Efectele discriminării salariale în funcție de sex asupra vieții femeilor

Referat
10/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2914
Mărime: 20.74KB (arhivat)
Publicat de: Nicolae Trif
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ana-Mădălina Potcovaru
Academia de Studii Economice, Bucuresti

Extras din referat

1. Introducere

Această cercetare reprezintă o analiză pentru unele studii care se axează pe sublinierea discriminării salariale dintre femei și bărbați. Studiile prezintă metode de colectare a datelor precum chestionare și interviuri. Toate studiile au demonstrat ca discriminarea salarială impotriva femeilor încă există,

dar există o scădere semnificativă a diferențelor salariale dintre femei și bărbați, în special datorită creșterii gradului de conștientizare și a respectării Legii privind echitatea între femei și bărbați. Studiile au arătat că femeile au dobândit mai multă experiență și o educație mai ridicată, ceea ce a scăzut rasismul împotriva femeilor. De asemenea, studiile au remarcat că femeile au dreptul la un salariu egal cu cel al barbaților. Similar, femeile merită dreptul la aceleași oportunități de angajare ce le sunt oferite bărbaților.

Actul de remunerare egala a fost semnat pe 10 iunie 1963 de către Președintele John F. Kennedy. Legiferarea acestui act s-a realizat pentru a susține și a modifica Actul Normativ de Muncă Echitabilă din 1938. Acest act atrăgea atenția asupra practicării nedrepte în ceea ce privește remunerarea femeilor mai mică în comparație cu cea a bărbaților, pentru același post. John F. Kennedy a subliniat importanța Actului de Remunerare Egala: “

În timp ce rămân multe de făcut pentru a obține o egalitate deplină a oportunităților economice pentru femeia obișnuită, femeia câștigă doar 60% din salariul mediu pentru bărbați, această legislație reprezentând un important pas înainte.”

Kelly Jeanetta, fondatorul firmei de avocați Kelly A. Jeanetta LLC, a declarat că femeile obțin încă doar șaptezeci la sută din salariile totale obținute de bărbați pentru aceleași locuri de muncă. Ea mai susține că, din cauza unor prejudecăți neexaminate și a sistemelor de favoritism, bărbații primesc salarii mai mari decât femeile care au afectat negativ viața femeilor (Jeanetta, 2013). Obiectivul legii privind egalitatea salariilor din 1963 a fost acela de a obține egalitatea în salariile plătite atât bărbaților, cât și femeilor la locul de muncă. În plus, legea a fost aprobată ținând cont de obiectivul de a preveni discriminarea și biasul în locuri de muncă și plătește în sectorul privat. Anterior, a existat o noțiune negativă prin care se afirma că bărbații ar trebui să obțină mai multe salarii decât femeile dacă se află în același loc de muncă și au aceleași responsabilități. Cu toate acestea, acest lucru demonstrează discriminarea evidentă a plăților pentru bărbați și femei. Jeanetta (2013) a subliniat în continuare legea adoptată în 1969 în Minnesota privind egalitatea de plată pentru muncă egală, care interzice angajatorilor să facă discriminări între plata angajaților care prestează aceeași muncă, același efort și aceeași eficiență. Această lege este un model bun pentru a reduce diferența de plată a salariilor între bărbat și femeie, iar angajatorul care plătește salarii pe baza diferenței de sex este o încălcare a legii egalității în salarizare. Cu toate acestea, pentru a pune în aplicare pe deplin normele și reglementările din acest Act, este necesară un efort continuu. Guvernul și ONG-urile trebuie să avanseze pentru a se asigura că salariile sunt plătite în mod egal ambelor sexe.

Scopul acestei cercetări este de a înțelege necesitatea Legii salarizării egale și îmbunătățirea discriminării salariale pe criterii de gen pe parcursul istoriei. În plus, studiul încearcă să afle dacă există discriminare în plata salariilor pentru bărbați și femei. De asemenea, scopul cercetării este acela de a evidenția problemele majore cu care se confruntă femeile cu salarii mici decât colegii lor.

2. Studiul literaturii

2.1 Legea privind necesitatea egalității de remunerare și impactul acesteia

Baza legii privind egalitatea în salarii a fost aceea de a eradica discriminarea salariilor dintre bărbați și femei pe parcursul serviciului lor. S-au efectuat mai multe cercetări pentru a analiza importanța Legii privind egalitatea salariilor și îmbunătățirea repartizării salariilor ca urmare a creșterii aplicării legii. Suh (2009) a investigat factorii determinanți și caracteristicile schimbărilor în diferența salariului de gen în Statele Unite ale Americii între 1989 și 2005. Studiul a constatat că diferența salarială dintre bărbați și femei a scăzut în perioada de studiu, de la șaptezeci și patru la sută la mai mult de optzeci la sută. Rezultatele acestui studiu arată că femeile au încercat să reducă diferența salariilor prin educație, ore de lucru și experiență sporită. De asemenea, acest studiu a concluzionat că scăderea diferenței de gen este, de asemenea, rezultatul scăderii nivelului de discriminare salarială pe piața forței de muncă. Cu toate că, odată cu trecerea timpului, s-a înregistrat o îmbunătățire a decalajului salarial între bărbați și femei, distribuția este departe de egalitate.

În ceea ce privește impactul economic asupra vieții femeilor din cauza salariilor scăzute, studiul arată că, cu siguranță condiția economică a femeilor a fost îmbunătățită, deoarece dezvoltarea capitalului uman a devenit motivul pentru un salariu mai bun. Conform analizei lui Neumark, majoritatea discriminării crescânde este cauzată de creșterea influenței bărbaților la locul de muncă (Neumark, 1988).

Bibliografie

Alksnis, C., & Desmarais, S. (2008). Workforce Segregation and the Gender Wage Gap: Is “Women’s” Work Valued as Highly as “Men’s”?1. ournal of Applied Social Psychology, 1-6.

Bacolod, M. P., & Blum, B. (2010). Two Sides of the Same Coin U.S. "Residual" Inequality and the Gender Gap". Journal of Human Resources, 198-242.

Glynn, S. J. (2012, August 16). Fact Sheet: The wage Gap for Women. Retrieved from American Progress Organization: http://www.americanprogress.org/issues/labor/news/2012/08/16/12029/fact-sheet-the-wage-gap-for-women/

Hegewisch, A., Liepmann, H., Hayes, J., & Hartmann, H. (2010). Separate and Not Equal? Gender Segregation in the Labor Market and the Gender Wage Gap. INSTITUTE FOR WOMEN’S POLICY RESEARCH.

Jain, T. (2008). Equal Pay for Equal Work ICFAI Journal of Employment Law, 1-27.

Jeanetta, K. A. (2013). Equal Pay for Equal Work. The Hennepin Lawyer.

John F. Kennedy Presidential Library and Museum. (1963, June 10). Remarks on signing Equal Pay Act of 1963. Retrieved April 27, 2014, from John F. Kennedy Presidential Library and Museum: http://www.jfklibrary.org/Asset-Viewer/Archives/JFKPOF-045-001.aspx Mason, P. L. (2011). Moments of Disparate Peaks: Race-Gender Wage Gaps Among Mature Persons, 1965 - 2007. Rev Black Polit Econ, 1-25.

Neumark, D. (1988). Employers' Discriminatory Behavior and the Estimation of Wage Discrimination The Journal of Human Resources, 279-295.

O’DORCHAI, S. (2008). DOWOMEN GAIN OR LOSE FROM BECOMING MOTHERS? A COMPARATIVEWAGEANALYSIS IN 25 EUROPEAN COUNTRIES. Brussels Economic Review, 1-7.

Rosenfeld, J., & Kleykamp, M. (2012). Organized Labor and Racial Wage Inequality in the United States. American Journal of Sociology, 1460 - 1502.

Stutzer, A., & Lalive, R. (2004). APPROVAL OF EQUAL RIGHTS AND GENDER Leibniz-Informationszentrum Wirtschaft.

Suh, J. (2009). Decomposition of the Change in the Gender Wage Gap. Research in Business and Economics Journal , 1-18.

U.S. Equal Employment Opportunity Commission. (2014). The Equal Pay Act of 1963. Retrieved April 28, 2014, from U.S. Equal Employment Opportunity Commission: http://www.eeoc.gov/laws/statutes/epa.cfm

Zhang, L., & Dong, X.-Y. (2008). Male-female wage discrimination in Chinase industry Economics of Transition, 85-112.

Preview document

Efectele discriminării salariale în funcție de sex asupra vieții femeilor - Pagina 1
Efectele discriminării salariale în funcție de sex asupra vieții femeilor - Pagina 2
Efectele discriminării salariale în funcție de sex asupra vieții femeilor - Pagina 3
Efectele discriminării salariale în funcție de sex asupra vieții femeilor - Pagina 4
Efectele discriminării salariale în funcție de sex asupra vieții femeilor - Pagina 5
Efectele discriminării salariale în funcție de sex asupra vieții femeilor - Pagina 6
Efectele discriminării salariale în funcție de sex asupra vieții femeilor - Pagina 7
Efectele discriminării salariale în funcție de sex asupra vieții femeilor - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Efectele discriminarii salariale in functie de sex asupra vietii femeilor.docx

Alții au mai descărcat și

Mijloace și tehnici de comunicare - Relațiile cu media

furnizeză informații mediei; propun material precum fotografii, casete video, reprezentări grafice a informației asistate de calculator, etc;...

Politici publice 2019

Termenul de administrație provine de la latinescul “administer” - a sluji, a duce la îndeplinire o misiune comandată. Dicționarul explicativ al...

Drept Civil - curs și tematică pt examen

16.10.2017 Tematica Examenului 1. Norma de drept. Structura. 2. Raportul juridic civil. Structura. 3. Capacitatea juridical a partilor...

Administrație publică

STATUL - reprezintă forma instituționalizată de organizare politică a unei colectivități umane constituite istoric și localizate geografic pe un...

Organizații europene și euroatlantice

Istoria recenta a Europei este strâns legată de eforturile realizate imediat după cel de-al II Război Mondial. În prezent, vorbim de o Uniune...

Elemente de arhivistică, birotică și documentaristică

INTRODUCERE Arhivistica și informarea documentară (documentaristica) sunt discipline care au ca sferă de cercetare documentele scrise. Activitatea...

Finanțe publice

S 1 APARIȚIA SI EVOLUTIA FINANȚELOR PUBLICE La baza F.P. stau 2 elemente esentiale : STATUL SI BANII a carui evolutie de a lungul istoriei a...

Evoluția conceptului drepturile omului

Drepturile individuale ale cetățenilor și cetățenia europeană sunt consacrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, în Tratatul...

Ai nevoie de altceva?