Aderarea Bulgariei în UE

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 9812
Mărime: 65.15KB (arhivat)
Publicat de: Edgar Cîrstea
Puncte necesare: 7

Extras din referat

BULGARIA

Bulgaria, oficial Republica Bulgaria este o tara europeana situata in Peninsula Balcanica. Se invecineaza cu Romania la nord (in cea mai mare parte de-a lungul Dunarii), Serbia si Republica Macedonia la vest si Grecia si Turcia la sud. La est, teritoriul tarii este delimitat de Marea Neagra.

Din punct de vedere geografic si al climei, Bulgaria prezinta o diversitate notabila, cu peisaje variind de la varfurile alpine acoperite cu zapada, in Rila, Pirin si Muntii Balcani, la vremea temperata si insorita de pe coasta Marii Negre, la Campia Danubiana tipic continentala (antica Moesie), in nord, pana la puternica influenta mediteraneana pe vaile macedoniene si zonele joase din sudul Traciei.

Bulgaria este formata din regiuni ale provinciilor antice Tracia, Moesia si Macedonia. Sudvestul muntos al tarii prezinta doua lanturi alpine - Rila si Pirin - iar mai la est sunt muntii Rodopului, mai scunzi, dar mai extinsi. Muntele Rila include si cel mai inalt varf din Peninsula Balcanica, Musala, cu 2.925 m; intinsul lant al Muntilor Balcani este orientat pe directia vest-est de-a lungul tarii, la nord de faimoasa Vale a Rozelor. Dealuri si coline se pot gasi in sudest, de-a lungul coastei Marii Negre in est, si de-a lungul principalului rau al Bulgariei, Dunarea, in nord. Alte rauri importante sunt Struma si Marita, in sud. Exista aproximativ 260 de lacuri glaciare in Rila si Pirin, mai multe lacuri mari pe coasta Marii Negre, si mai mult de 2.200 de lacuri amenajate. Izvoarele minerale sunt abundente, localizate in special in sudvestul si centrul tarii, la dintre munti.

Tara detine zacaminte de minerale relativ importante, incluzand rezerve vaste de lignit si antracita, sau minerale neferoase precum cuprul, plumbul, zincul si aurul. Exista depozite mari de mangan in nord-est. Depozite mai mici de fier, argint , cromit si nichel sunt de asemenea prezente. Bulgaria este bogata in sare, gips, caolin si marmura.

Peninsula Balcanica isi are numele de la lantul muntos Balkan sau Stara Planina, care se intinde de-a lungul centrului Bulgariei, ajungand pana in Serbia de est.

Bulgaria mentine o baza stiintifica pe Insula Livingston, in Insulele South Shetland ale Antarcticii.

Republica Populara Bulgaria

Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Bulgaria a intrat in sfera de influenta a URSS-ului, devenind Republica Populara in 1946 si unul dintre cei mai credinciosi aliati ai URSS-ului. In anii 70', a inceput normalizarea relatiilor cu Grecia, iar in anii 90', relatiile cu Turcia. Republica Populara s-a sfarsit in 1989, cand mai multe regimuri comuniste din estul Europei au decazut. Liderul comunist Todor Jivkov a fost inlaturat de la putere in data de 10 noiembrie 1989.

Republica Populara Bulgaria a existat intre 1946 si 1989, perioada in care in Bulgaria a fost la putere un singur partid: Partidul Comunist Bulgar. Acesta s-a transformat in 1990 in Partidul Socialist Bulgar si participa la viata parlamentara democratica si la coalitii guvernamentale. In timpul Razboiului Rece Bulgaria a fost un stat satelit al Uniunii Sovietice.

Republica Bulgara

Bulgaria a intrat in NATO pe 29 martie 2004, iar de la 1 ianuarie 2007, este membra a Uniunii Europene.

Politica

Presedintele Bulgariei, care este seful de stat si comandantul sef al armatei, este ales pentru un termen de cinci ani. Rolurile principale ale Presedintelui sunt organizarea datelor pentru alegeri si plebiscite, reprezentarea Bulgariei pe plan international si semnarea tratatelor internationale. Este de asemenea seful Consiliului Consultativ pentru Securitate Nationala. Presedintele are dreptul sa blocheze legislatia prin trimiterea legii inapoi la Parlament, desi daca o lege este votata a doua oara cu o majoritatea simpla, nu are drept de veto.

Bulgaria are un parlament unicameral, format din Adunarea Nationala, sau Narodno Sabranie. Adunarea Nationala are 240 de mebrii alesi pentru termeni de patru ani. Partidele politice trebuie sa primeasca minimum 4% din votul total national pentru a fi reprezentate in Parlament. Adunarea Nationala este responsabila pentru formarea legilor, aprobarea bugetului de stat, organizarea datelor pentru alegerile prezidentiale, selectia primului ministru, declaratii de razboi, trimiterea trupelor in angajamente internationale si ratificarea tratatelor internationale.

Partidul Socialist Bulgar (BSP) a castigat primele alegeri legislative post-comuniste, in 1990, cu a majoritate mica. Guvernul BSP format in 1990 a fost dizolvat din cauza unei greve generale in acelasi an, si a fost inlocuit de un guvern tranzitional de coalitie. Intre timp, Jelyu Jelev, care a fost improtriva comunismului, a fost ales Presedinte de Adunarea Nationala in 1990 si a castigat in 1992 primele alegeri prezidentiale directe. Jelev a fost presedinte pana la inceputul anului 1997. Primele alegeri legislative democratice au luat loc in noiembrie 1991, aceste alegeri fiind castigate de o coalitie, formata de Uniunea Fortelor Democratice (SDS) si Miscarea pentru Drepturi si Libertate (DPS). Coalitia a colapsat in 1992 si a fost inlocuita de a gruparea tehnocrata formata in majoritate de membri ai DPS-ului. Aceasta coalitie a fost in guvern pana in decembrie 1994, cand a intrat in guvern pentru prima data dupa era comunista, Partidul Socialist Bulgar, sau BSP. BSP-ul a ramas in guvern pana in februarie 1997, cand populatia a cerut alegeri noi, fiind ca nu erau multumiti de guvernarea BSP, acuzata de coruptie si de prea inceata rata de reforme. Alegeri in aprilie 1997 a adus la putere un guvern a Uniunii Fortelor Democratice. In 2001, fostul rege a Bulgariei, Simeon Saxe-Coburg-Gotha, a devenit primul ministru.

Consiliul Ministrilor este principalul organ politic a aripii executive. Consiliul este decis si format de partidul majoritar in parlament, daca exista. Daca nici un partid nu are majoritate, atunci Consiliul este format de cel mai mare partid, aliat cu alte partide, intr-o coalitie care este obligata sa aiba majoritate parlamentara. Primul ministru este seful Consiului, care are responsabilitatea de a implementa politica statului, administra bugetul de stat si de a mentine justitie si ordine in tara. Consiliui Ministrilor poate sa fie dizolvat daca Adunarea Nationala voteaza pentru demiterea Consiliului sau a primului ministru.

Sistemul judicial a Bulgariei este independent si este administrat de Consiliui Suprem Judicial. Elementele principale a sistemul judicial sunt: Curtea Suprema de Administratie si Curtea Suprema de Casatie, care prevede aplicarea tuturor legilor de curti inferioare si judeca legalitatea actelor de guvern. Exista si o Curte Constitutionala, care interpreteaza Constitutia Bulgariei si judeca constitutionalitatea legilor si a tratatelor.

Bulgaria este considerata o tara democratica si libera de organizatile internationale a drepturilor omului. In raportul sau pentru 2005, Freedom House a acordat Bulgariei nivelul 1 pentru drepturi politice si 2 pentru drepturi civile, pe o scara de la 1 la 7, unde 1 este cel mai liber nivel si 7 cel mai putin liber.

Economie

Economia Bulgariei s-a contractat dramatic dupa 1989 prin pierderea pietei sovietice, de care economia bulgara era strans legata. Nivelul de trai a scazut cu 40%, dar se asteapta sa atinga nivele pre-1990 pana la finalul lui 2003.

In plus, sanctiunile ONU impotriva Iugoslaviei si Irakului au continuat sa duca in declin economia bulgara. Primele semne de revenire au aparut in 1994, cand PIB-ul a crescut si inflatia a scazut. In 1996, totusi, economia s-a prabusit datorita reformelor economice sarace si un sistem bancar instabil. Din 1997 tara s-a aflat pe traiectoria revenirii, prin cresterea PIB-ului la o rata de 4-5%, cresterea FDI, stabilitatea macroeconomica si aderarea la UE stabilita pentru 2007.

Preview document

Aderarea Bulgariei în UE - Pagina 1
Aderarea Bulgariei în UE - Pagina 2
Aderarea Bulgariei în UE - Pagina 3
Aderarea Bulgariei în UE - Pagina 4
Aderarea Bulgariei în UE - Pagina 5
Aderarea Bulgariei în UE - Pagina 6
Aderarea Bulgariei în UE - Pagina 7
Aderarea Bulgariei în UE - Pagina 8
Aderarea Bulgariei în UE - Pagina 9
Aderarea Bulgariei în UE - Pagina 10
Aderarea Bulgariei în UE - Pagina 11
Aderarea Bulgariei în UE - Pagina 12
Aderarea Bulgariei în UE - Pagina 13
Aderarea Bulgariei în UE - Pagina 14
Aderarea Bulgariei în UE - Pagina 15
Aderarea Bulgariei în UE - Pagina 16
Aderarea Bulgariei în UE - Pagina 17
Aderarea Bulgariei în UE - Pagina 18
Aderarea Bulgariei în UE - Pagina 19
Aderarea Bulgariei în UE - Pagina 20
Aderarea Bulgariei în UE - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Aderarea Bulgariei in UE.docx

Alții au mai descărcat și

Perspective Privind Extinderea Uniunii Europene

Introducere Uniunea Europeană a fost creată în anii 1950 pentru a consolida pacea, prosperitatea și valorile europene pe continent, un obiectiv...

Avantajele și dezavantajele aderării Bulgariei la UE

Bulgaria a primit statutul de economie funcţională de piaţă încă din anul 2002 şi a încheiat negocierile de aderare din vara anului 2004. În...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Aderarea României și Bulgariei la UE în 2007

INTRODUCERE Actualitatea temei Când Bulgaria şi România au aderat la UE la 1 ianuarie 2007, cele două ţări păreau să intre într-un domeniu al...

Geneza Uniunii Europene

Introducere Împreună spre o Europă unită! Procesul de integrare reprezintă una dintre cele mai discutate probleme ale vremii. Pe măsură ce...

Politica Comercială a României în Contextul Aderării la Uniunea Europeană

CAPITOLUL I: DEFINIREA CONCEPTULUI DE POLITICĂ COMERCIALĂ, A OBIECTIVELOR, FUNCŢIILOR ŞI INSTRUMENTELOR SALE. Subcapitolul 1.1. Politica...

Aspecte Politice și Juridice Specifice Etapei post-aderare a României la Uniunea Europeană

Introducere Pornind de la ideea conform căreia integrarea în structurile Uniunii Europene a reprezentat dintotdeauna o dimensiune intrinsecă...

Importanța acordului Schengen pentru România

CAPITOLUL 1.CONSIDERAȚII INTRODUCTIVE 1.1 Delimiări Conceptuale: Prezentare generală a Acordului Schengen, un scurt istoric La începutul anilor...

Semnătura electronică

INTRODUCERE Integrarea este o strategie cu o dimensiune constructivă, iar această componentă constructivă este una cât se poate de bine profilată....

Uniunea Europeană

ISTORICUL RELAŢIILOR DINTRE UNIUNEA EUROPEANĂ ŞI ROMÂNIA România este prima ţară din Europa Centrală şi de Est care a derulat relaţii oficiale cu...

Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană

I. Consideratiuni generale – evolutia finalizarii Tratatului de aderare Romania a incheiat in decembrie 2004 negocierile de aderare la Uniunea...

Ai nevoie de altceva?