Managementul Personalului Britanic

Referat
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 7116
Mărime: 65.64KB (arhivat)
Publicat de: Fausta Scarlat
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Dr. Univ. Ion Petrescu

Extras din referat

INTRODUCERE

Locul Managementului Resurselor Umane e bine precizat in contextual Managementului General. Astfel, din dorinta de a cunoaste profunditatea si complexitatea managementului Resurselor Umane m-am oprit asupra studiului Managementului personalului britanic, fiind o tara ociidentala care ofera o varietate de posibiliateti de angajare tuturor persoanelor care doresc sa se afirme in Marea bRitanie, netinand cont de varsta sau daca fac parte dintr-un grup minoritar. Nu am reusit sa gasesc foarte multa literatura de specialitate, dar totusi din ce am reusit sa gasesc am observat ca se pune accentual pe aspectele ce privesc relatiile, raportul, incepand cu recrutarea, selectia, incadrarea, perfectionarea si stimularea pe tot parcursul angajarii si terminand cu incetarea activitatii. Altfel spus Managementul Resurselor Umane este un complex de masuri interdisciplinare, aceasta definitie corespunzand sistemului “ om-solicitari “, unde omul ocupa locul central, fiind nevoit sa raspunda solicitarilor tuturor factorilor.

Fig.1 Sistemul “om-solicitari”

Filozoful grec Pretoqoras, afirma ca “Omul e masura tuturor lucrurilor”, ceea ce inseamna ca e capabil sa integreze orice solicitari ce au ca tinta omul, care trebuie sa le faca.

In continuare voi arata imprtanta managementului in partea de resurse umane abordand cateva functii importante(ex: Evolutia conceptului de resurse umane, Recrutarea resurselor, Selectia resurselor, Angajarea si integrarea profesionala, Studiu de caz asupra unei societati Romanesti), fara de care buna functionare a intreprinderilor nu ar fi posibila.

Cap.1 MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE

În funcţie de obiectivele urmărite, graniţele Managementului Resurselor Umane pot fi mai largi sau mai restrânse, cuprinzând sau lăsând în afara analizei anumite aspecte sau elemente ce compun natura specifică a Managementului Resurselor Umane.

Importanţa acestuia a crescut pe parcursul unui proces mai dificil, în care a apărut necesitatea evaluării ansamblului de activităţi ale organizaţiei şi a mecanismului desfăşurării acestora, precum şi găsirii modalităţilor de investigare care să rămână operante chiar în condiţiile creşterii apreciabile a complexităţii, diversităţii şi dimensiunilor organizaţiilor. Toate organizaţiile implică oameni, acestea trebuie să le câştige serviciile, să le dezvolte aptitudinile, să-i motiveze pentru nivelele înalte de dezvoltare şi să se asigure că vor continua să-şi menţină ataşamentul faţă de organizaţie.

Astfel, un număr tot mai mare de organizaţii sunt preocupate de calitatea totală a activităţilor, pentru că nu numai calitatea serviciilor şi produselor contează, ci şi calitatea oamenilor pe care îi are o organizaţie.

Managementul Resurselor Umane presupune îmbunătăţirea continua a activităţii tuturor angajaţilor în scopul realizării misiunii şi obiectivelor organizaţionale. Exercitarea unui asemenea tip de management necesită drept condiţie primordială ca fiecare manager să constituie un model de atitudine comportamentală.

Acţiunile manageriale iau în considerare fiecare salariat ca pe o individualitate distinctă, cu caracteristici specifice. Aplicarea cu succes a Managementului Resurselor Umane presupune existenţa unui sistem de evaluare a performanţelor, a unui sistem de stimulare a angajaţilor şi de recompensare a rezulatelor.

Modelul de management britanic trebuie abordat in contextul englez de crestere a marimii si complexitatii activitatilor administrative ale statului. Modelul britanic de management respecta urmatoarele principii:

- cultul pentru trecut si conservarea maretiei trecutului;

- considerarea clasei de mijloc ca resursa de promovare in functia de management;

- manifestarea individualismului in procesul decizional;

- extinderea relatiilor manageriale bazate pe incredere reciproca;

In activitatea manageriala se aplica principiul legalitatii. Managementul in Marea Britanie se desfasoara potrivit unor legi britanice si deciziilor Curtii Uniunii Europene. Modelul britanic de management se realizeaza in doua moduri distincte:

- Sub impactul legislatiei Uniunii Europene;

- Prin dezvoltarea unui domeniu de legi in cadrul Marii Britanii.

In exercitarea managementului britanic un rol deosebit il detine comisia publica de contabilitate constituita pe langa camera comunelor.

Se poate spune că Managementul Resurselor Umane e definit ca ansamblul activităţilor de ordin strategic şi operaţional (planificarea, recrutarea şi menţinerea personalului), precum şi crearea unui climat organizaţional corespunzător, care permite asigurarea cu personal necesar îndeplinirii obiectivelor organizaţionale.

Stilul managerial britanic se bazeaza pe criterii de evaluare si pe loialitatea subordonatilor. Elita manageriala britanica ignora creativitatea si initiativa personalului cu statul social inferior.

1.1 Evolutia conceptului de resurse umane

Importanţa fiinţei umane în conducerea cu succes a unei afaceri e cea care face din Managementul Resurselor Umane, un set de competenţe, deprinderi şi atitudini esenţiale pentru toţi managerii. Acest set e legat direct de valorile supreme ale firmei/organizaţiei.

În acest sens, Jack Welch, de la firma General Electric, spunea că pentru a reuşi în lumea afacerilor în anii 90, trebuie să te gândeşti tot timpul cum poţi face fiecare persoană mai folositoare, mai valoroasă. Investiţia în oameni s-a dovedit a fi calea cea mai sigură de a garanta supravieţuirea unei organizaţii, sau de a asigura competitivitatea şi viitorul acesteia.

Succesul unei organizaţii e determinat şi de calitatea resurselor umane, de procedurile prin care se face atragerea şi menţinerea celor mai strălucite talente, care să realizeze cele mai dificile sarcini cu acelaşi entuziasm cu car le realizează pe cele uşoare.

Primele menţiuni ce fac trimitere la importanţa Resurselor Umane le avem de la utopistul specialist R. Owen (1820-1850). Interesul pentru Managementul Resurselor Umane a apărut la confluenţa cu dezvoltarea psihologiei, sociologiei, ştiinţelor juridice, cercetărilor operaţionale, statisticii etc.

Preview document

Managementul Personalului Britanic - Pagina 1
Managementul Personalului Britanic - Pagina 2
Managementul Personalului Britanic - Pagina 3
Managementul Personalului Britanic - Pagina 4
Managementul Personalului Britanic - Pagina 5
Managementul Personalului Britanic - Pagina 6
Managementul Personalului Britanic - Pagina 7
Managementul Personalului Britanic - Pagina 8
Managementul Personalului Britanic - Pagina 9
Managementul Personalului Britanic - Pagina 10
Managementul Personalului Britanic - Pagina 11
Managementul Personalului Britanic - Pagina 12
Managementul Personalului Britanic - Pagina 13
Managementul Personalului Britanic - Pagina 14
Managementul Personalului Britanic - Pagina 15
Managementul Personalului Britanic - Pagina 16
Managementul Personalului Britanic - Pagina 17
Managementul Personalului Britanic - Pagina 18
Managementul Personalului Britanic - Pagina 19
Managementul Personalului Britanic - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Managementul Personalului Britanic.doc

Te-ar putea interesa și

Motivarea personalului în management - provocări și soluții

INTRODUCERE “Tot mai mulți manageri acordă o atenție specială factorului uman concepția modernă fiind că angajații sunt însăși organizația în...

Politici Publice și Schimbare Instituțională

Introducere Începând cu data de 1 ianuarie 2007 România este membră a Uniunii Europene. Agenda publică din ultimii ani a fost ocupată într-o...

Management Comparat în Europa

Subiectul diferentelor culturale prezinta importanta atat pentru specialistii in economie mondiala, in afaceri internationale sau in stiinte...

Rolul departamentului de Resurse Umane în Dezvoltarea și Formarea Profesională

INTRODUCERE Am ales această temă în ideea de a dezvolta un subiect tot mai des întâlnit, acela de viziune strategică, una dintre metodele cele mai...

Fuziunile în sistemul bancar internațional și evoluția prețurilor listate pe piața de capital - Abn Amro Bank - Royal Bank of Scotland

INTRODUCERE In anii recenti integrarea economica globala a fost accelerata pe o multitudine de fronturi, viteza fiind o caracteristica a acestor...

Fuziunile în sistemul bancar internațional

INTRODUCERE In anii recenti integrarea economica globala a fost accelerata pe o multitudine de fronturi, viteza fiind o caracteristica a acestor...

Particularitățile Modelului de Management din Marea Britanie

INTRODUCERE Începuturile managementului datează de mii de ani atunci când au avut loc primele acţiuni umane de grup care s-au desfăşurat în mod...

Management Comparat Anul 3

1. Indicati care din variantele de mai jos definesc conceptul de management european: a) managementul european are la baza diversitatea si...

Ai nevoie de altceva?