Extras din referat
Coronavirusurile sunt o grupare de mai multe virusuri care pot iniția îmbolnăviri la animale sau la oameni. La om se manifesta in primul rând prin infecții respiratorii, posibil sa devina o răceala comună sau o îmbolnăvire mai severa. COVID-19 este boala infecțioasă provocata de coronavirusul recent descoperit în orașul Wuhan, China, în luna decembrie, a anului 2019. Oamenii se pot molipsi de la alte persoane care au virusul prin mici particule, care sunt răspândite in aer atunci când persoana infectată tușește sau strănută. Aceste picături se așază pe obiectele și suprafețele din jur. Celelalte persoane se îmbolnăvesc atingând obiectele sau suprafețele infestate, după atingându-și ochii, nasul sau gura in mod obișnuit, involuntar. Acesta este cauza principala pentru care este esential să stați la o distanta minima de 1 metru de o persoană bolnavă. Cele mai întâlnite semnale specifice acestui tip de virus sunt febra, oboseala și tusea uscată. Până în prezent, nu s-a descoperit niciun vaccin și niciun medicament antiviral specific care să împiedice sau să trateze COVID-19.
Criza este sesizata de oameni ca un concept ce descrie o stare de anormalitate, nu este percepută ca începutul unei schimbări. Economiștii remarca criza ca pe un proces de tranziție între două cicluri economice, adică punctul de plecare al unei noi perioade de creștere sau de recesiune. Pandemia de coronavirus reprezintă un șoc major pentru economii cu consecințe foarte grave din punct de vedere socioeconomic. Economia va cunoaște in acest an o recesiune de proporții istorice. In România, PIB va scădea cu 6% în 2020, urmând probabil să crească cu 4,2% în anul următor. Inflația va atinge valoarea de 2,5% în cursul anului 2020, fiind urmată de 3,1% în următorul an, în timp ce rata șomajului va ajunge la 6,5% și la 5,4% în 2021. Pandemia a afectat grav cheltuielile ce țin de consum, producție industrială, investiții, comerț, fluxuri de capital și lanțuri de aprovizionare. Relaxarea treptata a măsurilor de izolare care se vor anunța ar trebui să pregătească terenul pentru restabilirea economica. Cu toate acestea, nu se așteaptă o recuperare în urma pierderilor întâmpinate de-a lungul acestui an. Efectele negative ale pandemiei de coronavirus sunt :
- scăderea vânzărilor
- suspendarea temporară a activității
- restrângerea activității
- întârzieri la plata furnizorilor
- închiderea unor firme
Aceste urmări se vor repartiza treptat către alte domenii de activitate fiindcă toate industriile sunt interconectate. In industria auto, atât producători cât și distribuitori, estimează o scădere a veniturilor de aproximativ 20%.
În general, toată economia va fi lovita pentru că spre deosebire de crizele de până acum, care erau crize generate de consum, în care acesta scădea brutal, posibilitățile de a produce nu sufereau modificări. Dar această criză are două componente: atât componenta de consum, care scade mult pentru că oamenii nu mai ies din casă, deoarece in prima faza li se impune, dar si pentru ca sunt speriați, si pe de alta parte scade partea de furnizare pentru că se așteaptă ca, pe termen lung, poate un an sau doi, o mare parte din populație in cazul in care nu se va găsi vaccin va lipsi de la muncă.
Membrii PAS au adus la cunoștința , un document cu soluțiile anticriză în 7 domenii-cheie, soluții care vin în ajutorul celor mai afectați de noul coronavirus, dar și să atenueze consecințele pandemiei de Covid-19.Cele 7 domenii vizate sunt: sănătate, economie, agricultură, protecția socială, educație, transparența instituțiilor publice și sprijin pentru diasporă.
La trei luni de la declararea stării de urgență, Guvernul nu a reușit să vină cu un plan de combatere a crizei, vorbim de criza sanitară, economică, de consecințele sociale. Cu toate ca numarul persoanelor care se îmbolnăvesc de Covid-19 crește, medicii sunt epuizați, iar Guvernul a eșuat în întreprinderea unor măsuri care ar fi redus rata de îmbolnăviri. Guvernul nu a întreprins nimic pentru a ajuta oamenii de afaceri, pentru a păstra locurile de muncă, veniturile
Bibliografie
https://www.zdg.md/stiri/politic/doc-solutii-anticriza-in-7-domenii-cheie-prezentate-de-pas-in-contextul-pandimiei-de-covid-19-medicii-sunt-epuizati-iar-oamenii-au-nevoie-de-ajutor/
Preview document
Conținut arhivă zip
- COVID-19 - criza.docx