Previzionarea Situației Financiare la Nivel de Întreprindere

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2432
Mărime: 22.12KB (arhivat)
Publicat de: Paula Ciobotaru
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Randasu Venera

Cuprins

  1. 1. Previziunea cifrei de afaceri
  2. 2. Previzionarea elementelor contului de rezultate
  3. 3. Previziunea elementelor de activ
  4. 4. Previziunea elementelor de pasiv
  5. 5. Previziunea fluxului de numerar

Extras din referat

Previziunile au rolul de a orienta deciziile în toate domeniile de economie şi finanţe şi valoarea lor poate fi înţeleasă numai în ceea ce priveşte, în context, astfel de decizii. Teoria oferă un cadru atât pentru construcţia şi cat si pentru evaluarea previziunilor.

Metoda raportării la cifra de afaceri (cunoscută sub denumirea procent din vânzări) este metoda cea mai simplă de previziune financiară, care satisface eficient nevoile informaţionale ale unei organizaţii (firme). Motivul pentru care această metodă are o mare aplicabilitate în ghidarea managerilor este faptul că porneşte de la o ipoteză viabilă şi anume că majoritatea posturilor bilanţiere variază o dată cu vânzările.

1. Previziunea cifrei de afaceri

Punctul de plecare a tuturor previziunilor financiare este previziunea vânzărilor. Pe baza estimării cifrei de afaceri pe perioada următoare se poate determina necesarul de active circulante şi fixe, respectiv fondurile permanente şi curente necesare pentru acoperirea finanţării lor.

Previziunea cifrei de afaceri se poate realiza prin două metode de abordare:

• Abordarea globală (sintetică) care presupune previzionarea directă a cifrei de afaceri totale

• Abordarea analitică presupune împărţirea vânzărilor firmei pe categorii principale de produse previziunea realizându-se pe fiecare categorie în parte după care având loc reagregarea acestora.

Una din recomandările specialiştilor este realizarea previziunii cifrei de afaceri per global după care având loc compararea acesteia cu cifra de afaceri previzionată analitic şi alegerea variantei cele mai pesimiste (celei mai mici).

Dacă previziunea cifrei de afaceri are o valoare nejustificat de ridicată conse¬cinţele pot fi deosebit de grave, deoarece firma ar putea să ajungă fie în situaţia să producă pe stoc, fie să nu-şi utilizeze corespunzător capacităţile de producţie, ducând la scăderea vitezelor de rotaţie, costuri mai mari şi deprecierea rentabilităţii şi a lichidităţilor.

Previziunea cifrei de afaceri, atât global cât şi analitic, din punctul de vederea al metodelor de realizare se poate face prin:

• Metode de extrapolare a seriilor de timp caz în care se ţine cont doar de tendinţa fenomenului;

• Funcţii de regresie caz în care se ţine cont de variabilele explicative cum ar fi: cheltuielei de publicitate, preţ, număr de concurenţi etc.

• Metode combinate. Una dintre metodele recomandate de specialişti este previzionarea producţiei la nivel de industrie prin extrapolarea tendinţei iar apoi previzionarea cotei de piaţă deţinute de firma în cauză. Previziunea finală se face prin înmulţirea cotei de piaţă previzionate aferentă unei firmei sau unui produs cu cifra de afaceri previzionată la nivel de industrie. .

2. Previzionarea elementelor contului de rezultate

În estimarea contului de rezultate se va ţine cont de următoarele principii:

- separarea elementelor de venituri şi cheltuieli pe categorii: din exploatare, financiare, excepţionale.

- separarea elementelor în funcţie de variaţia faţă de cifra de afaceri: variabile şi fixe.

- corelaţii cu alte situaţii pro-forma: bilanţul, situaţia fluxului de numerar.

Estimarea veniturilor din exploatare

Are la bază cifra de afaceri estimată în etapa anterioară. Structura acesteia pe producţie vândută şi vânzări de mărfuri se va considera stabilă. Restul veniturilor din exploatare, de natura producţiei exerciţiului, se vor considera că variază odată cu cifra de afaceri la un nivel mediu (calculat ca medie a anilor anteriori). Veniturile din subvenţii, provizioane şi alte venituri se vor neglija, din motive de prudenţă.

Estimarea cheltuielilor din exploatare

Cheltuielile de exploatare se consideră că vor varia proporţional cu cifra de afaceri. Excepţie de la această regulă vor face cheltuielile cu amortizarea (în general planurile de afaceri utilizează metoda de amortizare liniară), care se vor stabili ţinând cont de valoarea mijloacelor fixe şi investiţiile noi, respectiv gradul mediu de amortizare. Nu toate cheltuielile de exploatare sunt variabile, însă atunci când se spo¬reşte cifra de afaceri, tot din motive de prudenţă se creşte şi ansamblul lor. Alte cheltuieli din exploatare şi din provizioane se neglijează din motivele anterior menţionate.

Estimarea veniturilor financiare

Veniturile financiare vor fi estimate pe categorii. Veniturile din dobânzi se vor obţine prin aplicarea dobânzilor pe cont curent asupra sumelor rezultate din situaţia fluxului de numerar. Veniturile din diferenţe de curs valutar se vor considera la un nivel minim al anilor precedenţi. Alte venituri financiare, din provizioane se vor ignora din motive de prudenţă.

Estimarea cheltuielilor financiare

Cheltuielile financiare se vor previziona pe categorii. Cheltuielile din dobânzi se obţin prin aplicarea dobânzilor la creditele bancare contractate. Realiazarea progrsmului de rambursare a creditului este deosebit de utilă pentru calcularea bazei asupra căreia se va plaica rata dobânzii, calculându-se astfel nivelul cheltuielilor cu dobânda.

În general rata dobânzii aferentă împrumuturilor contractate de firmele mici esta mai mare decât cea a creditelor contractate de firmele mari. În cadrul firmelor mici cu cât este mai nouă firma cu atât rata dobânzii este mai mare. Acesta este un lucru normal ddatorită faptului că pentru afacerile mai mici şi mai noi riscul de nerambursare a creditului este mai mare decît în cazul firmelor mari.

Alte cheltuieli financiare, din motive de prudenţă se vor considera la raportul mediu faţă de cifra de afaceri.

Estimarea veniturilor şi cheltuielilor excepţionale

Aceste elemente de regulă se vor neglija, având în vedere faptul că ele nu ar trebui să facă parte din activitatea normală, curentă a activităţii organizaţiei (firmei).

Estimarea impozitului pe profit

Se va face pe baza cotei de impunere în vigoare, aplicat asupra profitului brut, cumulat din etapele anterioare. Dacă este inevitabilă existenţa unor cheltuieli nedeductibile, atunci se vor face corecţii asupra profitului brut în vederea obţinerii pro¬fitului impozabil. Veniturile nedeductibile fiscal se vor ignora din motive de prudenţă.

Estimarea profitului net

Se realizează prin deducerea impozitului din profitul impozabil şi va fi preluată în pasivul bilanţului financiar la capitolul de capitaluri proprii.

3. Previziunea elementelor de activ

Într-o primă fază se raportează elementele patrimoniale din bilanţ la cifra de afaceri. Se identifică elementele care variază odată cu cifra de afaceri.

Nivelul estimat al lor va fi în general:

Preview document

Previzionarea Situației Financiare la Nivel de Întreprindere - Pagina 1
Previzionarea Situației Financiare la Nivel de Întreprindere - Pagina 2
Previzionarea Situației Financiare la Nivel de Întreprindere - Pagina 3
Previzionarea Situației Financiare la Nivel de Întreprindere - Pagina 4
Previzionarea Situației Financiare la Nivel de Întreprindere - Pagina 5
Previzionarea Situației Financiare la Nivel de Întreprindere - Pagina 6
Previzionarea Situației Financiare la Nivel de Întreprindere - Pagina 7
Previzionarea Situației Financiare la Nivel de Întreprindere - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Previzionarea Situatiei Financiare la Nivel de Intreprindere.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza, diagnosticul și evaluarea întreprinderii Rent a Car SRL

Capitolul 1: Prezentarea societatii Rent a car SRL 1.1 Informatii generale despre societate 1.1.1 Elemente de identificare 1. Denumirea:...

Rentabilitatea

INTRODUCERE Atat teoria cat si practica financiara au demonstrat ca investiţia este motorul oricărei creşteri puternice si durabile. Creşterea...

Sistemul bancar islamic vs eropean

Apărut aproximativ în anii 70 , sistemul financiar islamic a avut ca obiectiv dezvoltarea unor servicii bancare și produse financiare compatibile...

Deflația - Definire, manifestare, cazuri celebre

Definirea deflației „Frânare sau resorbție totală a inflației, prin măsuri care vizează diminuarea masei monetare și reducerea cererii în raport...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Planul de Afaceri

CAPITOLUL I . Consideraţii generale privind planul de afaceri I .1. Ce este planul de afaceri? În lansarea unei afaceri sau în extinderea uneia...

Analiza, diagnosticul și evaluarea întreprinderii Rent a Car SRL

Capitolul 1: Prezentarea societatii Rent a car SRL 1.1 Informatii generale despre societate 1.1.1 Elemente de identificare 1. Denumirea:...

Evaluarea întreprinderii SC DPR Draexlmaier Procese de Producție România SRL

Sinteză 1. Mod de abordare Evaluarea societăţii a fost realizată atât prin metode patrimoniale, cât şi prin metode financiare. Dintre metodele...

Evaluarea societății SC Mondo SRL

CAPITOLUL 1: PREZENTAREA FIRMEI 1 1 INFORMAŢII GENERALE Societatea comercială “MONDO” este persoană juridică română , avand forma juridica de...

Previziunea Principalilor Indicatori Economici la SC Omniasig SA până în Anul 2011

1. Consideraţii teoretice 1.1. Previziunea şi planificarea Aşa cum menţionează John Naisbitt, “omul supravieţuieşte numai prin capacitatea sa de...

Analiza Rezultatelor Financiare la SC Autoclub SRL

CAP I. PREZENTAREA GENERALĂ A S.C. AUTOCLUB S.R.L. 1.1. INFORMAŢII GENERALE Autoclub şi-a făcut intrarea pe piaţa auto timişoreană în anul 1996,...

Evaluarea întreprinderilor prin diagnosticare financiară

Cap. I. Prezentarea societăţii comerciale Elemente de identificare Denumirea: SC “ALEXIAConf” S.A. Timişoara; Sediul social: Str. C.Brediceanu,...

Previziunea economică

1. Introducere 1.1.Previziunea şi planificarea Aşa cum menţionează John Naisbitt, “omul supravieţuieşte numai prin capacitatea sa de a acţiona...

Ai nevoie de altceva?