Virtuțile Cardinale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 98 în total
Cuvinte : 47670
Mărime: 167.47KB (arhivat)
Publicat de: Catalin N.
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Pr. Conf. Florea Stefan

Extras din proiect

I. VIRTUŢILE CREŞTINE ÎN GENERAL

Viaţa duhovnicească a creştinului este o permanentă încordare şi luptă de eliberare deplină de păcat şi de efectele sale, şi de dobândire şi lucrare tot mai deplină a virtuţilor creştine, căi spre desăvârşire.

În timp ce patimile reprezintă o deformare a firii şi o deturnare a vieţii de la adevărata sa finalitate, o degradare a chipului lui Dumnezeu din om şi o vieţuire în registrul inferior şi tenebros al existenţei, virtuţile creştine şi viaţa virtuoasă constituie adevărata vocaţie a omului, capabilă să îi aducă acestuia adevărata bucurie şi fericire, cea izvorâtă din trăirea tot mai aproape de Izvorul vieţii şi al fericirii - Dumnezeu-Iubire. Prin voia sa liberă, cu care a fost înzestrat de la creaţie, omul se află şi este liber să aleagă între a deveni „rob patimilor“ şi a nu se pleca lor; are puterea de a alege între păcat şi virtute, aceasta din urmă fiind singura în stare să-i dăruiască omului „cununa nemuririi“.

Părinţii duhovniceşti ai Răsăritului ortodox subliniază permanent ideea că, în timp ce patimile sunt contrare firii şi lucrează silnic la distrugerea acesteia, virtuţile reprezintă un dar creatural, sunt fireşti, au fost zidite împreună cu firea oamenilor. Ele constituie vocaţia esenţială a omului, de a se asemăna tot mai mult, până la unirea îndumnezeitoare, cu Părintele său ceresc, iar aceasta nu se poate realiza decât prin dobândirea şi lucrarea virtuţilor.

Spre deosebire de patimi, care nu au fiinţă sau ipostas, ci sunt întuneric şi boală şi nu aparţin în mod firesc omului, ci se infiltrează în firea lui, căutând să o surpe, virtuţile îi aparţin acestuia în mod firesc. Ele au fost date de Dumnezeu firii omeneşti, prin însuşi actul creării ei. Îndată ce a făcut Dumnezeu pe om, ne spune Ava Dorotei, „a semănat în el virtuţile, precum zice: «Să facem pe om după chipul şi asemănarea noastră» (Facere 1,26). A zis «după chipul», pentru că Dumnezeu a făcut sufletul nestricăcios şi liber; şi a mai zis «după asemănarea», adică după virtute”.

O învăţătură constantă a spiritualităţii ortodoxe, începând mai ales de la Sfântul Marcu Ascetul, este aceea că Domnul, Izvorul a tot binele şi al tuturor virtuţilor, Se află, din clipa Botezului, „în noi în chip ascuns, însă nu ni Se face văzut decât atunci când, după ce vom fi străbătut bine drumul poruncilor, vom aduce ca jertfă Arhiereului Hristos, gândurile cele sănătoase ale firii noastre, nu pe cele muşcate de fiare”. Prin urmare, „Domnul e ascuns în poruncile Sale. şi cei ce-L caută pe El, Îl găsesc pe măsura împlinirii lor”.

Poruncile şi virtuţile sunt „leacuri curăţitoare ale stării noastre pătimaşe“. Dacă patimile sunt boli ale sufletului, ce atentează la viaţa omului, şubrezindu-i trupul şi omorându-I sufletul, boli ce se încuibează în inima omului oarecum din afară şi datorită lipsei lui de trezvie, virtuţile sunt starea firească de sănătate a sufletului. În timp ce patimile sunt nişte „accidente“ şi adaosuri reproşabile firii omeneşti, virtutea se află în suflet, în chip firesc.

Prin păcat şi patimi, omul dobândeşte o deprindere străină şi contrară firii, se află în stare de boală şi robie sufletească. Prin virtute, însă, „primim deprinderea noastră proprie, sau ne reîntoarcem la sănătatea noastră, ca de la o orbire oarecare, la lumina proprie, sau ca de la o boală oarecare, la sănătatea noastră după fire”. Lipsa virtuţilor este, din acest motiv, „maica morţii” , pe când prezenţa lor naşte nemurirea.

Fiecare patimă are o virtute contrară, pe care omul trebuie să o descopere şi să o lucreze până la desăvârşire. Înaintarea în lucrarea acesteia înseamnă în acelaşi timp, distrugerea patimii contrare. Lupta împotriva patimilor, pentru dobândirea şi practicarea virtuţilor aduce în sufletul celui duhovnicesc adevărata fericire, întrucât „virtutea este cu mult mai vrednică de cinste decât bogăţia”.

Virtuţile sunt – potrivit Sfântului Petru Damaschinul – lumina şi soarele sufletului, „si precum soarele, călătorind de fiecare dată de la răsărit până la apus dă o zi, iar lipsind el, se face noapte, aşa şi fiecare virtute pe care o săvârşeşte omul luminează sufletul, iar ascunzându-se ea, se face patimă şi întuneric, până ce agoniseşte omul iarăşi virtutea şi prin aceasta vine lumina”.

Virtuţile creştine reprezintă calea şi „scara cea mică şi scurtă“ spre Împărăţia cerească. Ele sunt asemenea unei scări spre cer, pe care urcă şi coboară îngerii, susţinându-i şi ajutându-i pe ostenitori în acest urcuş duhovnicesc. La capătul de sus al acestei scări a desăvârşirii se află Însuşi Dumnezeu, Cel ce aşteaptă de la început hotărârea noastră de a porni pe această scară nevăzută şi aducătoare de fericire adevărată; Care pe cei ce au pornit cu dragoste şi râvnă îi susţine în eforturile lor, întinzându-le „mâna puterii Sale de sus”, iar odată ajunşi la capătul ei, le dă răsplata pentru ostenelile lor – unirea îndumnezeitoare.

În această lume şi în această viaţă, omul se află, din punct de vedere duhovnicesc, la mijloc între două căi, care, pe măsură ce pornim pe una sau alta dintre ele - se lărgeşte: calea binelui şi calea răului. Sfântul Petru Damaschinul consideră că „fiecare stă la mijlocul acestor două căi, adică a dreptăţii şi a păcatului; şi-şi alege pe care o vrea şi pe aceasta înaintează”. Alegerea căii celei bune este o dovadă de discernământ duhovnicesc, deoarece „patimile stau lângă virtuţi şi locuiesc uşă lângă uşă” , sau, cum spune Talasie Libianul „păcatele stau alăturea de virtuţi şi de aceea cei răi iau virtuţile drept păcate”.

Un monah precum Sfântul Antonie cel Mare ne încredinţează de accesibilitatea lucrării de dobândire şi de practicare a virtuţilor, de către fiecare creştin, spunând: „Să nu zică cineva că este cu neputinţă omului să ajungă la viaţa cea virtuoasă, ci numai că aceasta nu este uşor, cu toate că nici cei ce au dobândit-o nu sunt pe deplin lămuriţi asupra acestui lucru”. Însă de aceasta se împărtăşesc doar cei „cu mintea iubitoare de Dumnezeu”.

Sfântul Ioan Scărarul exprimă acelaşi lucru, sfătuind: „Nimeni să nu dea vina pe neputinţa sa pentru neîmplinirea poruncilor evanghelice. Căci sunt sufletele - spune el - care au făcut şi ceea ce e mai presus de poruncă”.

Preview document

Virtuțile Cardinale - Pagina 1
Virtuțile Cardinale - Pagina 2
Virtuțile Cardinale - Pagina 3
Virtuțile Cardinale - Pagina 4
Virtuțile Cardinale - Pagina 5
Virtuțile Cardinale - Pagina 6
Virtuțile Cardinale - Pagina 7
Virtuțile Cardinale - Pagina 8
Virtuțile Cardinale - Pagina 9
Virtuțile Cardinale - Pagina 10
Virtuțile Cardinale - Pagina 11
Virtuțile Cardinale - Pagina 12
Virtuțile Cardinale - Pagina 13
Virtuțile Cardinale - Pagina 14
Virtuțile Cardinale - Pagina 15
Virtuțile Cardinale - Pagina 16
Virtuțile Cardinale - Pagina 17
Virtuțile Cardinale - Pagina 18
Virtuțile Cardinale - Pagina 19
Virtuțile Cardinale - Pagina 20
Virtuțile Cardinale - Pagina 21
Virtuțile Cardinale - Pagina 22
Virtuțile Cardinale - Pagina 23
Virtuțile Cardinale - Pagina 24
Virtuțile Cardinale - Pagina 25
Virtuțile Cardinale - Pagina 26
Virtuțile Cardinale - Pagina 27
Virtuțile Cardinale - Pagina 28
Virtuțile Cardinale - Pagina 29
Virtuțile Cardinale - Pagina 30
Virtuțile Cardinale - Pagina 31
Virtuțile Cardinale - Pagina 32
Virtuțile Cardinale - Pagina 33
Virtuțile Cardinale - Pagina 34
Virtuțile Cardinale - Pagina 35
Virtuțile Cardinale - Pagina 36
Virtuțile Cardinale - Pagina 37
Virtuțile Cardinale - Pagina 38
Virtuțile Cardinale - Pagina 39
Virtuțile Cardinale - Pagina 40
Virtuțile Cardinale - Pagina 41
Virtuțile Cardinale - Pagina 42
Virtuțile Cardinale - Pagina 43
Virtuțile Cardinale - Pagina 44
Virtuțile Cardinale - Pagina 45
Virtuțile Cardinale - Pagina 46
Virtuțile Cardinale - Pagina 47
Virtuțile Cardinale - Pagina 48
Virtuțile Cardinale - Pagina 49
Virtuțile Cardinale - Pagina 50
Virtuțile Cardinale - Pagina 51
Virtuțile Cardinale - Pagina 52
Virtuțile Cardinale - Pagina 53
Virtuțile Cardinale - Pagina 54
Virtuțile Cardinale - Pagina 55
Virtuțile Cardinale - Pagina 56
Virtuțile Cardinale - Pagina 57
Virtuțile Cardinale - Pagina 58
Virtuțile Cardinale - Pagina 59
Virtuțile Cardinale - Pagina 60
Virtuțile Cardinale - Pagina 61
Virtuțile Cardinale - Pagina 62
Virtuțile Cardinale - Pagina 63
Virtuțile Cardinale - Pagina 64
Virtuțile Cardinale - Pagina 65
Virtuțile Cardinale - Pagina 66
Virtuțile Cardinale - Pagina 67
Virtuțile Cardinale - Pagina 68
Virtuțile Cardinale - Pagina 69
Virtuțile Cardinale - Pagina 70
Virtuțile Cardinale - Pagina 71
Virtuțile Cardinale - Pagina 72
Virtuțile Cardinale - Pagina 73
Virtuțile Cardinale - Pagina 74
Virtuțile Cardinale - Pagina 75
Virtuțile Cardinale - Pagina 76
Virtuțile Cardinale - Pagina 77
Virtuțile Cardinale - Pagina 78
Virtuțile Cardinale - Pagina 79
Virtuțile Cardinale - Pagina 80
Virtuțile Cardinale - Pagina 81
Virtuțile Cardinale - Pagina 82
Virtuțile Cardinale - Pagina 83
Virtuțile Cardinale - Pagina 84
Virtuțile Cardinale - Pagina 85
Virtuțile Cardinale - Pagina 86
Virtuțile Cardinale - Pagina 87
Virtuțile Cardinale - Pagina 88
Virtuțile Cardinale - Pagina 89
Virtuțile Cardinale - Pagina 90
Virtuțile Cardinale - Pagina 91
Virtuțile Cardinale - Pagina 92
Virtuțile Cardinale - Pagina 93
Virtuțile Cardinale - Pagina 94
Virtuțile Cardinale - Pagina 95
Virtuțile Cardinale - Pagina 96
Virtuțile Cardinale - Pagina 97
Virtuțile Cardinale - Pagina 98

Conținut arhivă zip

  • Virtutile Cardinale.doc

Alții au mai descărcat și

Faptele bune în lumina predici de pe munte

INTRODUCERE Conceptul de desăvârşire este reliefat cel mai bine în Sfintele Evanghelii în cadrul Predicii de pe Munte: prima sorbitură a esenţei...

Comuniunea în Ortodoxie

INTRODUCERE Înainte de tratarea capitolelor, despre diferitele forme ale comuniunii vom spune câteva cuvinte despre comuniune în general. Noţiunea...

Virtute și păcat la Sfântul Apostol Pavel

INTRODUCERE Personalitatea Sf. Apostol Pavel domină întreaga dezvoltare a istoriei creştinismului primar, întrucât activitatea sa misionară a...

Iubire și recunoștință

Argument Este foarte dificil, ca având o serie de teme, să alegi una care să te reprezinte, să fie în total acord cu aspiraţiile şi preocupările...

Virtuțile Teologice

INTRODUCERE Relaţia omului cu Dumnezeu este specificul Moralei creştine şi prezintă o importanţă centrală pentru întreaga vieţuire, deoarece de...

Generalități despre virtuți

INTRODUCERE Viata duhovniceasca a crestinului este o permanenta încordare si lupta de eliberare deplina de pacat si de efectele sale, ai de...

Treptele Desăvârșirii Creștine

INTRODUCERE Chipul lui Dumnezeu reprezintă capacitatea prin care omul participă prin har la bunătatea divină. Această afinitate a omului cu...

Unirea cu Hristos Duce la Sfințenia Vieții

Hristos, Care este pretutindeni şi pururea de faţă, este aşteptat să Se arate ca Domn al slavei. Şi este aşteptat cu certitudine, pentru că a...

Te-ar putea interesa și

Normativizarea juridică

CAPITOLUL I NORMATIVITATEA, ORDINE SOCIALĂ ŞI CONTROL SOCIAL 1.1. Ordine socială şi control social 1.1.1 Ordine socială Într-o manieră generală...

Spre noua sensibilitate poetică

1.Ce inseamna simbolismul European? Definitie: Simbolismul este un curent literar aparut in Franta ca reactie la estetica parnasianismului in...

Viața și opera lui Platon

Viata si opera lui Platon Platon (427-347 î.e.n.). Numele adevarat a lui Platon este Aristokeles. A fost numit Platon datotita chipului sau...

Machiavelli și Destinul Politicii Moderne

I-a fost dat acestui scriitor italian al Renaşterii (a trăit între 1469 şi 1527) să cunoască gloria, ciudată, (vom vedea de ce) de a fi...

Păcatul desfrânării din perspectiva teologiei morale

Introducere Desfranarea face parte din cele 7 pacate capitale. Pacatele capitale sunt o serie de fapte care se opun virtutilor cardinale, asa cum...

Teologie Morală

PROLEGOMENA În contextul actual al învatamântului teologic universitar, Teologia Morala este o disciplina sistematica, însa cu o finalitate...

Cursuri Religie

Sf. Taine sunt lucrări instituite de Hristos, prin care se împărtăşeşte harul Sf. Duh. Despre Sf. Taine tratează Teologia Dogmatică, într-un...

Sociologie Politică

În mod normal, când vorbim despre sociologia politica, încercând s-o definim, ne gândim automat la urmatorul gen de definitie: “sociologia politica...

Ai nevoie de altceva?