Idee de Afacere - Recoltarea și Prelucrarea Melcilor

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3711
Mărime: 24.66KB (arhivat)
Publicat de: Amalia Cazacu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Consideratii generale

Recoltarea, prelucrarea si exportul de melci reprezinta o activitate deosebit de profitabila si usor de pus in practica. Castigul substantial obtinut din prelucrarea si valorificarea la export a melcilor (de padure) este dat de faptul ca produsele din carnea acestui animal constituie o delicatesa in tarile occidentale, Franta fiind principalul consumator. Un calcul sumar arata ca din aceasta afacere se obtine un profit de aproape zece ori mai mare decat investitia.

Oricine poate sa recolteze melci din mediul lor natural, dupa ce a obtinut o autorizatie de mediu, pe care ii poate vinde la centrele de prelucrarea a carnii, cu un pret foarte bun. De asemenea, in urma unei investitii intre 20000 si 100000 de euro, se poate infiinta un centru de prelucrare a carnii de melc, care apoi se exporta, activitate din care se obtine un profit foarte mare.

Afacerea este simplu de pus in practica. Ea consta in achizitionarea de la culegatorii de melci vii de padure, care, in urma unui proces de prelucrare, se scot din cochilii, se curata, se spala, se fierb, se congeleaza si se exporta, ambalati in saci de plastic.

Cresterea consumului de carne de melc in ultimii ani a condus la scaderea drastica a numarului de melci in majoritatea tarilor vestice comsumatoare a acestei delicatese, fapt care i-a determinat pe producatori sa-si indrepte atentia spre recoltarea melcilor din tarile din estul Europei si din fostele republici sovietice, unde inca se mai gasesc cantitati destul de mari de melci.

Acest lucru face ca recoltarea si prelucrarea carnii de melc sa devina si in Romania o afacere foarte profitabila, cu mari perspective de dezvoltare, exportul de melci fiind in crestere de la an la an.

Informatii pe scurt

Culegerea si valorificarea melcilor se poate face cu o investitie extrem de mica, reprezentata de amenajarea unui punct de receptie a melcilor vii si de inchirierea unui mijloc de transport pentru livrarea catre centrele de prelucrare. O investitie de cel putin 10000 de euro este necesara in cazul infiintarii unei hale de prelucrare a carnii de melc.

Capital initial minim 1000 euro

Capital initial mediu 10000 euro

Profit brut pe trei luni 60000 euro

Potential de crestere foarte mare

Situatia pietei in crestere

Consumul de carne de melc

Melcul a fost apreciat inca din antichitate pentru gustul carnii sale, iar in prezent este tot mai greu de gasit in Franta, principala tara consumatoare de specialitati din carne de melc.

Motivele pentru care melcii sunt tot mai rari sunt campania intensa de culegere a acestora, pe fondul dezvoltarii industriei agro-alimentare, precum si aplicarea tehnicilor agricole moderne care distrug habitatul melcilor. Proaspeti sau congelati, sub forma de conserva sau semipreparate, nimeni nu poate contesta gustul deosebit al melcilor, un produs gastronomic prin excelenta francez. Cu o piata estimata intre 30000 si 40000 de tone de melci vii, Franta ramane cel mai important consumator din lume. Pentru ca productia proprie nu poate acoperi cererea, francezii importa in jur de 20000 de tone de melci annual. Cresterea consumului, care a dus la diminuarea populatiei de melci din habitatul lor natural, precum si dependenta de importuri au determinat aparitia culturii melcilor de padure, sub denumirea de helicultura.

Cu toate ca recoltarea melcilor este reglementata si rationalizata, in scopul protejarii speciei, cei care se ocupa cu aceasta afacere cred ca exista, totusi, pericolul ca melcii sa ajunga pe cale de disparitie: in Germania si Franta s-a incheiat recoltatul melcilor inca de acum 20 de ani, ca urmare a exploatarii lor necontrolate; cehii au limitat recoltarea melcilor dupa 1989 si se pare ca urmeaza si Ungaria, iar Romania nu e departe.

Pentru a preveni exploatarea abuziva a melcilor, in urma cu cativa ani a fost interzis exportul de melci vii, neprelucrati. Masura a fost luata dupa ce exporturile de melci vii au luat un avant foarte mare in primii ani de dupa 1990, punand in pericol atat populatia de melci, cat si existenta firmelor care se ocupa de prelucrarea acestora in tara noastra.

Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului sustine ca, in ultimii ani, presiunea asupra resurselor naturale ale tarii, printre care se afla si melcii, a crescut considerabil, acestea fiind foarte solicitate, in special pe piata externa. Pentru evitarea supraexploatarii acestor resurse, incepand din anul 1997, a fost reglementat regimul de desfasurare a activitatilor de recoltare/capturare in scopul comercializarii pe piata interna si la export.

Specii de melci care se gasesc pe teritoriul Romaniei si reglementarile privind culegerea lor

Pe teritoriul Romaniei se gasesc doua specii principale de melci folositi pentru consum, care apartin genului Helix: Helix Pomatia (melcul de livada) si Helix Lucorum (melcul de padure).

Preview document

Idee de Afacere - Recoltarea și Prelucrarea Melcilor - Pagina 1
Idee de Afacere - Recoltarea și Prelucrarea Melcilor - Pagina 2
Idee de Afacere - Recoltarea și Prelucrarea Melcilor - Pagina 3
Idee de Afacere - Recoltarea și Prelucrarea Melcilor - Pagina 4
Idee de Afacere - Recoltarea și Prelucrarea Melcilor - Pagina 5
Idee de Afacere - Recoltarea și Prelucrarea Melcilor - Pagina 6
Idee de Afacere - Recoltarea și Prelucrarea Melcilor - Pagina 7
Idee de Afacere - Recoltarea și Prelucrarea Melcilor - Pagina 8
Idee de Afacere - Recoltarea și Prelucrarea Melcilor - Pagina 9
Idee de Afacere - Recoltarea și Prelucrarea Melcilor - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Idee de Afacere - Recoltarea si Prelucrarea Melcilor.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?