Recenzie - sisteme informaționale de management

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 4694
Mărime: 24.95KB (arhivat)
Publicat de: Loredana Ganea
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Introducere

Sa incepem mai intai cu definirea cuvantului „recenzie”, acesta insemnand parerea cuiva, mai mult sau mai putin pertinenta, despre un subiect anume.

Astfel ca daca mai adaugam si „nota personala”, cred ca va trebui sa vorbim despre sisteme informationale prin lupa experientei proprii, folosindu-ma de structura catorva lucrari in domeniu.

Pentru ca un manager sa poata conduce o întreprindere spre succes, el trebuie sa fie nativ, sa aiba experienta si cunostintele necesare pentru acest lucru.

Ca actionar si manager intr-o firma, am reusit sa obtin experienta trecand prin nenumarate situatii grele, iar acum doresc sa pot stapani si partea teoretica pentru a deveni un conducator desavarsit.

Este foarte greu sa treci prin etapa experimentala, sa te confruntii cu dileme foarte grave, sa ai de-a face cu tot felul de oameni, fie ca sunt angajati, fie ca sunt colaboratori, sa ai taria sa treci peste impacturi emotionale mari, sa te „calesti, si, cel mai important, sa vrei si sa poti merge mai departe.

Cand ai esecuri, cred ca trebuie sa tii cont de ele pentru a nu se mai repeta, sa nu te lasi infrant si sa consideri ca, de fapt, a fost pana la urma un lucru bun care te-a facut mai intelept, mai puternic, mai hotarat si mai ambitios.

Este usor sa privesti managementul din punctul de vedere al unui necunoscator, sa-l invidiezi pe cel care face acest lucru, sa vrei sa fii in locul lui, dar fara sa fii constient ca poate nu vei reusi niciodata acest lucru.

Dupa acest paragraf filosofic, in speranta ca nu v-am plictisit, as dori sa ma intorc la tema recenziei si sa specific ca procesul managerial se bazeaza si se foloseste de informatie pentru a lua decizii si a actiona. Informatia face legatura intre sistemul conducator si cel condus, managementul fiind, de fapt, informatie si comunicare.

Definirea sistemului informational

In majoritatea documentelor pe care le-am studiat, definitia sistemului informational suna cam asa: „ Sistemul informational reprezinta ansamblul datelor, informatiilor, circuitelor si fluxurilor informationale, procedurilor si mijloacelor de tratare a informatiilor menite sa contribuie la stabilirea si realizarea obiectivelor unitatii.” ( „Management”, Nicolescu O.Verboncu, Editura Economica, Bucuresti, 1995, pag. 170).

Sistemul informaţional pentru management (MIS) este o combinaţie de resurse umane şi informatice care urmăresc colectarea, stocarea, organizarea, apelarea, comunicarea, distribuirea şi utilizarea datelor şi informaţiilor pe care le folosesc managerii în exercitarea funcţiilor de conducere, în scopul realizării unui management eficient. ( „Sisteme informationale pentru management”, Dolea Gabriel, conf. univ. dr. ing. Univ.Petrosani, Furdui Ersilia, ing. ec. Universitatea Petroşani, Ghicajanu Mihaela, Asist. univ. drd. ec. Universitatea Petroşani)

Foarte important este sa nu se confunde sistemul informational cu sistemul informatic, cel din urma fiind doar o parte a primului si se rezuma doar la culegerea, transmiterea si prelucrarea cu mijloace automatizate a informatiilor.

Oricum, sistemul informatic – calculatoarele sunt ceva obisnuit in viata de zi cu zi, fiind in unele cazuri chiar indispensabile. De fapt, traim intr-o societate informatizata.

Calculatoarele sunt peste tot, deoarece ele usureaza munca. Totusi sunt niste masinarii care prelucreaza o serie de informatii pe care i le dam. Informatia este elementul esential din acest intreg lant, cele doua concepte, sistemul informational si cel informatic, fiind legate de aceasta.

Sistemele informatice acopera cele mai diverse domenii.În functie de specializare, avem :

- Sisteme specializate, adica sunt proiectate pentru a rezolva un anume tip de problema dintr-un anume domeniu;

- Sisteme de uz general, cu ajutorul carora se poate rezolva o gama larga de probleme din mai multe domenii;

- Sisteme locale, programele necesare prelucrarilor de date si datele se afla pe un singur sistem de calcul;

- Sisteme pe retea, sistemul functioneaza într-o retea de calculatoare, caz în care, datele si programele pot fi distribuite mai multor statii de lucru ce fac parte din acea retea.

Rolul sistemului informational este de a transmite informatia între diferite elemente . De exemplu, în cadrul unei unitati economice, roulul sistemului informational este de a asigura persoanele din conducere cu informatii necesare pentru luarea diferitelor decizii economice sau de alta natura..

În cadrul sistemului informational se regasesc : informatia vehiculata, documentele purtatoare de informatii, personalul, mijloace de comunicare, sisteme de prelucrare a informatiei, etc.

Printre posibile activitati desfasurate în cadrul acestui sistem, pot fi enumerate :achizitionarea de informatii din sistemul de baza, completarea documentelor si transferul acestora între diferite compartimente, centralizarea datelor, etc.

Daca intr-o companie foarte mare totul functioneaza dupa reguli si standarde bine definite si stabilite, intr-o intreprindere mica, organizarea si transmiterea informatiei se face dupa ideile managerului care isi conduce firma dupa propriile reguli si decizii, mai mult sau mai putin profesioniste.

Din pacate, in Romania, daca pana in 1989 stiam doar sa fim condusi, in perioada post-revolutionara unii dintre noi au devenit intreprinzatori, incercand sa conduca firmele proprii si capatand experienta manageriala.

O definitie proprie a sistemului informational de management este colectarea tuturor datelor si informatiilor, verificarea corectitudinii acestora si, pe baza lor, luarea de decizii astfel incat orice eroare care ar putea periclita stabilitatea firmei sa fie inlaturata.

De exemplu, daca managerul primeste o informatie verbala despre comportamentul neadecvat al unui angajat care nu respecta orele de program, informatia trebuie verificata prin monitorizarea angajatului si penalizat corespunzator. Daca s-ar neglija acest lucru, atunci si ceilalti angajati ar fi incurajati sa aiba acelasi comportament.

Alt exemplu, dupa prelucrarea datelor contabile reiese informatia ca profitul pe luna trecuta este mai mic decat cheltuielile, astfel trebuie luate masuri urgente de reducere a cheltuielilor si crestere a vanzarilor.

Informatia trebuie sa parvina managerului in timp util pentru ca problemele sa fie inlaturate cat mai repede.

Preview document

Recenzie - sisteme informaționale de management - Pagina 1
Recenzie - sisteme informaționale de management - Pagina 2
Recenzie - sisteme informaționale de management - Pagina 3
Recenzie - sisteme informaționale de management - Pagina 4
Recenzie - sisteme informaționale de management - Pagina 5
Recenzie - sisteme informaționale de management - Pagina 6
Recenzie - sisteme informaționale de management - Pagina 7
Recenzie - sisteme informaționale de management - Pagina 8
Recenzie - sisteme informaționale de management - Pagina 9
Recenzie - sisteme informaționale de management - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Recenzie - Sisteme Informationale de Management.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Audit

STANDARDELE DE AUDIT ALE SISTEMELOR INFORMATIONALE EMISE DE ISACA Natura activitatii de audit a sistemelor informationale precum si cunostiintele...

Ai nevoie de altceva?