Învățământul și economia în perioada 1995-2007

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 8065
Mărime: 1.61MB (arhivat)
Publicat de: Albert Duță
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Craciuneanu Viorel

Cuprins

  1. 1. INTRODUCERE 2
  2. 2. ANALIZA SERVICIILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT ÎN ROMÂNIA
  3. ÎN PERIOADA 1995-2007:
  4. Personalul didactic la nivelul economiei naţionale 5
  5. Corelaţia dintre evoluţia serviciilor şi gradul de dezvoltare
  6. economico – socială 13
  7. Baza materialã a învăţământului românesc 14
  8. 3. CONCLUZII 23

Extras din referat

Introducere

“Profesorul doar îţi deschide uşa, tu decizi dacă intri”

( proverb chinezesc)

În general, se poate spune că educaţia este înalt valorizată de părinţi. Din ce în ce mai mult, oamenii îşi dau seama că mai mulţi ani de şcoală înseamnă mai multe şanse de angajare, un salariu mai mare, un mediu de muncă mai atractiv. Cel puţin părinţii cred asta. Tinerii sunt mai sceptici. De altfel, o bună măsură a investiţiilor pe care părinţii din România le fac în educaţia copiilor este dată de ponderea din bugetul familiei cheltuită în acest scop.

Cum este învăţământul din România la 20 ani de la Revoluţie? Cei mai mulţi romani cred că este mai prost decât în vremea regimului comunist. Dacă oamenii sunt încă destul de mulţumiţi de învăţământul primar şi gimnazial, insatisfacţia apare atunci când vine vorba de învăţământul liceal şi universitar. Părerile despre profesori sunt mai degrabă împărţite: unii spun că sunt corecţi şi bine pregătiţi, o parte aproximativ egală crede că sunt dezinteresaţi şi fără autoritate. Părerile românilor despre elevii de azi sunt mai degrabă negative: "Sunt obraznici, libertini, lipsiţi de scrupule, leneşi etc."

Răspunsul la comparaţia între învăţământul dinainte de 1989 şi cel de după 1989 seamănă mult cu răspunsul nostalgic la dilema românilor: trăiam mai bine înainte de 1989 sau trăim mai bine acum? Oamenii sunt nostalgici dupa stabilitatea economică dinainte de 1989, aşa cum probabil sunt nostalgici după disciplina mai strictă din şcolile regimului comunist. Poate că acum elevii învaţă mai multe, au acces la o diversitate de informaţii şi oportunităţi, dar nu mai sunt la fel de disciplinaţi ca înainte de 1989. De aici vin şi nostalgiile părinţilor.

"Analiştii moderni ai actului de educaţie au ajuns la concluzii radicale, considerând că şcoala, ca instiuţie, este rigidă, pietrificată, imposibil de racordat la exigenţele noilor evoluţii din societate. Ea este răspunzătoare de «relele» sociale, cultivând în mod dăunator: mitul valorilor instituţionalizate, învăţând oamenii să devină clienţii obedienţi ai altor instituţii; mitul progresului etern, stimulând tineretul să consume informaţii care costă, sporind preţurile educaţiei. Deşi multe concluzii ale specialiştilor în educaţie sunt nu tocmai optimiste, nu trebuie «deşcolarizată» societatea, ci reorganizată şcoala."

Analiza serviciilor de învăţământ în România

în perioada 1995 – 2007

Sistemul românesc de învăţământ se caracterizează prin următoarele forme de educaţie:

Învăţământul preşcolar este asigurat de unităţi de educaţie de tip „gradiniţe”. Ultima treaptă în acest niveleducaţional o reprezintă „grupa pregătitoare” pentru copiii care vor trece în clasa I, cu o perioadă de derulare de 1 an. Obiectivele formative ale nivelului asigură dezvoltarea copilului sub aspect cognitiv şi al limbajului, dezvoltarea psiho-motorie şi fizică, formarea unor abilităţi artistico-estetice şi socio-afective.

Învăţământul primar se caracterizează prin forme de zi şi urmăreşte achiziţionarea fundamentelor culturii generale, ca scop principal al curriculum-ului. Durata studiilor este de 4 ani.

Învăţământul secundar inferior (gimnaziu) funcţionează, în general, cu forme de zi (în mod excepţional sunt organizate cursuri serale şi fără frecvenţă pentru persoanele care au depăşit cu mai mult de 2 ani vârsta corespunzătoare clasei). Planul de învăţământ cuprinde domeniile: educaţie umanista şi sociala, ştiinţifică de baza, artistica, tehnologica şi educaţia fizica. Durata studiilor este de 4 ani. Evaluarea pregătirii prin acest nivel educaţional se realizează prin examenul de capacitate şi obţinerea certificatului de capacitate.

Învăţământul secundar superior cuprinde licee, şcoli profesionale şi de ucenici. Admiterea în fiecare din aceste niveluri se face prin concurs organizat în baza unei metodologii a ministerului educaţiei.

Învăţământul liceal coexista în formele de zi (4 ani de studiu), seral şi fără frecventa (5 ani de studiu), fiind re-organizat în următoarele filiere: teoretic (profil real şi umanist), tehnologic (profil tehnic, servicii, exploatarea resurselor materiale şi protecţia mediului), vocaţional (profil militar, teologic, sportiv, artistic şi pedagogic). Planurile de învăţământ ale nivelului liceal s-au structurat pe grupe de discipline, respectiv: educaţie umanista şi sociala, educaţie ştiinţifică de bază, discipline opţionale de profil şi educaţie fizică. Ponderea acestor grupe diferă în funcţie

de tipul şi profilul liceului. Evaluarea finală a învăţământul liceal este asigurată prin examenul de bacalaureat şi unexamen de certificare a competenţelor profesionale. Absolvirea celor două examene este urmată de obţinerea diplomei de bacalaureat, respectiv a certificatului de competenţă profesională, echivalent nivelului 3 de calificare. În cazul întreruperii studiilor se eliberează, la cerere, un document de certificare a studiilor efectuate. În învăţământul liceal pot fi organizate clase pentru elevi cu aptitudini şi performante excepţionale, iar finalizarea tuturor claselor de liceu cu medii de peste 9,50 şi media 10 la bacalaureat permite absolventului obţinerea unei diplome de merit.

Şcolile profesionale organizează cursuri de zi şi serale şi funcţionează fie independent, fie în cadrul grupurilor şcolare. Durata studiilor profesionale este de 2-3 ani, în funcţie de profilul şi complexitatea pregătirii. Admiterea în învăţământul profesional presupune deţinerea certificatului de capacitate şi susţinerea unor probe stabilite şi elaborate de unităţile de învăţământ respective. Cursurile se încheie cu examen de absolvire şi obţinerea unei diplome care atestă pregătirea corespunzătoare nivelului 2 de calificare.

Şcolile de ucenici funcţionează independent sau în cadrul grupurilor şcolare. Durata studiilor (preponderant practice) este de 1-2 ani. Admiterea în şcolile de ucenici se face prin testări specifice meseriei. Se pot înscrie absolvenţi de gimnaziu, cu sau fără certificate de capacitate. Evaluarea finala consta în susţinerea unei probe practice pentru certificarea pregătirii profesionale.

Învăţământul post-secundar cuprinde şcolile postliceale şi şcolile de maiştri (care sunt tot şcoli postliceale). Durata de pregătire este de 1-3 ani. Finanţarea acestui tip de învăţământ este asigurata de beneficiari (persoane fizice sau juridice). Admiterea în învăţământul postliceal se face prin concurs, la care au dreptul sa se înscrie absolvenţi de liceu, cu sau fără diploma de bacalaureat. învăţământul postliceal se încheie cu examen de absolvire, reglementat de ministerul educaţiei prin metodologie specifica, elaborata cu consultarea factorilor interesaţi. Promovarea

examenului de absolvire da dreptul la obţinerea unui certificat de competente profesionale.

Admiterea în şcolile de maiştri este, în plus, condiţionată de practica profesională anterioara, respectiv o experienţă de minim 8 ani în domeniu şi recomandarea agentului economic. Importanţa educaţiei în dezvoltarea unei atitudini active a cetăţenilor, într-o societate a cunoaşterii şi inovaţiei atrage o atenţie sporită asupra problemelor legate de coeziunea socială şi implică o mai mare preocupare privind calitatea educaţiei. O populaţie cu o solidă pregătire initială, permanent actualizată poate face faţă provocărilor ce apar la adresa societăţilor ş economiilor noastre.

Rolul educaţiei atât în cadrul procesului de dezvoltare socială cât şi economică, înseamnă de fapt că ea trebuie tratată în termeni economici, ca o investiţie. Din această perspectivă, învăţământul are impact asupra tuturor sectoarelor, completând în acelaşi timp dezvoltarea individuală şi dimensiunea culturală a individului.

Preview document

Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 1
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 2
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 3
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 4
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 5
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 6
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 7
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 8
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 9
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 10
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 11
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 12
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 13
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 14
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 15
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 16
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 17
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 18
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 19
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 20
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 21
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 22
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 23
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 24
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 25
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 26
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 27
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 28
Învățământul și economia în perioada 1995-2007 - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Invatamantul si Economia in Perioada 1995-2007.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul internațional aplicat în cadrul companiei SC Roli Trans SRL

INTRODUCERE Oamenii se decid să înceapă o afacere din diverse raţiuni: pentru câştig, pentru independentă sau pur şi simplu din disperare,...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Marketing internațional - managementul firmei SC Pambac SA

Cap.I Prezentarea companiei si produsului I.1 Prezentarea companiei In acest proiect s-a realizat un studiu asupra firmei producatoare de...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Metodă în consultanță agricolă

1.1. Scurt istoric al consultantei Consultanţa, ca activitate umană a existat din antichitate cu toate ca exemplificările sunt rare, situaţie...

Serviciile Publice Finanțate de la Buget

INTRODUCERE Încă de la apariţia primelor comunităţi umane, oamenii au avut nevoi dintre cele mai diversificate. Recunoscute de colectivitate ca...

Investițiile și Creșterea Economică

Introducere Fiecare om se confruntă cu probleme care-i afectează direct existenţa. El poate consuma o mare parte din timp incercând să asigure...

Procesul Investițional în România

INTRODUCERE În condiţiile actuale de membră cu drepturi depline ale Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2007, una din cerinţele ce i se impun...

Proiect marketing internațional - miere de albine

Rezumat introductiv În vederea realizării acestui proiect am hotărât să facem referire la o entitate economică de pe piaţa romanească , şi anume...

Contribuția Turismului la Îmbunătățirea Calității Vieții

CAPITOLUL 1 Turismul si calitatea vieţii – repere teoretice 1.1. Definirea conceptului de turism Etimologic, cuvântul „turism” provine din...

Calitatea vieții în municipiul Oradea

I. PRINCIPII METODOLOGICE DE STUDIERE A CALITATII VIETII 1.1. Calitatea vietii – concepte si abordari teoretico - metodologice Conceptul...

Poziția județului Sibiu în cadrul regiunii centru

1.Caracteristicile generale ale judeţului 1.1 Poziţie geografică Judeţul Sibiu este situat în regiunea centrală,care are o suprafaţă totală de...

Ai nevoie de altceva?