Pearson versus Edgeworth

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 687
Mărime: 56.41KB (arhivat)
Publicat de: Eftimia Mircea
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Asist.univ.drd. Viorica Elena Daniela
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi

Cuprins

  1. Personalitati 3
  2. Conflictul preliminar 3
  3. Pearson versus Edgeworth 4
  4. Bibliografie: 5

Extras din referat

“Sper sa infloresti in Probabilitati.”- Edgeworth catre Pearson pe 11 septembrie 1893.

Personalitati

Karl Pearson, sa nascut in 27 maritei 1857 si moare in 27 aprilie 1936. A sudiat la University College School is Kings College,Cambidge. Inca de tanar a manifestat un interes sporit multor domenii de studio prin intermediul carora si-a etalat incontestabile calitati in matematica.

Francis Ysido Edgeworth, sa nascut pe 8 februarie 1845 si moare pe 13 februarie 1926. A a inceput studiile la Trinity College, in Dublin, intra la Qxford la varsta de 17 ani si un an mai tarziu este admins la Ballion College. A avut parte de o formare slaba in domeniul matematicii insa prin realizarile ce au urmat da semen de autoinvatare.

Raphael Weldon, a fost un biolog evolutionist de origine elgleza si fondator al biometriei, domeniu in care a colaborat cu Francisc Galton si Karl Pearson.

Conflictul preliminar

In decembrie 1890, Pearson se angajeaza sa realizeze si publice studii in domeniul stiintelor exacte, al geometriei de miscare, al statisticii grafice, al teoriei probabilitatilor si in asigurari, pentru lectoratul Gresham. Demers pe care il ia pentru a obtine accres la inregistrarile biologului Weldon cu privire la tipurile de crabi.

Pearson isi ia angajamentul sa realizeze partea matematica a studiului lui Weldon din dorinta de a observa in practica aplicarea teoriilor sale cu privire la curba de distributie si realizarea unui model de distributie cat mai apropiat de realitate. Din aceeasi dorinta de a obtine o distribuite cat mai apropiata de relitate Pearson admite ca nu ia in considerare factorii externi ce ar putea influneta rezultatele. Insistand sa introduca intreaga populatie studiata sunb aceeasi curba. Weldon sustinand ideea de a studia o subpopulatie aleasa rational ce nu ar cuprinde valori le extreme care ar pute produce anomalii insa Pearson respinge aceasta idee.

Bibliografie

The History of Statistics: The Measurement of Uncertainty Before 1900, de Stephen M. Stigler

Leading Personalities in Statistical Sciences. From the Seventeenth Century to the present., de Norman L. Johnson Samuel Kotz

Preview document

Pearson versus Edgeworth - Pagina 1
Pearson versus Edgeworth - Pagina 2
Pearson versus Edgeworth - Pagina 3
Pearson versus Edgeworth - Pagina 4
Pearson versus Edgeworth - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Pearson versus Edgeworth.docx

Ai nevoie de altceva?