Cuprins
- Introducere
- Aspecte teoretice privind statutul de neutralitate al statelor in dreptul international
- Relevanta practica a conceptului statutului de neutralitate a statelor in dreptul international prin prisma istorica
- Situatia Republicii Moldova in raport cu conceptul statutului de neutralitate la etapa actuala de dezvoltare a statului
- Concluzii si recomandari
- Referinte bibliografice
Extras din referat
Introducere
De la originile existentei sale, civilizatia umana a tins nemijlocit catre evolutie si perfectionare. In acest sens, fiecare societate nationala, constituita dintr-un anumit coeficient uman s-a manifestat si se manifesta in mod diferit pe arena internationala. Manifestarea respectiva ce diferentiaza tendintele fiecarui stat in parte creeaza in continuu numeroase raporturi conflictuale dintre actorii comunitatii internationale, raporturi conflictuale ce se amplifica deseori in stari de razboi. Participarea statelor beligerante la o conflagratie are la baza in mod indiscutabil un oarecare interes, indiferent de natura acestuia, fie ea politica, economica, sociala sau culturala. Evitarea unei asemenea stari de razboi este imposibila in masura in care subiectele principale ale dreptului international isi manifesta vizibil tendintele progresiste. Pe de alta parte, expunerea intr-o masura mai redusa realizarii idealurilor nationale in plan extern micsoreaza considerabil probabilitatea implicarii intr-un eventual razboi. In acelasi timp, referindu-ne la contemporanietate in mod special, mentinerea pacii si securitatii internationale reprezinta scopul de baza al dreptului international actual. Starea de pace este una inerenta continuitatii existentei armonioase a membrilor comunitatii internationale. Decit daca aceasta stare necesara de pace, care nu este o stare naturala, ci una politica, consfintita printr-un tratat international, va fi rupta de catre una din partile contractante, aceasta incalcare va afecta de asemenea statele terte. Astfel starea de pace, la fel ca starea de razboi ne apar drept consecinte ale unui sistem de vointe convergente. Exista insa un numitor comun pentru situatiile descrise anterior. Acest numitor comun nu este altceva decat utilizarea posibilitatii de declarare de catre orice stat a propriului statut de neutralitate, ceea ce ar garanta, dar cu siguranta nu ar asigura neparticiparea statului respectiv la conflictul armat.
De altfel anume statutul de neutralitate a statelor in dreptul international va constitui subiectul central in jurul caruia se vor cristaliza conceptele teoretice si aspectele practice evocate in textul lucrarii respective.
Actualitatea temei propuse rezida in faptul ca neutralitatea unui stat in dreptul international constituie un factor determinant in sensul identificarii pozitiei acestuia pe arena internationala.
Scopul lucrarii consta in evidentierea anumitor aspecte teoretice si practive privitoare la statutul de neutralitate, precum si raportarea conceptului respectiv la situatia Republicii Moldova.
In vederea realizarii scopului propus, vom recurge la utilizarea urmatoarelor metode de cercetare: metodela logica (cu operatiile inductiei si deductiei) , istorica, comparativa
(deopotriva pe orizontala si pe verticala), analitico-sintetica. Aceste metode de cercetare vor fi aplicate in textul lucrarii in integritate.
Structura lucrarii: Lucrarea va avea urmatoarea structura:
Introducere
Aspecte teoretice privind statutul de neutralitate a statelor in dreptul international
Relevanta practica a conceptului statutului de neutralitate a statelor in dreptul international prin prisma istorica
Situatia Republicii Moldova in raport cu conceptul statutului de neutralitate la etapa actuala de dezvoltare a statului
Concluzii si recomandari
Referinte bibliografice
Importanta practica: In contextul compartimentului ce include relevanta practica se va demonstra aplicabilitatea statutului de neutralitate a statelor in dreptul international.
Bibliografie
Acte normative:
o Constitutia Republicii Moldova
Teze de doctor:
o Dorul O., Neutralitatea - parte componenta a sistemului de securitate colectiva, Autoreferat la teza de doctor in drept, Chisinau, 2008
Surse doctrinare:
o Oleg Balan, Eduard Serbenco, "Drept international public", vol. I, Chisinau, 2001
o Dumitra Popescu, Adrian Nastase, Florian Coman, "Drept international public", Bucuresti, 1994
o Ch. Rousseau, Droit international public, editia III-a, Paris, Ed. Dalloz, 1965
o Vasile Gherghescu, Ionel Closca, Reguli de drept international privind starea de pace si de razboi, Bucuresti, Editura Militara, 1972.
Adrese web:
o http://www,scribd.com/
o http://www.rsdr.ro/
o http://www.parlament.md/
Preview document
Conținut arhivă zip
- Neutralitatea statelor.doc