Discriminarea femeilor pe piața muncii din România

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 54 în total
Cuvinte : 4176
Mărime: 1.33MB (arhivat)
Publicat de: Andreea A.
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

Discriminarea femeilor pe piaţa muncii reprezintă o problemă cu care atât femeile din România cât şi întreaga societate românească se confruntă. Deşi societatea a evoluat, în special în ultimii 25 de ani, observăm diferenţe de salarizare şi de accedere în carieră între femei şi bărbaţi. Literatura de specialitate (în special cea americană) pe acest domeniu este extrem de vastă însă testarea teoriilor şi ipotezelor elaborate nu a fost încă realizată în spaţiul românesc. Din acest motiv, am dorit să vedem modul în care se prezintă discriminarea femeilor pe piața muncii.

Prin urmare, utilizând un chestionar, alcătuit din 31 de întrebări, fiecare dintre acestea urmărind aspecte legate de diverse forme de discriminare, acesta fiind aplicat unui număr de 181 de respondenți. În urma prelucrării datelor în SPSS dintre cei 181 de respondenți, 42%, respectiv 76 au vârsta cuprinsă între 18-25 de ani, 22,7%, respectiv 41 au vârsta cuprinsă între 26-35, 20,4% , respectiv 37 se încadrează între 36-45, 12,7%, respectiv 23 de respondenți au vârsta cuprinsă între 46-55, iar procentul cel mai mic este ocupat de respondenții cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani, reprezentând doar 2,2%, respectiv 4 respondenți. De asemenea, analizând sexul respondenților se poate observa faptul că numărul femeilor este mai mare decât cel al bărbaților cu un procent de 59, 7% în timp ce bărbații au 40, 3%, 108 femei respectiv 73 respondenți masculini.

Dacă este să privim prezența formelor de discriminare, una dintre cele mai resimțite forme de discriminare prezentă pe piața muncii din România în opinia respondenților de sex masculin este discriminarea pe bază de sex (cea mai frecventă), în timp ce femeile consideră că cea mai frecventă formă de discriminare este cea bazată pe diferențele salariale. Atât bărbații, cât și femeile au declarat că există forme de discriminare într-un procentaj extrem de ridicat.

Nu în ultimul rând, am constat că bărbații obișnuiesc să lucreze preponderant cu bărbați(57,5%), în timp ce femeile lucrează într-o măsură mult mai mare cu femeile (63%), astfel tindem să credem că piața muncii din România este segregată. Privind aprecierea fenomenului discriminării femeilor pe piața muncii, deși majoritatea bărbaților consideră că aceasta există și afectează viața tuturor actorilor sociali implicați (60,3%) observăm o mult mai mare receptivitate a femeilor în această privință, 74,1% declară că discriminarea le afectează atât pe ele cât și pe cei din jur. Un rezultat interesant a fost cel in urma unei analize dintre sexul respondentului și prestarea orelor suplimentare, rezultatele fiind contraintuitive, în urma analizei rezultând că femeile prestează mai multe ore suplimentare decât bărbații, la ambele categorii pozitive ( foarte des, des), acest fapt ducându-ne cu gândul la dorința femeilor de a se dezvolta și de a accede în carieră.

În cele din urmă, este important să menționăm că rezultatele cercetării noastre prezintă o serie de limitări dintre care cele mai importante de menționat sunt: posibilitatea îmbunătățirii procesului de eșantionare în vederea exercitării unui mai riguros control asupra aplicării instrumentului de culegere a datelor, îmbunătățirea cunoștințelor de SPSS pentru a realiza o mai bună analiză a datelor și pentru a reuși o mai bună reprezentare a rezultatelor obținute. Acceptăm că în urma unor mai bune resurse informaționale rezultatele noastre și verificarea ipotezelor propuse la început ar fi putut fi mult îmbunătățită.

Problema de cercetare

Am ales drept temă de cercetare discriminarea femeilor pe piaţă muncii, întrucât este o problemă cu care atât femeile din România cât şi întreagă societatea românească se confruntă. În România persistă ideea greşită asupra rolului femeii în gospodărie şi implicit pe piaţă muncii, rolurile de gen fiind foarte clar impregnate Deşi societatea a evoluat, în special în ultimii 25 de ani, observăm diferenţe de salarizare şi de accedere în carieră între femei şi bărbaţi. Literatura de specialitate (în special cea americană) pe acest domeniu este extrem de vastă însă testarea teoriilor şi ipotezelor elaborate nu a fost încă realizată în spaţiul românesc. Alegerea temei a fost dictată de către motive, dintre care amintim motivele de natură personală ( toţi membrii echipei sunt de sex feminin, discriminarea pe piaţa muncii reprezentând o problemă cu care fiecare dintre noi se poate confrunta în viitor, prin urmare fiind un fenomen care ne afectează în mod direct). Curiozitatea reprezintă un alt motiv pe baza căruia am abordat acest subiect, deoarece ne-am dorit să aflăm mai multe despre fenomenul discriminării femeilor pe piaţa muncii, despre modul în care acesta se prezintă şi frecvenţa incidentelor de discriminare din România. Un alt motiv este cel academic întrucât de-a lungul anilor de facultate am putut studia diverse materii legate de relaţiile ce se construiesc în cadrul pieţei muncii, având astfel posibilitatea de a acumula informaţii necesare pentru a realiza această lucrare. În strânsă legătură cu acesta este cel de ordin structural. Dată fiind pregătirea noastră academică am putut avea acces mult mai uşor la o largă arie bibliografică din domeniul cercetat. În cele din urmă, drept ultim motiv ce ne-a influenţat alegerea, îl amintim pe cel de ordin social, întrucât vedem cum fenomenul discriminării pe piaţa muncii este unul care afectează un număr ridicat de indivizi. Odată existent acesta schimbă radical „regulile” întregului joc economic şi social. Specificăm că pe parcursul lucrării vom face apel la o serie de concepte a căror operationalizare o prezentăm în cele ce urmează:

Dicționar de Gen

Stereotipul= concept sau imagine simplificată, standardizată, care se referă la un anumit grup de oameni, conceput și consolidate de către un anumit grup de oameni cu cunoștinte minime sau limitate. Stereotipurile ajung să fie dăunatoare prin prejudecată și discriminare.

Prejudecata se definește că a fi doar o opinie sau o anumită credință, ci mai degrabă o atitudine ce include simțăminte precum repulsia, disprețul.

Discriminare = se înțelege orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă pe baza criteriilor prevăzute de legislaţia în vigoare: rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţa la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice. Caracterul discriminării nu poate fi justificat, fiind astfel catalogat într-o anumită măsură ca și o prejudecată.

Discriminarea pe criteriul de sex: orice diferenţiere, excludere sau restricţie bazată pe sex, care are ca efect sau scop împiedicarea sau anularea recunoaşterii, beneficiului sau exercitării de către femei, indiferent de statutul lor matrimonial, pe baza egalităţii dintre bărbaţi şi femei, a drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, în domeniile politic, economic, social, cultural, civil sau în orice alt domeniu.

Discriminare indirectă = impunerea unor condiţii, criterii aparent neutre sau aplicarea unui tratament aparent egal pentru toate persoanele, care însă în mod intrinsec dezavantajează o persoană sau un grup de persoane caracterizate printr-un anumit criteriu dintre cele expuse mai sus.

Discriminarea pozitivă este caracterizată prin acţiunile pozitive care au drept scop promovarea principiului tratamentului egal pentru o categorie de femei sau bărbaţi, care la un moment dat este într-o poziţie dezavantajoasă în comparaţie cu majoritatea. Ele sunt iniţiate pentru a oferi categoriei defavorizate o serie de avantaje cu scopul stabilirii unor şanse reale în accesul la anumite drepturi.

Bibliografie

- Andrea Ichino și Enrico Moretti, „Biological Gende Differences, Absenteeism and the Earning Gap”, American Economic Journal: Applied Economics 1 no. 1 (2009)

- Cătălin Zamfir, Lazăr Vlăsceanu, Dicţionar de Sociologie, ed. Babel, Bucureşti, 1993

- Claudiei Goldin în colaborare cu Lawrence F. Katz, „Transition: Career and Family Lifecycles of the Educational Elite ”, AEA Papers and Proceedings, May 2008

- Dalton Conley și Rebecca Glauber, GENDER, BODY MASS AND ECONOMIC STATUS, Cambridge, MA 02138, 2005

- Justin Wolfers, Diagnosing Discrimination: Stock Returns and CEO Gender, IZA Discussion Papers, No. 1944, 2009

- Kristen Schilt in colaborare cu Matthew Wiswall, „Before and after: Gender transition, Human Capital and Workplace Experiences”, B.E. Journal of Economic Analysis & Policy 8, no 1 (2008). Mai multe informatii au fost preluate si din interviurile pe care cei doi le-au realizat cu Ben Barres si cu Deirdre McCloskey

- Lee, Peggy M. si Erika Hayes James,“She’-E-Os: Gender Effects and Stock Price Reactions to the Announcements of Top Executive Appointments”, Darden Business School Working Paper No. 02-11, 2003.

- Marianne Bertrand, Claudia Goldin si Lawrence Katz, Dynamics of the Gender Gap for Young Professionals in the Financial and Corporate Sectors, National Bureau of Economic Reasearch working paper, 2009

- Matt L. Huffman, Philip N. Cohen, Jessica Pearlman, Engendering Change: Organizational Dynamicsand Workplace Gender Desegregation, 1975 - 2005, by Johnson Graduate School,Cornell University, 2010.

- Pierre Bourdieu,”Dominația masculină”, Meridiane, Bucuresti, 2003

- “Postsecondary Institutions in the United States: Fall 2007”,” Degrees and other awards conferred: 2006-07” și „12 Month Enrollment: 2006-07 (2008)”

- Robin Wilson, ”Leading Economist Stuns Field By Deciding to Become a Woman”, Chronicle of Higher Education, February 16, 1996

- Shankar Vedantam, „He Once a She, Offers Own View on Science Spat”, The Wall Street Jounal, Iulie 13, 2006

- Steven D. Levitt& Stephen J. Dubner, SUPERFREAKCONOMICS, HarperCollins Publishers Inc, 2009.

- U.S Department of Education’s National Center for Education Statistics:”120 years of American Education: A Statistic Portrait (1993)”

- Youngjoo Chaa si Kim A. Weeden, Overwork and the Slow Convergence in the Gender Gap in Wages, American Sociological Review pg.1 - 28, 2014

- http://caravanacarierei.bns.ro/wpcontent/uploads/sites/2/2012/12/Egalitatea+de+sanse+si+discriminarea.pdf

- http://www.fundatia.ro/mara/sites/default/files/Combaterea%20discriminarii%20la%20locul%20de%20munca.pdf

- http://www.ted.com/talks/hanna_rosin_new_data_on_the_rise_of_women#t-20508

Preview document

Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 1
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 2
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 3
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 4
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 5
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 6
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 7
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 8
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 9
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 10
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 11
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 12
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 13
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 14
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 15
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 16
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 17
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 18
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 19
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 20
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 21
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 22
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 23
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 24
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 25
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 26
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 27
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 28
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 29
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 30
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 31
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 32
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 33
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 34
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 35
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 36
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 37
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 38
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 39
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 40
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 41
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 42
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 43
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 44
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 45
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 46
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 47
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 48
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 49
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 50
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 51
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 52
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 53
Discriminarea femeilor pe piața muncii din România - Pagina 54

Conținut arhivă zip

  • Discriminarea femeilor pe piata muncii din Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Violența asupra femeii

Introducere Violența asupra femei este una din cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea contemporană, atât la nivel internațional,...

Discriminarea dependenților de droguri

Introducere Discriminarea a fost prezenta in intreaga lume de la inceputul vremurilor si a ramas adanc inradacinata in felul omului de a privi...

Cauzele apariției stresului în muncă

Prezentarea obiectului de cercetare Tema de cercetare aleasa de mine pentru realizarea acestui proiect o reprezintă: “Cauzele apariţiei stresului...

Abandonul școlar

1. Ce este abandonul școlar? Abandonul școlar în România este un fenomen social complex. Reprezintă un derapaj în sfera educațională, creeând...

Discriminarea între sexe

Discriminarea intre sexe Discriminarea reprezinta un comportament de excludere sau de reducere a accesului unor indivizi la anumite resurse....

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Legea de stat și recunoașterea proprietății în România rurală

Titlurile de proprietate iau diferite forme de la cele legitime la cele nelegitime.De exemplu , in legea engleza detinerea de drepturi de...

Te-ar putea interesa și

Discriminarea pe Piața Forței de Muncă din România

INTRODUCERE Lucrarea de față dorește să analizeze fenomenul discriminării pe piața muncii în general și pe piața românească în particular. Astfel,...

Migrația Forței de Muncă din România și Nevoia Reglementării Sale de Către Stat

INTRODUCERE Decizia românilor de a se îndrepta spre piaţa muncii din Europa în special este influenţatӑ de o serie de factori. În primul rând,...

Analiza Infracțiunilor de Trafic de Persoane Adulte și Traficul de Minori

Capitolul I Consideratii introductive Traficul de persoane constitue un fenomen ale cÎrui dimensiuni înregistreazÎ o crestere alarmanta. El nu...

Drepturile minorităților în România și în Uniunea Europeană

Motivația alegerii temei În contextul actual al globalizării și, în particular, al unei Europe în formare ca o mare familie, excluziunea socială...

Proiect de practică - Primăria Sector 4 București

Secţiunea I –a – Prezentarea instituţiei de practică 1.1. Denumirea instituţiei, profil, obiect de activitate profesională Municipiul Bucureşti...

Proiect de practică - Primăria Giurgiu

Secţiunea I –a – Prezentarea instituţiei de practică 1.1. Denumirea instituţiei, profil, obiect de activitate profesională Giurgiu este reședința...

Spațiul social european

1.Generalităţi 1.1 Ce este Spaţiul Social European (SSE) ? În cadrul Consiliului European de la Strasbourg ( din 9 decembrie 1989), şefii de stat...

Principiul Egalității de Tratament între Bărbații și Femeii

Introducere Există în continuare inegalitate de şanse între femei şi bărbaţi şi - ceea ce constituie domeniul de interes al acestei lucrări –...

Ai nevoie de altceva?