Conceptul de Management și Importanța Acestuia în Lumea Contemporană

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2145
Mărime: 23.75KB (arhivat)
Publicat de: Evelina Vasile
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Unul din elementele cele mai frapante ce rezulta din abordarea evolutiva a domeniului managementului il reprezinta discrepanta dintre istoria indelungata a activitatii managementului si varsta tanara -in timp istoric- a stiintei managemantului.

Practic, activitatea de management in forma embrionara a aparut odata cu construirea primelor colectivitati umane in comuna primitiva.

Evolutia societatii a marcat concomitent si schimbari importante in ceea ce priveste continutul activitatilor de management implicate, incepand cu scopurile urmarite, continuand cu stabilirea conducatorilor si a formelor de organizare, cu precizarea modalitatilor de adoptare a deciziilor, etc. si incheind cu utilizarea anumitor cai de control.

Managementul firmelor rezidă în studierea proceselor si relaţiilor de management din cadrul lor,în vederea descoperirii legităţilor şi principiilor care le guvernează şi a conceperii de noi sisteme,metode,tehnici şi modalităţi de conducere,de natura să asigure obţinerea şi creşterea competitivităţii.

Elementele specifice ştiinţei managementului economic sunt deci procesele şi relaţiile de management,care nu trebuie confundate cu relaţiile şi procesele economice,ce au conţinut total diferit şi nici cu alte componente ale firmelor,de natură tehnică,economică sau umană.

De aceea,esenţa ştiinţei managementului o reprezintă studiul relaţiilor şi proceselor de management.

Managementul firmei reprezinta o componenta a stiintei managementului ,de fapt cea mai dezvoltata,cunoscuta si – in conditiile economiei de piata –importanta.

Pozitia pe care o detine managementul firmei in cadrul stiintei managementului, interdependentele cu celelalte componente ale sale se reflecta in dublul sau caracter.

In primul rand,este o disciplina economica de sinteza.Caracterul sau economic decurge din menirea sa-cresterea eficientei economice- , din optica economica in care abordeaza problemele cu care este confruntata din ponderea apreciabila pe care conceptele si metodelor economice o au in cadrul sau,din natura economica a firmelor asupra careia se exercita.

In al doilea rand,managementul firmei are un caracter multidisciplinar, determinat de integrarea in cadrul sau a o serie de categorii si metode sociologice,matematice,psihologice,statistice,juridice folosindu-se intr-o maniera specifica, relectare a particularitatilor relatiilor de management.

Procesele de management.

Ansamblul proceselor de munca ce se desfasoara in orice sistem uman, inclusiv firma se pot diviza in doua categorii principale:procese de executie si procese de management.

Procesele de executie din firma se caracterizeaza prin faptul ca forta de munca fie ca actioneaza nemijlocit asupra obiectelor muncii prin intermediul mijloacelor de munca,asigura un ansamblu de produse si servicii corespunzator naturii proceselor de munca implicate si obiectivelor previzionate.

Procesele de management,spre deosebire de procesele de executie, se caracterizeaza, in principal, prin aceea ca o parte din forta de munca actioneaza asupra celeilalte parti,a majoritatii resurselor umane,in vederea realizarii unei eficiente cat mai ridicate,avand un caracter preponderant multilateral.

Mai concret,procesul de management in firma consta,in ansamblul fazelor,in procesele prin care se determina obiectivele acesteia si ale subsistemelor incorporate,resurselor si procesele de munca necesare realizarii lor si executantii acestora,prin care se integreaza si controleaza munca personalului folosind un complex de metode si tehnici in vederea indeplinirii cat mai eficiente a ratiunilor ce au determinat infiintarea respectivei organizatii.

In cadrul proceselor de management se delimiteaza mai multe componente principale carora le corespund functiile sau atributele conducerii-previziunea, organizarea, coordonarea, antrenarea si control-evaluarea.Acestea alcatuiesc continutul procesului tipic de management,care se exercita in toate sistemele social-economice,deci inclusive in firme,indiferent de caracteristicile lor.

Procesul tipic de management se poate restructura,in functie de modul in care sunt concepute si exercitate atributele sale, in trei faze sau etape principale:

a)faza previzionala,caracterizata prin preponderenta previziunii si prin exercitarea celorlalte atribute ale managementului intr-o viziune prospective,axata pe anticiparea de modalitati,metode,solutii organizatorice,motivationale si de evaluare superioare,corespunzator evolutiei predeterminate a firmei respective.

b)faza de operationalizare,caracterizata prin preponderenta organizarii,coordonarii si antrenarii personalului la realizarea cotidiana a obiectivelor cuprinse in planurile si prognozele intreprinderii.

c)faza finala,de comensurare si interpretare a rezultatelor,se caracterizeaza prin preponderenta exercitarii functiei de evaluare-control avand in vedere obiectivele si criteriile stabilite in prima faza.

“Materiile prime” pe care se fundamenteaza fazele si functiile proceselor de management sunt informatia si oamenii.

Relatiile managementului

Un element cuprins in definitia stiintei managementului ce determina intr-o masura decisive specificitatea sa,il reprezinta relatiile de management.

Relatiile de management pot fi definite ca raporturile care se stabilesc intre componentii unei organizatii si intre acestia si componentii altor sisteme,in procesele previzionarii,organizarii,coordonarii,antrenarii si control-evaluarii activitatilor firmei.

Analiza factorilor care conditioneaza caracteristicile relatiilor de management in cadrul firmelor releva o tripla determinare:

-social-economica;

-tehnico-materiala;

-umana.

Preview document

Conceptul de Management și Importanța Acestuia în Lumea Contemporană - Pagina 1
Conceptul de Management și Importanța Acestuia în Lumea Contemporană - Pagina 2
Conceptul de Management și Importanța Acestuia în Lumea Contemporană - Pagina 3
Conceptul de Management și Importanța Acestuia în Lumea Contemporană - Pagina 4
Conceptul de Management și Importanța Acestuia în Lumea Contemporană - Pagina 5
Conceptul de Management și Importanța Acestuia în Lumea Contemporană - Pagina 6
Conceptul de Management și Importanța Acestuia în Lumea Contemporană - Pagina 7
Conceptul de Management și Importanța Acestuia în Lumea Contemporană - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Conceptul de Management si Importanta Acestuia in Lumea Contemporana.docx

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Managementul Firmei

1.FIRMA 1.1 Conceptul de firmă Firma se defineşte ca o entitate activă a sistemului economic,de natura unei organizaţii autonome,înzestrată cu...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Comerțul cu amănuntul

1.1. Introducere Un rol important in cadrul sistemelor de distributie a marfurilor revine comertului cu amanuntul, care, alaturi de comertul cu...

Managementul Riscului în Afaceri

INTROCUCERE Tema lucrării de faţă este “Managementul Riscului în Afaceri”. Alegerea acestei teme pentru acest proiect poate fii explicată prin...

Internaționalizarea Firmelor prin Afaceri - Consecință a Globalizării

Cuvinte Cheie: 17 Introducere: Globalizarea este un fenomen caracteristic și dominant al lumii contemporane, ea fiind definită ca si fenomenul...

Tendințe ale distribuției pe plan internațional

TENDINTE IN EVOLUTIA COMERTULUI PE PLAN MONDIAL, FACTORII DE INFLUENTA, TIPOLOGIA TENDINTELOR TENDINTE IN EVOLUTIA COMERTULUI CU AMANUNTUL PE PLAN...

Strategia de Concentrare vs Strategia de Diversificare

Lumea afacerilor cunoaste astazi un nivel al concurentei fara precedent. Tendinta de mondializare a pietei a transformat relatia piata...

Investițiile, componentă majoră a dezvoltării economiei

REZUMAT ,, Uniunea Europeană să devină până în anul 2010 cea mai competitivă economie din lume, bazată pe ştiinţă, capabilă de o dezvoltare...

Managementul Riscului în Afaceri Internaționale

Introducere Motivația alegerii temei “Managementul riscului în afaceri internaționale”, a fost fundamentată de creșterea dramatică a importanței...

Mediul Internațional de Afaceri

Cap. 1. Noii determinaţi ai mediului global de afaceri În ultima perioadă, economia internaţională este marcată de o diversitate de transformări...

Ai nevoie de altceva?