Implementarea HACCP în cadrul SC Avicola SA Brașov pentru procedeul de recepție

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2112
Mărime: 204.63KB (arhivat)
Publicat de: Grigore Timofte
Puncte necesare: 7
IMPLEMENTAREA HACCP ÎN CADRUL S.C. AVICOLA S.A. BRAȘOV PENTRU PROCEDEUL DE RECEPȚIE

Extras din referat

O dată cu integrarea în structurile Uniunii Europene, România trebuie să alinieze, printre altele, şi multe sectoare ale industriei la standardele înalte impuse de aderare. Mai ales segmentele de producţie de alimente, creşterea şi tăierea păsărilor şi animalelor, procesarea laptelui şi a cărnii vor trebui transformate în adevărate farmacii din punct de vedere al igienei.

Normele elementare prezente în țările civilizate de muți ani, impunând standarde foarte înalte pentru România de azi. Greu de îndeplinit de ţăranul de rând sau micii fermieri, dar realizabile cu investiţii consistente de către oamenii de afaceri interesaţi.

În perioada pe care o parcurgem, în special după integrarea României în Uniunea Europeană, consumatorii devin din ce în ce mai conştienți de aspectele igienice ale vieţii şi ale alimentaţiei lor şi de aceea a devenit absolut obligatoriu ca toţi producătorii de alimente să respecte atât exigenţele tehnologice, cât şi pe cele de igienă.

Sistemele moderne de asigurare şi conducere a calităţii care fac obiectul standardelor din seria ISO 9000, realizarea calităţii totale în industria alimentară sunt obiective care nu se pot atinge fără a fi rezolvată mai întâi problema producţiei igienice. În ţările cu o industrie şi cu o economie dezvoltată (de exemplu ţările din Uniunea Europeană, Statele Unite, Canada) încă din perioada anilor ’80 s-a preconizat introducerea sistemelor bazate pe evaluarea şi prevenirea riscurilor asociate producţiei de alimente, de tipul HACCP.

HACCP este un acronim care provine de la expresia din limba engleză Hazard Analysis Critical Control Points( în traducere: „Analiza Riscurilor Punctelor Critice şi Control”), care este o metodă sistematică de identificare, evaluare şi control a riscurilor asociate produselor alimentare.

HACCP este un subiect important, deoarece utilizarea acestei metode a fost recomandată în mai multe dintre directivele şi regulamentele internaţionale curente privind asigurarea calităţii produselor alimentare. În lumina acestor reglementări, accentul a fost schimbat pe faptul că producătorului i se cere să demonstreze şi să păstreze înregistrări detaliate ale tuturor măsurilor preventive posibile care au fost aplicate pentru a se asigura că produsul va fi sigur pentru consum.

Utilizarea metodei HACCP este extrem de utilă şi eficientă, deoarece întreprinderea producătoare nu îşi poate permite şi nici nu ar avea cum să verifice produsele finite în procent de 100%. Chiar dacă, ipotetic, ar fi controlată, prin metode de laborator întraga producţie, există încă probabilitatea existenţei unor abateri care nu au fost detectate. Cauzele ar putea fi: eşantionarea incorectă, limitele de măsurare ale aparaturii de control utilizate, erorile umane sau alte imperfecţiuni, care ar putea permite ca unele produse periculoase pentru consum să ajungă totuşi la consumatori.

Schema de implementare a sistemului HACCP în România:

- Alcătuirea planului HACCP

- Constituirea echipei HACCP

- Descrierea tehnologiei ambalării, păstrării, transportului şi a comercializării produsului

- Principiile HACCP

- Identificarea riscurilor asociate produselor asociate (principiul 1)

- Identificarea şi normalizarea punctelor critice de control (principiul 2)

- Stabilirea limitelor critice în punctele critice de control (principiul 3)

- Supravegherea punctelor critice de control (principiul 4)

- Măsuri corective care se aplică în cazul unor abateri de la limitele critice de control (principiul 5)

- Verificarea programului HACCP (principiul 6)

- Realizarea documentaţiei (principiul 7)

- Verificarea eficienţei sistemului HACCP

Avicola Brasov este o societate pe acţiuni cu capital privat. În cei 18 de ani de existență, societatea şi-a dobândit o bogată experiență şi un loc de frunte şi între unităţile de profil din România. În ultimii 16 ani Avicola Brașov şi-a dezvoltat baza tehnico-materială continuu, iar preocuparea de căpătâi a conducerii şi a specialiştilor din cadrul societăţii este calitatea produselor livrate și satisfacerea clienţilor.

Una dintre activităţile de bază a societăţii este creşterea şi industrializarea puilor de carne. Această activitate se desfaşoară pe un întreg lanţ de subunităţi dispunând de:

• fermă de reproducţie rase grele populate cu hibrizi recunoscuţi pe paln mondial datorită performanţelor lor, organizată în două sectoare: sectorul de tineret și sectorul de adulți , are o capacitate de 10 milioane ouă/an;

• staţie de incubaţie dotată cu utilaje de ultimă generație, incubează 8,4 milioane ouă/an;

• staţie de sortat ouă;

• staţie de creştere a puilor de carne la sol;

• abator cu o capacitate de 50 t/zi, este dotat cu linie tehnologică Storck și reflectă eforturile tuturor celorlalte centre de produție de a se ridica la nivelul standardelor europene, obținând agreerea pentru export în U.E. cu nr. RO 140;

Tehnologia de creştere se bazează pe bunele practici de creştere şi exploatare a hibrizilor populaţi iar activitatea sanitar-veterinară pe protocolul sanitar-veterinar şi pe bunele practici de igienă specific fiecărei subunități. Însumarea tuturor activităţilor de creştere şi exploatare a puilor de carne din cadrul societăii este rezultatul obţinerii unei materii prime de foarte bună calitate pentru Abatorul de păsări Măgurele, subunitate capabilă să proceseze la un înalt nivel ceea ce se creşte şi se produce în fermele de pui de carne. Abatorul de păsari Măgurele este o subunitate de producție cu o foarte bună productivitate, cu condiţii de igienă impecabile, obţinându-se astfel produse de calitate superioară la nivelul cerinţelor pieţii.

Evaluarea activităţii de aprovizionare tehnico-materialã (surse indigene, surse import)

Precizarea de informații cu privire la siguranţa surselor de aprovizionare şi la preţurile materiilor prime şi la dimensiunile stocurilor de materii prime şi materiale. Aprovizionarea cu furaje şi materiale se face de la furnizori interni la preţuri negociate şi pe bază de contracte ferme.

Întrucât producţia avicolă industrială din România este integrată pe verticală de la înmulţirea păsărilor şi până la abatorizarea şi procesarea cărnii de pasăre, la nivelul fiecărui stadiu de producţie sunt verificate următoarele aspecte de calitate:

- calităţile nutriţionale şi organoleptice (gust, miros);

- aspectele optice (prezentare şi atracţie);

- securitatea bacteriologică, virusologică, parazitologică;

- securitatea cu privire la reziduurile nedorite (substanţe medicamentoase, metale grele,

biotoxine, hidrocarburi clorurate, corpuri străine, ţesuturi patologice etc).

Fiecare etapă de producţie este, în esenţă, un proces de fabricaţie, iar calitatea şi eficienţa produsului finit la nivelul fiecărui stagiu de producţie depinde de calitatea materiilor prime, gradul de instruire a personalului, consumurile specifice şi tehnologia cu care se lucrează.

Controlul calităţii începe cu controlul fiecărei etape de producţie (materii prime furajere, calitate ou de incubaţie, calitate pui de o zi, calitate furaje etc.) şi continuă pe parcursul întregului proces de producţie.

Preview document

Implementarea HACCP în cadrul SC Avicola SA Brașov pentru procedeul de recepție - Pagina 1
Implementarea HACCP în cadrul SC Avicola SA Brașov pentru procedeul de recepție - Pagina 2
Implementarea HACCP în cadrul SC Avicola SA Brașov pentru procedeul de recepție - Pagina 3
Implementarea HACCP în cadrul SC Avicola SA Brașov pentru procedeul de recepție - Pagina 4
Implementarea HACCP în cadrul SC Avicola SA Brașov pentru procedeul de recepție - Pagina 5
Implementarea HACCP în cadrul SC Avicola SA Brașov pentru procedeul de recepție - Pagina 6
Implementarea HACCP în cadrul SC Avicola SA Brașov pentru procedeul de recepție - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Implementarea HACCP in Cadrul SC Avicola SA Brasov Pentru Procedeul de Receptie.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?