Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 54 în total
Cuvinte : 8886
Mărime: 10.60MB (arhivat)
Publicat de: Voicu Danciu
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA TEHNICĂ A MOLDOVEI FACULTATEA CADASTRU GEODEZIE ŞI CONSTRUCŢII CATEDRA DREPT PATRIMONIAL

Cuprins

  1. 1. Introducere pag. 3
  2. 2. Descrierea organizaţiei pag.4
  3. 3. Scopul şi obiectivele puse în faţa studentului pag.6
  4. 4. Realizarea obiectivelor. Concordanţa
  5. dintre scop şi obiective pag.7
  6. 5. Probleme propriu-zise pag.22
  7. 6. Aplicarea legislației pag.23
  8. 7. Descrierea excursiilor pag.24
  9. 8. Concluzii pag.25
  10. 9. Bibliografie pag.26
  11. 10. Anexe pag.28

Extras din referat

1. Introducere

Profesia de jurist, foarte actuala si tot atat de complicata, necesita înca de la bun inceput accentul sa fie pus pe pregatirea complexa a viitorilor specialisti, pe imbinarea armonioasa a pregatirii lor teoretice cu pregatirea practica. Necesitatea pregatirii practice a studentilor de la specialitatea Drept Patrimonial este determinata de insasi natura acestei profesii: o profesie

inalt umanista cu responsabilitati deosebite fata de natura umana si destinul unor vieti omenesti.

Studentul, viitor jurist, trebuie sa fie constient de specificul acestei profesii, care necesita, ca el nu numai sa fie inzestrat cu anumite aptitudini, ci si sa dobandeasca altele noi, in special capacitatea profesionala de a interveni fara risc pentru cei carora trebuie sa se dedice. Este tocmai rolul primordial al institutiei de invatamant superior de a-l ajuta pe student sa conjuge reusit cunostintele pe care le-a obtinut in cadrul ei cu capacitatea de a le aplica practic, de a interveni, intr-o maniera corecta, in toate situatiile pe care va trebui sa le rezolve ca specialist.

Activitatea practica la specialitatea Drept Patrimonial este parte intrinseca a procesului de instruire profesionala a studentilor, componenta majora in pregatirea acestora ca viitori specialisti in domeniul jurisprudenţei. Aceasta activitate se realizeaza prin efortul conjugat al Universitatii si institutiilor de profil publice si non-guvernamentale, unde se desfasoara activitatea practica a studentilor si unde se manifesta pronuntat intereseul pentru o cat mai buna pregatire a acestora.

In ceea ce priveste institutia de invatamant, ea isi propune drept scop principal de a-i asigura studentului posibilitatea implementarii cunostintelor de specialitate in practica si, totodata, de a-i acorda ajutor in instruirea practica, inzestraîdu-l cu capacitatea de a fi responsabil pentru viitoarea profesie. Este si o cale de a-i acorda studentului sansa de a fi informat direct, permanent, de a-l familiariza cu situatia sociala si schimbarile ce intervin, de a-i pune probleme la care sa gaseasca solutii, de a-l pregati mai bine pentru activitatea sa in ramura dreptului pentru care va considera ca are afinitati si de care se va simti atras.

La baza efectuării ei stă principiul legăturii reciproce dintre instruirea teoretica şi cea practică a studenţilor. Astfel, am realizat practica de iniţiere în specialitate la Întreprinderea de Stat “ Cadastru” , la OCT din Chişinău, sectorul Centru, secţia 3. Pe parcursul stagiului de practica m-am implicat operativ în procesul de lucru, îmdeplinind funcţia de ajutor al reistratorului. De asemenea am înfăptuit un şir de activităţi care ţin nemijlocit de procesul de înregistrare, îndeplinind în acest mod sarcinile propuse de la începutul stagiului. Sarcinile practicii prevăd aprofundarea cunoştinţelor vizând aspectele teoriei şi practicii procedurii de intabulare a drepturilor reale, a înscrierii porvizorii, notării în Registrul Bunurilor Imobile, rectificării înscrisurilor, întocmirii de contracte şi înregistrării acestora in Registrul Bunurilor Imobile, întocmirii corecte de refuzuri privind înregistrarea cu argumentele necesare, analiza şi înţelegerea rolului Cadastrului la general, precum şi a tuturor activităţilor desfăşurate în cadrul OCT ce ţin nemijlocit de procesul de înregistrare a bunurilor imobile.

2. Descrierea organizaţiei (statutul)

Conform literaturii de specialitate, notiunea de cadastru a provenit de la cuvântul de origine latină „capitastrum",care ceea ce se descifrează ca impozit pe capul familiei („capitatio"). Acesta a fost utilizat într-un document din anul 1185 găsit la Veneţia. Ulterior, termenul de cadastru s-a răspîndit foarte repede şi în alte state italiene sub forma„iicotastro", apoi în Franţa sub forma„lecadastre"şi Germania„der(das)Kataster;

Data de naştere a cadastrului în Europa poate fi considerată 17 aprilie 1720, când au început primele lucrările de măsurare pentru principatul Milano aflat sub ocupaţie austriacă.

Primele paşi făcuţi în domeniul introducerii cadastrului în sistemul de drept din Republica Moldova au fost: adoptarea decătre Parlamentul Republicii Moldova a unui şir de acte legislative, care ulterior vor reglementa procesul de creare a cadastrului bunurilor imobile şi a altor procedeee ce ţin de înregistrarea actelor.

Î.S. „Cadastru" a fost creată în baza Hotărîrii Guvernuluinr.819 din 03.08.2005 „Cu privire la aprobarea modificărilor şi completărilor ce se operează în HotărîreaGuvernuluinr.1030 din 12 octombrie 1998", în urma reorganizării prin fuzionarea Oficiului Informaţional Central „Cadastru" cu 12 oficii cadastrale teritoriale (în continuare - OCT), fiind succesorul de drepturi şi obligaţii al acestora.

Oficiul Cadastral Teritorial din Chişinău face parte din structura Întreprinderii de Stat „CADASTRU", care este o companie ce oferă servicii publice de înregistrare a bunurilor imobile şi a drepturilor asupra lor şi furnizare a informaţie din cadastru. Datorită importanţei datelor pe care le gestionează şi furnizează, OCT are o responsabilitate deosebită atît faţă de cetăţeni, mediul de afacere, cît şi instituţiile din cadrul societăţii.

OCT furnizează clienţilor săi servicii de cea mai bună calitate într-o manieră profesională la costuri agreabile. Ideea fundamentală de dezvoltare durabilă a ÎS „Cadastru" este crearea unei întreprinderi puternice din punct de vedere profesional, cu un climat de lucru motivant şi cu orientare către client. De asemenea, OCT se tinde spre perfecţionarea sistemul de înregistrare a proprietăţii imobiliare, să dezvoltarea serviciilor noi, uşor accesibile şi de cea mai înaltă calitate.

Importanţa cadastrului consta in faptul ca acesta furnizează date reale privitoare la bunurile imobile (poziţie, mărime, folosinţa, proprietar), necesare in toate ramurile economiei naţionale. În zilele noastre, cînd bunurile imobile sînt utilizate activ în funcţie de catalizator a relaţiilor de piaţă între diferiţi agenţi economici cadastrului îi revine sarcina, unui instrument deosebit de important pentru economia de piaţă, pentru ca furnizează documentele care dau siguranţă tranzacţiilor care au loc pe piaţă bunurilor imobile.

Preview document

Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 1
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 2
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 3
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 4
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 5
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 6
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 7
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 8
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 9
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 10
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 11
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 12
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 13
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 14
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 15
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 16
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 17
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 18
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 19
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 20
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 21
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 22
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 23
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 24
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 25
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 26
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 27
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 28
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 29
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 30
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 31
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 32
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 33
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 34
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 35
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 36
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 37
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 38
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 39
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 40
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 41
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 42
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 43
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 44
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 45
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 46
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 47
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 48
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 49
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 50
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 51
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 52
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 53
Darea de Seamă privind Practica de Inițiere în Specialitate - Pagina 54

Conținut arhivă zip

  • Darea de Seama privind Practica de Initiere in Specialitate.docx

Alții au mai descărcat și

Infracțiuni informatice

Tipuri de infractiuni din domeniul informatic 1.Furtul – frauda informatica Intrarea, alterarea, stergerea, sau supraimprimarea de date sau de...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Practică de inițiere la Bursa de Valori a Moldovei

Introducere Identificarea instituţiei - gazdă unde a fost efectuat stagiul de practică Bursa de Valori a Moldovei (BVM), societate pe acţiuni,...

Femeia - victimă a traficului de persoane

CAP.I. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND FEMEIA 1.1. DELIMITARI CONCEPTUALE Femeia face parte din categoria persoanelor ce prezintă un grad mare de...

Convertire și misiune

Marii convertiți aparțin primelor cinci veacuri creștine, dar și secolului XX. În rest, au existat, în toate timpurile, cazuri de persoane care au...

Investiții

Tranzitia societatii românesti si înscrierea sa pe coordonatele economiei de piata implica noi abordari în raportul dintre teoria si practica...

Ai nevoie de altceva?