Rolul investițiilor în dezvoltarea economică a Republicii Moldova

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 7409
Mărime: 240.03KB (arhivat)
Publicat de: Vlaicu Apostol
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Univ. Dr.hab. Hîncu Rodica

Cuprins

  1. INTRODUCERE ..3
  2. Capitolul I. Impactul investițiilor în Republica Moldova .5
  3. 1.1. Beneficiile legate de ISD în Republica Moldova ...5
  4. 1.2.Evoluția investițiilor străine directe totale în Republica Moldova .6
  5. Capitolul II. Investițiile în asigurarea creșterii economice 10
  6. 2.1. Atragerea investițiilor pentru dezvoltarea economică a țării 10
  7. 2.2. Investițiile străine potrivite pentru Republica Moldova ..15
  8. 2.3.Tendințele dezvoltării economice ...16
  9. ÎNCHEIERE 18
  10. BIBLIOGRAFIE .19

Extras din referat

INTRODUCERE

Investițiile sunt considerate ca fiind unul dintre cei mai importanți stimulatori ai activităților economice, dar și ai celor extraeconomice. În orice activitate economică, indiferent de dimensiunea ei, investiția joacă rolul de impuls, de element generator, care face ca respectiva activitate să ia naștere, să se desfășoare și să se dezvolte. Implementarea de proiecte investiționale conduce la creșterea stocului de capital fix. Prin urmare, investițiile constituie instrumentul principal de creare de noi structuri, mai performante, de modernizare sau dezvoltare a celor existente, în concordanță cu opțiunile strategice de perspectivă ale societății. În viața economică, activitatea de investiții ocupă un loc central atât în sfera producției de bunuri și servicii, cât și în sfera consumului, influențând simultan atât cererea, cât și oferta. Orice proiect de investiții, indiferent de sectorul de activitate în care se implementează, generează o serie de procese de antrenare și de multiplicare a efectelor. În sfera producției de bunuri și servicii, investițiile au ca efect sporirea și diversificarea ofertei și, implicit, dacă aceasta este validată de piață, de creșterea veniturilor agenților economici.

Republica Moldova se bucură de o așezare geografică favorabilă, de o calitate excepțională a solului, de o forță de muncă înalt calificată și de un potențial științific și etnic important, factorii care sunt prielnici pentru efectuarea unor investiții substanțiale în economia Republicii Moldova. Autoritățile Republicii Moldova depun eforturi constante în vederea îmbunătățirii climatului investițional în Republica Moldova, promovând o politică fiscală favorabilă pentru investitorii străini. Investițiile joacă un rol important în economia unei țări, ele reprezentând suportul material al dezvoltării economico-sociale a unei țări. Prin ele se asigură sporirea capitalului fix, creșterea randamentului tehnic și economic al celor existente dar și crearea de noi locuri de muncă. În acest context investițiile reprezintă elementul decisiv al creșterii economice, al promovării factorilor intensivi, calitativi și de eficiență. În orice domeniu economic, social-cultural investițiile sunt asociate ideii de dezvoltare. În mod logic, la nivelul economiei naționale, dezvoltarea aparatului de producție și lărgirea suportului material al activităților social-culturale sunt în dependență directă de fondurile de investiții pe care societatea își permite să le aloce într-o anumită perioadă.

Însă creșterea economică nu este în funcție numai de volumul investițiilor ci și urmarea modului în care fondurile bănești disponibile sunt repartizate pe obiecte concrete, a manierei în care aceste fonduri sunt eșalonate în timp, a felului cum sunt gestionate. Ultimul deceniu a marcat o creștere deosebită a fluxurilor de investiții străine, astfel încât acestea au devenit una din componentele principale ale circuitului economic mondial.

Globalizarea proceselor de producție, alături de globalizarea comerțului, care se realizează deja în deceniile anterioare, solicită noi abordări, ieșind pe piața mondială cu o nouă pondere și un nou conținut a resurselor internaționale, în special, resursele de informație și capital.

În acest context, atragerea investițiilor străine devine o componentă importantă a politicii economice a tuturor statelor, cele mai avansate în acest domeniu fiind chiar țările dezvoltate.

Constituirea unui stat de drept cu o economie prosperă de piață și social orientată este de neconceput fără de investiții străine, fără o reformă cardinală a proprietății. Astfel, atragerea investițiilor străine este în raport cu un șir de factori atât de ordin politico-economici, cât și sociali.

În societatea contemporană, modernizarea structurii economiei naționale este imposibilă fără existența unor programe de investiții bine alcătuite, deoarece investițiile reprezintă suportul material al creșterii economice. Numai în baza calculelor, resursele materiale și umane disponibile pot fi orientate spre domeniile de eficiență maximă spre acele ramuri, care determină progresul economiei naționale în ansamblu.

Investițiile străine au contribuit la dezvoltarea economică mondială, inclusiv a economiilor țărilor-gazdă, la creșterea economică atât prin îmbunătățirea calității lor, cît și prin alți factori, cum ar fi: transferul de tehnologii avansate, dezvoltarea și perfecționarea resurselor umane, implementarea noilor forme manageriale și organizatorice, extinderea piețelor de schimb și internaționalizarea producției.

Investițiile contribuie direct la promovarea progresului inclus, în primul rând, prin caracterul lor inovator. Se poate afirma că, simultan cu realizarea investițiilor, în economie are loc un proces de înnoire.

Desigur, caracterul inovator nu este propriu numai acestui domeniu, dar trebuie de reținut, că investițiile care se realizează astăzi vor fi utilizate mâine și că, între cele două momente, o parte din condițiile existente se vor modifica substanțial. În mare măsură, modificarea acestor condiții este determinată de apariția altor obiective de investiții, datorită influenței lor hotărâtoare asupra dezvoltării social-economice.

Capitolul I. Impactul investițiilor în Republica Moldova

1.1. Beneficiile legate de ISD în Republica Moldova

Nici o economie, fie agrară, fie industrială, postindustrială sau informațională, nu poate pretinde la dezvoltare, dacă nu este susținută financiar. Investițiile, în modul cel mai direct, sînt tratate drept reper și promotor al dezvoltării economice contemporane.

Pornind de la situația economică a Republicii Moldova care este un imperativ al timpului și care necesită o intervenție urgentă în vederea reglementării calității vieții populației. Studiind economia sesizăm o legitate: atît timp cît potențialii investori nu utilizează resursele bănești, aceste resurse nu se multiplică, ci din contra se diminuează pe cheltuieli curente necesitate de întreținere. Investițiile sunt unica cale spre dezvoltare. A investi în industria ușoară, în industria alimentației, în agricultură, în acordare de servicii, a crea depozite bancare cu un procent al profitului anual care aduce venit este o cale de a pune în mișcare nu doar resursele bănești, dar și resursele umane care astfel devin încadrate în muncă și în producere de bunuri. O dată provocată avalanșa de investiții la nivel intern, aceasta crează o avalanșă de investiții internaționale deoarece sporește credibilitatea în succesul investițiilor în Republica Moldova. De fapt, și fără de a avea studii economice se cunoaște faptul cum capitalul străin conduce la dezvoltarea economiei naționale. În prezent investorii străini riscă în adevăratul sens al cuvîntului făcînd o încercare de antreprenoriat în Republica Moldova. Deși ei beneficiază de resurse umane - forță de muncă ieftină, posibilitatea rezistenței la alte riscuri politice, financiare și de altă natură, pe care le întîlnește actualmente o întreprindere, este foarte mică în această „perioadă de tranziție” care s-a cam întins, iar termenul cu care este definită perioada dată devine destul de enervant, îi sperie pe majoritatea investorilor de talie înaltă, astfel reducînd posibilitatea Republicii Moldova de a beneficia de resurse considerabile.

Pentru Republica Moldova, cât și pentru celelalte țări în tranziție, investițiile străine (în special investițiile străine directe, ISD) au devenit primordiale privind creșterea și dezvoltarea lor economică. Investitiile contribuie direct la completarea necesarului de resurse interne și la dezvoltarea factorilor competitivi de producție. Însă, pentru a beneficia de aceste investiții, este necesar de a crea un climat investițional favorabil, care implică stabilitate economică, stabilitatea legislației, politică fiscală adecvată, ajustarea capitalului uman, infrastructura de afaceri dezvoltată. Desfășurarea unei politici raționale de stimulare a activității investiționale depinde nemijlocit de activitatea statului.

Bibliografie

1. Analiza Politicii Investiționale: Republica Moldova

unctad.org/en/PublicationChapters/

2. Guvernul Republicii Moldova

www.gov.md/sites/default/files/document/

3.Tatiana Lungu,”Investițiile străine factor al relansării economiei”, Primex-Com,

Chișinău 2010

Preview document

Rolul investițiilor în dezvoltarea economică a Republicii Moldova - Pagina 1
Rolul investițiilor în dezvoltarea economică a Republicii Moldova - Pagina 2
Rolul investițiilor în dezvoltarea economică a Republicii Moldova - Pagina 3
Rolul investițiilor în dezvoltarea economică a Republicii Moldova - Pagina 4
Rolul investițiilor în dezvoltarea economică a Republicii Moldova - Pagina 5
Rolul investițiilor în dezvoltarea economică a Republicii Moldova - Pagina 6
Rolul investițiilor în dezvoltarea economică a Republicii Moldova - Pagina 7
Rolul investițiilor în dezvoltarea economică a Republicii Moldova - Pagina 8
Rolul investițiilor în dezvoltarea economică a Republicii Moldova - Pagina 9
Rolul investițiilor în dezvoltarea economică a Republicii Moldova - Pagina 10
Rolul investițiilor în dezvoltarea economică a Republicii Moldova - Pagina 11
Rolul investițiilor în dezvoltarea economică a Republicii Moldova - Pagina 12
Rolul investițiilor în dezvoltarea economică a Republicii Moldova - Pagina 13
Rolul investițiilor în dezvoltarea economică a Republicii Moldova - Pagina 14
Rolul investițiilor în dezvoltarea economică a Republicii Moldova - Pagina 15
Rolul investițiilor în dezvoltarea economică a Republicii Moldova - Pagina 16
Rolul investițiilor în dezvoltarea economică a Republicii Moldova - Pagina 17
Rolul investițiilor în dezvoltarea economică a Republicii Moldova - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Rolul investitiilor in dezvoltarea economica a Republicii Moldova.docx

Alții au mai descărcat și

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Produse și Servicii Bancare

1. CADRUL LEGAL DE DERULARE A ACTIVITATII BANCARE 1.1. Funcţiile tradiţionale ale băncilor comerciale In cadrul rolului fundamental de...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Efectele de Investiții Economice a CTN în Spațiul Economic European

Întroducere Actualitatea temei investigate. Contemporaneitatea ne demonstrează că trăsătura deosebită de dezvoltare mondială este creşterea şi...

Comerțul Mondial cu Produse Petroliere

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Una dintre cele mai actuale probleme ale economiei mondiale contemporane este problema energetică....

Mecanismele Economice de Atragere a Investițiilor Străine

INTRODUCERE Actualitatea cercetării. Constituirea unui stat de drept cu o economie prosperă de piaţăşi social orientată este de neconceput fără...

Investiții în IMM

INTRODUCERE Actualitatea și importanța temei de cercetare este determinată de nevoia dezvoltării sectoruluiîntreprinderilor micului business din...

Politica Investițională în Republica Moldova

Introducere Necesitatea accelerării procesului de tranziţie la economia de piaţă şi realizării scopului Republicii Moldova de a se integra în...

Investițiile la Coca-Cola

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. În economia oricărei ţări investiţiile reprezintă fundamentul pentru dezvoltarea economico-socială....

Perfecționarea Creditării Inovațiilor la Nivel Transnațional

INTRODUCERE Necesitatea abordării problemei puse în prezenta lucrare a fost impusă de căutarea şi găsirea unor căi şi mecanisme de creare a unei...

Protejarea și Stimularea Investițiilor

INTRODUCERE Importanţa teoretică şi practică a lucrării Rolul investiţiilor străine în economia unei ţări este incontestabil: lanţul de efecte pe...

Ai nevoie de altceva?