Analiza francizelor românești și străine - Rompetrol vs KFC

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1759
Mărime: 20.93KB (arhivat)
Publicat de: Anghel-Pavel Olariu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. dr. Todericiu Ramona
UNIVERSITATEA ”LUCIAN BLAGA” DIN SIBIU FACULTATEA DE ȘTIINȚE ECONOMICE Centrul teritorial Sibiu

Cuprins

  1. I. INTRODUCERE pag. 3
  2. II. FRANCIZA ROMÂNEASCĂ - ROMPETROL pag. 4
  3. III. FRANCIZA STRĂINĂ – KFC pag. 7
  4. IV. BIBLIOGRAFIE pag. 9

Extras din referat

I. INTRODUCERE

Franciza este operațiunea care îmbracă forma unui contract prin care o persoană numită francizor (în engleză franchiser) îi acordă unei alte persoane, numită beneficiar sau francizat (în engleză franchisee), dreptul de exploatare a unui ansamblu de drepturi de proprietate industrială sau intelectuală, în scopul de producție sau de comercializare a anumitor tipuri de produse și/sau de servicii. Obținerea unei francize implică plata unei taxe de intrare în sistem precum și a unor redevențe anuale, de regulă sub forma unui procent din cifra de afaceri.

O companie care are un brand cunoscut, un model de afacere profitabil și o franciză bună va avea în continuu cereri de franciză. De aceea își va permite să aleagă. De fapt, această selecție este o simplă încercare de protejare a afacerii. Alte firme francizoare, cu branduri mai puțin cunoscute sau care aduc în prim-plan concepte noi, vor înregistra cu siguranță mai puține cereri. Aceasta nu înseamnă neapărat că oferta lor este mai puțin valoroasă. Toate rețelele de franciză au fost mici și necunoscute la început. Demararea unei astfel de afaceri de timpuriu înseamna mai puțină concurență și rezultate mai bune. Totuși riscurile sunt mai mari atunci când se operează cu concepte de franciză mai puțin stabile.

Francizorii care cresc rapid vor fi dornici să atragă rapid francizați de buna calitate. Totuși ar trebui să fie selectivi în privința solicitanților. Pe potențialii francizați îi sfătuim să fie prudenți dacă persoana cu care discută pare a fi într-o situație disperată sau dacă încearcă să–i manipuleze prin tehnici de vânzare agresive de genul: “daca nu veți semna acum, cu siguranță veți rata o mare afacere.” Unii francizori nu dispun de capitalul necesar și iși bazează expansiunea pe vânzarea de francize. Această abordare periculoasă și nechibzuită va conduce inevitabil la scăderea standardelor de recrutare, ceea ce nu este în avantajul potențialului candidat.

II. FRANCIZA ROMÂNEASCĂ

GRUPUL ROMPETROL NV

2.1. Francizorul și istoricul francizei

Grupul Rompetrol NV. este o companie petrolieră multinațională, cu sediul în Amsterdam, Olanda, desfășurându-și activitatea în 12 țări și cu majoritatea activelor și operațiunilor în Franța, România, Spania și Sud-Estul Europei. Grupul Rompetrol este implicat în activități de rafinare, marketing și trading, dar și în operațiuni adiționale – explorare și productie, servicii petroliere, EPCM, transport, etc.

Complexitatea și numărul proiectelor executate la nivel global, de-a lungul timpului, au făcut din Rompetrol cea mai cunoscută marcă românească pe plan internațional.

Rompetrol a evoluat de la o companie regională de mărime medie, la una dintre primele 20 de companii petroliere din Europa și prima afacere globală de pornită din România cu ajutorului binelui știut om de afaceri Dinu Patriciu.

Rompetrol este sinonim cu valorile modernității, succesului și spiritului independent. Brandul Rompetrol a fost construit cu personalitate și viziune, reflectând în mod firesc din spiritual oamenilor care s-au aflat la temelia sa. Pentru că, mai mult decât produse și servicii din industria petrolieră, Rompetrol reprezintă esența spiritului si a dorinței de perfecționare traduse prin activitatea celor peste 8000 de angajati.

Independența și pasiunea pentru calitate sunt cele două valori fundamentale de la care grupul Rompetrol a inițiat procesul de dezvoltare a unui business performant pe oricare dintre piețele internaționale.

Preview document

Analiza francizelor românești și străine - Rompetrol vs KFC - Pagina 1
Analiza francizelor românești și străine - Rompetrol vs KFC - Pagina 2
Analiza francizelor românești și străine - Rompetrol vs KFC - Pagina 3
Analiza francizelor românești și străine - Rompetrol vs KFC - Pagina 4
Analiza francizelor românești și străine - Rompetrol vs KFC - Pagina 5
Analiza francizelor românești și străine - Rompetrol vs KFC - Pagina 6
Analiza francizelor românești și străine - Rompetrol vs KFC - Pagina 7
Analiza francizelor românești și străine - Rompetrol vs KFC - Pagina 8
Analiza francizelor românești și străine - Rompetrol vs KFC - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Analiza Francizelor Romanesti si Straine - Rompetrol Vs Kfc.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?