Extras din referat
Ce este salariul?
Salariul reprezinta suma de bani pe care o primeste posesorul fortei de munca pentru contributia adusa la realizarea muncii ca factor de productie.
De-a lungul timpului s-au dat mai multe explicatii cu privire la semnificatia salariului. Unii autori il considera ca o plata pentru inchirierea fortei de munca sau pentru munca, altii, ca pret pentru cumpararea marfii dorita de munca, iar o a treia categorie de autori sustine ca este o suma platita celui care isi “inchiriaza serviciile”, dar care formează şi se comportă urmând, în linii generale , aceleaşi reguli ca preţul oricarei alte mărfi.
Salariul este cost
Privit din punctul de vedere al desfăşurării activitatii economice , adica al faptului ca activitatea economica presupune combinarea factorilor de productie din care nu lipseste , salariul reprezinta un cost , o componenta a consumului total de factori de productie pentru obtinerea unui anumit bun economic. Daca se are in vedere faptul ca orice activiate se finalizeaza in bunuri economice , care, prin preturi pe piata, se transforma in bani , in venit, iar acesta se imparte intre toti care Au contribuit la realizarea sa , salariul reprezinta venitul celor care au contribuit, prin munca depusa , la obtinerea rezultatelor respective.
Salariul este un venit
Din aceasta situatie, in care salariul este pe de o parte , cost, iar pe de alta parte , venit, se desprinde concluzia ca el depinde de munca, dar si de rezultatele obtinute, iar marimea sa concreta pentru fiecare salariu se poate stabili numai la nivelul firmei, pentru ca numai aici se poate cunoaste concret care este contributia, alaturi de ceilalti factori de productie , la rezultate, la realizarea venitului.
Salariul este o marime permanent supusa unor procese contradictorii de diferentiere si de apropiere-egalizare, de la o persoana la alta
Diferentierea are la baza mai intai calitatile, aptitudinile foarte diferite de la individ la individ ale salariatilor, la care se adauga caracterul muncii-grea sau usoara, de zi sau de noapte , mediu toxic sau nu- rezultatele obtinute, cantitatea de munca, raspunderea etc., proprii fiecaruia.
Factorii de diferentiere si apropiere a salariilor
S-a conturat concluzia ca atat marimea salariului, cat si diferentele dintre salarii trebuie astfel stabilite incat sa pastreze permanent vii incitatia la munca si aspiratia la ridicarea pregatirii, ca determinare pentru obtinerea unui salariu mai mare ca urmare a cresterii productivitatii muncii.
Salariul variaza pe tari, domenii, firme si persoane. Pe termen lung, marimea salariului nominal are tendinta generala de crestere. In aceasta privinta un rol important revine cresterii cheltuielilor cu instruirea si calificarea, transportul si hrana, locuinta etc. pe care le au salariatii.
Un alt factor care actioneaza in aceeasi directie este cresterea productivitatii , a rezulatelor obtinute prin munca salariatilor. Cu cat acestea sunt mai mari, cu atat posesorii factorului de productie munca se considera mai indreptatiti sa primeasca un salariu mai mare.
Din punct de vedere al salariatului, suma de bani pe care o primeste atunci cand lucreaza constituie salariul nominal.
Dupa retinerea impozitului pe salariu si a altor taxe legale , ceea ce ramane este salariul nominal net. Aceasta este de fapt suma de bani pe care o primeste efectiv lucratorul salariat pentru munca prestata. Salariul nominal este o componenta a castigului nominal- alaturi de alte elemente, cum sunt : veniturile obtinute pentru timpul lucrat suplimentar , sporurile, premiile etc.
Castigul nominal este format din veniturile banesti totale incasate de un salariat pentru aportul sau la activitatea economica. De o importanta deosebita in economie este salariul minum garantat legal. Acesta este salariul fixat pe cale legala pentru a garanta salariatilor din categoriile defavorizate un venit nominal care sa corespunda minimului de subzistenta , determinat concret-istoric, in cadrul unui mediu economico-social dat. Pe masura ce societatea evolueaza, minimul de subzistenta creste , si deci salariul minim garantat legal, ce trebuie sa acopere acest minim, sporeste.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Salariul.doc