Cele Cinci Disfuncții ale Muncii în Echipă

Referat
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 5712
Mărime: 63.55KB (arhivat)
Publicat de: Mugurel Bota
Puncte necesare: 9
Este un material util celor care abordeaza munca in echipa. A fost prezentat in cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor, Galati.

Extras din referat

De ce în organizaţiile moderne oamenii lucrează în echipe şi cum anume putem dovedi eficienţa acestora - Formarea grupurilor de oameni care lucrează în moduri coordonate, în vederea realizării obiectivelor ce contribuie la ţelul principal al organizaţiilor, a devenit tot mai stringentă odată cu mărirea dimensiunilor şi a complexităţii acestora. Încercarea de a coordona activităţi individuale în cadrul unor astfel de organizaţii este similară construirii unui castel din fire separate de nisip.

Motivele pentru introducerea lucrului bazat pe echipă în organizaţii sunt următoarele:

- Echipele pun cel mai bine în aplicare strategiile organizaţionale

datorită nevoii de concordanţă între variaţia mediului strategic şi structură. Având structură plană, organizaţiile bazate pe echipe acţionează prompt şi eficient în condiţiile unui mediu schimbător ,atât de des întâlnit în zilele noastre (Cohen şi Bailey,1997).

- Echipele facilitează organizaţiilor fabricarea şi livrarea produselor , precum şi acordarea serviciilor în mod rapid şi profitabil Ele pot lucra mai repede şi mai eficient atunci când membrii muncesc în paralel şi interdependent , spre deosebire de ritmul mai lent al indivizilor care lucrează în serie.

- Datorită echipelor ,organizaţiile învaţă(şi reţin) mai eficient. Chiar dacă cineva părăseşte echipa, cunoştinţele acumulate de aceasta se păstrează. De asemenea , membrii învaţă unul de la celălalt pe parcursul lucrului în echipă.

- Echipele multifuncţionale promovează managementul de înaltă calitate. Combinând diversele perspective ale membrilor ,hotărârile sunt luate într-un cadru mai cuprinzător ,pentru că membrii dezbat idei şi decizii cu privire la modul optim de furnizare către clienţi a produselor şi serviciilor. Utilizată în mod adecvat, diversitatea duce la o înaltă calitate în luarea deciziilor şi în inovaţii(West,2002).

- Echipele multifuncţionale pot suferi schimbări radicale Perspectiva largă oferită de aceste grupuri face posibilă problematizarea şi integrarea propunerilor variate , ceea ce dă posibilitatea echipelor să pună în discuţie principalele premise şi să aplice schimbări radicale pentru îmbunătăţirea produselor, serviciilor sau modalităţilor de lucru.

- Se economiseşte timp dacă activităţile efectuate înainte pe rând , de indivizi, sunt executate simultan în echipă.

- Organizaţiile cu structură plană pot fi coordonate şi conduse mai eficient dacă unitatea funcţională este echipa , şi nu individul.

- Pe măsură ce organizaţiile au devenit mai complexe, şi cerinţele cu privire la procesarea informaţiei sunt din ce în ce mai sofisticate ;spre deosebire de indivizi, echipele asigură integrarea şi asocierea în scopul procesării eficiente a informaţiei în cadrul structurilor elaborate ale organizaţiilor moderne.

- Analiza rezultatelor din 131 de studii referitoare la schimbarea organizaţională a arătat că intervenţiile cu efectele cele mai ample asupra performanţei financiare sunt cele vizând dezvoltarea echipei sau formarea grupurilor de lucru autonome(Macy şi Izumi,1993).

- Schimbarea este eficientă atunci când au loc transformări multiple simultan în tehnologie, în sistemul de management al resurselor umane şi în structura organizaţională, iar lucrul în echipă este deja pus în aplicare sau constituie el însuşi un element al schimbării.

- Applebaum şi Batt (1994) au analizat 12 cercetări la scară largă şi 181 de studii de caz legate de practica managerială. Concluzia a fost că munca bazată pe echipe îmbunătăţeşte performanţa organizaţională atât în privinţa eficienţei , cât şi a calităţii.

- Personalul care lucrează în echipă a mărturisit creşterea nivelului de implicare şi angajament , iar studiile indică , de asemenea , o rată mai mică de stres decât în cazul muncii individuale.

- Creativitatea şi inovaţia sunt promovate în organizaţii bazate pe echipe prin intermediul schimbului de opinii(West, Tjosvold şi Smith,2003)

Deşi toate motivele enumerate mai sus susţin lucrul în echipă, acesta nu funcţionează întotdeauna Simpla numire a unui departament dintr-o organizaţie ,,echipă” nu conduce la munca în echipă. Dimpotrivă, poate reduce eficacitatea , inovaţia şi satisfacţia.

Deşi e dificil să construieşti o echipă sudată , nu e totuşi foarte complicat. De fapt, să o menţii simplă este partea critică, fie că te afli în fruntea echipei de directori executivi a unei firme multinaţionale sau a unui departament mic din cadrul unei organizaţii mai mari, fie chiar dacă eşti, pur şi simplu, doar membru al unei echipe care are nevoie de îmbunătăţiri.

Există, cinci disfuncţii împotriva lucrului eficient în grup, pe care membrii trebuie să le depăşească sau să le evite, dacă intenţionează să obţină sinergia, adică avantajul muncii în echipă mai presus de lucrul individual.

Aceste disfuncţii pot fi interpretate greşit, ca fiind chestiuni ce ar putea fi abordate izolat. În realitate, ele formează un model total intercorelat, fiecare fiind susceptibilă de un potenţial letal pentru succesul echipei. Acest lucru se evidenţiază deja de la o primă examinare a fiecărei disfuncţii şi a modelului pe care-l compun acestea.

Preview document

Cele Cinci Disfuncții ale Muncii în Echipă - Pagina 1
Cele Cinci Disfuncții ale Muncii în Echipă - Pagina 2
Cele Cinci Disfuncții ale Muncii în Echipă - Pagina 3
Cele Cinci Disfuncții ale Muncii în Echipă - Pagina 4
Cele Cinci Disfuncții ale Muncii în Echipă - Pagina 5
Cele Cinci Disfuncții ale Muncii în Echipă - Pagina 6
Cele Cinci Disfuncții ale Muncii în Echipă - Pagina 7
Cele Cinci Disfuncții ale Muncii în Echipă - Pagina 8
Cele Cinci Disfuncții ale Muncii în Echipă - Pagina 9
Cele Cinci Disfuncții ale Muncii în Echipă - Pagina 10
Cele Cinci Disfuncții ale Muncii în Echipă - Pagina 11
Cele Cinci Disfuncții ale Muncii în Echipă - Pagina 12
Cele Cinci Disfuncții ale Muncii în Echipă - Pagina 13
Cele Cinci Disfuncții ale Muncii în Echipă - Pagina 14
Cele Cinci Disfuncții ale Muncii în Echipă - Pagina 15
Cele Cinci Disfuncții ale Muncii în Echipă - Pagina 16
Cele Cinci Disfuncții ale Muncii în Echipă - Pagina 17
Cele Cinci Disfuncții ale Muncii în Echipă - Pagina 18
Cele Cinci Disfuncții ale Muncii în Echipă - Pagina 19
Cele Cinci Disfuncții ale Muncii în Echipă - Pagina 20
Cele Cinci Disfuncții ale Muncii în Echipă - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Cele Cinci Disfunctii ale Muncii in Echipa.doc

Alții au mai descărcat și

Relațiile dintre Manageri și Subordonați

INTRODUCERE Tot ceea ce influențează buna funcționare a unei organizații trebuie studiat amănunțit, deoarece problemele legate de procesul...

Studiu privind rolul comunicării în motivarea angajaților

Introducere “Nimic nu este mai greu în lume decât a înţelege pe altul, şi iarăşi, fără a-l înţelege, este peste putinţă să-l convingi. “ Titu...

Performanța și Munca în Echipă

INTRODUCERE Aceasta lucrare are ca scop formarea unor echipe performante, care se caracterizeazâ printr-o coeziune ridicatâ, performanţă,...

Relația Recompensă - Satisfacție

INTRODUCERE Satisfacţia în muncă a angajaţilor este o latură importantă sau ar trebui sa fie, pentrumanagerii de pretutindeni.Se estimează că un...

Raport de Persuasiune Angajat Vs Patron

SUMAR EXECUTIV: Exista o povestioara foarte sugestiva pentru diferenta dintre cele doua cai. Se spune ca la un moment dat gaina si cu porcul au...

Managementul relațiilor de muncă în context european

I - ASPECTE TEORETICE/LEGISLATIVE ALE CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA CU TIMP PARTIAL 1. NOTIUNEA DE CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA CU TIMP PARTIAL...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Managementul Lucrului în Echipă

I. CONCEPTELE DE GRUP ŞI ECHIPĂ 1.1 Generalităţi Prin noţiunea generală de grup uman desemnăm ansamblurile de indivizi, constituite istoric,...

Te-ar putea interesa și

Managementul muncii în echipă

INTRODUCERE Lucrarea de faţă a fost concepută plecând de la importanţa deosebită pe care cred că munca în echipă o are pentru succesul unei...

Managementul muncii în echipă - studiu de caz la Scoala Gimnazială Iorgu Iordan din Tecuci

1.1. Echipa - celula de bază a organizaţiei Celula unei organizaţii o reprezintă echipa, nu individul. Nu întâmplător Likert (1961) a imaginat o...

Munca în Echipă și Posibilități de Aplicare în Administrația Publică

Introducere ”Viaţa, munca şi jocul în societatea umană presupun cooperarea cu ceilalţi. În cadrul grupurilor şi organizaţiilor ne exprimăm atât...

Leadership și muncă în echipă

Tipuri de lideri și caracteristicile lor Diferențele dintre manager și lider - opinii pro și contra Leadership-ul ca și concept ar putea fi poate...

Ai nevoie de altceva?