Înființarea unui centru de zi în Sat Sărata, Județul Cluj

Referat
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2154
Mărime: 18.93KB (arhivat)
Publicat de: Anda Florescu
Puncte necesare: 6
UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI FACULTATEA DE BUSINESS SPECIALIZAREA ADMINISTRAREA AFACERILOR

Extras din referat

1. Descrierea proiectului

Prezentul proiect îşi propune să ajute comunitatea de rromi din localitatea Sărata, Comuna Panticeu, Jud. Cluj prin înfiinţarea unui centru de zi.

Obiectivele Centrului de Zi sunt reducerea numărului de copii aflaţi în situaţie de risc de eşec şcolar, respectiv abandon şcolar. Un alt obiectiv este conştientizarea părinţilor asupra importanţei educaţiei şcolare a copiilor lor.

Comunitatea din satul Sărata, comuna Panticeu, jud. Cluj numără aproximativ 200 de familii şi este profund marcată de multiplele dificultăţi socio-economice şi socio-educaţionale. Mai mult de 60 de familii depind de ajutorul social pe care îl acordă statul român. Marea parte dintre familiile dependente social sunt familii de rromi. În plus există familii de rromi care nu beneficiază de prestaţii sociale din partea statului. Satul şi comuna nu pot oferi (deocamdată) locuri de muncă pentru adulţi. Populaţia şcolară numără 60 de şcolari şi preşcolari, dintre care 55 de elevi provin din familii aflate în dificultate. Acest proiect este menit să amelioreze condiţiile de viaţă a acestui grup defavorizat de 55 de elevi (din care se va selecta grupul ţintă).

Iniţiativa aparţine comunităţii locale şi beneficiarii (grupul ţintă) sunt membrii defavorizaţi ai acesteia, adică 34 dintre cei 55 de elevi existenţi, care provin din familii aflate în dificultate. Datorită situaţiei fără precedent, în ipoteza reuşitei acestui proiect, prin semnăturile depuse, părinţii îşi asumă responsabilitatea trimiterii la şcoală a copiilor şi acordul cu privire la activităţile desfăşurate în Centrul de Zi.

1.1 Unde : Sat Sărata, comuna Panticeu, Jud. Cluj.

1.2 Când: Proiectul va fi implementat în perioada 2004 – 2005. Durata efectivă de implementare a proiectului este de 12 luni.

1.3 Cum: Proiectul îşi propune înfiinţarea unui Centru de Zi prin renovarea şi recompartimentarea vechii şcoli din satul Sărata, comuna Panticeu, Jud. Cluj, în care copiii rromi vor desfăşura activităţi instructiv-educative şi distractive după terminarea activităţilor didactice obligatorii înscrise în orarul şcolii. Aceştia vor avea un program flexibil, diferit întru totul de ceea ce fac ei zilnic la orele de clasă. De asemenea, în cadrul acestui Centru de Zi copii vor beneficia şi de o masă.

1.4 Dimensiune: Proiectul va influenţa întreaga comunitate a satului Sărata prin facilitarea integrării copiilor rromi în programul de învăţământ obligatoriu, rata abandonului şcolar în rândul acestora, după terminarea clasei a IV-a, fiind de 100%. Acest proiect se adresează efectiv membrilor defavorizaţi ai satului Sărata, adică 34 de copii de etnie rromă care provin din familii aflate în dificultate.

1.5 Contextul: Comunitatea din satul Sărata, formată din aproximativ 200 de familii, este profund marcată de multiple dificultăţi socio-economice şi socio-educaţionale. Mai mult de 60 de familii depind de ajutorul social pe care îl acordă statul român, marea majoritate fiind familii de rromi. Există şi familii de rromi care nu beneficiază de prestaţii sociale din partea statului, iar comunitatea locală nu oferă locuri de munca pentru adulţi. Populaţia şcolară numără 60 de şcolari şi preşcolari, dintre care 55 de elevi provin din familii aflate în dificultate. Acest proiect este menit să amelioreze condiţiile de viaţă ale acestui grup defavorizat de 55 de elevi.

1.6 Natura: Proiectul face parte din categoria serviciilor sociale comunitare, ajutând familiile defavorizate să-şi trimită copii la şcoală, scăzând în acest fel rata abandonului şcolar.

1.7 Starea actuală: Proiectul a fost realizat în anul 2004 şi urma să fie implementat până la sfârşitul anului 2005, având perioada maximă de realizare de 12 luni. Datorită neaprobării sale şi insuccesului în demersul de accesare a fondurilor necesare demarării activităţilor, proiectul nu a fost realizat.

1.8 Participanţi:

- Iniţiator al proiectului, învăţător: Cristian Dan Trifan.

- Coordonator de proiect: Liciniu-Alexandru Kovács.

- Primăria comunei Panticeu, Jud. Cluj (Biroul de Asistenţă Socială).

- Primarul comunei Panticeu.

- Consiliul Local al comunei Panticeu, co-finanţator şi continuator al proiectului.

- Consiliul Judeţean, Direcţia pentru Protecţia Copilului Cluj.

- Biserica Baptistă‚ „Vestea Bună” din localitatea Gherla , Jud. Cluj.

- Mihaela Lucaciu, învăţătoare.

- Maria Petrescu, educatoare.

- Maria Lingurar, mamă a 5 copii de vârstă şcolară.

1.9 Beneficiari: Membrii defavorizaţi ai comunităţii satului Sărata, comuna Panticeu, Jud. Cluj.

A) Beneficiari direcţi (utilizatori de servicii): 34 de copii (26 de elevi şcolari şi 8 preşcolari):

• copiii şcolari din familiile dezavantajate cu mulţi copii;

• copiii şcolari sau preşcolari care provin din familii cu peste 5 copii în întreţinere;

• copiii ai căror părinţi pleacă temporar din localitate.

Preview document

Înființarea unui centru de zi în Sat Sărata, Județul Cluj - Pagina 1
Înființarea unui centru de zi în Sat Sărata, Județul Cluj - Pagina 2
Înființarea unui centru de zi în Sat Sărata, Județul Cluj - Pagina 3
Înființarea unui centru de zi în Sat Sărata, Județul Cluj - Pagina 4
Înființarea unui centru de zi în Sat Sărata, Județul Cluj - Pagina 5
Înființarea unui centru de zi în Sat Sărata, Județul Cluj - Pagina 6
Înființarea unui centru de zi în Sat Sărata, Județul Cluj - Pagina 7
Înființarea unui centru de zi în Sat Sărata, Județul Cluj - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Infiintarea unui Centru de Zi in Sat Sarata, Judetul Cluj.doc

Alții au mai descărcat și

Planul de Dezvoltare Instituționala în Cadrul Școlii Generale cu Clasele I-VIII Păusesti

MOTIVAŢIA ALEGERII TEMEI Motivaţia alegerii temei “Planul de dezvoltare instituţională in cadrul Şcolii Generale cu Clasele I VIII Păuşeşti” este...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Plan de dezvoltare instituțională

Din dragoste pentru copii ne-am ales meseria de dascăl. Din dragoste pentru meseria aleasă am căutat locul în care putem să ne punem în practică...

Managementul proiectelor - înființarea unui centru social

Schimbările apărute în România după 1990 în sfera socială şi tranziţia de la economia comunistă la economia de piaţă au determinat apariţia de noi...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?