Leadership-ul și organizația bazată pe cunoaștere - lideri versus manageri

Referat
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 5068
Mărime: 25.13KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Serbulescu Ioana
Referat sustinut in cadrul facultatii ASE Ploiesti, specializarea Management

Extras din referat

1. LEADERSHIP-UL - CONCEPTE DE BAZA

Unul dintre elementele definitorii ale oamenilor de succes îl reprezintă leadership-ul acestora. Capacitatea de a influenţa. Capacitatea de a genera interes.

Leadership-ul este o stiinţă si artă, pe care fiecare dintre noi le putem stapani, le putem dezvolta si aplica. Leadership-ul este legat de personalitatea liderului, dar si de cea a celor din jurul său, deoarece ei alcătuiesc un tot armonios si care, într-o anumită conjuctură, într-o anumită formulă, se dovedeste a fi combinaţia câstigătoare.

Globalizarea este un fenomen tot mai prezent, atât în viaţa noastră ca indivizi, cât si la nivel de organizaţii. Fenomenul determină numeroase mutaţii de ordin politic, economic, social, cultural etc.

Un fapt care este usor de perceput îl reprezintă usurinţa cu care pot fi depăsite acum unele bariere de intrare pe o serie de pieţe ce se considerau bine apărate. Aceste procese sunt sprijinite masiv de o dezvoltare fără precedent a tehnologiei informaţionale si telecomunicaţiilor. În condiţiile globalizării se poate vorbi de o tendinţă de uniformizare a unor abordări, a unor proceduri de lucru.

Nu de puţine ori, în cadrul societăţilor multinaţionale se utilizează elemente standardizate, de natură să conducă la o amplificare a vitezei de lucru si o întelegere unitară a fenomenelor abordate.

Cu toate acestea nu putem spune că lucrurile sunt asa de simple, că putem aborda identic procesele si relaţiile de management. Chiar dacă fenomenul de globalizare continuă să se manifeste cu o dinamică din ce în ce mai mare, naţiunile, culturile încearcă să-si păstreze si chiar să-si dezvolte propria identitate. Înseamnă că leadership-ul trebuie să ia în considerare în mare măsură specificitatea zonală, locală iar diferenţele culturale, alături de alţi factori, vor

continua să modeleze caracteristicile interacţiunilor dintre lideri si colaboratorii acestora.

Fără îndoială că valorile, atitudinile si comportamentele liderilor sunt influenţate în mare măsură de caracteristicile culturii naţionale si organizaţionale în care s-au format si acţionează.

Specialistii au încercat să explice evoluţia organizaţiilor si succesul sau esecul acestora prin intermediul diferiţilor factori : structură organizatorică, evaluarea personalului, strategia organizaţiei, sistemul decizional etc. Fiecare însă dintre aceste elemente se adresau unei mici părţi din ansamblul de cauze ce-si puneau amprenta asupra performanţelor unei organizaţii.

Studiile, observaţiile au evidenţiat ca o problemă majoră în funcţionalitatea organizaţiilor îl reprezintă modul de manifestare al leadership-ului, modalităţile în care conducătorii diferitelor grupuri acţionau în interiorul si exteriorul organizaţiei.

S-a ajuns la concluzia că, un determinant major în viabilitatea si dezvoltarea competitivă a unei organizaţii, o reprezintă leadership-ul si capacitatea liderilor de a construi o cultură organizaţională puternică, bazată pe valori clare si care să fie orientată către performanţă

Termenii de leadership si management sunt puternic intercorelati, adesea fiind folositi cu acelasi sens. Preocuparile legate de explicarea si intelegerea fenomenului de conducere au aparut la inceputul anilor 1900, cu primele studii realizate de L.M.Terman (1904) privind caracteristicile conducatorilor de succes.

Primele abordari ale fenomenului de conducere care s-au concentrat asupra caracteristicilor personale ale unor conducatori de succes au continuat cu evidentierea actiunilor si functiilor pe care le indeplineste un conducator.

in prezent fenomenul de conducere este privit ca un proces complex de dinamica de grup, ceea ce presupune intelegerea ralatiilor care se stabilesc intre conducator si cei condusi si modul in care evolueaza aceste relatii.

Conducerea este un proces dinamic de organizare si coordonare a unui grup, intr-un context organizational specific pentru realizarea unor sarcini sau scopuri. Fenomenul de conducere este pus in relatie cu exercitarea influentei si a puterii.

Procesele de leadership si management sunt incluse in fenomenul de conducere si reflecta actiuni si elemente diferite necesare in realizarea conducerii. O parte dintre abordarile asupra celor doua procese merg pâna la suprapunere, considerând ca leadership-ul si managementul reflecta acelasi lucru si pot fi asimilate cu notiunea de conducere.

Alte aprecieri incearca sa evidentieze aspectele care diferentiaza leadership-ul de management, considerându-le doua procese net diferite.

Managementul este un proces de stabilire si atingere a scopurilor organizatiei prin functiile prin functiile sale: previziune, organizare, coordonare, antrenare si control-evaluare.

Managementul se centreaza preponderent pe aspectele administrative ale activitatii unui conducator.

Leadership-ul este un proces de influentare intr lider si membrii echipei, in scopul atingerii obiectivelor comune.

Cuvintele lider si manager sunt de cele mai multe ori folosite pentru a desemna acelasi lucru: persoana care conduce; cu toate acestea, reprezinta realitati diferite, principala diferenta rezida in modul in care se motiveaza persoanele din jur.

2. ANALIZA COMPARATIVĂ DINTRE MANAGER SI LIDER

Abordarea notiunilor de lider si manager s-a modificat considerabil în timp, influentând în acelasi timp si relatia dintre cele doua concepte. Relatia dintre leadership si management, implicit între lider si manageri, a suscitat divergente de opinii între specialisti si teoreticieni din domeniul stiintei conducerii. Referitor la interfata dintre leadership si management si implicit dintre lider si manager, opiniile specialistilor sunt împartite.Unii autori considera ca exista o delimitare clara între management si leadership, în timp ce altii considera ca aceasta delimitare nu este recomandata, leadership-ul fiind considerat parte componenta a managementului vizând dimensiunea sa umana, în special latura de implicare sau antrenare a unui grup de persoane de catre u lider.

Trecerea la economia de piata este conditionata decisiv de implimentarea în toate componentele economiei a managementului performant realizat de catre managerii profesionisti. În ultimul deceniu, leadershp-ul s-a conturat ca o componenta majora a managementului, prezentând însa o specificitate si autonomie aparte, având o influenta majora, nu rareori chiar decisiva asupra performantelor organizatiilor. Ca urmare, prezinta o utilitate deosebita cunoasterea si luarea în considerare a elementelor de baza privind leadership-ul managerial, de catre toti cei care exercita sau sunt antrenati în procesele manageriale în societati comerciale, administratia publica, ministere, etc.

Liderii nu se suprapun cu managerii. Ei nu beneficiază de o autoritate formală care să le fie acordată în mod oficial în cadrul organizaţiei. Poate doar, cu excepţia, fericită, când managerii sunt si lideri. Sau vice-versa.

Preview document

Leadership-ul și organizația bazată pe cunoaștere - lideri versus manageri - Pagina 1
Leadership-ul și organizația bazată pe cunoaștere - lideri versus manageri - Pagina 2
Leadership-ul și organizația bazată pe cunoaștere - lideri versus manageri - Pagina 3
Leadership-ul și organizația bazată pe cunoaștere - lideri versus manageri - Pagina 4
Leadership-ul și organizația bazată pe cunoaștere - lideri versus manageri - Pagina 5
Leadership-ul și organizația bazată pe cunoaștere - lideri versus manageri - Pagina 6
Leadership-ul și organizația bazată pe cunoaștere - lideri versus manageri - Pagina 7
Leadership-ul și organizația bazată pe cunoaștere - lideri versus manageri - Pagina 8
Leadership-ul și organizația bazată pe cunoaștere - lideri versus manageri - Pagina 9
Leadership-ul și organizația bazată pe cunoaștere - lideri versus manageri - Pagina 10
Leadership-ul și organizația bazată pe cunoaștere - lideri versus manageri - Pagina 11
Leadership-ul și organizația bazată pe cunoaștere - lideri versus manageri - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Leadership-ul si Organizatia Bazata pe Cunoastere - Lideri Versus Manageri.doc

Alții au mai descărcat și

Leadership. leadership-ul activităților economice

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să trateze problematica leadership-ului în contextul activităţilor economice actuale, să surprindă...

Managementul Public în România

Introducere Există oare management public in România sau mai degrabă vorbim despre administratie publică? Poate că termenul de administraţie este...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Aspecte privind Leadershipul

Motto: "Leadership-ul este o combinație de strategie si personalitate. Dacă trebuie să renunți la una dintre ele, renunță la strategie" Norman...

Conceptul de Leadership și Reflectarea în Practica Firmelor Românești

INTRODUCERE Efectele globalizării, noile tendinţe demografice, schimbările climatice, presiunile create de nevoia de noi surse de energie sunt...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Fundamentele managementului organizațional

1.1.1. Definirea ştiinţei managementului Managementul, ca ştiinţă, s-a cristalizat relativ recent, prin eforturile depuse de un mare număr de...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?