Educația pentru Managemenentul Carierei la Debutul Studenției

Referat
6/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 2311
Mărime: 14.13KB (arhivat)
Publicat de: Stelian Tudose
Puncte necesare: 7
Referatul ne indruma spre o cariera de succes

Extras din referat

EDUCATIA PENTRU MANAGEMENENTUL CARIEREI LA DEBUTUL STUDENTIEI*

Rezumat

Lucrarea intentioneaza sa sublinieze importanta formarii pentru managementul carierei în primii ani de studentie. Se delimiteaza principalele concepte: cariera, educatia pentru cariera, dezvoltarea si planificarea carierei, managementul carierei, metode, instrumente, strategii si tehnici în managementul carierei. Sunt enumerate caracteristicile educatiei pentru cariera în mediul universitar în comparatie cu alte etape de vârsta.

Se descrie rolul centrelor si al birourilor de consultanta si plasament în serviciu pentru studenti.

Strategiile de managementul carierei si tehnicile de construire a unui plan de succes ocupa în economia lucrarii ponderea cea mai semnificativa.

Delimitari conceptuale

În ultima decada, un nou concept a patruns în România, s-a extins rapid în majoritatea domeniilor si a devenit rapid o ”industrie” prospera: managementul, acest director bun gospodar si descurcaret în toate: de la politica pâna la menaj, toti am devenit dependenti de aceasta ”arta si stiinta a conducerii”, care ne asigura succesul.

Dorinta de succes în cariera este unanim împartasita de oricare dintre noi, dar ea este, fireste, mai intensa la tinerii aflati la începutul acestui ”labirint”.

Pentru români, cariera si mai ales carierismul aveau o conotatie negativa, facând trimitere la o lipsa de scrupule în ascensiunea profesionala. Cariera presupunea pentru parintii nostri o realizare de vârf într-o meserie aleasa o singura data de-a lungul vietii.

Astazi, când conotatia negativa a termenului s-a schimbat, cariera reprezinta succesiunea de profesii, ocupatii, posturi, functii exercitate de-a lungul vietii active, presupunând fluctuatii ocupationale (uneori spectaculoase) de la o etapa de vârsta la alta.

Ceea ce caracterizeaza orice cariera actuala este dinamismul de proces, faptul ca individul schimba mai multe locuri de munca (în medie 5-7) de-a lungul vietii sale active.

Cariera este considerata pentru educatie un scop sau o aspiratie, acordându-se o pondere mai mare procedeelor care sa asigure dezvoltarea carierei (consilierea în orientarea carierei, formarea profesionala initiala si continua, promovarea si educatia pentru cariera etc.).

Dezvoltarea carierei si educatia pentru cariera au, ca termeni conecsi consilierii, o arie longitudinala mai extinsa; de asemenea, exista o alta diferenta semnificativa: daca procesul consilierii este, de obicei, strict individualizat, directionat catre un client sau grup de clienti, educatia (ca si dezvoltarea) carierei se refera la un esalon de vârsta cu o plaja mult mai extinsa.

Dezvoltarea carierei (într o acceptiune) presupune ca în succesiunea posturilor ocupate într un anumit domeniu a existat nu numai un proces de cresteri cantitative, ci si de natura calitativa, în planul experientei acumulate, pe baza pregatirii profesionale si aptitudinilor demonstrate la locul de munca.

Etapele dezvoltarii carierei sunt: explorarea, încercarea, stabilizarea, mentinerea, criza mijlocului de cariera, schimbarea postului, declinul; succesiunea si parcurgerea acestor etape nu este imuabila.

Explorarea începe foarte devreme, chiar din copilarie si consta în identificarea si clarificarea intereselor / posibilitatilor proprii pentru a putea fi ulterior dezvoltate de a lungul carierei.

Perioada de încercare presupune, de obicei, traversarea mai multor posturi, care permite acumulare de experienta necesara în etapele urmatoare. Tendinta angajatului în aceasta cautare este aceea de a se stabiliza în cadrul unei companii (firme, institutii) conform aspiratiilor si competentelor sale.

Stabilizarea este perioada în care angajatul îsi poate proiecta cariera pe termen lung pentru ca locul de munca pe care se afla deja îi ofera siguranta si stabilitate. Preocuparea principala devine acum promovarea rapida si ridicarea statutului profesional.

Mentinerea este faza în care angajatului (care are deja un rol în organizatie), i se cer performante mai înalte si sarcini suplimentare (de pilda, mentorat în relatiile cu colegii mai tineri).

În jurul vârstei de 40 ani, evenimentele ce sunt legate de familie si aspiratiile financiare sporite genereaza, uneori, criza mijlocului de cariera, când angajatul este presat sa si schimbe locul de munca.

„Rascrucea carierei” sau schimbarea majora a profesiei se manifesta fie printr o întoarcere la etapa exploratorie în vederea lansarii într o noua cariera, fie schimbarea de statut profesional, eventual trecând prin faza de platou.

Platoul carierei este definit ca punctul unei cariere individuale în care perspectiva unei noi avansari este foarte mica.

Declinul se caracterizeaza prin reducerea interesului fata de munca, diminuarea eforturilor prestate si pregatirea pentru pensionare.

„Educatia pentru cariera include subiecte care nu sunt, aparent, legate de exercitarea unei profesii, precum: viata de familie, petrecerea timpului liber, cresterea si educarea copiilor, economie familiala, chestiuni legate de valori si calitatea vietii, modul de a face fata situatiilor dramatice din viata: decese, divort, cataclisme naturale, somaj, privarea de libertate etc.” (Jigau, 2001).

„Educatia pentru cariera se refera la achizitionarea deprinderilor care l vor face pe individ capabil sa ia acele decizii cu privire la cariera într o maniera satisfacatoare pentru sine, sa le poata puna în practica, sa fie capabil sa se auto evalueze si sa constate ”unde se afla acum si unde vrea sa ajunga în viitor” (Jigau, 2001, apud Watts, 1993).

„Educatia si orientarea pentru cariera presupun oferirea de mijloace si sprijin indivizilor pentru ca ei sa aplice cunostintele achizitionate în circumstantele reale ale pietei muncii si sa fie capabili sa ia o decizie de alegere a carierei, a viitorului lor profesional” (Jigau, 2001).

Preview document

Educația pentru Managemenentul Carierei la Debutul Studenției - Pagina 1
Educația pentru Managemenentul Carierei la Debutul Studenției - Pagina 2
Educația pentru Managemenentul Carierei la Debutul Studenției - Pagina 3
Educația pentru Managemenentul Carierei la Debutul Studenției - Pagina 4
Educația pentru Managemenentul Carierei la Debutul Studenției - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Educatia pentru Managemenentul Carierei la Debutul Studentiei.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?