Cuprins
- I.Criza economica din Romania
- 1.1 Cum a intrat Romania in criza?
- 1.2 Identificarea tipului de criza
- 1.3 Factorii care genereaza criza
- 1.4 Prezentarea continutului crizei
- II.Domeniile afectate de criza
- III.Domeniile neafectate de criza
- IV.Efectele crizei economice
- V. Plan anticriza
Extras din referat
1.1 Cum a intrat Romania in criza?
- Consecinţa imediată a ruperii de realitate a guvernanţi lor a fost virulenţa cu care a fost atacată economia României, şi nu leul, de criză.
- În România însă au dat de un guvernator încăpăţânat. Acesta a decis să retragă lichidităţile de pe piaţă, forţând băncile străine să-şi asume pierderi
- Rezultatul: anunţul guvernatorului BNR că „atacul asupra leului a eşuat. Cei care au anticipat greşit şi-au primit porţia!”.
1.2 Identificarea tipului de criza
Criza economica pe care Romania incepe sa o traverseze este cu precadere o criza interna, determinata de mixul gresit de politici macroeconomice luate in ultimii ani. Cresterea economica se dovedeste una de natura nesanatoasa. Si asta pentru ca am avut in acesti ani o crestere bazata pe consum, finantat pe datorie. Consumul privat a fost excesiv, dar nu trebuie blamata populatia.
1.3 Factorii care genereaza criza
Cauza principala este consumul excesiv pe datorie. Populatia nu poate fi blamata, dar poate fi pe viitor mai bine informata si cu siguranta mai precauta privind asteptarile asupra veniturilor proprii. In schimb, guvernul poate fi criticat pentru ca a facut o eroare strategica monumentala: intr-o perioada de crestere economica, a consumat toata aceasta crestere si s-a mai si indatorat suplimentar. Deficitul bugetar a crescut de la 1,3% din PIB in 2004 la 2,6% in 2007 si peste 3% in 2008. Cum guvernul a ajuns sa se imprumute de sute de milioane de euro cu scadenta la o saptamana, singura concluzie logica este ca nu mai sunt bani nici pentru cheltuieli curente, pentru cele bugetate deja pe anul in curs. Este absolut inadmisibil ca intr-o perioada de crestere economica inalta sa creasca deficitul bugetar si sa creasca, in consecinta, costurile cu finantarea acestuia pe termen scurt.
Criza financiara internationala a fost doar declansatorul crizei economice interne, pentru ca a afectat sursele de finantare. Noi consumam pe datorie, si acum ne imprumutam mult mai scump sau deloc. Aceasta stare de lucruri este valabila si pentru guvern, si pentru firme, si pentru populatie. Vulnerabilitatile unei economii dezechilibrate, cu numeroase reforme structurale amanate, au devenit acum evidente.
1.4 Prezentarea continutului crizei
Cum era de asteptat nici Romania nu a fost ocolita. Intre 1929 si 1933 a fost afectata productia agricola.
Apogeul crizei economice in Romania a fost atins 1933 cand s-au inregistrat 300.000 de someri. Marele dezavantaj al Romaniei a fost faptul ca, in momentul crizei, avea o datorie externa foarte mare si, pe langa aceasta, a mai facut inca 4 mari imprumuturi externe. Acesta a insemnat un control strain asupra finantelor tarii si, implicit, reveniri economice si financiare mult mai lente fata de alte state.
Marea depresiune, asa cum este cunscuta criza economica din 1929, a dezechilibrat intreaga lume si s-a incheiat in mod diferit in fiecare tara.
Pe la inceputul toamnei lui 2007 intreaga lume a fost zguduita de vestea care anunta ca o renumita banca de investitii din America, Lehman Brothers, a dat faliment. La ceva timp, bursa din America se loveste de o scadere drastica a actiunilor. Acesta a fost inceputul… Banci si burse din America de Sud, Belgia, Tokio, Frankfurt, Londra, Paris, Luxemburg, Dublin trec printr-o perioada dificila. Omenirea a mai cunoscut o perioada asemanatoare in 1929 cand intregul Glob trecea printr-un declin economic si financiar de proportii.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Criza Economica din Romania.doc