Brașov - oraș de poveste

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 42 în total
Cuvinte : 16600
Mărime: 18.53MB (arhivat)
Publicat de: Georgian Adam
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Nu prea departe de Bucureşti şi după ce străbaţi una din cele mai frumoase văi din ţară, de-a lungul firului de argint al Prahovei, se află Braşovul, oraş despre care se poate spune, după ce l-ai cunoscut, că nu-i lipseşte nimic; şi asta oricum l-ai fi privit şi indiferent de ce ai fi vrut să afli. Vara sau iarna, pădurile îl încing de jur-împrejur ca o centură nesfârşită, verde sau albă, precedând îndeaproape centura umbrită şi umedă a zidurilor întrerupte din loc în loc de bastioanele breslelor de odinioară, din vechiul oraş medieval. Şi aşa cum toate drumurile spre Roma sfârşeau în forum, tot astfel, orice călătorie spre Braşov sfârşeşte neapărat în piaţa din jurul Casei Sfatului, Piaţa Libertăţii, în triunghiul celor trei străzi centrale care, împreună cu Biserica Neagră, formează centrul istoric al oraşului.

Prima impresie va fi aproape de neînţeles după ce , intrând pe oriunde în oraş, trecând prin cele mai noi cartiere, şiruri lungi de construcţii moderne, ajungi aici, în bătrâna inimă a Braşovului, burgul vechi de sute de ani, cu case masive de piatră, acoperite cu valuri de ţiglă roşie, lipite strâns unele într-altele; deasupra lor şi aerul pare a avea vârsta altor timpuri imemoriale. Şi, neobosind după un drum atât de scurt sau dorind cu orice preţ să-ţi confirmi această primă impresie atât de derutantă din cauza puternicului contrast între ce a fost şi ce este, nu se poate să nu vezi Tâmpa, aplecată protector peste oraş, şi să nu vrei să ajungi în vârful ei, ca de acolo să poţi privi în jur, dedesubt. Ca să se apere cât mai bine, burgul s-a ghemuit chiar sub Tâmpa, implantându-şi în poalele muntelui zidurile. De la ele o potecă şerpuieşte până în vârf, acolo unde a fost Braşovia.

De pe Tâmpa priveliştea este completă, călătorului ajuns acolo desfăşurându-i-se prin faţa ochilor tot oraşul, ca un sol care-şi arată treptat frumuseţea ascunsă până atunci şi imposibil de văzut altfel. “Fără Tâmpa – s-a scris mai înainte – nu poate fi conceput Braşovul”.

Într-adevăr, numai de acolo, de pe terasa unei cabane minuscule, adăpostită pe jumătate intr-o grotă din stâncă, cealaltă jumătate fiind suspendată pe piloni, priveşti oraşul de sub tine ca dintr-un imens avion, având, mai mult, liniştea şi siguranţa pe care ţi-o dă totuşi pământul. În faţă se deschide, ca un arc, Ţara Bârsei, înrămată de siluetele munţilor.

Dedesubt, la poalele munţilor, pornind spre Schei, printr-o vale îngustă, îngroşându-se din ce în ce mai mult spre Ţara Bârsei, iar acolo împrăştiindu-se în toată voia, Braşovul pare un râu ajuns la vărsare, sau o arbaletă gata să săgeteze câmpia.

Cu nenumărate trepte de piatră, clădiri, turnuri şi bastioane, pieţe zgomotoase şi străduţe înguste, Braşovul este oraşul pentru care timpul pare să fi avut o mare slăbiciune. Ca orice oraş devenit înfloritor în perioada Evului Mediu, Braşovul s-a dezvoltat în jurul Cetăţii, perimetru împrejmuit de ziduri groase şi metereze, menite să apere perpetuarea locuitorilor sub aspect cultural, economic sau religios.

Oraş transilvan cu o istorie multiseculară, Braşovul este situat într-o zonă geografică pitorească, ceea ce a conferit vieţii localnicilor un cadru aparte de desfăşurare influenţându-le în mod hotărâtor istoria încă de la primele atestări documentare şi până astăzi.

Oraşul Braşov este un oraş civilizat, curat şi primitor, o zonă fabuloasă unde avem prilejul să explorăm împrejurimile, să simţim aerul curat şi să întâlnim oameni prietenoşi. Situat în inima României, Braşovul este influenţat de istoria veche de care dispune, de miturile şi legendele ce-l învăluie.

Situat la răscrucea tuturor drumurilor, Braşovul este oraşul care atrage anual cei mai mulţi turişti. Fie că sunt grupuri organizate, cazate la marile hoteluri din oraş şi la cele din Poiana Braşov, turişti aflaţi în tranzit care caută pensiunile mici si cochete din centrul istoric, fie că sunt români veniţi pentru câteva zile la rudele din Braşov ori vizitatori din străinătate aduşi cu autocarele pentru un tur de o zi, turiştii asediază acest oraş bătrân, pe tot parcursul anului. Aici, viaţa este curată, plină de culoare, gust şi aromă, relaxarea este maximă şi mulţumirea deplină. Ai tot ce ţi-ai putea dori: puritatea aerului şi răcoarea munţilor, frumuseţea clădirilor şi monumentelor medievale bine întreţinute, confortul spaţiilor de cazare, ospitalitatea restaurantelor cu specific, varietatea şi abundenţa locurilor pentru cumpărături.

Străzile vechi ale Braşovului sunt un loc ideal pentru promenadă. Indiferent dacă este zi de week-end sau din timpul săptămînii, vară sau iarnă, soare sau ploaie, turiştii sunt ca un furnicar pe străzile sau în pieţele din centrul vechi.

Braşovul are sezon turistic tot anul şi este unul din puţinele locuri din România în care te bucuri că eşti în vacanţă, indiferent de vreme. Oraşul este la fel de frumos şi când străluceşte soarele, şi când tună şi fulgeră, şi când ninge, şi este atrăgător şi ziua şi noaptea.

Braşovul este depozitarul unei foarte bogate colecţii de monumente, iar acesta este unul din motivele pentru care turistul nu se satură niciodată de acest oraş. Un sejur petrecut în capitala Ţării Bârsei nu epuizează toate obiectivele, mereu rămânând unele nevăzute. Nici măcar localnicii nu se pot mândri că au vizitat toate locurile şi că au cunoscut toate legendele – lucru care face din acest oraş o destinaţie mereu atrăgătoare şi interesantă.

Braşovul duce mai departe tradiţia de centru cultural, economic şi turistic al Transilvaniei şi României rămânând acelaşi oraş mândru a cărui dezvoltare necontenită face din el un popas obligatoriu pentru toţi cei care vizitează România.

“Braşovul este cel mai frumos oraş din România!”, exclama un călător, impresionat de pitorescul locurilor şi bunăstarea oamenilor.

“Cel mai mult am admirat în Braşov cochetăria, parcuri cu rondouri, lampioane, flori multe, curăţenie... oameni ieşiţi la plimbare îmbrăcaţi ca de sărbătoare, bătrâni ţinându-se de mână, parcă era o mare sărbătoare, sau poate aşa simţeam eu... sărbătoarea fiind în sufltul meu” (Nicoleta, Brăila)

Şi cum un oraş nu se lasă cunoscut şi nu impresionează decât după ce îi descoperi cât de cât ungherele, iar ca să i le descoperi trebuie să-l fixezi în spaţiu şi în timp pe cât poţi, nu vom face altfel nici cu Braşovul, mai ales că este unul dintre oraşele de îndelungată tradiţie, cu o bogată şi glorioasă istorie, extrem de interesantă.

Preview document

Brașov - oraș de poveste - Pagina 1
Brașov - oraș de poveste - Pagina 2
Brașov - oraș de poveste - Pagina 3
Brașov - oraș de poveste - Pagina 4
Brașov - oraș de poveste - Pagina 5
Brașov - oraș de poveste - Pagina 6
Brașov - oraș de poveste - Pagina 7
Brașov - oraș de poveste - Pagina 8
Brașov - oraș de poveste - Pagina 9
Brașov - oraș de poveste - Pagina 10
Brașov - oraș de poveste - Pagina 11
Brașov - oraș de poveste - Pagina 12
Brașov - oraș de poveste - Pagina 13
Brașov - oraș de poveste - Pagina 14
Brașov - oraș de poveste - Pagina 15
Brașov - oraș de poveste - Pagina 16
Brașov - oraș de poveste - Pagina 17
Brașov - oraș de poveste - Pagina 18
Brașov - oraș de poveste - Pagina 19
Brașov - oraș de poveste - Pagina 20
Brașov - oraș de poveste - Pagina 21
Brașov - oraș de poveste - Pagina 22
Brașov - oraș de poveste - Pagina 23
Brașov - oraș de poveste - Pagina 24
Brașov - oraș de poveste - Pagina 25
Brașov - oraș de poveste - Pagina 26
Brașov - oraș de poveste - Pagina 27
Brașov - oraș de poveste - Pagina 28
Brașov - oraș de poveste - Pagina 29
Brașov - oraș de poveste - Pagina 30
Brașov - oraș de poveste - Pagina 31
Brașov - oraș de poveste - Pagina 32
Brașov - oraș de poveste - Pagina 33
Brașov - oraș de poveste - Pagina 34
Brașov - oraș de poveste - Pagina 35
Brașov - oraș de poveste - Pagina 36
Brașov - oraș de poveste - Pagina 37
Brașov - oraș de poveste - Pagina 38
Brașov - oraș de poveste - Pagina 39
Brașov - oraș de poveste - Pagina 40
Brașov - oraș de poveste - Pagina 41
Brașov - oraș de poveste - Pagina 42

Conținut arhivă zip

  • Brasov - Oras de Poveste.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar

Cap. I Prezentarea societatii “S.C. VEL PITAR S.A.” Scurt istoric Denumirea societăţii este Societatea Comercială “Vel Pitar“ S.A. Este o...

Potențialul turistic al orasulului Brașov

Introducere Braşovul a devenit încă din secolul al XVI-lea, principalul centru economic prin care se realizau intensele legături dintre Ţara...

Brand Turistic Brașov

Capitolul I Branding-ul şi destinaţia turistică I.1 Ce este turismul? Turismul modern s-a născut în secolul al XIX-lea, odată cu dezvoltarea...

Turismul brașovean

Cuvânt înainte Braşovul este un loc de o frumuseţe aparte, care se oferă generos nu numai prin natură, ci şi prin vestigiile istorice, amprenta...

Valorificarea potențialului turistic al Județului Brașov

Valorificarea potentialului turistic al judetului Brasov 1. Localizarea si caracterizarea judetului Brasov 1.1 Scurt istoric Cele mai...

Plan de Afaceri pentru Compania Vel Pitar

1.1 Descrierea Ideii de Afaceri Societatea SC Vel Pitar SA este un grup de companii din Romania, care deţine 12 fabrici de pâine în zece judeţe...

Managementul proiectelor - Rezervația Naturală Tâmpa

CAP I. Obiectivele proiectului Rezervaţiile naturale Rezervaţiile naturale sunt ariile naturale apărate prin lege cu scopul de a proteja şi...

Plan de marketing - Brașovul zonă turistică

In urmatoarele pagini o sa va prezentam cateva motive pentru care orasul Brasov este o importanta zona turistica, atat din tara noastra cat si din...

Ai nevoie de altceva?