Extras din referat
1. Definiție
Metalimbajul poate fi definit ca fiind limbajul vorbirii sau al cuvintelor, adică un limbaj ascuns care are rolul de a completa, a ajuta și a descrie limbajul natural. Poate fi considerat un element indispensabil al comunicării verbale.
Metalimbajul îl putem găsi pretudindeni, folosindu-l ca și un instrument în dezvoltarea relațiilor dar și în interpretarea atât a cuvintelor cât și a expresiilor. Astfel este foarte important ca metalimbajul să fie interpretat.
Pentru a putea evita manipulările și pentru a adopta o comunicare eficientă, este nevoie de atenție pentru a decodifica mesajul adevărat dar și gândurile din spatele cuvintelor, de a ghici ideile și intențiile persoanelor. În acest mod datorită metalimbajului persoana dezvoltă al șaptea-lea simț, intuiția și instinctul.
Este evident faptul că în spatele cuvintelor există ceva în plus ața cum ne arată și figurile poetice sau cele de stil. De obicei “Dacă o doamnă spune "nu", aceasta înseamnă „poate”, dacă spune "poate", înseamnă "da", iar dacă spune "da" nu este o doamnă; invers, dacă un diplomat spune "da", aceasta înseamnă poate, dacă spune "poate", înseamnă nu, și dacă spune "nu", atunci nu este un diplomat”.
Pentru a intelege metalimbajul este necesar să intervină latura emoțională, astfel toate discursurile sau dialogurile ar devni prea simple, seci sau scurte, iar interlocutorii ar parea lipsiți de maniere și cu o atitudine nepăsătoare, nepoliticioasă.
De exemplu, in mod normal, un dialog între două persoane necunoscute, începe întotdeauna în același mod apelând la unele întrebări (Ce mai faceti?), afirmații, (bine), clișee . Astfel de conversații-clișeu nu conțin niciun element de metalimbaj.
În conversațiile-clișeu, lipsa metalimbajului face ca mesajul să fie interpretat în mod eronat sau sa nu fie deloc înteles, accentul fiind pus pe alte părți decăt pe cea dorită.
Prin urmare metalimbajul:
- permite manipularea;
“- ne permite exteriorizarea emoțiilor în condițiile în care putem ramane manierați, dialogul începând întotdeauna cu un ritual de expresie, cu clișee;
- efectuează la debutul conversației o apropiere afectivă de celălalt vorbitor;
- este mai ușor de acceptat;
- este folosit pentru a afla adevarata atitudine a celuilalt.”
Bibliografie
1. Petcu Marioara RETORICĂ JURIDICĂ - Note de curs, Editura Alma Mater, 2018
2. Allan Pease și Alan Garner, Limbajul vorbirii, Polimark, Bucuresti, 1994
3. Aurel Codoban, GESTURI, VORBE ȘI MINCIUNI , Mic tratat de semiotică gestuală extinsă și aplicată, Editura EIKON Cluj-Napoca, 2014
Preview document
Conținut arhivă zip
- Metalimbajul.doc