Heritage - Cluj Napoca

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2340
Mărime: 1.78MB (arhivat)
Publicat de: Camil Roșu
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Cuvinte cheie: spatiu, baroc, mostenire urbana, municipiul Cluj-Napoca,arhitectura, colonizare

I. Introducere

Complexitatea relaţiilor dintre om şi mediul său fizic de viaţă, tot mai artificializat sau radical modificat (precum în marile oraşe şi metropole), implicit acutizarea acestora, pe fondul reducerii cantitative şi a degradării calitative a celor mai valoroase „resurse” (spaţiul-terenul, cladiri, ş.a.) impune mult decât oricînd, necesitatea cercetării minuţioase a mostenirii urbane si a evolutiei acesteia de-a lungul timpului.

Studiul de faţă îşi propune să exploreze şi să argumenteze, din perspectivă multidisciplinară, complexitatea şi caracterul contradictoriu al evoluţiei urbane recente specifice unuia dintre oraşele mari, de referinţă ale României: Cluj Napoca.

Jumatate din populatia lumii traieste in orase. Pentru multi dintre noi, urbanul dicteaza ritmul vietii, felul in care traim, calitatea timpului, bunastarea generala. Ca organism cu viata proprie, orasele sunt poli de dezvoltare economica si sociala si principalul motor de generare si propagare a creativitatii.

În acest sens, Clujul e pe primul loc in topul oraselor creative ale Romaniei, in topul oraselor culturale, bogat in cladiri istorice mostenite de secole. In plus, Clujul a reusit sa-si creeze un model viabil de economie creativa – are cele mai profitabile business-uri creative si cei mai multi salariati in domeniu.

Scopul central al articolului este de a identifica, evidentia şi cuantifica transformările înregistrate de către oraş în dinamica sa sub raport structural şi spatial.

Obiectivele care decurg în mod firesc din analiza mostenirii urbane a orasului Cluj

sunt: identificarea diagnostică a principalelor componente ale spatiului urban vechi, analiza imaginii urbane şi a designului urban, identificarea tendintelor de regenerare şi reînnoire urbană.

II. Zona de studiu

Fig. 1

Cluj-Napoca (Fig. 1), al treilea oraş ca mărime din România, cu 321.000 locuitori, se află în partea de nord-vest a ţării, în centrul Transilvaniei, aproape de Carpaţii Apuseni, având o suprafață de 179,5 km².

Fig. 2

Incarcat de istorie, dar deopotriva promotor al unora dintre cele mai moderne idei si premiere romanesti si internationale, Cluj-Napoca este atestat de peste 2000 de ani. Era cunoscut in evul mediu pentru prosperitatea sa si, de aceea, a fost supranumit “Orasul comoara”.

Prima atestare documentară a oraşului a fost făcută de geograful grec Claudius Ptolemeu, care spunea despre aşezare că era una dintre cele mai însemnate localităţi din Dacia preromană, pe numele de Napuca. Mai târziu, odată cu cucerirea romană în urma războaielor daco-romane din 101-102 şi 105-106, romanii au fondat o nouă aşezare rurală (civitas), pe malul drept al râului Samus.

Odată cu colonizarea sasă şi maghiară, oraşul a cunoscut o dezvoltare industrială şi comercială, până să ajungă la rangul său de astăzi.

Prima data, in epoca medievala, in anul 1167, Clujul va fi atestat sub numele de Castrum Clus. "Clus", in latina, inseamna inchis, cel mai probabil vine de la dealurile care inconjoara orasul. Alte nume ale Clujului sunt date de variantele in germana si maghiara, Klausenburg si Kolosvar. Dupa ce orasul a devenit parte a Regatului Romaniei in 1918, denumirea de Cluj a fost cu adevarat batuta in cuie. Numele de Cluj-Napoca vine in urma unui decret semnat de Nicolae Ceausescu in 1974.

Bibliografie

Alicu, D., 1995. Cluj-Napoca, de la începuturi până azi. Editura Clusium, Cluj-

Napoc

Buta, I., Bodea, M., Edroiu, N., 1989. Ghid de oras – Cluj-Napoca. Editura Sport

Turism, Bucureşti

Cristea, V., Baciu, C., Gafta., D., 2002. Municipiul Cluj-Napoca şi zona periurbană. Ed. Accent, Cluj-Napoca

Donisă, I., 1977. Bazele teoretice şi metodologice ale geografiei, Ed. Didactică şi

Pedagogică, Bucureşti

Filip, S., 2009. Planning urban. Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca

Ianoş, I., 2004. Dinamica urbană. Aplicaţii la oraşul şi sistemul urban românesc.

Editura Tehnică, Bucureşti

Pop, P.Gr., 2007. Judeţul Cluj, Editura Academiei Române, Bucureşti

www.bjc.ro

www.clujnapoca.ro

Preview document

Heritage - Cluj Napoca - Pagina 1
Heritage - Cluj Napoca - Pagina 2
Heritage - Cluj Napoca - Pagina 3
Heritage - Cluj Napoca - Pagina 4
Heritage - Cluj Napoca - Pagina 5
Heritage - Cluj Napoca - Pagina 6
Heritage - Cluj Napoca - Pagina 7
Heritage - Cluj Napoca - Pagina 8
Heritage - Cluj Napoca - Pagina 9
Heritage - Cluj Napoca - Pagina 10
Heritage - Cluj Napoca - Pagina 11
Heritage - Cluj Napoca - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Heritage - Cluj Napoca.docx

Alții au mai descărcat și

Studiu Comparativ Privind Motivațiile Atitudinile și Preferințele Clienților în Raport cu Oferta Unităților Hoteliere

Introducere Argumentarea temei alese În conceperea acestei lucrări am pornit de la ideea că toată lumea a beneficiat de serviicle unui hotel, cel...

Program de valorificare a potențialului turistic - Județul Cluj

INTRODUCERE Lucrarea ,,Program de valorificare a potenţialului turistic din judetul Cluj’’ a fost întocmita cu scopul de a contribui la...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Te-ar putea interesa și

Evaziune fiscală prin companii offshore

Introducere “Înca de pe vremea grecilor antici…” – am putea începe, ca multe alte istorisiri. Întradevar, în istorie, evaziunea fiscala este “de...

Fiscalitate

Materialul de studiu intitulat ,,Fiscalitate" este destinat studentilor specializarii ,,Contabilitate si Informatica de Gestiune" (CIG) si a fost...

Ai nevoie de altceva?