Gastronomia țării Nepal

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4423
Mărime: 187.64KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ambros Mariana

Extras din proiect

Nepal

Este cunoscut datorita Muntilor Everest care se gasesc pe teritoriul Nepalului (jumatate din acestia). Sunt foarte multe lucruri de facut in aceasta tara ultra-fotogenica. De exemplu, pe tot parcursul Nepalului sunt disponibile escaladari montane pentru vizitatorii nu diferite nivele de experienta, iar cel mai bun lucru e probabil acela ca acesta destinatie nu e inca aglomerata.

Un loc care nu trebuie ratat este Parcul National Royal Chitwan, apartinand patrimoniului Unesco, unde traiesc traiesc tigri bengalezi, elefanti si rinoceri indieni. Capitala statului Nepal este Kathmandu, datand din secolul al 8 lea. Aceasta cuprinde foarte multe temple si detine o infrastructura turistica foarte solida. Se pot gasi foate multe hoteluri cu preturi mai mici de 10$, dar se pot gasi de asemenea si hoteluri internationale pentru clasa businness pentru cei ce dispun de un buget mare.

Regatul Napalului e un stat situat in sudul Asiei, in inima muntilor Himalaya, aflat la cea mai mare altitudine, intre India la sud si China la nord. Obiectivele din lista UNESCO sunt: Valea Kathmandu, Parcul National Valea Sagarmatha de pe Muntele Everest, Parcul national regal Chitwan si Localitatea Luminii care e locul de nastere a lui Buddha. O mare parte a populatie acestei tari traieste in sate in care se poate ajunge dupa zile intregi de urcat muntele.

Kthmandu, capitala Nepalului e situat la poalele muntilor Himalaya si e format din trei zone diferite: scaunul monarhiei constitutionale, vechiul oras cu numeroase palate, temple si piete si Orasul Medieval. Acesta reprezinta o mare aglomerare urbana, ce ascunde pe strazile sale si in curtile interioare multa religie budista si hindusa, palate regale, piete fermecatoare si un cartier al turistilor, Thamel.

Activitatile cele mai populare de aici sunt: elefant safari prin jungla impanzita de rinoceri, caprioare sau iepuri, jungle trek, adica explorarea florei si a faunei din jungla in compania unui ghid, vizite la crescatorii de crocodili sau elefanti sau safari in jungle cu jeepul.

In Nepal exista mai multe obiceiuri, considerate cel putin bizare de o persoana care nu e obisnuit cu ele, insa care trebuie respectate cat timp te afli pe teritoriu nepalez. Forma clasica de salut de aici este impreunarea palmelor ca pentru rugaciune, gest numit Namaste, motiv pentru care multi nepalezi vor ezita in a intinde mana in semn de salut.

Imbracamintea trebuia sa fie decenta si se interzic hainele ce lasa bustul la vedere iar in public sunt interzise imbratisarile, saruturile si atingerea mainilor. Nepalul numara un numar de 36 de grupuri etnice si limbi vorbite.

Muzica ocupa un rol important din viata nepalezilor, cele mai ascultate fiind genurile folk, religioasa, pop si clasica. Femeile nepaleze nu au voie sa cante decat in cadrul unor evenimente speciale.

Nepalul e singurul regat hindus din lume, iar hinduismul e religia nationala, insa consitutia tarii garanteaza libertatea in alegerea religiei, fiind ilegala doar convertirea altora.

Condimente scumpe in tara saraciei

Gastronomia nepaleza graviteaza in jurul a doua repere fundamentale: religia si altitudinea.

Gastronomia nepaleza graviteaza in jurul a doua repere fundamentale: religia si altitudinea.

Cine se gandeste la Nepal are in fata ochilor un platou gigantic si aproape sterp, inconjurat de munti plini de zapada, unde nu cresc decat muschi si licheni. Si totusi, din punct de vedere gastronomic, Nepalul are multe de oferit, chiar daca o parte din mancaruri sunt oarecum previzibile. In fapt, mancarea nepaleza depinde mult mai putin de relief sau de resurse, si mai mult de religia celui care iti asterne masa.

Nepalezii tin multe zile de post, cand nu se mananca deloc carne. In restul timpului, pentru o parte din ei exista bivolul de apa (Bubalus Bubalis, aceiasi pe care ii mai vedeti si prin Apuseni), care poate fi gatit intr-o abundenta de retete, pentru ceilalti - bivolul pare a fi prea aproape de vaca sfanta pentru a putea fi sacrificat vreodata.

În condiţiile în care Nepalul este poziţionat între aceste două ţări, istoria nepaleză simte din plin influenţe din partea celor mai puternice state şi strălucite civilizaţii ale Asiei.

Populaţia este formată din nepalezi de origine indo-europeană imigraţi din India, iar în nord şi est din triburi de origine tibetano-birmană venite din Tibet.

Patru bucatarii

In mare, bucataria nepaleza se poate imparti in patru categorii:

3 Newari: Etnicii nawari traiesc in valea Katmandu si au inceput sa apara si prin oraselele-bazar din „zona de deal" (adica la „doar" 3.000 de metri altitudine). Neavand restrictii la carne, au o bucatarie bazata pe bivolul de apa, pe cereale si pe plante fermentate. Fiind vai foarte fertile, atat Katmandu, cat si Pokhara ofera o varietate de produse si condimente suficient de mare cat sa produca o bucatarie relativ sofisticata. In fond, zona abunda in usturoi, piperuri, cardamon, coriandru, sofran si turmeric (sofran indian, curcuma).

3 Khas/Pahari: Date fiind restrictiile de dieta ale castei superioare hinduse, aceste populatii nu se ating nici de porc, nici de vaca, iar interdictia asupra vacilor se extinde pana la iac si la bivol. Mancarea traditionala este Daal-Bhaat, supa de linte cu orez fiert (la cei care isi permit sau care cultiva singuri orez) sau bucati de paine de grau nedospita. Este mancarea pe care nepalezii o consuma de doua ori pe zi. Se mai gatesc des fierturi de porumb, cu boabele intregi, sau mamaligi lungi. Triburile „de deal", janajati (numiti si „cei de neatins"), mananca si porc, si bivol.

3 Bucataria Terai, practicata in tinuturile de la sud de Mahabharat Lekh, e aproape identica cu bucataria din zonele adiacente ale Indiei, cu mici variatiuni in cadrul grupurilor etnice, mai ales Tharu.

3 Bucataria din Himalaya, mancarea tibetanilor si a celor sub influenta culturala tibetana, este bazata in special pe cereale - orz si mei - si cartofi. Se bea lapte de vaca si se poate consuma carne de iac sau carnea vitelor provenite din incrucisarile dintre iac si vaca.

Preview document

Gastronomia țării Nepal - Pagina 1
Gastronomia țării Nepal - Pagina 2
Gastronomia țării Nepal - Pagina 3
Gastronomia țării Nepal - Pagina 4
Gastronomia țării Nepal - Pagina 5
Gastronomia țării Nepal - Pagina 6
Gastronomia țării Nepal - Pagina 7
Gastronomia țării Nepal - Pagina 8
Gastronomia țării Nepal - Pagina 9
Gastronomia țării Nepal - Pagina 10
Gastronomia țării Nepal - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Gastronomia Tarii Nepal.doc

Te-ar putea interesa și

Kathmandu

1. Localizare Kathmandu este capitala Nepalului şi este deasemenea cel mai mare oraş din Nepal. Este situat în partea centrală a ţării, într-o...

Creșterea Cabalinelor

1. IMPORTANtA CRESTERII CABALINELOR Hipologia (hipocultura sau hipotehnia) cuprinde totalitatea cunoStintelor despre cal. În conceptia modernã,...

Ai nevoie de altceva?