originea şi instituirea ei, din esenţa şi scopul ei. De origine divina, prin instituirea ei, de esenţă supranaturală prin harul divin care stă la temelia ei, cerească prin scopul ei final, care este mântuirea sufletelor, preoţia nu constituie o simplă funcţie, o carieră, ca toate celelalte ocupaţii sau îndeletniciri lumeşti, puse în serviciul societăţii umane, ci o misiune, un apostolat, o slujire: slujirea lui Dumnezeu şi a oamenilor, sau mai bine zis, slujirea lui Dumnezeu prin slujirea oamenilor. Prin aceasta, ea se situează deasupra oricărei profesiuni, întrece în valoare, în demnitate şi în însemnătate toate îndeletnicirile, rangurile şi titlurile de nobleţe, toate dregătoriile omeneşti.

Este în ea ceva din frumuseţea şi jertfelnicia carierei de profesor educator şi pedagog, care are misiunea de a lumina mintea tinerilor şi făuri din sufletele lor personalităţi umane, pregătind astfel drumul generaţiilor viitoare; are ceva şi din nobleţea profesiunii de medic, menită să aline suferinţele şi bolile oamenilor; are ceva şi din demnitatea carierei de magistrat sau judecător, atunci când aceasta este pusă în serviciul justiţiei sociale, obiective şi imparţiale.

Dar misiunea preoţească se deosebeşte de toate acestea prin superioritatea obiectului şi a scopului ei şi este mai mult decât toate laolaltă. Căci preotul are în grija sa nu numai copii şi tineri, ca profesorul sau pedagogul, ci oameni de toate vârstele, din toate stările sociale şi din diferite grade de cultură; el e chemat să trateze şi să tămăduiască nu bolile trupului muritor, ca medicii, ci pe acelea ale sufletului, care e nemuritor şi mult mai de preţ decât trupul; el nu este numai judecătorul turmei sale duhovniceşti, ci şi capul sau conducătorul ei, sfătuitorul şi povăţuitorul, mângâietorul şi ocrotitorul, păstorul şi părintele, mesager şi vestitor al voii lui Dumnezeu în lume, transmiţător al harului divin, preotul întrece pe toţi ceilalţi factori sociali prin vrednicia şi nobleţea misiunii sale.

Oricât de mare ar fi înţelepciunea, puterea sau bogăţia altora, oricât de înaltă ar fi treapta socială pe care stau alţii ori funcţia pe care o deţin în lume, nici unul dintre slujitorii societăţii omeneşti nu se poate compara în vrednicie cu cel mai umil preot de sat, care poate mai mult decât toţi ceilalţi oameni: poate să liturghisească cu îngerii înaintea lui Dumnezeu, să sfinţească viaţa oamenilor, să lege şi să dezlege păcatele lor, să le încuie sau să le descuie porţile Împărăţiei Cerurilor. „Dacă ai putea să te gândeşti ce lucru mare este ca, om fiind „şi îmbrăcat în trup şi sânge, să te poţi apropia de fericita şi nemuritoarea fire a Dumnezeirii, atunci ai putea înţelege mai bine cu câtă cinste a învrednicit pe preoţi, Harul Sfântului Duh", zice Sfântul loan Gură de Aur.

Demnitatea şi înălţimea misiunii preoţeşti devine şi mai evidentă dacă avem în vedere mai ales preţul şi valoarea sufletului omenesc. Preotul este, în primul rând, păstor de suflete. Or, nimic în lume nu egalează preţul şi valoarea sufletului celui mai umil dintre oameni. Căci, precum spune Mântuitorul, „ce ar folosi omul de ar dobândi lumea toată, dar şi-ar pierde sufletul? Sau ce va da omul în schimb pentru sufletul său" (Matei XVI, 26). Preoţia, pastoraţia creştină este grija pentru sufletele oamenilor, pentru tot ceea ce este mai de preţ, mai etern şi mai de valoare în fiinţa noastră. Şi, cu cât sufletul este mai presus decât trupul, cu atât este preoţia mai presus de toate celelalte funcţiuni, cariere sau îndeletniciri sociale, care se preocupă, exclusiv sau cu precădere, de trupul omului şi de trebuinţele sale materiale, terestre, trecătoare. Conducerea sufletelor pe calea desăvârşirii morale, a virtuţilor şi aprecierii neîncetate de Dumnezeu şi de cer este obiectul preocupării preotului, ţelul misiunii sale. „Păstorii sufletelor — spune Sfântul Grigorie de Nazianz - se ocupă de suflet care este de la Dumnezeu şi deci dumnezeiesc, este părtaş al nobleţei celei de sus, către care şi tinde, chiar dacă este înjugat cu un trup rău"

Aceasta făcea şi pe Sfântul loan Gură de Aur să spună că dregătoria preoţească este mai presus decât cea a conducătorilor de popoare După el, mai puţin preţuieşte în faţa lui Dumnezeu un rege sau un împărat decât ultimul dintre preoţi. Şi pe drept cuvânt; căci conducătorii politici ai popoarelor răspund în faţa judecăţii istoriei omenirii pentru răul sau binele pe care 1-au făcut popoarelor lor în această şi care s-a răsfrânt numai asupra destinului lor terestru; preotul are însă în mâinile sale destinul pentru eternitate al păstoriţilor lui, fericirea sau osânda lor şi a lui în viaţa de dincolo.

De aceea, nici un alt factor de conducere sau de răspundere în viaţa socială nu are atâta autoritate, atâta influenţă asupra oamenilor şi atâta intimitate cu viaţa lor sufletească, ca preotul. La cine apelează mai mult şi mai des credincioşii unei parohii decât la preot? Unde pot găsi ei totdeauna un cuvânt cald de mângâiere, de îmbărbătare şi de întărire la vreme de necaz şi suferinţe, un ajutor la nevoie, decât la preot? Pe cine ascultă ei mai cu încredere decât pe preotul lor? Cui îşi destăinuiesc ei mai cu încredere tainele inimii, intimităţile, păcatele, căderile şi năzuinţele lor decât duhovnicului lor?

Înalta vrednicie şi sfinţenia misiunii preoţeşti reiese mai ales din latura ei sacramentală sau sfinţitoare. In calitatea lui de mijlocitor între oameni şi Dumnezeu, preotul aduce, pe de o parte, cuvenitul prinos de închinare din partea Bisericii sau a

Bibliografie

I. Autori patristici şi post-patristici

1. CABASILA, Sfântul Nicolae, Despre viaţa în Hristos, Migne, P.G., t. CL,şi traducerea românească, Pr. Prof. Teodor Bodogae, Sibiu, 1946.

2. IOAN, Gură de Aur,Despre preoţie, II, 5, traducere în româneşte de Pr. Dr. Dumitru Fecioru, în Biserica Ortodoxă Română, Anul LXXV, nr. 10 - 11/1957

- Idem, Cuvânt apologetic despre fuga sa (de preoţie), 17, traducere în româneşte de Pr. N. Donos, în volumul Sfântul Grigorie de Nazians, Apologia şi elogiul Sfântului Vasile, Huşi, 1981.

3. NICODIM AGHIQRITUL, Războiul nevăzut, traducere de Ierom. Nicodim Măndiţă, Bucureşti, 1947.

4. *** Liturghier, EIBMBOR, Bucureşti, 2000.

II. Articole, studii, lucrări

1. ANDREEV, Prof. A., înalta demnitate a slujbei de păstor, în Ib. rusă, în, Jurnal Moskovskoi Patriarhii", an 19.55, nr. l

2. BQULAY, P., Prefre st pasteur ou grandeurs et obligations du pretre, ed. a II-a, Paris l912.

3. BRANIŞTE, Pr. Prof. Dr. Ene, Preotul şi preoţia creştină în concepţia şi trăirea PreaFericitului Patriarh Justinian, în „Biserica Ortodoxă Română", anul LXXVI(1958),nr.5-6, p. 443-464

-Idem, Cultul ortodox ca mijloc de propovăduire a dreptei credinţe, a dragostei, a păcii şi a bunei înţelegeri între oameni, în Studii Teologice, Anul V, nr. 9 - 10/1953

- Idem, Idei, principii şi preocupări sociale în cultul Bisericii Ortodoxe, în Studii Teologice, Anul VII, nr. 7 - 8/1952

-Idem, Participarea la Liturghie şi metodele pentru realizarea ei, în Studii Teologice, nr. 7 - 8/1949

4. BRIA, Pr. Prof. Ion, Biserica Ortodoxă şi mărturia creştină în Biserica Ortodoxă Română, Anul XCIX, nr. 1 - 2/1981.

Preview document

Pastora în mediul rural - Pagina 1
Pastora în mediul rural - Pagina 2
Pastora în mediul rural - Pagina 3
Pastora în mediul rural - Pagina 4
Pastora în mediul rural - Pagina 5
Pastora în mediul rural - Pagina 6
Pastora în mediul rural - Pagina 7
Pastora în mediul rural - Pagina 8
Pastora în mediul rural - Pagina 9
Pastora în mediul rural - Pagina 10
Pastora în mediul rural - Pagina 11
Pastora în mediul rural - Pagina 12
Pastora în mediul rural - Pagina 13
Pastora în mediul rural - Pagina 14
Pastora în mediul rural - Pagina 15
Pastora în mediul rural - Pagina 16
Pastora în mediul rural - Pagina 17
Pastora în mediul rural - Pagina 18
Pastora în mediul rural - Pagina 19
Pastora în mediul rural - Pagina 20
Pastora în mediul rural - Pagina 21
Pastora în mediul rural - Pagina 22
Pastora în mediul rural - Pagina 23
Pastora în mediul rural - Pagina 24
Pastora în mediul rural - Pagina 25
Pastora în mediul rural - Pagina 26
Pastora în mediul rural - Pagina 27
Pastora în mediul rural - Pagina 28
Pastora în mediul rural - Pagina 29
Pastora în mediul rural - Pagina 30
Pastora în mediul rural - Pagina 31
Pastora în mediul rural - Pagina 32
Pastora în mediul rural - Pagina 33
Pastora în mediul rural - Pagina 34
Pastora în mediul rural - Pagina 35
Pastora în mediul rural - Pagina 36
Pastora în mediul rural - Pagina 37
Pastora în mediul rural - Pagina 38
Pastora în mediul rural - Pagina 39
Pastora în mediul rural - Pagina 40
Pastora în mediul rural - Pagina 41
Pastora în mediul rural - Pagina 42
Pastora în mediul rural - Pagina 43
Pastora în mediul rural - Pagina 44
Pastora în mediul rural - Pagina 45
Pastora în mediul rural - Pagina 46
Pastora în mediul rural - Pagina 47
Pastora în mediul rural - Pagina 48
Pastora în mediul rural - Pagina 49
Pastora în mediul rural - Pagina 50
Pastora în mediul rural - Pagina 51
Pastora în mediul rural - Pagina 52
Pastora în mediul rural - Pagina 53
Pastora în mediul rural - Pagina 54
Pastora în mediul rural - Pagina 55
Pastora în mediul rural - Pagina 56
Pastora în mediul rural - Pagina 57
Pastora în mediul rural - Pagina 58
Pastora în mediul rural - Pagina 59
Pastora în mediul rural - Pagina 60
Pastora în mediul rural - Pagina 61
Pastora în mediul rural - Pagina 62
Pastora în mediul rural - Pagina 63
Pastora în mediul rural - Pagina 64
Pastora în mediul rural - Pagina 65
Pastora în mediul rural - Pagina 66
Pastora în mediul rural - Pagina 67
Pastora în mediul rural - Pagina 68
Pastora în mediul rural - Pagina 69
Pastora în mediul rural - Pagina 70
Pastora în mediul rural - Pagina 71
Pastora în mediul rural - Pagina 72
Pastora în mediul rural - Pagina 73
Pastora în mediul rural - Pagina 74
Pastora în mediul rural - Pagina 75
Pastora în mediul rural - Pagina 76
Pastora în mediul rural - Pagina 77
Pastora în mediul rural - Pagina 78
Pastora în mediul rural - Pagina 79
Pastora în mediul rural - Pagina 80
Pastora în mediul rural - Pagina 81
Pastora în mediul rural - Pagina 82

Conținut arhivă zip

  • Pastora in mediul rural.doc

Alții au mai descărcat și

Euharistia - Hrana nemuririi

Tainele sunt porţi ale harului şi ale Împărăţiei lui Dumnezeu. O Taină este totdeauna „un eveniment în Biserică, prin Biserică şi pentru Biserică....

Sfinții Apostoli - Propovăduitorii prea Sfintei Treimi

Credinţa într-un singur Dumnezeu personal - monoteismul - este învăţătura principală care s-a descoperit în Vechiul Testament (Ieşire XX, 2-3;...

Raportul dintre legea morală a Vechiului Testament și legea morală a Noului Testament

Lucrarea de faţă intitulată “Raportul dintre Legea Morală a Vechiului Testament şi Legea Morală a Noului Testament”, are rolul de a prezenta...

Contribuția lui Ioan Gheorghe Savin la dezvoltarea Misticii

INTRODUCERE Profesorul Ioan Gheorghe Savin face parte din rândul celor mai mari profesori de teologie ai Bisericii Ortodoxe Române, dar și din...

Aspectul religios - moral al cultului divin ortodox

Introducere Afirmaţiile mesajului creştin trebuie să prezinte propoziţii certe, nu ipoteze sau opinii personale. Ele pot avea un astfel de statut...

Preoția și viața bisericească a credincioșilor

Despre „ Teologia Pastorală” s-a scris şi se va mai scrie mult. Primind ca temă de „Disertaţie”, „Preocupările de Teologie Pastorală în paginile...

Asistență Socială în Biserica

De-a lungul istoriei umane, lumea a fost frământată de foarte multe crize: de la cea religioasă şi moral-spirituală, la cea socială şi politică,...

Probleme actuale cu care se confruntă preotul în activitatea

INTRODUCERE Pledoaria pentru parohie se dovedeste extrem de necesară în epoca noastră, fiindcă atinge însăşi fiinţa vieţii creştine.Viaţa...

Te-ar putea interesa și

Evaziunea fiscală și posibilități de combatere a acesteia

INTRODUCERE Definiţa ca fiind o minimalizarea a obligaţiilor fiscale în mod legal şi prin mijloace de dezvaluire deplina faţa de autoritaţile...

Managementul în Biserică

Introducere Există diverse feluri de a ne raporta la Biserică. Din punct de vedere filosofic şi social ea poate fi analizată ca instituţie...

Prezentarea Direcției Generale a Finanțelor Publice a Județului Iași

1 Prezentarea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a judeţului Iaşi D.G.F.P.J. Iaşi este unitatea teritorială a Ministerului Finanţelor Publice...

Raport de țară - Coasta de Fildeș - marketing internațional

CAPITOLUL I PREZENTAREA PE SCURT A ŢARII 1.1. Ce trebuie sa ştim despre Coasta de Fildeş Scurt istoric Medievală (teritoriul) - Litoralul...

Baltagul între mit și realitate

CAPITOLUL I INTRODUCERE Mihail Sadoveanu (1880-1961) ,” Ceahlăul literaturii române” , cum l-a numit Geo Bogza ,”Ştefan cel Mare al literaturii...

Program de prezentare și valorificare a resurselor și destinațiilor turistice din județul Tulcea

CAPITOLUL I PREZENTARE GENERALA A JUDETULUI TULCEA 1.1 ASEZAREA GEOGRAFICA A JUDETULUI TULCEA Judetul Tulcea ocupa jumatatea nordica a...

Fibre Naturale, Artificiale și Sintetice

Fibrele textile sunt cele mai utilizate de om pentru imbracaminte. Daca pâna la începutul acestui secol necesitatile de îmbracaminte erau...

Biroul de Asistență Socială Diaconia - sistemul de asistență socială

1. Introducere Aparitia unei profesii centrate pe “tratarea maladiilor sociale” in mod stiintific si sistematic este un fapt relative recent:...

Ai nevoie de altceva?