Laptele de Consum

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2301
Mărime: 29.18KB (arhivat)
Publicat de: Lorin Carp
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Laptele este un lichid de culoare alb-galbuie secretata de glanda mamara a mamiferilor. Material prima pentru industria laptelui si a produselor lactate o constituie laptele de vaca, de oaie si bivolita. Laptele este alimentul cel mai complex si mai usor asimilat de organism, constituind unul din alimentele de baza si in nutritia omului. El este denumit si “Singele Alb” prin valoarea sa hranitoare. Are peste o suta de substante nutritive necesare vietii omului (20 aminoacizi, peste 10 acizi grasi, 4 feluri de lactose, 25 de vitamine : A, B1, B2, B6, B12, C, D, E si K, peste 45 elemente minerale, proteine). Proteinele contin aminoacizi necesari cresterii si mentinerii sanatatii. Grasimea in afara de rolul ei energetic constituie si la formarea rezervelor de grasime in organism. Vitaminile continute in proportii apreciabile ridica valoarea nutritiva a laptelui. Important este faptul ca substantele nutritive din lapte se gasesc in proportii optime, astfel ca laptele este asimilat de organism mai bine decit orice alte alimente, putind fi consumat atit in stare proaspata cit si sub forma de diferite produse lactate. Atit laptele cit si produsele lactate maresc rezistenta organismelor fata de infectii si intoxicatii, ridicind nivelul de sanatate a populatiei.

1. Tendinte noi in diversificarea asortimentului de lapte de consum.

In ce priveste tendintele generale de consum pe piata lactatelor, producatorii estimeaza ca produsele sanatoase, cu putine grasimi, vor cistiga din ce in ce mai mult teren. Aceasta crestere se va reflecta in majorarea consumului la produse lactate complexe, cu adausuri suplimentare de vitamine sau bacterii speciale.

Tendinta de majorare a consumului la lapte va fi susținuta si de modificarea obiceiurilor nutriționale: consum orientat catre produse naturale, migrarea treptata de la consumul orientat aproape în exclusivitate spre carne catre produsele lactate.

Laptele ramine unul dintre produsele la care consumatorii nu sunt dispusi sa renunte. Cel mult, acestea incearca sa gaseasca solutii alternative, prin testarea unor noi branduri, mai putin costisitoare. Aceasta inseamna si “explorarea” unor noi canale de consum, de genul discounter. Pentru mentinerea unor costuri scazute de distributie, majoritatea discounterilor se focuseaza pe o reducerea a zonei de frig din magazine, cautind sa listeze cu precadere produse cu termen lung de valabilitate si care nu necesita conditii speciale de pastrare.

In timpul apropiat nu va fi explozii de produse noi pe piata pentru ca orice produs nou costa bani. Vor mai exista si noutati, dar intr-un ritm mai redus pentru ca procesatorii de lactate se adapteaza situatiei actuale.

In domeniul care poate fi exploatat de intreprindere de prelucrare a laptelui este fabricarea produselor pentru sugatori, copii de virsta prescolara si adolescenti.

Pina cind IM “Fabrica de brinzeturi din Soroca” SA pune acent pe fabricarea calitativa a produselor existente, pe parcurs se prevede o diversificare asortimentului de lapte de consum.

2. Asortimentul de lapte de consum fabricat la intreprindere.

IM “Fabrica de brinzeturi din Soroca” SA asigura populatia cu lapte de calitate superioara, garanteaza stabilitatea compozitiei chimice si securitatea consumarii lui din punct de vedere sanitaro-igienic. Stabilitatea compozitiei chimice a produselor fabricate este garantata prin normalizarea laptelui conform cerintelor standardelor in vigoare, iar securitatea – prin tratament termic. Tot laptele de consum fabricat la IM “Fabrica de brinzeturi din Soroca” SA este normalizat in functie de continutul de grasimi, iar unele sortimente – si dupa continutul in proteine si substanta uscata degresata.

Sortimentele de lapte de consum:

Laptele degresat (smintinit) este laptele din care s-a separate grasimea, continind deci toate celelalte componente. Laptele degresat (smintinit) are valoarea energetica 33Kcal, 3,3g de proteine, 4,8g –glucide, 0,1g –grasimi, vitamine,substante minerale. Laptele degresat (smintinit) de consum este utilizat pe plan mondial ca aliment dietetic, fiind recomandat in special bolnavilor de stomac, acelori cu tulburari, hepatices au boli cardiovasculare, avind o valoare alimentara ridicata datorita, in special, proteinelor care contin toti aminoacizii esentiali si, in proportii variabile, toate vitaminele hidrosolubele, fiind si o sursa buna de saruri de calciu. Acest lapte degresat(smintinit) este comercializat sub forma de lapte pasteurizat

Laptele semidegresat este asemanator cu cel integral in ceea ce priveste continutul in carbohidrati, proteine, minerale si vitamine hidrosolubele, dar are un continut scazut in grasimi si vitamine liposolubile.

Lapte proteinizat. Se deosebeste de alte sortimente de lapte de consum printr-un continut marit de proteine lactate, rezultat al imbogatirii laptelui integral cu proteine lactate. Laptele proteinizat se fabrica dupa tehnologia laptelui de consum traditional. Particularitatea tehnologica consta in normalizarea materiei prime nu numai dupa continutul de grasime, dar si dupa concentratia de proteine sau substanta uscata totala pina la valorile stabilite de standard.

Laptele inabusit. Acest sortiment de lapte de consum se caracterizeaza prin culoare specifica crem cu nuanta de brunificare, gust si miros pronuntat de pasteurizare, acest lapte se fabrica cu un continut variat de grasime respective cu 6,0%, 4,0%, 1,0%, precum si degresat. Tehnologia de fabricare include aceleasi operatii ca si in cazul laptelui pasteurizat de consum, cu deosebirea regimului de pasteurizare, in care caz material prima normalizata se incalzeste pina la temperature 95-99 oC si se mentine la aceasta temperature timp de 3-4 ore.

Laptele pasteurizat vitaminizat. Acest sortiment de lapte se deosebeste de lapte de consum obisnuit numai dupa continutul mai mare in vitamina C. concentratul de vitamina C, sub forma de praf, se intoarce in masa de lapte pasteurizat si racit in rezervoarele de deposit-tampoane, dupa care compozitia se amesteca 15-20min. si apoi se conduce la ambalare.

Laptele de consum (cu adios de proteine de origine vegetala). Aceste sortimente de lapte se fabrica in scopul reducerii valorii calorice a laptelui de consum, cit si in scopuri terapeutice. Fabricarea laptelui de consum cu adios de proteina vegetala permite a mari considerabil sortimentul acestor produse si a regal particularitatile lor functionale.

Laptele UHT este imbogatit cu multe substante antibiotice, care impiedica dezvoltarea florei care e responsabila de inacrirea laptelui. Astea pot sa dea alergie severa sau alte afectiuni toxice. In mediul medical se vorbeste si de niste substante cancerigene, dar nu face nimeni un studiu pe tema asta.

Preview document

Laptele de Consum - Pagina 1
Laptele de Consum - Pagina 2
Laptele de Consum - Pagina 3
Laptele de Consum - Pagina 4
Laptele de Consum - Pagina 5
Laptele de Consum - Pagina 6
Laptele de Consum - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Laptele de Consum.doc

Te-ar putea interesa și

Laptele de Consum

CAPITOLUL I. LAPTELE DE CONSUM 1.1. PREZENTARE GENERALĂ Laptele este unul din cele mai vechi alimente, fiind unul din principalele alimente...

Marketingul Laptelui și Produselor Lactate în România

INTRODUCERE Laptele este primul aliment cu care omul vine în legǎturǎ din prima zi de viaţǎ. Este un aliment indinspensabil vieţii, valoros din...

Implicațiile funcțional - tehnologice ale tratamentului termic asupra laptelui de consum

INTRODUCERE Până la sfârșitul secolului al XIX-lea laptele a constituit circa 50% din hrana zilnică a poporului român. Date privind primele...

Studii statistice privind consumul de cașcaval

CAPITOLUL I INTRODUCERE Justificarea studiului : Acest proiect se adresează consumatorilor de produse lactate şi nu numai. Este necesar să le...

Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat

Capitolul I 1.1. Laptele - materie primă Primul aliment de care organismul uman are nevoie încă de la naştere este laptele. Laptele este un...

Laptele de Consum

Capitolul. I Introducere De mici, laptele este hrana de baza a noilor nascuti si a puilor de animale ajutandu-i sa se dezvolte si sa creasca....

Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat

MEMORIU JUSTIFICATIV Proiectul prezintă tehnologia de obţinere a laptelui sterilizat de consum. LAPTELE este un lichid de culoare alb-gălbuie...

Managementul calității laptelui de consum

Laptele este unul din cele mai vechi alimente, fiind unul din principalele alimente consumate de om. Laptele se prezintă ca o emulsie de grăsime în...

Ai nevoie de altceva?