Fenomenul Antreprenorial în România și Japonia

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 1696
Mărime: 15.91KB (arhivat)
Publicat de: Cristina Diaconu
Puncte necesare: 9

Extras din referat

1. Fenomenul antreprenorial în România

1.1. Succinte consideratii generale

Spre deosebire de majoritatea tarilor central-europene, în România primele IMM-uri au reaparut în anu 1990. Ca urmare, întreg parcursul evolutiei lor este mai dificil si mai complex, cei 40 de ani de stopare a fenomenului antreprenorial (1950-1990) resintindu-se puternic.

În evolutia managementului antreprenorial se pot distinge mai multe etape de dezvoltare:

a). 1990-1995, de dezvoltare relativ accelerata a IMM-urilor, datorita acordarii dreptului de a le înfiinta, existentei a numeroase nise neacoperite de alti agenti economici, acordarii de facilitati fiscale în primii ani de functionare, a accesului relativ facil. Mai ales informal, la numeroase resurse din sectorul de stat. De remarcat, ca aceasta evolutie spectaculoasa, mai ales cantitativa, s-a realizat în conditiile în care IMM-urile nu erau în prim planul atentiei executivului, legioslativului si a majoritatii liderilor politici. Cu toate acestea, spiritul antreprenorial al unei parti importante a populatiei si numeroasele oportunitati economice manifestate pe piata interna au facilitat crearea unui sector de IMM-uri relativ numeros, dar cu un potential economic relativ modest, mai ales daca ne comparam cu tarile din ECE situate în vestul României.

b). 1996-2000, de temporizare a dezvoltarii IMM-urilor. Se constata o scadere a numarului de IMM-uri care se înfiinteaza, concomitent cu o sporire a celor ce îsi înceteaza activitatea. Concomitent majoritatea IMM-urilor care continua sa functioneze poseda un potential economic diminuat comparativ cu anii precedenti. Cauzele care au contribuit la aceasta evolutie nedorita sunt multiple, ele fiind legate de situatia economica generala nefavorabila si de neacordarea unui tratament diferentiat IMM-urilor, în conditiile renuntarii la facilitatile acordate în perioada anterioara pentru primii ani de functionare.

Pe fondul acestor evolutii, ca urmare a actiunilor organizatiilor de IMM-uri, si în primul rând a Consiliului National al Întreprinderilor Mici si Mijlocii Private din România, precum si a unei parti a specialistilor si publicatiilor economice, se declanseaza procesul abordarii diferentiate a IMM-urilor.

1.2. Cadrul institutional si legislativ al dezvoltarii IMM-urilor

Un impact major asupra evolutiei fenomenului antreprenorial în orice tara îl are cadrul institutional si legislativ.

Cadrul institutional pentru IMM-uri este asigurat, în primul rând, de administratia publica. În figura nr. 1 sunt evidentiate principalele componente.

Preview document

Fenomenul Antreprenorial în România și Japonia - Pagina 1
Fenomenul Antreprenorial în România și Japonia - Pagina 2
Fenomenul Antreprenorial în România și Japonia - Pagina 3
Fenomenul Antreprenorial în România și Japonia - Pagina 4
Fenomenul Antreprenorial în România și Japonia - Pagina 5
Fenomenul Antreprenorial în România și Japonia - Pagina 6
Fenomenul Antreprenorial în România și Japonia - Pagina 7
Fenomenul Antreprenorial în România și Japonia - Pagina 8
Fenomenul Antreprenorial în România și Japonia - Pagina 9
Fenomenul Antreprenorial în România și Japonia - Pagina 10
Fenomenul Antreprenorial în România și Japonia - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Fenomenul Antreprenorial in Romania si Japonia.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?