Cuprins
- 1. Importanța sportului 3
- 2. Ce este un club sportiv 3
- 3. Finanțarea proiectelor al cluburilor sportive din fonduri publice 4
- 4. Finanțarea proiectelor al cluburilor sportive din fonduri exrene - Erasmus+ 6
- 5. Bibliografie 10
Extras din referat
1. Importanța sportului
Toată lumea știe că sportul aduce o gamă variată de beneficii organismului uman, așa încât se recomandă să facem mișcare zilnic, indiferent de vârsta pe care o avem. În primul rând, practicarea sportului ajută la arderea grăsimilor din organism, implicit, ajută la eliminarea kilogramelor în plus și contribuie la reglarea greutății corporale. În al doilea rând, mișcarea fizică luptă împotriva stresului, anxietății și depresiei, întărește mușchii, inima, ba chiar întregul sistem cardio-respirator. Și nu în ultimul rând, persoanele care fac sport și au o viață activă din punct de vedere fizic, au articulațiile foarte mobile, un echilibru al coloanei vertebrale și flexibilitate. Exercițiile fizice îmbunătățesc considerabil concentrarea psihică și ulterior, rezistența fizică. Numeroase studii au demonstrat că sportul revigorează activitatea sexuală și prin intermediul acestuia, putem ajunge să facem cunoștință cu oameni noi, care ne pot deveni prieteni buni, atât timp cât îi cunoaștem în sfera în care avem multe lucruri în comun. Mai mult, cercetătorii explică faptul că sportul ajută la creșterea respectului de sine și încrederii în forțele proprii și consolidează calitățile de lider.
Să nu uităm faptul că sportul e bun și pentru a crește imunitatea, dar și pentru reglarea metabolismului organismului uman; pentru eliminarea, cu ajutorul procesului de transpirație, grăsimile, toxinele și impuritățile. Deja e lucru știut că mersul pe jos are efecte unice asupra sănătății noastre, mai ales pentru cei care nu au timp să facă sport în adevăratul sens al cuvântului. Așadar, mersul pe jos are efecte surprinzătoare în primul rând asupra duratei și calității somnului.
2. Ce este un club sportiv
O echipă de sport (club) este o entitate, un grup, o grupare, uneori constituită doar dintr-o singură echipă de persoane care concurează într-un anume sport. În mod tradițional acest termen se asociază mental termenului sport de echipă, echipă în cadrul căreia membrii echipei concurează ca atare. Există, de asemenea, așa zise echipe și în sporturile individuale. De exemplu, în automobilism, motociclism și ciclism, echipa include persoane care se ocupă de construirea și de repararea autovehiculelor.
Un club polisportiv, club sportiv sau club de atletism, este un club dedicat practicării unuia sau mai multor sporturi. Unele cluburi au echipe care concurează în turnee oficiale, în timp ce alte cluburi sunt limitate la activități de recreere (recreative). Un club posedă diverse instalații ce permit practicarea vreunui sport; se numește club polisportiv, atunci când sub pavilionul aceluiași club se practică două sau mai mult de două sporturi.
De obicei, cluburile sportive popular recunoscute au ajuns la acest grad de recunoaștere remarcându-se printr-unul dintre sporturile care se practică, și nu prin vreo combinație de-a acestora.
Nu toate echipele sportive sunt cluburi asociate. La nivel amator exista echipe informale, adică entități (echipe, cluburi, grupări) fără personalitate juridică. În sportul profesionist, unele echipe sunt societăți care au ca motivație (ca scop) realizarea de profit economic. Pe de altă parte, federațiile sportive de multe ori doar organizează condiții concurențiale (logistică concurențială) unor echipe, grupări, cluburi sportive, adică a acelor entități care contează cu cei mai buni concurenți din țară sau, organizează condiții concurențiale cluburilor afiliate.
Unele cluburi au echipe de tineret, unde copiii și adolescenții practică sport la un nivel ridicat, astfel că cei mai buni ajung la vârsta majoratului să se încorporeze în echipele, să le zicem, "de producție".
3. Finanțarea proiectelor al cluburilor sportive din fonduri publice
Orice autoritate publică, astfel cum este definită aceasta în Constituția României, inclusiv autoritatea judecătorească, precum și orice instituție publică de interes general, regional sau local, care are calitatea de ordonator principal de credite, în condițiile legii poate să efectueze o licitație cu privire la finanțarea nerambursabilă activități sportive nonprofit.
Cluburi sportive ar putea să se organizeze o Agendă Sportivă din finanțare nerambursabilă din fonduri publice, sume alocate din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor sociale de sănătate, bugetele fondurilor speciale, bugetul Trezoreriei Statului, bugetele locale, bugetele instituțiilor publice finanțate din venituri extrabugetare, ajutoare financiare externe acordate României sau instituțiilor publice și credite externe contractate ori garantate de către stat sau de autorități ale administrației publice locale, precum și împrumuturi interne contractate de autorități ale administrației publice locale.
Conform Ordinul nr. 130/2006 privind finanțarea nerambursabilă din fonduri publice a proiectelor cluburilor sportive de drept privat și ale asociațiilor pe ramură de sport județene și ale municipiului București se pot finanța programul "Promovarea sportului de performanță", programul "Sportul pentru toți" și programul "Întreținerea, funcționarea și dezvoltarea bazei materiale sportive".
Scopul al programului "Promovarea sportului de performanță" este valorificarea aptitudinilor individuale într-un sistem organizat de selecție, pregătire și competiție care să asigure autodepășirea continuă, realizarea de recorduri naționale și internaționale, precum și obținerea victoriei.
Obiective al programului "Promovarea sportului de performanță" sunt:
a) evidențierea contribuției semnificative și constante a sportului de performanță la reprezentarea și sporirea prestigiului României pe plan internațional;
b) susținerea disciplinelor și a probelor sportive, în funcție de tradiția și de gradul de dezvoltare a fiecăreia la nivel național și internațional;
c) susținerea activității de performanță la nivelul copiilor și juniorilor;
d) perfecționarea sistemelor de selecție, pregătire și competiționale pentru fiecare ramură de sport;
e) susținerea procesului de redresare a jocurilor sportive, în funcție de valoarea, tradiția și gradul de dezvoltare a fiecăruia la nivel național și internațional;
f) susținerea sporturilor de iarnă în vederea amplificării la nivel național și internațional.
Bibliografie
- Legea nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general
- Ordinul nr. 130/2006 privind finanțarea nerambursabilă din fonduri publice a proiectelor cluburilor sportive de drept privat și ale asociațiilor pe ramură de sport județene și ale municipiului București
- Ghidul Programului Erasmus+
Preview document
Conținut arhivă zip
- Oportunitati de finantare a proiectelor din Agenda Sportiva.docx