Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 6697
Mărime: 840.69KB (arhivat)
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Secrieru Daniela

Cuprins

  1. 1.Introducere
  2. 1.1 Scurt istoric
  3. 1.2 Analiza structurii organizatorice a S.A “Tracom”
  4. 1.2.1 Analiza structurii organizatorice generale
  5. 1.2.2 Analiza structurii organizatorice pe compartimente
  6. 1.3 Sistemul informaţional şi decizional la S.A “Tracom”
  7. 1.4Analiza şi dinamica structurii personalului
  8. 1.4.1 Componenţa managerilor de vîrf
  9. 1.4.2 Dinamica numărului total şi pe categorii de personal
  10. 1.4.3 Analiza personalului după sex şi vîrstă
  11. 1.4.4 Analiza personalului după studii
  12. 1.4.5 Analiza personalului după vechime în muncă
  13. 1.4.6 Analiza şi dinamica numărului de pensionarilor
  14. 1.5 Etapele şi metodele de selectare şi angajare a personalului
  15. 1.6 Motivarea personalului
  16. 1.7 Atestarea şi instruirea personalului
  17. 1.8 Fluctuaţia resurselor umane
  18. 1.9 Utilizarea timpului de muncă
  19. 1.10 Cauzele concedierii personalului
  20. 1.11 Asigurarea socială a colectivului de muncă
  21. 1.12 Sistemul de retribuire a muncii
  22. 1.13 Analiza productivităţii muncii

Extras din referat

1. Introducere

Resursele umane reprezintă unul dintre factorii de bază de producţie. Orice activitate economică este imposibilă fără participarea resurselor umane. Însă munca se manifestă ca factor de producţie numai în stare activă, şi nu sub formă de resurse stocate.

Salariaţii firmei pot fi grupaţi în funcţie de vechimea de muncă, după tipul şi nivelul calificării, nivelul de studii primite, după vîrstă şi sex etc.

Structura salariaţilor firmei după diferite criterii oferă informaţii necesare perfecţionării managementuluişi asigurării utilizării lor eficiente.

Fiecare firmă este interesată în utilizarea eficientă a resurselor umane. Pentru asigurarea gestiunii eficiente a asigurării a resurselor umane este necesar ca firma să dispună de datele necesare cu privire la numărul forţei de muncă, structura, dinamica lor etc.

Resursele forţei de muncă a unei firme reprezintă totalitatea salariaţilor angajaţi prin contract de muncă. În numărul salariaţilor se includ atît persoanele prezente la serviciu, cît şi cele absente din diferite motive. Evident că la majoritatea firmelor numărul salariaţilor nu este constant. El se modifică pe baza concedierii unor salariaţi şi angajării altora.

Calcularea şi evidenţa corectă a numărului de personal constituie un factor important în utilizarea efecientă a resurselor umane.

1.1 Scurt istoric

Istoria uzinei de tractoare din Chişinău a început în anul 1945, cînd fosta stradela Sculeanca, unde astăzi se află o secţie a uzinei, a fost construit uzină de reparaţie a motoarelor. Uzina repara motoare pentru gospodărie şi MTC.

În anul 1948 uzina de reparaţie a motoarelor a fost reorganizată în uzina de reparaţie automobilelor, utilajelor, motoarelor staţionare şi fabricarea pieselor, piesele de schimb pentru reparaţia automobilelor si utilajelor.

În1958 an. uzina se specializează pentru ieşirea pieselor de schimb a automobilelor, îşi schimbă numele “Автодеталь “.La uzină a fost construit un nou corpus de producere, a fost instalat utilaj avansat nou, însuşirea tehnologiei avansate, învăţaţi mulţi lucrători specialitatea. În uzină a fost întrodus metoda de restaurare pieselor auto prin metoda sudarea aluminiului, turnarea în cochilie, tratament termic cu înaltă tensiune şi alte procese.

În 1961 în baza uzinei “Автодеталь “ a fost înfiinţată uzina de montare a tractoarelor.Proiectul de reconstrucţia uzinei a fost elaborat de institutul Ghipro Tractoro selihozmaş din Haricovschim. Crearea biroului de construcţie specializat a fost creat cu ajutorul specialiştilor dinAltaisc, Vladimirsc, Minsc, Haricovsc, Celiabinsc a uzinelor de tractoare şi diferite întreprinderi. Uzina a fost dotată cu utilajul şi S.D.V necesare întreprinderii.

22 septembrie 1962 de pe conveirului uzinei a ieşit primul tractor moldovenesc din serie T-40B. În curînd aproximativ 75% din denumirea pieselor alcătuite din o mie de tractoare a fost fabricate în Chişinău.

Calificarea lucrătorilor şi specialiştilor treptat se ridica independenţă de specialiştii a diferitor întreprinderi a CSI. În cursul dezvoltării întreprinderea a acumulat o experienţă bogată de participare pe piaţa de utilaje agricole şi informaţie necesară privind tehnologiile noi de cultivare a culturilor agricole şi perfecţionarea a calităţilor de exploatare ale tractoarelor. În baza pachetului de control de acţiuni, ce aparţinea statului în şase întreprinderi: „Tracom” S.A.,

„Bicotra” S.A., „Aralit” S.A., „Reupies” S.A., „Radiator” S.A., „Zidarul – SV” S.A.

În anii 1998-1999 în procesul reorganizării „Tracom" SA, şi conform planului de restructurare s-au mai creat 4 întreprinderi - „Presudor" SA; „ForjaCom" SA; „DotarCom" SA şi „MaPasAuto" SA cu predarea ulterioară Holdingului al pachetului de control de acţiuni ce aparţin statului.În cadrul Holdingului întreprinderea de bază este societatea pe acţiuni „Uzina de tractoare" „Tracom" - întreprinderea care produce produsul finit,specializată în fabricarea tractoarelor pe şenile T-70CM şi T-70B şi a pieselor de rezervă pentru acestea. Ponderea de bază atât după volumul producţiei fabricate, după numărul personalului angajat, cât şi după importanţa procesului tehnologic aparţine S.A.”Tracom”.

Conducerea S.A.”Tracom” o constituie Adunarea Generala. Adunarea Generala alege Directorul general. Adunarea generală se subordonează directorului general fiind ales pe o perioada de 3 ani, si se subordonează Adunării generale a Acţionarilor, iar in perioadele dintre adunări se subordonează Consiliului Societăţii.

Directorul General acţionează din numele societăţii ,care o reprezintă in toate organizaţiile, dispune in conformitate cu legislaţia ţării, de averea ei si de mijloacele ei financiare a societăţii si a subdiviziunilor ei. El dispune de drept de a stabili limitele de gospodărie independenta a unităţii de producţie, drept de atribuire a salariului lucratorilor in limite aprobate schematice de salariile oficiale nedepăşind astfel limitele fondului de salarizare a întreprinderii.

La etapa actuală, s-au efectuat inventarierea şi evaluarea activelor SA „Tracom”. Grupul de lucru, în comun cu administraţia întreprinderii, au elaborat documentul “Societatea pe Acţiuni" Uzina de tractoare "Tracom" (în continuare S.A."Tracom") a fost creată prin reorganizarea întreprinderii de statAsociaţiadeProducţie "Uzina de tractoare din Chişinău", fiind succesorul ei în drepturi, şi înregistrată la Camera Înregistrării de Stat la 23 noiembrie 1995.

Capitalul social al S.A."Tracom" constituie 58570,482 mii lei, în a cărui mărime au fost emise 2563934 acţiuni ordinare (valoarea nominală a unei acţiuni - 23 lei), dintre care 92,93 la sută (2319835 acţiuni) aparţin statului, reprezentat prin Ministerul Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat, iar 6,9 la sută (240277 acţiuni) – persoanelor fizice şi 0,17 la sută (3822 acţiuni) – Fondului de Investiţii "Europa-Trast".

Deşi S.A."Tracom" la 12.09.97, conform Hotărîrii Guvernului nr.675 din 4.12.96, a intrat cu întreg capitalul de stat în componenţa Companiei "Agromecanica-Holding S.A.", ea îşi păstrează independenţa juridică, financiară şi economică.

În cazul nostru Societatea emite acţiuni în formă de înscriere în contul analitic şi organizează dirijarea reestrului acţionarilor în modul stabilit de legislaţie.

Societatea e în drept sa efectueze plasarea individuală a acţiunilor emise suplimentare în cadrul unui cerc determinat de persoane. Modificarea volumului capitalului social al Societăţii se va face potrivit adunării generale a acţionarilor ori a consiliului Societăţii în conformitate cu legislaţia în vigoare şi prezentul statut.

Capitalul social al Societăţii se poate modifica pe calea: emiterii de noi acţiuni, măririi sau reducerii valorii nominale a acţiunilor, răscumpărării propriilor acţiuni, cu anularea lor ulterioară, în fiice caz modificarea urmînd să se înregistreze în mod obligatoriu la Comisia de Stat pentru Piaţa Hârtiilor de valoare.Societatea nu este în drept să emită acţiuni în scopul acoperirii pierderilor legate de activitatea ei financiar economică.

În perioada de activitate a Societăţii, reorganizării ori lichidării ei, acţionarii nu sunt în drept să ceară restituirea aporturilor depuse de ei în capitalul social pentru achitarea acţiunilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege.

Preview document

Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 1
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 2
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 3
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 4
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 5
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 6
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 7
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 8
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 9
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 10
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 11
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 12
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 13
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 14
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 15
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 16
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 17
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 18
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 19
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 20
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 21
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 22
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 23
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 24
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 25
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 26
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 27
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 28
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 29
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 30
Compartimentul I - analiza diagnostică a managementului și resurselor umane - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Compartimentul I - Analiza Diagnostica a Managementului si Resurselor Umane.DOC

Alții au mai descărcat și

Motivația în Muncă și Performanțele Individuale

Comportamentul uman trebuie considerat o activitate dirijată și nu o reacţie oarecare, scopul fiind cel care, în mare parte reglează această...

Managementul Stresului Profesional

Capitolul 1 – “Paradigma stresului” – de la cunoastere la prevenire Stresul este o problema importanta in majoritatea tarilor. Pe langa faptul ca...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Primaria Municipiului București

Primaria Municipiului Bucuresti este organizata si functioneaza potrivit prevederilor Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si in...

Aspecte privind Strategia Politicii de Personal în Cadrul Schelei de Petrol Moreni

Strategiile în domeniul resurselor umane exprima, în primul rând, faptul ca functiunea de personal adopta o perspectiva mai larga, si o viziune...

Managementul Resurselor Umane

Actuala lucrare este o prezentare a managementului resurselor umane si a culturi organizationale din cadrul societatii comerciale SC APRODEM SA...

Strategii de Firma. Studiu de Caz SC Confort SA

Introducere Strategiile reprezintă programul general de acţiune pe termen lung şi cuprinde desfăşurarea obiectivelor majore ale întreprinderii...

Analiza Sistemului Economico-ingineresc - SC Greenforest SRL

“S.C. GREENFOREST S.R.L.” GREENFOREST este o companie românească producătoare de mobilier pentru piaţa internă şi externă, fiind înfiinţată în...

Managementul Resurselor Umane

CONCEPTUL DE MANAGEMENT AL RESURSELOR UMANE 1.1 RESURSELE UMANE ÎNTR-O ORGANIZAŢIE Omul este o fiinţă socială a cărui existenţă dominantă în...

Sistemul calității

1. INTRODUCERE Investigarea realitatii economice necesita un demers specific care integreaza viziunea clasica bazata pe cunoasterea relatiilor de...

Proiect de practică în cadrul unei instituții publice - Primăria Sectorului 5 București

1.Prezentarea institutiei publice in care se desfasoara practica 1.1 Denumirea institutiei, profil, obiect de activitate profesionala Primaria...

Ai nevoie de altceva?