Noțiuni introductive și evoluția managementului polițienesc

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 2343
Mărime: 39.83KB (arhivat)
Publicat de: Brindusoiu Sorin
Puncte necesare: 4

Extras din referat

Secțiunea I: MOTIVAȚIA ALEGERII TEMEI

Unul dintre cele mai importante aspecte în studiul organizațiilor se referă la conducerea acestora, mai ales la conducerea lor eficientă. Conducerea este astfel considerată factorul-cheie, strategic, în procesul de structurare și eficientizare a organizațiilor. Și nu întâmplător, se afirmă că succesul organizațiilor secolului XXI va depinde în cea mai mare măsură de căutarea, descoperirea și folosirea eficientă a „conducătorilor talentați”, respectiv a acelor persoane imaginative, pline de curiozitate, perseverente, muncitoare, centrate pe idei, multicalificate, capabile de a încuraja diversitatea, atente la provocările mediului, cu disponibilitatea permanentă de a transforma viziunea în realitate.

Leadership-ul este crucial deoarece sistemele de management au evoluat astfel incat joaca un rol din ce in ce mai important in structurile corporatiste.La inceput sistemele de management erau utilizate pentru a controla scopurile si pentru a se concentra asupra minimizarii defectelor produselor si in general asupra controlului produselor neconforme.In timp, sistemele de management au inceput sa se adreseze proceselor aferente fabricarii produselor - prevenirea reprezentand un aspect la fel de important ca si inspectia produsului.Acum, un bun sistem de management are o abordare mult mai cuprinzatoare asupra organizatiei.

Secțiunea II: STADIUL ACTUAL AL CERCETĂRILOR LEGATE DE TEMĂ

Denumirea ,,poliție’’ este un termen grecesc, ajuns la noi prin mijlocire rusească. Domnitorii Gheorghe Bibescu și Barbu Știrbei reorganizează serviciile polițienești, în 1847 și 1852, numărul dorobanților din escadronul folosit la menținerea ori restabilirea ordinii publice, ajungând la 100. Sub domnia primului, denumirea de agă se transformă în cea de șef al Poliției Bucureștiului, se introduce condica de poliție pentru arestați, numărul vătășeilor de mahala ajungând la 340, iar pompierii devin corp separat. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza este cel care, în 1864, înființează Poliția Comunală de pe lângă primării, în fruntea acesteia fiind însuși primarul. Tot acum se pun bazele Serviciului Circulație al Capitalei (pentru care se desemnează 5 comisari) și apare pentru prima dată titulatura Poliția Municipală. Majoritatea specialiștilor sunt de acord că "esența leadership-ului con stă în capacitatea de a crea o viziune, motivație și elan într-un grup de oameni"

Însă niciunul din cei trei vectori nu poate funcționa de sine-stătător, iar cel care este cu adevărat un lider înseamnă că, pe de o par te, poate crea toate piesele componente, iar pe de altă parte, le poa te aduna, folosindu-și viziunea, și le poate asambla astfel încât rezulta tul să fie mai presus de "cel scontat", să fie unul "fără termen de vala bilitate".

Când însă vorbim de domenii precum cel politic, social sau militar, do rința de a fi sau de a obține un lider adevărat, unul care să întrunească toți parametrii de care vorbesc specialiștii din domeniu, devine din ce în ce mai puternică. Sociologul Max Weber (1924), propune abordarea birocratică a managementului, considerând birocrația ca fiind forma „pură” a organizării. Ținta managementului birocratic este echilibrul dintre cantitate și calitate, prin garantarea independenței persoanelor, respectiv obținerea unui model rațional care să asigure succesul unei acțiuni colective.

Secțiunea III: DEZVOLTAREA APROFUNDATĂ A TEMEI PORTOFOLIULUI

La începutul anilor 60 problematica leadership-ului a început să fie din nou în centrul atenției teoreticienilor. Văzut ca un stil de conducere baza initial pe charismă și autoritate, termenul, în acest sens, desemnează conducerea prin influențare, prin persuasiune. Într-un proces de comunicare indivizii se influențează voluntar sau involuntar unul pe altul. Leadership-ul se naște din interacțiunile în cadrul grupului. Un leader nu se impune într-un grup din exterior. Prin definiție leadership-ul este o formă de influență socială care necesită participarea totală la viața grupului. Mai mult decât atât, leadership-ul este văzut ca o influență interpersonală informată.Ordinea publică constituie o stare de drept și de fapt, care trebuie să asigure realizarea echilibrului, bazat pe consensul social, necesar funcționării optime a ansamblului social, în condițiile reglementărilor juridice interne și a consacrării principiilor: apărării și respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, avutului public și privat, a celorlalte valori supreme, în scopul promovării și afirmării progresului social într-o societate democratică.

O apărare eficientă presupune o pregătire eficientă a ofițerilor, lucru care deseori a constituit obiect și subiect de dispută în plan ideatic. Strategia de transformare a Armatei Române are ca unul din obiective primordiale și orientarea formării ofițerului de comandă ca lider militar, iar nevoia de lideri decurge din starea de nesiguranță și incertitudine ce caracterizează organizația militară pe timpul îndeplinirii misiunii sale constitutive.

Dar pentru a avea un lider format apare, ca într-o reacție în lanț, necesitatea existenței unui tipar, a unei matrițe pentru aceasta. Transformările care au avut loc și încă au loc în cadrul armatei implică schimbări în profunzime nu numai în ceea ce privește tehnica sau instrucția, dar mai ales doctrina, învățământul. Miza în cazul acestei transformări o reprezintă tocmai securitatea și apărarea României. Se pornește de la materialul brut, de la student, absolvent sau omul care dorește să devină un agent al securității și stabilității naționale, și nu de la un tipar prestabilit și care trebuie impus. Nu mai vorbim despre uniformitate, ci despre unicitate și leadership. A fi lider înseamnă mai mult decât a fi un model. Există anumite coor do nate despre care putem presupune că sunt definitorii pentru lider dar există o calitate la fel de importantă ca și aceste cerințe: aceea de a fi uman, de a avea calități și defecte în egală măsură, ambele lucrând pentru binele general. A fi lider înseamnă a avea o viziune concretă, de a fi apt să-ți transmiți mesajul, să poți crea o echipă care să se implice în procesul de dezvoltare, să acționezi cu integritate și hotărât, adap tân du-te și fiind flexibil față de problemele care apar, să fii consecvent și mai presus de orice disciplinat, creând puntea obligatorie dintre tre cut și prezent pentru a avea opțiuni.

Bibliografie

a) Lucrări:

- Manolache Ioana, Personalitate și leadership, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, București, Sesiunea de Comunicări Științifice „Strategii XXI”, București, 2006;

- Strategia de Securitate Națională a României, C.N. „Imprimeria Națională” S.A., București, 2007;

- Academicianul Florin Constantiniu, FILE DIN ISTORIA POLIȚIEI ROMÂNE, discurs martie 2009;

b) Surse internet:

- https://www.srac.ro/ro/stiri/semnificatia-rolul-si-importanta-leadership-ului-cadrul-noilor-standarde-pentru-sistemele-de

- https://www.ujmag.ro/economie/altele/leadership-si-comportament-organizational/rasfoire/

- http://www.mpt.upt.ro/doc/curs/gp/Bazele_Managementului/Evolutia_managementului_cap1.pdf

Preview document

Noțiuni introductive și evoluția managementului polițienesc - Pagina 1
Noțiuni introductive și evoluția managementului polițienesc - Pagina 2
Noțiuni introductive și evoluția managementului polițienesc - Pagina 3
Noțiuni introductive și evoluția managementului polițienesc - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Notiuni introductive si evolutia managementului politienesc.DOCX

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?