Management organizațional - portofoliu de servicii IT - service desk Petrom

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2844
Mărime: 134.25KB (arhivat)
Publicat de: Clara Grecu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Dr. Ing. C. Coroian Stoicescu
UNIVERSITATEA „PETROL-GAZE” PLOIEŞTI FACULTATEA INGINERIE DE PETROL SI GAZE MASTERAT: MANAGEMENTUL PETROLULUI

Extras din referat

Companiile de stat suferã din cauza managementului deficitar. În cazul privatizãrii, cea mai mare provocare pentru cumpãrãtor este schimbarea modului de administrare a afacerii, a funcţionãrii pârghiilor de decizie, structurii organizaţionale, dar şi a mentalitãţii angajaţilor. Care este situaţia în cazul colosului Petrom, care abia a trecut în mâini private?

Fosta companie de stat Petrom, preluatã la mijlocul lunii decembrie 2004 de cãtre grupul petrolier austriac OMV, este obiectul celei mai ample restructurãri de management care a avut loc vreodatã în România.

O companie cu peste 50.000 de angajaţi, cu nevoi de investiţii de miliarde de euro, va trece la o structurã de conducere care se pare va urma modelul companiei austriece.

Structura grupului petrolier OMV este diferitã faţã de cea a companiilor petroliere europene, americane sau din altã parte a lumii, explicã consultanţii de management.

Schimbarea schemei de conducere a Petrom în vederea integrãrii sale în OMV este un proces care ar putea fi finalizat în termen de pânã la un an.

Pentru integrarea Petrom în structura OMV, austriecii au angajat firma germanã de consultanţã de management CII, spun surse din piaţã.

Fosta companie de stat petrolierã avea o structurã de conducere greoaie şi inflexibilã la contextul de piaţã, care a avut fãrã îndoialã impact şi asupra operaţiunilor sale.

Petrom importã acum nu numai o structurã de conducere diferitã, dar lucreazã deja la scenarii de dezvoltare pentru perioada 2005 - 2008, aşa cum OMV obişnuieşte sã prezinte analiştilor, investitorilor şi acţionarilor sãi.

În aceste planuri de dezvoltare, Petrom îşi va asuma dupã modelul OMV anumite ţinte de producţie, rafinare sau retail şi sã indice direcţiile sale de dezvoltare corporatistã.

În vechea structurã de conducere a Petrom, directorul general executiv fãcea parte dintr-un comitet director şi avea în subordine nu mai puţin de 11 direcţii. Din comitetul director mai fãceau parte directorii diviziilor Petrom International, Explorare şi Producţie, Prelucrarea ţiţeiului şi gazelor naturale, Comercial şi Economic.

Comparativ, directorul general executiv al OMV se ocupã de divizia gaze şi de divizia chimie, iar ultimele informaţii indicã faptul cã Gheorghe Constantinescu va avea, la fel ca şi Wolfgang Ruttenstorfer, în subordinea sa divizia de gaze.

Ruttenstorfer are de asemenea în subordinea sa ca CEO şi divizia de produse chimice, care la Petrom este în responsabilitatea lui Werner Schinhan, director general executiv adjunct.

În plus, Schinhan se ocupã şi de zona corporate affairs, dezvoltare corporatistã care în schema OMV se aflã în subordinea CEO. Dacã modelul austriac va fi implementat întocmai acestea ar urma sã treacã în subordinea lui Constantinescu.

Schinhan mai are responsabilitãţi pe zona Trezoreriei, iar surse apropiate companiei afirmã cã acesta ar putea pãrãsi Petrom dupã integrarea companiei în structura grupului austriac. El a ocupat anterior poziţii de vârf în cadrul OMV în departamentele de Trezorerie, Fuziuni & Achiziţii, Management de Risc, fiind apoi Senior Vice President, iar apoi Director de Dezvoltare şi Strategie. Dacã acesta va pãrãsi compania, existã posibilitatea ca directorul general executiv sã preia aceste responsabilitãţi.

O altã modificare importantã va avea loc în ceea ce priveşte divizia Petrom International, în care directorul rãspundea de toate operaţiunile internaţionale ale companiei - operaţiuni de import - export, investiţii internaţionale sau formarea de societãţi mixte cu companii strãine.

Consultanţii de management considerã cã aceastã divizie de operaţiuni internaţionale, care nu existã distinct nici în cadrul OMV, va dispãrea, urmând ca activitãţile sale sã fie comasate în celelalte divizii în funcţie de profilul operaţiunilor sale, adicã explorare - producţie, rafinare sau retail.

Structura OMV prezintã încã o noutate majorã faţã de vechea structurã a Petrom şi chiar faţã de cea actualã, în sensul cã existã o divizie de rafinare şi marketing, iar directorul acestei divizii ocupã poziţia de director general executiv adjunct, ceea ce ar putea indica una din mişcãrile viitoare ale austriecilor la Petrom.

În acest moment, Tamas Mayer este responsabil cu activitãţile de comercializare, adicã operaţiunile de retail - benzinãrii şi depozite de distribuţie angro a carburanţilor.

Activitãţile de rafinare de la Petrobrazi şi Arpechim Piteşti sunt acum în subordinea lui Florian Constantinescu.

Comitetul actual de directori de la Petrom are ca preşedinte pe Gheorghe Constantinescu, director general executiv. Din Comitetul de Directori fac parte Werner Schinhan - director general executiv adjunct, Reinhard Pichler - director financiar, Werner Ladwein - explorare şi extracţie, Tamas Mayer - activitãţi de comercializare, Florian Constantinescu - activitãţi de rafinare.

La OMV, Comitetul de Directori are o formã mai suplã în care Wolfgang Ruttenstorfer este director general executiv, având în subordine diviziile de gaze şi chimie, iar Gerhard Roiss este adjunct şi se ocupã de rafinare, marketing şi petrochimie.

Directorul financiar al OMV este englezul David Davies, iar cel al diviziei de explorare şi producţie - Helmut Langanger.

Dupã achiziţia pachetului de 51% din Petrom de cãtre OMV în cadrul unei tranzacţii de 1,5 miliarde euro, s-a modificat şi componenţa Consiliului de Administraţie, unde poziţia de preşedinte este ocupatã de cãtre Wolfgang Ruttenstorfer, preşedintele OMV.

Noua structurã de conducere a Petrom urmeazã sã fie croitã la toate nivelurile de decizie din companie, iar unii analişti considerã cã preluarea Petrom de cãtre OMV ar putea avea ca efect o modificare chiar a schemei de conducere a grupului austriac OMV.

OMV a preluat de la Petrom un portofoliu de circa trei ori mai mare, iar la nivelul rafinãrii şi marketingului va reieşi, o datã cu preluarea Petrom, o suprastructurã cu capacitãţi de rafinare de 26 milioane tone şi circa 2.000 de benzinãrii.

Opinia consultantului:

"Nu vãd o schimbare majorã şi nu vãd necesarã o formã intermediarã de conducere între cea care exista la Petrom şi cea a OMV", afirmã Anca Ioan, consultant în cadrul firmei de consultanţã de management Roland Berger Strategy Consultants.

În noua structurã a companiei petroliere, expertul Roland Berger afirmã cã trebuie fãcutã o distincţie foarte clarã în cadrul portofoliului între businessul de retail şi cel de explorare şi producţie, de exemplu.

Preview document

Management organizațional - portofoliu de servicii IT - service desk Petrom - Pagina 1
Management organizațional - portofoliu de servicii IT - service desk Petrom - Pagina 2
Management organizațional - portofoliu de servicii IT - service desk Petrom - Pagina 3
Management organizațional - portofoliu de servicii IT - service desk Petrom - Pagina 4
Management organizațional - portofoliu de servicii IT - service desk Petrom - Pagina 5
Management organizațional - portofoliu de servicii IT - service desk Petrom - Pagina 6
Management organizațional - portofoliu de servicii IT - service desk Petrom - Pagina 7
Management organizațional - portofoliu de servicii IT - service desk Petrom - Pagina 8
Management organizațional - portofoliu de servicii IT - service desk Petrom - Pagina 9
Management organizațional - portofoliu de servicii IT - service desk Petrom - Pagina 10
Management organizațional - portofoliu de servicii IT - service desk Petrom - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Management Organizational - Portofoliu de Servicii IT - Service Desk Petrom.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?