Extras din referat
Tipurile de audit
Auditul situațiilor financiare în care se examinează informațiie din situațiile financiare de sinteză. Criteriul de auditare constă în normele naționale și internaționale de contabilitate iar raportul de audit conține exprimarea unei opinii cu privire la prezentarea unei imagini fidele a acestor situații, conform criteriului stabilit. De cele mai multe ori, situatiile financiare incluse în acest audit sunt : bilanțul contabil, contul de profit și pierderi, situația fluxurilor de trezorerie, situația modificărilor în capitalul propriu, precum și notele însoțitoare ale declarațiilor financiare.
Auditul de conformitate în care se examinează acțiunile băncii din perspectiva politicilor stabilite, codurilor, normelor și reglementarilor, etc., în scopul evaluării eficienței și eficacității lor în atingerea obiectivelor organizatiei. iar raportul de audit contine referiri la conformitatea cu politicile, codurile, etc. stabilite. În mod normal, rezultatele auditelor externe de conformitate sunt raportate unei persoane din interiorul entitații economice auditate și nu unor utilizatori externi. Managerii reprezintă principalul grup de utilizatori interesați de rezultatele auditului de conformitate din perspectiva respectării reglementărilor și regulilor interne și externe asociate unei activități pe care o conduc.
Auditul operațional în care se examinează activitățile băncii sau doar o parte a acestora din perspectiva diferitelor obiective ale acesteia, raportul de audit furnizând recomandări de îmbunătățire a activităților auditate. După raportul de audit, managerii asteaptă, în mod normal, recomandări pentru ameliorarea activităților operaționale. Un exemplu de audit operațional este evaluarea eficienței și acurateței prelucrării operațiunilor legate de acordarea și urmărirea rambursării creditelor. Din cauza numărului mare și diversitatii domeniiilor a caror eficacitate operaționale poate fi evaluata, este impoșibil de definit un proces de audit operațional standard. Realizarea unui audit operațional și raportarea rezultatelor acestuia sunt mai greu de definit decât celelalte doua tipuri de audit. Eficiența și efciacitatea oeratiunilor sunt mult mai dificild e evaluat în mod obiectiv decât evaluarea situatiilor finaniare sau a conformitatii, dificultatea venind în special din subiectivismul definirii criteriilor, astfel ca auditul operațional este mai aproape de un porces de consultanta manageriala decât de unul de audit în sensul cunsoctul al termenului. În mod practic, bancile prefera și solicita auditorilor externi un audit operațional pe activitatea de creditare, datorita extremei senșibilitati a acestu domeniu al activității bancare, insa, în contextul recunoasterii importantei riscurilor operaționale în prezent și autidul operațional capata importanta, în primul rand pe planul auditului intern.
Auditul în Republica Moldova
În funcție de modalitatea de organizare a activității de audit și de apartenenta auditorilor, se pot distinge trei tipuri de audit:
Auditul guvernamental, care se efectueaza de către angajatii institutiilor publice specializate (cum ar fi primariile, Ministerul Finantelor Publice, Curtea de Conturi, etc., sau în cadrul sistemului bancar, de către Banca Nationala a Romaniei) și poate include audit de conformitate și audit operațional iar în cazul misiunilor de supraveghere ale Băncii Nationale a Romaniei, și auditul situatiilor financiare.
Auditul bancar extern este activitatea de audit organizată de către un auditor independent - o firma specializată în activitatea de audit, ca urmare a solicitării băncii, contra unui comision plătit de banca comercială respectivă.
Bancile comerciale, prin legea bancara în vigoare (Legea nr. 58/1998 cu modificarile și completarile ulterioare, art. 61 și art. 62), sunt obligate sa apeleze la un auditor independent (auditor extern) - o societate de expertiza contabila autorizata în conditiile legii sa desfasoare activitățe în Romania - care acorda așistenta de specialitate, certifica situatiile finaciare finale și informeaza Banca Nationala a Romaniei cu privire la orice act fraudulos.
Banca comerciala numeste auditorul independent și are obligatia de a publica bilantul contabil impreuna cu opinia auditorului independent.
Bibliografie
1. https://ro.wikipedia.org/wiki/Audit#Auditul_%C8%99i_controlul_intern
2. http://www.ccrm.md/activitatea-curtii-de-conturi-1-25
Preview document
Conținut arhivă zip
- Directiile principale ale auditului in Republica Moldova.docx