Potențialul turistic al județului Sibiu

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 58 în total
Cuvinte : 20370
Mărime: 5.74MB (arhivat)
Publicat de: Octav Toth
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Micu Cristina

Extras din proiect

1. Localizarea si caracterizarea judetului

1.1. Scurt istoric

Prima mentiune documentara referitoare la tinuturile sibiene dateaza din 20 decembrie 1191, când papa Celestin al III-lea confirma existenta prepoziturii libere a germanilor din Transilvania, prepozitura care si-a avut sediul la Sibiu. Documentul se refera la organizarea bisericeasca a colonistilor (numiti în documentele din 1191-teutonici ecclesia Theutonicorum Ultransilvanorum, în 1192-1196, document cu referire la prepozitul Sibiului, flandrenzi, iar în 1206 - saxoni), sositi în provincia Sibiu în timpul domniei regelui Géza al II-lea (1141 - 1162) si organizati într-o prepozitura în timpul domniei regelui Béla al III-lea (1172 - 1196).

Bula de aur a regelui Andrei al II-lea din 1224 reconfirma colonistilor germani o serie de privilegii (mentinute pe tot parcursul evului mediu, unele chiar pâna în anul 1876), în 1302 este semnalat începutul organizarii sasilor în scaune, Sibiul fiind primul scaun mentionat, iar în 1355 este atestata provincia Sibiului cu cele sapte scaune.

In vremea romana zona Sibiului era cunoscuta sub denumirea de Cibiniensis, de aici derivand numele raului ce trece prin oras (Cibin) si denumirea romaneasca a orasului.

Orasul Sibiu a fost fondat pe locul unei mai vechi asezari, probabil slave, imediat dupa mijlocul secolului XII de colonistii sasi din teritoriul Rin-Mosela. Primele asezari umane din zona Sibiului dateaza din paleolitic, iar prima atestare documentara a localitatii apare într-un document emis în secolul al XII-lea de Papa Celestin al III-lea. La finele secolului al XII-lea se ridica prima incinta de aparare a asezarii. Primele locuinte s-au construit în lungul actualelor strazi Faurului si 9 Mai. În acelasi timp, pe platoul de sus s-a construit o bazilica romanica (astazi disparuta) . Pe la începutul secolului al XIII-lea, pare sa fi avut loc si fortificarea platoului de sus, în jurul bazilicii si, de asemenea, extinderea perimetrului localitatii.

Prima mentiune sub numele Cibiniuma este facuta in 1191 intr-un document ecleziastic de la Vatican. Prima atestare documentara in forma Hermannstadt dateaza din anul 1223, dar exista si mentiuni ale numelui Villa Hermanni.

In anul 1241 a fost atacat, cucerit si, in parte distrus de hoardele mongole. Orasul Sibiu, a devenit un mare centru de comert in secolul XIVsi timp de secole a fost cea mai importanta cetate germana din Transilvania.

La Sibiu a fost publicat in anul 1544 Catehismul Lutheran prima carte tiparita in limba romana. Diploma Leopoldină (1691) a consfinţit ocupaţia Transilvaniei de către austrieci, Principatul intrând astfel în componenţa Imperiului Habsburgic. Transilvaniei i se recunoştea, astfel, autonomia iar Sibiul devenea, pentru un secol, capitala Transilvaniei. În 1781, împăratul Iosif al II-lea a decretat “dreptul de concivitate în Sibiu, pentru toţi cetăţenii Principatului”. În virtutea respectivului decret episcopul român Vasile Moga îşi stabilea reşedinţa în oraş, Sibiul devenind centrul religios al românilor ortodocşi ardeleni.

Aceasta este o perioada infloritoare a orasului, cea mai importanta constructie din aceasta perioada fiind Palatul Brukenthal. In secolul XIX se construieste prima linie de cale ferata, iar in 1897 Sibiul este primul oras electrificat din Romania.

Perioada medievală a Sibiului s-a caracterizeazat, din punct de vedere economic, printr-o permanentă dezvoltare care a avut în prim plan ascensiunea breslelor. În secolul al XIV-lea aceste bresle erau deja extrem de bine organizate (de exemplu cea a cizmarilor avea în componenţă şi meşteri din Ţara Românească şi Moldova) . Produsele breslelor sibiene se vindeau în toată Transilvania precum şi pe pieţele unor oraşe din Ungaria.

Asociaţiile meşteşugăreşti şi negustoreşti sibiene au obţinut o serie de drepturi şi privilegii care au determinat o înflorire fără seamăn a vieţii oraşului; şi domnitorii Moldovei şi Ţării Româneşti au acordat sibienilor anumite facilităţi (în secolul al XIV-lea, sibienii deţineau un fel de monopol asupra comerţului cu Ţara Românească) .

Orasul Sibiu este un punct de referinta in istoria Transilvaniei, fiind si in prezent un oras care prin cladirile vechi si atmosfera te poarta spre vremurile trecute cu frumusetea lui romantica.

Alte repere istorice de mare importanta sunt: 1380, prima atestare a unei scoli din Romania, 1671 in jurul Sibiului se descopera gazul metan, 1795 cel mai vechi paratraznet din S-E Europei se instaleaza la Sibiu, 1895 s-a deschis muzeul de Istorie Naturala care cuprinde cel mai vechi ierbar din Romania, 1928 s-a deschis prima gradina zoologica din Romania, 1904 Sibiul este al 2-lea oras din Europa care introduce tramvaiul electric.

1.2. Asezare geografica

Orasul Sibiul este situat in partea de sud a Transilvaniei in depresiunea Cibinului, strabatuta de raul cu acelasi nume. Orasul se afla in apropierea Muntilor Fagaras la aproximativ 20 km, al Muntilor Cindrel la 12 km si Lotrului 15 km, care marginesc depresiunea in partea de sud-vest. In nord si est, teritoriul municipiului Sibiu este delimitat de podisul Tarnavelor, care coboara pana deasupra Vaii Cibinului, prin Dealul Gusteritei. Este limitat la nord-est de judetul Mures, la est de judetul Brasov, la sud de judetele Arges si Valcea, iar la vest de Hunedoara si Alba.

Ca repere cartografice localitatea se situeaza la 45°47' latitudine nordica in linie cu orasul Lyon si 24°05' longitudine estica, aproximativ in linie cu Atena.

Orasul Sibiu nu este delimitat de forme de relief strict conturate, ci le imbraca si le domina aproape uniformizandu-le, prin extinderea zonei construite. Municipiul nu are in perimetrul sau accidente geomorfologice care sa provoace elemente de panta. Altitudinea fata de nivelul marii variaza intre 415 m in Orasul de Jos si 431 m in Orasul de Sus.

Preview document

Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 1
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 2
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 3
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 4
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 5
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 6
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 7
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 8
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 9
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 10
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 11
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 12
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 13
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 14
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 15
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 16
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 17
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 18
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 19
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 20
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 21
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 22
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 23
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 24
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 25
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 26
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 27
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 28
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 29
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 30
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 31
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 32
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 33
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 34
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 35
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 36
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 37
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 38
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 39
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 40
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 41
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 42
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 43
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 44
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 45
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 46
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 47
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 48
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 49
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 50
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 51
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 52
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 53
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 54
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 55
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 56
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 57
Potențialul turistic al județului Sibiu - Pagina 58

Conținut arhivă zip

  • Potentialul Turistic al Judetului Sibiu.doc

Alții au mai descărcat și

Potențialul turistic al Municipiului Brașov

INTRODUCERE În lucrarea de fata s-a realizat o caracterizare aprofunzită din punct de vedere al potențialului turistic al orașului Brașov. În...

Resurse Locale Utile pentru Evenimente în Sibiu

1. Sibiu – prezentare generala 1.1 Scurt istoric si asezare Judetul Sibiu este situat in partea de sud a Transilvaniei si se întinde pe o...

Turism în Cetatea Sibiului

ARGUMENT Sibiul este oraşul care pur şi simplu m-a fermecat! Am ales Sibiul deoarece mi se pare cel mai frumos oraş medieval din România iar...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Sibiu

1. Localizarea și caracterizrea județului Sibiu: Judetul Sibiu este asezat in sud-vestul Transilvaniei, in partea centrala a Romaniei, avand ca...

Sibiu, leagăn al culturii și civilizației

Prezentare generală SIBIU Aşezat în inima ţării, la răscruce de drumuri, Sibiul închide sudul Transilvaniei, asemenea unei fortăreţe pe care...

Program de valorificare a potențialului turistic al județului Sibiu

1. Localizarea si caracterizarea judetului 1.1.Scurt Istoric Situat deasupra asezarilor neolitice, si pastrand urme ale asezarii romane Cedonia,...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Te-ar putea interesa și

Sibiu - capitală culturală europeană în 2007

Aşezat în centrul ţării, acolo unde s-au întâlnit dintotdeauna drumurile ce au legat teritoriile istorice românesti, Sibiul a fost şi rămâne o...

Planificarea de Marketing în Turism

INTRODUCERE Managementul turistic se remarcă prin formulaarea obiectivelor strategice şi operaţionale, căutarea condiţiilor de obţinere a...

Analiză din punct de vedere al resurselor turistice - Județul Argeș

1. Evaluarea si propunerea de solutii de valorificare a resurselor locale si regionale de turism din judetul Arges. 1.1. Reliefarea principalelor...

Valorificarea superioară a potențialului turistic al Județului Sibiu

INTRODUCERE Turismul este un domeniu important de dezvoltare pentru judeţul Sibiu drept pentru care una din priorităţile Consiliului Judeţean...

Analiza Comparativă a Județelor Sibiu și Vaslui

Aceasta lucrare consta intr-o analiza comparativa dintre doua judete aflate in regiuni diferite ale tarii, si anume, judetul Sibiu din Regiunea...

Potențialul Turistic al Mărginimii Sibiului

Asa cum stiti, Marginimea Sibiului reprezinta o zona cu un potential turistic foarte mare, atat pentru Romania, cat si pentru judetul Sibiu. Cea...

Proiect turistic - Casa de Vacanță Rustic

Scurta introducere An de an, statisticile demonstreaza ca turismul în spatiul rural a facut multi adepti. Numeorase ratiuni sunt invocate pentru a...

Program de valorificare a potențialului turistic al Județului Sibiu

PROGRAM DE VALORIFICARE A POTENTIALULUI TURISTIC IN JUDETUL SIBIU I. LOCALIZAREA SI CARACTERIZAREA JUDETULUI SIBIU a. Scurt istoric. Asezat in...

Ai nevoie de altceva?