Turismul și Produsul Turistic

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 44 în total
Cuvinte : 13066
Mărime: 340.79KB (arhivat)
Publicat de: Delia Codreanu
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. C U P R I N S
  2. INTRODUCERE 2
  3. CAPITOLUL I – TURISMUL SI PRODUSUL TURISTIC 4
  4. 1.1. Aparitia turismului ca fenomen economic si social 5
  5. 1.2. Rolul turismului in economie 6
  6. 1.3. Importanta economica a turismului 7
  7. 1.4. Raporturi macroeconomice ale turismului 11
  8. 1.5. Caracterizarea regionala a turismului 12
  9. 1.6. Conceptul si caracteristicile produsului turistic 13
  10. 1.7. Procesul de creatie al unui produs turistic 15
  11. 1.8. Strategii de marketing turistic 16
  12. CAPITOLUL II – STATIUNEA MANGALIA 18
  13. 2.1. Scurt istoric. 18
  14. 2.2. Descrierea statiunii Mangalia 18
  15. 2.3. Obiectivele turistice in statiunea Mangalia 20
  16. CAPITOLUL III – POSIBILITATI DE APLICARE A PROGRAMELOR DE DEZVOLTARE IN STATIUNEA MANGALIA 25
  17. 3.1. Dezvoltarea Statiunii Mangalia cu ajutorul Fondurilor Nationale 25
  18. 3.2. Dezvoltarea statiunii Mangalia cu ajutorul Fondurilor Structurale ale U.E 29
  19. 3.3. Dezvoltarea resurselor umane 30
  20. 3.4. Dezvoltarea turismului clasic in statiunea Mangalia 31
  21. 3.5. Dezvoltarea turismului cultural in statiunea Mangalia 32
  22. 3.6. Dezvoltarea serviciilor de informare in statiunea Mangalia 34
  23. 3.7. Dezvoltarea turismului balnear in statiunea Mangalia 36
  24. 3.8. Dezvoltarea turismului medical in statiunea Mangalia 38
  25. 3.9. Dezvoltarea turismului de afaceri 40
  26. C O N C L U Z I I 42
  27. B I B L I O G R A F I E 44

Extras din proiect

INTRODUCERE

Programarea dezvoltării este o tehnică importantă pentru abordarea sistematică şi coordonarea implementării. Deseori, ea ia forma unui program de acţiune care include atât proiectele de dezvoltare, cât şi activităţile necesare conexe.

Programul de acţiune în prima etapă a dezvoltării, în general pentru primii cinci ani ai planului, este realizat ca parte a întregului proces de programare turistică, pentru ca, apoi, periodic, să fie actualizat şi revizuit. Programul de acţiune ar trebui să includă atât proiectele sectorului public şi privat şi infrastructura, cât şi atracţiile, facilităţile şi serviciile necesare, astfel încât dezvoltarea să fie integrată şi coordonată. Sectorul privat răspunde de dezvoltarea serviciilor de cazare, a operaţiunilor agenţiilor de turism, de activitatea întreprinderilor comerciale cu specific turistic, şi se bazează pe infrastructură, pe dezvoltarea unor atracţii turistice şi promovarea acestora prin activităţi specifice de marketing.

Sectorul public răspunde de stabilirea tacticii, planificării şi cercetării, realizarea infrastructurii de bază, dezvoltarea anumitor atracţii turistice, stabilirea şi administrarea normelor de oferire a facilităţilor şi serviciilor, stabilirea măsurilor de administrare şi valorificare a teritoriului şi de protecţie a mediului înconjurător, stabilirea standardelor pentru pregătirea şi perfecţionarea în domeniul turismului, menţinerea sănătăţii şi securităţii publice.

Alte activităţi necesare ar putea fi, de exemplu, proiectarea şi adoptarea anumitor tipuri de reglementări. Programul poate include studii speciale sau planificări detaliate pentru o perioadă de cinci ani.Un program de acţiune complet va descrie fiecare proiect, va indica costurile estimate ale dezvoltării, acolo unde este posibil, şi va desemna factori responsabili pentru realizarea proiectului.

Scopul realizării unui turism dezvoltat trebuie să fie subordonat planurilor naţionale şi regionale de dezvoltare economică şi socială.Unii specialişti preferă să vorbească despre dezvoltarea durabilă a turismului, mai degrabă decât despre un turism durabil, primul referindu-se la toate aspectele dezvoltării, iar al doilea la unele aspecte şi componente ale turismului – cum ar fi transportul aerian la mare distanţă care pot pur şi simplu să nu fie durabile, în condiţiile tehnologiilor actuale, chiar şi cu utilizarea celor mai bune practici.

Angajamentul politic în vederea dezvoltării turismului într-o manieră planificată şi durabilă este esenţial. De asemenea, organizaţiile nonguvernamentale sunt implicate din ce în ce mai mult în aspecte legate de dezvoltarea turismului.

Dezvoltarea resurselor umane pentru turism trebuie să fie o prioritate în vederea oferirii serviciilor de calitate aşteptate de piaţa turistică şi necesită o abordare sistematică a proiectării nevoilor de personal şi stabilirea modalităţilor de instruire necesare pentru a furniza personal calificat atât în sectorul public, cât şi în cel privat. Dacă instituţiile naţionale şi regionale specializate în pregătirea în domeniul hotelier, cateringului şi turismului nu pot satisface necesităţile locale, atunci trebuie înfiinţată pe plan local ca o instituţie specializată.

De asemenea, este esenţială folosirea tehnicilor şi metodelor marketingului turistic: stabilirea obiectivelor şi strategiilor de marketing şi realizarea unui program promoţional. Activităţile de marketing trebuie să se desfăşoare la nivelul oficiilor de turism guvernamentale, la oficiul turistic local şi în sectorul turistic privat pentru că dezvoltarea unei imagini pozitive a noului sector turistic pe pieţele turistice potenţiale este foarte importantă.

O dată cu standardele de calitate ale facilităţilor şi serviciilor turistice, trebuie elaborate şi adoptate şi alte reglementări, legate în special de sănătate, siguranţă şi salubritate. Aceste reglementări cuprind condiţii de funcţionare şi proceduri de verificare a hotelurilor şi a altor unităţi de cazare, a restaurantelor, a agenţiilor de voiaj şi turism şi a ghizilor. Este necesar un sistem de clasificare a hotelurilor şi adoptarea unor măsuri de siguranţă pentru automobile şi ambarcaţiuni turistice. Standardele tehnice ale infrastructurilor şi clădirilor ar trebui revizuite pentru a exista siguranţa că ele fac faţă standardelor în vigoare.

Dezvoltarea facilităţilor şi serviciilor turistice, cum sunt restaurantele şi magazinele de artizanat de-a lungul traseelor turistice încurajează turistul să cheltuiască în timpul popasurilor.

CAPITOLUL 1 – TURISMUL SI PRODUSUL TURISTIC

Etimologic, cuvântul „turism” provine din termenul englez „tour” (călătorie), sau „to tour”, „to make a tour” (a călători, a face o călătorie), termen creat în Anglia, în jurul anilor 1700, pentru a desemna acţiunea de voiaj în Europa – în general şi în Franţa – în special. La rândul său, acest termen englez derivă din cuvântul francez „tour“ (călătorie, plimbare, mişcare), fiind preluat de majoritatea limbilor europene cu sensul de călătorie de agrement. Din termenul „turism“ a derivat şi cel de „turist“, adică persoana care efectuează călătoria pentru plăcerea proprie.

Privit ca un fenomen social-economic creator de beneficii, turismul a fost definit în variante dintre cele mai felurite: ,,arta de a calatori pentru propria plăcere” (M. Peyromaure Debord); ,,activitate din timpul liber care consta în a voiaja sau locui departe de locul de reşedinţă, pentru distracţie, odihnă, îmbogăţirea experienţei şi culturii, datorită cunoaşterii unor noi aspecte umane şi a unor peisaje necunoscute” (Jan Medecin); ,,fenomen al timpurilor noastre, bazat pe creşterea necesităţii de refacere a sănătăţii şi de schimbare a mediului înconjurător, cultivare a sentimentului pentru frumuseţile naturii ca rezultat al dezvoltării comerţului, industriei şi al perfecţionării mijloacelor de transport” (Guy Freuler).

Cel care a elaborat o definiţie a turismului – acceptată pe plan mondial, a fost profesorul elveţian dr. W. Hunziker, acesta apreciind că: „Turismul este ansamblul de relaţii şi fenomene care rezultă din deplasarea şi sejurul persoanelor în afara domiciliului lor, atâta timp cât sejurul şi deplasarea nu sunt motivate printr-o stabilire permanentă şi o activitate lucrativă oarecare” (1940). Însă definiţia acceptată de cărţile autohtone de specialitate este următoarea: „Turismul se referă la activităţile unei persoane care călătoreşte în afara mediului său obişnuit, pentru mai puţin de o perioadă specificată de timp şi al cărei scop principal de călătorie este altul decât exercitarea unei activităţi remunerate la locul de vizitare.”

Preview document

Turismul și Produsul Turistic - Pagina 1
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 2
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 3
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 4
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 5
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 6
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 7
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 8
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 9
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 10
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 11
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 12
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 13
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 14
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 15
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 16
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 17
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 18
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 19
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 20
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 21
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 22
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 23
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 24
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 25
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 26
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 27
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 28
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 29
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 30
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 31
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 32
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 33
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 34
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 35
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 36
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 37
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 38
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 39
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 40
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 41
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 42
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 43
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 44
Turismul și Produsul Turistic - Pagina 45

Conținut arhivă zip

  • Turismul si Produsul Turistic.doc

Alții au mai descărcat și

Anglia

1.Introducere Din punct de vedere etimologic, cuvântul „turism” provine din termenul englez „tour” (călătorie), care a fost creat în Anglia în...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Strategii și Politici de Marketing în Cazul Brandului Turistic Bucovina

Capitolul I PARTICULARITĂŢI ALE MARKETINGULUI ÎN TURISM I.1.Specificul marketingului serviciilor Marketingul s-a dezvoltat ca o disciplină...

Locul și rolul agențiilor de turism pe piața turistică locală studiu de caz SC Sfara Tours SRL Baia Mare

INTRODUCERE Turismul organizat a apărut o data cu afirmarea turismului ca fenomen de masă. El se desfăşoară pe bază de contracte încheiate între...

Marketing Agroturistic

1.1 Marketingul în turism Economia serviciilor, în care se încadreaza si activitatile de turism, constituie un sector productiv, care este...

Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău

CAPITOLUL I PRODUSUL TURISTIC: CONCEPT, PARTICULARITĂŢI, COMPONENTE STRUCTURALE 1.1. Produsul turistic: concept, particularităţi, componente...

Valorificarea Potențialului Turistic al Zonei Anina

REZUMAT Cuvinte cheie –valorificare, eficienţă, produs turistic, ofertă turistică, marketing turistic, poziţionare, promovare. Lucrarea de...

Tunisia - perla Africii de Nord

Cuvant inainte Pentru turistii romani Tunisia a devenit o destinatie cautata doar de vreun an, doi. De altfel, pe aceasta tara opereaza in prezent...

Studiu Previzional Privind Modernizarea și Diversificarea Produsului Turistic cu Referire la Agenția de Turism Travis Tourism

INTRODUCERE „Orice pas al unei călătorii devine o aventură a cunoaşterii; la fiecare pas mori şi învingi de bucurie, ineditul te face să renaşti,...

Conținutul mixului de marketing în cadrul unei firme de turism. studiu de caz - firma SC Iman Consult SRL

INTRODUCERE Turismul se manifestă ca un mijloc activ de educaţie, de ridicare a nivelului de instruire, de cultură şi civilizaţie a oamenilor....

Ai nevoie de altceva?