Politici specifice de recrutare a resurselor umane la Zollner

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 6071
Mărime: 149.56KB (arhivat)
Publicat de: Ludovic Ioniță
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA DIN ORADEA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE MASTERAT: MANAGEMENTUL ORGANIZAŢIEI

Cuprins

  1. 1. Necesitatea activităţii de recrutare a resurselor umane 2
  2. 2. Factorii externi şi interni ai recrutării 3
  3. 3. Strategii şi politici de recrutare 5
  4. 4. Sursele de recrutare a personalului 6
  5. 4.1 Avantajele şi dezavantajele surselor interne de recrutare a personalului 6
  6. 4.2 Avantajele şi dezavantajele surselor externe de recrutare a personalului 7
  7. 5. Etapele procesului de recrutare de personal 8
  8. 5.1 Planificarea recrutării de personal 8
  9. 5.2 Analiza posturilor 9
  10. 5.3 Proiectarea posturilor 10
  11. 6. Criterii de recrutare a resurselor umane 11
  12. 7. Formulare-procese interne la SC ZES Zollner Electronic SRL 13
  13. 7.1 Formular solicitare angajare de personal 13
  14. 7.2 Formular de angajare 14
  15. 7.3 Sarcini Personal Resurse Umane 15
  16. 7.4 Împrumutul forţei de muncă 17
  17. 7.5 Exemple anunţuri locuri vacante 18
  18. Bibliografie 21
  19. Cuprins 22

Extras din referat

Politici specifice de recrutare a resurselor umane

Recrutarea personalului reprezintă procesul de căutare, de localizare, de identificare şi de atragere a candidaţilor potenţiali, din care urmează să fie aleşi candidaţi capabili care, în cele din urmă, prezintă caracteristicile profesionale necesare sau care corespund cel mai bine cerinţelor posturilor vacante actuale şi viitoare.

1. Necesitatea activităţii de recrutare a resurselor umane

În domeniul resurselor umane, pentru a avea succes şi mai ales pentru a supravieţui, organizaţiile în general şi firmele în special trebuie să soluţioneze următoarele aspecte:

- identificarea calificărilor sau a aptitudinilor şi alegerea candidaţilor care corespund cel mai bine cerinţelor posturilor nou create sau vacante;

- identificarea şi atragerea candidaţilor competitivi folosind cele mai adecvate metode, surse sau medii de recrutare;

- respectarea legislaţiei in domeniul referitor la oportunităţi egale de angajare şi corectarea practicilor discriminatorii existente sau a unor dezechilibre.

Soluţionarea favorabilă a acestor probleme înseamnă succesul întregului proces de asigurare cu personal, proces foarte important în economia unei firme având în vedere efectele unor posibile greşeli sau erori de angajare.

Astfel, înainte de a se lua decizia de angajare a unor noi solicitanţi este necesar să se verifice realitatea nevoii de recrutare şi să se ia în considerare şi posibilităţile de realizare a altor alternative. Mai exact, dacă un post există nu înseamnă şi că este necesar să existe; dacă postul a rămas vacant, există posibilitatea de a-l desfiinţa. Se poate decide transferul sarcinilor unui alt post sau se poate păstra postul vacant când se schimbă unele circumstanţe.

Prin urmare, recrutarea resurselor umane se referă la confirmarea necesităţii de a angaja personal, la unele schimbări în situaţia angajării cu personal, precum şi acţiunile intreprinse de localizare şi identificare a potenţialilor candidaţi şi pentru atragerea celor competitivi, capabili să îndeplinească cât mai eficient cerinţele posturilor.

Din această perspectivă, nevoile de recrutare pot fi strategice, deoarece răspund unor nevoi pe termen lung, pot răspunde unor urgenţe temporare sau unor cerinţe conjuncturale sau pot fi legate de mişcările interne de personal (promovare, transferuri, dezvoltări).

Recrutarea personalului poate avea caracter permanent şi sistematic sau se poate realiza numai atunci când apare o anumită necesitate. Dacă recrutarea resurselor umane se desfăşoară continuu şi sistematic, organizaţia are avantajul menţinerii unui contact permanent cu piaţa muncii.

De asemenea, recrutarea resurselor umane poate fi spontană sau provocată, când organizaţia doreşte să ocupe un anumit post.

2. Factorii externi şi interni ai recrutării

Recrutarea personalului constituie primul contact între angajator şi cel care solicită angajarea, fiind totodată o activitate publică. În aceste condiţii, recrutarea personalului nu este nici pe departe o activitate simplă, datorită politicilor de recrutare şi practicilor manageriale în acest domeniu de activitate care sunt afectate de o serie de constrângeri sau de numeroşi factori externi şi interni, cum ar fi:

- condiţiile şi schimbările de pe piaţa muncii, deoarece manifestările şi modificările în timp ale acesteia au o influenţă deosebită asupra recrutării personalului. Astfel, politicile de recrutare sunt afectate de unele schimbări relevante în situaţia pieţei muncii ca tendinţele demografice, intrarea pe piaţa muncii a forţei de muncă feminină sau de vârstă înaintată;

- capacitatea sistemelor de pregătire şi dezvoltare a resurselor umane, precum şi modelele educaţionale care au impact deosebit asupra procesului de recrutare;

- atracţia zonei, precum şi beneficiile adiţionale sau facilităţile locale;

- cadrul legislativ sau juridic pentru a se evita deciziile sau practicile ilegale de angajare, precum şi discriminările de orice natură;

- sindicatele care au un rol activ în procesul de asigurare cu personal, care prin anumite prevederi ale contractului colectiv de muncă pot influenţa procesul de recrutare a resurselor umane;

- imaginea sau reputaţia organizaţiei, care poate atrage sau respinge potenţialii candidaţi;

- preferinţele potenţialilor candidaţi pentru anumite domenii de activitate, pentru anumite organizaţii sau posturi;

- obiective organizaţionale;

- cultura organizaţională care prin valorile relevante promovate influenţează dorinţa de recrutare şi angajare;

- politicile şi practicile manageriale din domeniul resurselor umane;

- criteriile politice, etnice sau de altă natură;

- cerinţe obligatorii pe care organizaţia consideră că trebuie să le îndeplinească solicitanţii posturilor vacante;

- situaţia economico-financiară a organizaţiei;

- alţi factori care pot face ca în procesul de recrutare să apară unele dificultăţi sau care pot mări durata de realizare a acestei activităţi de personal.

În concluzie, este necesară o analiză completă şi complexă a tuturor factorilor care pot atrage sau, dimpotrivă, îndepărta potenţialii candidaţi competitivi.

Recrutarea resurselor umane este procesul managerial de menţinere şi dezvoltare a celor mai adecvate surse interne şi externe necesare asigurării cu personal competitiv în vederea realizării obiectivelor organizaţiei. Astfel, recrutarea poate fi un proces activ mai ales când organizaţia îşi propune menţinerea şi păstrarea legăturilor ori contactelor cu sursele externe de recrutare.

Activitatea de recrutare poate deveni o activitate complexă şi extrem de costisitoare, care necesită o atenţie deosebită în ceea ce priveşte consecinţele organizaţionale interne şi externe, precum şi necesităţile de resurse umane existente şi viitoare. De aceea, în cadrul funcţiunii de resurse umane recrutarea personalului tinde să devină o activitate de sine-stătătoare.

Recrutarea personalului este considerată de numeroşi specialişti ca fiind baza întregului proces de asigurare cu personal din exteriorul organizaţiei, folosind cât mai multe metode sau surse posibile de recrutare.

Recrutarea este o etapă firească în procesul de elaborare a strategiei şi planificării resurselor umane. Ea reprezintă o etapă de bază a asigurării personalului, etapă foarte importantă ce necesită tehnici speciale; calitatea recrutării condiţionând performanţele viitoare ale firmei.

Astfel, recrutarea reprezintă un proces de căutare, identificare, localizare şi atragere a candidaţilor potenţiali din care se vor selecta cei mai competitivi şi care corespund cel mai bine cerinţelor şi intereselor organizaţiei. Totodată, recrutarea este un proces public prin care oferta devine cunoscută celor interesaţi şi reprezintă o comunicare în dublu sens: organizaţie – candidat şi candidat - organizaţie.

Obiectivul fundamental al recrutării permite identificarea unui număr suficient de mare de candidaţi care îndeplinesc condiţiile de a fi selectaţi.

Recrutarea reprezintă preluarea efectivă din rândul indivizilor selecţionati, pe aceia ale caror cunoştinte profesionale în domeniu, personalitate şi aptitudini, corespund cel mai bine posturilor vacante scoase la concurs.

Preview document

Politici specifice de recrutare a resurselor umane la Zollner - Pagina 1
Politici specifice de recrutare a resurselor umane la Zollner - Pagina 2
Politici specifice de recrutare a resurselor umane la Zollner - Pagina 3
Politici specifice de recrutare a resurselor umane la Zollner - Pagina 4
Politici specifice de recrutare a resurselor umane la Zollner - Pagina 5
Politici specifice de recrutare a resurselor umane la Zollner - Pagina 6
Politici specifice de recrutare a resurselor umane la Zollner - Pagina 7
Politici specifice de recrutare a resurselor umane la Zollner - Pagina 8
Politici specifice de recrutare a resurselor umane la Zollner - Pagina 9
Politici specifice de recrutare a resurselor umane la Zollner - Pagina 10
Politici specifice de recrutare a resurselor umane la Zollner - Pagina 11
Politici specifice de recrutare a resurselor umane la Zollner - Pagina 12
Politici specifice de recrutare a resurselor umane la Zollner - Pagina 13
Politici specifice de recrutare a resurselor umane la Zollner - Pagina 14
Politici specifice de recrutare a resurselor umane la Zollner - Pagina 15
Politici specifice de recrutare a resurselor umane la Zollner - Pagina 16
Politici specifice de recrutare a resurselor umane la Zollner - Pagina 17
Politici specifice de recrutare a resurselor umane la Zollner - Pagina 18
Politici specifice de recrutare a resurselor umane la Zollner - Pagina 19
Politici specifice de recrutare a resurselor umane la Zollner - Pagina 20
Politici specifice de recrutare a resurselor umane la Zollner - Pagina 21
Politici specifice de recrutare a resurselor umane la Zollner - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Politici Specifice de Recrutare a Resurselor Umane la Zollner.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Procesul de Angajare

1. Recrutarea personalului: noţiune, tipuri, surse Succesul şi supravieţuirea organizaţiilor este asigurată aproape în totalitate de calitatea...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?